Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

V8 w BMW

Featured Replies

Napisano

ponieważ w zasadzie sprzedałem swoje E32 będę szukał czegoś mocniejszego zlosnik.gif

przeznaczenie auta: wakacje + jazda na codzień w dalsze trasy (czyli tak jak służyło E32) - do miasta mam nowszy plastik.

W grę wchodzą jedynie modele 5 lub 7 z silnikami powyżej 250KM. Docelowo do LPG. Rocznik nie ma dla mnie najmniejszego znaczenia - jedynie stan. Do wydania ok 20 tys zł.

Biorę pod uwagę:

- E34 540i (może M5? - do tego byłbym skłonny dołożyć powiedzmy 5tys. więcej)

- E32 740i (750i to jednak hardcore)

- E38 740i

- E39 540i ale kombi o np takie http://allegro.pl/show_item.php?item=2097243460

Co możecie powiedzieć o silniku 4 i 4,4l? jakie ma generalne bolączki? słyszałem o jakichś problemach z gładzią cylindrów w autach z początków produkcji...

na co uważać?

ile to pali na autostradzie przy powiedzmy 140-180 ?

generalnie jak ktoś ma/używa któreś z w/w to pisać co i jak - w marcu będę kupował zlosnik.gif

Napisano

> ponieważ w zasadzie sprzedałem swoje E32 będę szukał czegoś mocniejszego

> przeznaczenie auta: wakacje + jazda na codzień w dalsze trasy (czyli tak jak służyło E32) - do

> miasta mam nowszy plastik.

> W grę wchodzą jedynie modele 5 lub 7 z silnikami powyżej 250KM. Docelowo do LPG. Rocznik nie ma dla

> mnie najmniejszego znaczenia - jedynie stan. Do wydania ok 20 tys zł.

> Biorę pod uwagę:

> - E34 540i (może M5? - do tego byłbym skłonny dołożyć powiedzmy 5tys. więcej)

> - E32 740i (750i to jednak hardcore)

> - E38 740i

> - E39 540i ale kombi o np takie http://allegro.pl/show_item.php?item=2097243460

> Co możecie powiedzieć o silniku 4 i 4,4l? jakie ma generalne bolączki? słyszałem o jakichś

> problemach z gładzią cylindrów w autach z początków produkcji...

> na co uważać?

> ile to pali na autostradzie przy powiedzmy 140-180 ?

> generalnie jak ktoś ma/używa któreś z w/w to pisać co i jak - w marcu będę kupował

wszystkie opcje fajne smile.gif ja bym bral 540 e39 ale w sedanie albo 540 e 34 wink.gif

Napisano

To ja moze dodam nieśmiało

M5 ?

Napisano
  • Autor

> To ja moze dodam nieśmiało

> M5 ?

E34 to może i tak - pytanie tylko czy zysk z osiągów usprawiedliwia dużo wyższe koszty utrzymania względem 540i zlosnik.gif

Napisano

> E34 to może i tak - pytanie tylko czy zysk z osiągów usprawiedliwia dużo wyższe koszty utrzymania

> względem 540i

Jezdzilem e39 540i w manualu i M5. 540i miala wydech przelotowy i brzmiała imo owiele ładniej od m5. Właściciel obu aut (najpierw mial 540, rozwalił sie na lampie idąc bokiem, a potem kupil m5), mowił ze eksploatacja nie jest jakas zabójcza - twierdzil ze w trasie m5 schodzil do 12l/100 - co naocznie widzialem na kompie jako srednie spalanie... Drozsze są oryginalne częsci typu wahacze itp, których przecież nie wymienia sie codziennie... aha - mial dostęp do uzywanych tanich opon, bo zjadał komplet tygodniowo grinser006.gif - lubił wariować...

Frajda z jazdy tym bezcenna, ale to nie są raczej dziadki do kulania się, tym bardziej klasyki...

Napisano
  • Autor

> z ciekawosci- why? skoro i tak sie za takim rozgladasz? za malo mocy?

brak jej swobody - tzn jedzie ale trzeba ją kręcić. E32 jest za ciężkie na M30B30 zlosnik.gif Jakby to było choć M30B35 to pewnie bym nie sprzedawał.

Napisano
  • Autor

> Jezdzilem e39 540i w manualu i M5. 540i miala wydech przelotowy i brzmiała imo owiele ładniej od

> m5. Właściciel obu aut (najpierw mial 540, rozwalił sie na lampie idąc bokiem, a potem kupil

> m5), mowił ze eksploatacja nie jest jakas zabójcza - twierdzil ze w trasie m5 schodzil do

> 12l/100 - co naocznie widzialem na kompie jako srednie spalanie... Drozsze są oryginalne

> częsci typu wahacze itp, których przecież nie wymienia sie codziennie... aha - mial dostęp do

> uzywanych tanich opon, bo zjadał komplet tygodniowo - lubił wariować...

M5 E39 na pewno odpada - raz $ a dwa... jest zbyt wulgarne z zewnątrz, serio zlosnik.gif

jeśli M5 to raczej E34 i raczej 3,6 w tych pieniądzach (25tys)

> Frajda z jazdy tym bezcenna, ale to nie są raczej dziadki do kulania się, tym bardziej klasyki...

klasyków już trochę mam - potrzebuję "łącznika między epokami" którym mogę jeździć na co dzień a którego wygląd akceptuję. W zasadzie na E38 kończy się moja akceptacja wyglądu BMW. E39 już i tak byłoby kompromisem więc traktuję je najmniej poważnie, choć takie czarne kombi byłoby choć praktyczne wink.gif

Napisano

> klasyków już trochę mam - potrzebuję "łącznika między epokami" którym mogę jeździć na co dzień a

> którego wygląd akceptuję.

ja mysle ze dobry lekarz by ci sie przydal grinser006.gif

a na powaznie raz na wyscigach nocnych widzialem e34 m5, zrobil ona mnie ogromne wrazenie jak taki kawal blachy moze zwinnie latac zlosnik.gif

jestem za ok.gif

Napisano

Kolega ma 540i na LPG, kupione w Mcarsie, właśnie za chwilę do niego jadę. Mogę popytać, albo możemy kiedyś podjechać to sobie obadasz smile.gif Kolega kontaktowy i fan bmw, więc może warto ok.gif

Napisano

> brak jej swobody - tzn jedzie ale trzeba ją kręcić. E32 jest za ciężkie na M30B30 Jakby to było

> choć M30B35 to pewnie bym nie sprzedawał.

zmień silnik

Napisano

Polecam e34 540 w manualu najlepiej. Znajomy ma i chwali. Z tym, że to wcześniej był automat, tylko skrzynię swapował na manual.

Napisano

Kupowałem swoje e39 z jednym człowiekiem z forum BMW. Fanem i mechanikiem BMW. Jechaliśmy jego e-34 po e-39 dla mnie. Miał 540. Piękne auto. Super utrzymane. Jak zapytałem o przebieg to usiadlem z wrażenia - miało ponad 500 kim, a w środku nic nie jeknelo. Auto miało LPG. Poprzednie sprzedał z nalotem ponad 700 kkm. Moim zdaniem (w oparciu o to co często piszesz), szukaj e38 740, lub e-34 540. E-39 jest fajna, ale moim zdaniem mniej trwała od e-38 i e-34, i nie ma w sobie tego ducha :-). Aczkolwiek do dzisiaj to było najlepsze auto jakie uzytkowalem, chociaż od paru lat jeżdżę służbowymi vw i audi, to beemke wspominam z rozrzewnieniem...:-)

• 2 tygodnie później...
Napisano

E34 540 - miasto 16 minimum smile.gif trasa 10 minimum.

Kolega sprzedawał ostatnio naprawdę super utrzymane za 8500 ok.gif

E39 to już trochę plastikiem pachnie , porządna piona oink.gifzlosnik.gif to tylko e34 silnik minimum 2.5 + pakiet M

Napisano

> E34 540

>...

> E39 to już trochę plastikiem pachnie

Przecież w e34 środek jest przeokrutnie plastikowy zlosnik.gif

Napisano

> Przecież w e34 środek jest przeokrutnie plastikowy

no bo jest ale dla mnie i tak jest super

Napisano

> Przecież w e34 środek jest przeokrutnie plastikowy

ale nie tandetny.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.