Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Opony ale trochę inaczej.

Featured Replies

Napisano

Będę budował przyczepę. Potrzebuję jak najmniejsze koła do niej. Będę bazował na podzespołach firmy AL-KO. Gdy tak przeglądałem sobie różne strony tej firmy to wpadły mi w oko małe koła 10" wraz z oponami. Problem w tym, że jedno koło kosztuje w granicach 400/500zł. Przyczepa ma być dwuosiowa i do tego koło zapasowe. Także na same koła musiałbym wydać ponad 2000zł.

Do tego opony do tych kół podobno pochodzą z terenów kwitnącej wiśni i są bardzo nietrwałe.

Dlatego chyba pozostanę przy typowych kołach 13".

Ponieważ chciałbym żeby przyczepa była jak najniższa dlatego pozostaje mi opcja obniżenia tylko poprzez dobranie opon o jak najmniejszym profilu.

I teraz pytanie.

Jaki najniższy profil mogę znaleźć w przypadku opon 13"?

Chodzi też o to żeby opona taka była typową oponą, normalnie dostępną, w miarę tanią, od popularnego producenta, np.: jakaś "Dębica".

Napisano

A ile to ma dźwignąć? Bo to chyba podstawowa kwestia...

Napisano

Może koła z Tico? Tam są chyba 12 i dość niskie oponki?

Napisano

> Może koła z Tico? Tam są chyba 12 i dość niskie oponki?

tam są takie same rozmiary jak w maluchu z tym że rozstaw śrub inny

Napisano
  • Autor

> tam są takie same rozmiary jak w maluchu z tym że rozstaw śrub inny

W maluchu BIS były koła 13", czyli o niższym profilu. Takie by mi odpowiadały. Tylko chciałbym się dowiedzieć czy są może trochę szersze opony.

Napisano

> W maluchu BIS były koła 13", czyli o niższym profilu. Takie by mi odpowiadały. Tylko chciałbym się

> dowiedzieć czy są może trochę szersze opony.

profil niższy ale sum sumarum wysokość całego koła taka sama

Napisano
  • Autor

A jaki rozstaw śrub jest w Tico? Bo osie AL-KO mają 4x100.

Napisano
  • Autor

> profil niższy ale sum sumarum wysokość całego koła taka sama.

Wiem, wiem. Biorę to pod uwagę. Tylko chciałbym wiedzieć jaki jest rozmiar opony, która miałaby tę samą wysokość ale byłby trochę szersza.

Napisano
  • Autor

> A ile to ma dźwignąć? Bo to chyba podstawowa kwestia...

Około 1 tony.

Napisano

> W maluchu BIS były koła 13", czyli o niższym profilu. Takie by mi odpowiadały. Tylko chciałbym się

> dowiedzieć czy są może trochę szersze opony.

Możesz wrzucić np 155/65- to jest popularny rozmiar, średnica podobna.

Jakie ciężary zamierzasz tym wozić?

Napisano

> Dlatego chyba pozostanę przy typowych kołach 13".

Z typowych opon 13 najmniejszą średnicę zewnętrzną uzyskasz popularnym rozmiarem 135/70/R13 (519.2mm)

Możesz też zejść 1 cal niżej bo 12" występowało w 126p (oprócz bisa) oraz np w daewoo tico, felgi oraz opony w tym rozmiarze są wciąż i jeszcze długo będą w Polsce produkowane i dostępne, a do tego najtaniej (135/80/R12). Ich średnica jest tylko nieco większa (520.8mm) ale większy profil może być korzystny w przyczepie

Wszystko inne na 12" albo 13" będzie moim zdaniem albo miało większą średnicę zewnętrzną albo będzie drogie, niedostępne, mocno nietypowe o ile w ogóle występuje w przyrodzie

Edit: jednak występują, rzadko bop rzadko ale: 145/60R13 i te będą miały jeszcze ciut mniejszą średnicę

Napisano

pytanie jaką nośność ma taka opona, bo to może być kluczowa kwestia wink.gif

są opony 12/13 z indeksem C, ale tez pieruńsko drogie, chyba jakaś kia dostawcza takie miała

opona w maluchu miała pełny profil, czyli 135/80 i nośność ok 300kg

dla przyczepki 4x300kg to 1200kg, bez rewelacji

pewnie podobny rozmiar będzie miała taka od cc 155/70R13 75T - nośność 390kg, daje już ponad 1500kg

hmm.gif

Napisano
  • Autor

> Możesz wrzucić np 155/65- to jest popularny rozmiar, średnica podobna.

> Jakie ciężary zamierzasz tym wozić?

Już Ci napisałem. Około 1 tony.

Napisano

> pewnie podobny rozmiar będzie miała taka od cc 155/70R13 75T - nośność 390kg, daje już ponad 1500kg

155/70/13 ma średnicę 547.2 mm i jest za duża do CC moim zdaniem

145/60/13 ma średnicę 504.2 mm

Napisano

> A jaki rozstaw śrub jest w Tico? Bo osie AL-KO mają 4x100.

Tico ma rozstaw 114,3mm. Jaką nośność ma mieć ta przyczepa? Żeby się nie okazało, że oponki z jakiegoś maluszka nie wytrzymają obciążenia. Kia miała w jakiejś swojej małej ciężaróweczce koła bliźniacze 12 cali na tylniej osi. Oponki miały oznaczenie literką C więc pewnie trochę więcej uniosą iż takie do osobówki.

Napisano
  • Autor

> Z typowych opon 13 najmniejszą średnicę zewnętrzną uzyskasz popularnym rozmiarem 135/70/R13

> (519.2mm)

> Możesz też zejść 1 cal niżej bo 12" występowało w 126p (oprócz bisa) oraz np w daewoo tico, felgi

> oraz opony w tym rozmiarze są wciąż i jeszcze długo będą w Polsce produkowane i dostępne, a do

> tego najtaniej (135/80/R12). Ich średnica jest tylko nieco większa (520.8mm) ale większy

> profil może być korzystny w przyczepie

> Wszystko inne na 12" albo 13" będzie moim zdaniem albo miało większą średnicę zewnętrzną albo

> będzie drogie, niedostępne, mocno nietypowe o ile w ogóle występuje w przyrodzie

> Edit: jednak występują, rzadko bop rzadko ale: 145/60R13 i te będą miały jeszcze ciut mniejszą

> średnicę

O to już coś wiem.

Kolega Koonrad wspominał coś o małych kołach od dostawczego KIA czy TOYOTA DYNA.

Tam na tylnych bliźniakach też są małe kółka. tylko nie wiem czy 13" czy 12". Wiesz może jaki ma rozstaw śrub felga z takiego bliźniaka? Jak ma 5x112 to też by mi to odpowiadało.

No i ile taka opona średnio kosztuje, bo pewnie jest z indeksem "C".

Napisano

> Tam na tylnych bliźniakach też są małe kółka. tylko nie wiem czy 13" czy 12". Wiesz może jaki ma

> rozstaw śrub felga z takiego bliźniaka? Jak ma 5x112 to też by mi to odpowiadało.

przecież felgę możesz założyć obojętnie jaką, 4x100 to GM - DU, opel

> No i ile taka opona średnio kosztuje, bo pewnie jest z indeksem "C".

są drogie, koło 300-400zł szt i dostępność marna - np YOKOHAMA RY818 155R12C 88/86N - 350zł

HANKOOK Radial RA08 145R13 88/86R C - 250zł

Napisano
  • Autor

> Tico ma rozstaw 114,3mm. Jaką nośność ma mieć ta przyczepa? Żeby się nie okazało, że oponki z

> jakiegoś maluszka nie wytrzymają obciążenia. Kia miała w jakiejś swojej małej ciężaróweczce

> koła bliźniacze 12 cali na tylniej osi. Oponki miały oznaczenie literką C więc pewnie trochę

> więcej uniosą iż takie do osobówki.

Przyczepa będzie wozić około 1 tony. Wziąłbym felgi z malucha ale rozstaw śrub nie pasuje.

Jestem zmuszony kombinować z trzynastkami.

Napisano

W kijance sa 155/80 więc nie będzie to małe kółko.

Napisano
  • Autor

> przecież felgę możesz założyć obojętnie jaką, 4x100 to GM - DU, opel

> są drogie, koło 300-400zł szt i dostępność marna - np YOKOHAMA RY818 155R12C 88/86N - 350zł

> HANKOOK Radial RA08 145R13 88/86R C - 250zł

Czyli odpada. Pozostanę jak na razie przy rozmiarze 137/70R13, a potem ewentualnie się zobaczy.

Napisano

> Czyli odpada. Pozostanę jak na razie przy rozmiarze 137/70R13, a potem ewentualnie się zobaczy.

nie braknie nośności ? one mają 315kgx4 = 1260kg ?

pisałeś że ma wozić 1000kg, to ładunek czy cała przyczepka - DMC ?

opony mają zapas, ale nie wiem czy busted.gif by się nie przyczepił w razie kontroli hmm.gif

Napisano
  • Autor

> nie braknie nośności ? one mają 315kgx4 = 1260kg ?

> pisałeś że ma wozić 1000kg, to ładunek czy cała przyczepka - DMC ?

> opony mają zapas, ale nie wiem czy by się nie przyczepił w razie kontroli

Powinno wystarczyć.

Napisano

> opony mają zapas, ale nie wiem czy by się nie przyczepił w razie kontroli

Policja nic do tematu nie ma, bo i jak mieliby sprawdzić dane "homologacyjne"?

Jeśli już to może być problem przy rejestracji takiego SAM-a

Napisano

> Policja nic do tematu nie ma, bo i jak mieliby sprawdzić dane "homologacyjne"?

> Jeśli już to może być problem przy rejestracji takiego SAM-a

jak to jak ? na oponie jest nośność a w DR podana DMC hmm.gif

na przeglądzie podobno czasem sprawdzają icon_rolleyes.gif

Napisano

> Będę budował przyczepę. Potrzebuję jak najmniejsze koła do niej. Będę bazował na podzespołach firmy

> AL-KO. Gdy tak przeglądałem sobie różne strony tej firmy to wpadły mi w oko małe koła 10" wraz

> z oponami. Problem w tym, że jedno koło kosztuje w granicach 400/500zł.

Gdzie ty te opony szukałeś mamy w przyczepce takie kapcie jak w Niewiadowie przyczepka w papierach ma 700 kg . Nie przyglądąłem sie kto jest producentem tych opon dzisiaj zobaczę , ale co moge powiedzieć to przyczepa stoi na wolnym powietrzu już 5 albo 6 rok i nic z oponami się nie dzieje .

Napisano

>o jak najmniejszym profilu

rozsądne cenowo są jeszcze 165/55R13, ale może jednak jakieś "maluchowe"

Napisano

No to nie będzie przyczepki beksa.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.