Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Tesla Model X

Featured Replies

Napisano

00.jpg

26.jpg

Drzwi otwierają się do góry:

bg_04_garage_prod.jpg

bg_05_access_prod-05.png

Dwa rodzaje baterii - 60 kWh i 85 kWh, trzy rodzaje napędu - jeden silnik na tylnej osi, jeden na tylnej i jeden na przedniej lub jeden na tylnej i jeden na przedniej - oba o zwiększonej mocy.

bg_performance_prod.png

Poniżej 5 sekund do setki.

Napisano

> Drzwi otwierają się do góry:

> Dwa rodzaje baterii - 60 kWh i 85 kWh, trzy rodzaje napędu - jeden silnik na tylnej osi, jeden na

> tylnej i jeden na przedniej lub jeden na tylnej i jeden na przedniej - oba o zwiększonej mocy.

> Poniżej 5 sekund do setki.

a jak to dziala w temp -20stC confused.gifzlosnik.gif

Napisano

> a jak to dziala w temp -20stC

Jak diesel. zlosnik.gif

A ogrzewania szkoda włączać, bo to ciągnie prąd.

Napisano
  • Autor

> Nie ma ceny?

Ceny mają być podobne do modelu S o porównywalnym wyposażeniu czyli od $60K w górę.

Napisano

w iMiev normalnie jest koło 100km, jak były mrozy to przy włączonym ogrzewaniu zasięg spadał do... 38km clown.gif

Napisano
  • Autor

> Piszą, że na największej baterii 430 km.

Myślę że mniej, bo SUV ma większe opory powietrza a Model S z największą baterią ma teoretyczny zasięg 300 mil ~= 480 km.

Napisano

A po co o to pytać ?

W Kalifornii i na Florydzie takie temperatury nie występują.

Napisano

> Ceny mają być podobne do modelu S o porównywalnym wyposażeniu czyli od $60K w górę.

OK zlosnik.gif Ostatnie pytanie: ile trwa ładowanie?

Napisano
  • Autor

> OK Ostatnie pytanie: ile trwa ładowanie?

Zależy od ładowarki jaką masz - w najgorszym wypadku (bateria 85 kWh i zwykłe gniazdko) wieczność (wychodzi mi jakieś 20 godzin), w najlepszym (bateria 60 kWh i ładowarka domowa) 5-6 godzin od zera do pełna.

Napisano

> (wychodzi mi jakieś 20 godzin), w najlepszym (bateria 60 kWh i ładowarka domowa) 5-6 godzin od

> zera do pełna.

Czyli podróż Warszawa-Zagrzeb to jakieś 2 tygodnie hehe.gif

Napisano

> Czyli podróż Warszawa-Zagrzeb to jakieś 2 tygodnie

Takie trasy to z praktycznego i ekonomicznego punktu widzenia robi sie samolotem. cool.gif

Napisano

> Takie trasy to z praktycznego i ekonomicznego punktu widzenia robi sie samolotem.

pfff IMO to 2 nieporównywalne rzeczy - nienawidze lecieć samolotem na wakacje bo omija mnie cała podróż biglaugh.gif

Napisano

krótko zlosnik.gif

Napisano
  • Autor

> pfff IMO to 2 nieporównywalne rzeczy - nienawidze lecieć samolotem na wakacje bo omija mnie cała

> podróż

Wszystko zależy na czym polegają wakacje i jak długo trwa dojazd / co jest po drodze. Ale tak czy siak 500 km to mniej-więcej wystarczający zasięg samochodu.

Napisano

> Wszystko zależy na czym polegają wakacje i jak długo trwa dojazd / co jest po drodze. Ale tak czy

> siak 500 km to mniej-więcej wystarczający zasięg samochodu.

np w tym roku wybieram się do Sevilli z Krakowa - mógłbym lecieć samolotem ale wolę wziąć tydzień więcej wolnego i pojechać autem bo takie wakacje się po prostu zupełnie inaczej wspomina zlosnik.gif

Po drodze jest kupę fajnych rzeczy a generalnie uwielbiam obserwować jak zmienia się krajobraz. jak byłem na studiach to jeździłem tak po EU autostopem i to jest już w ogóle najlepszy sposób podróżowania ale niestety jestem już za stary i nikt mnie nie weźmie zlosnik.gif

Napisano

> np w tym roku wybieram się do Sevilli z Krakowa - mógłbym lecieć samolotem ale wolę wziąć tydzień

> więcej wolnego i pojechać autem bo takie wakacje się po prostu zupełnie inaczej wspomina

> Po drodze jest kupę fajnych rzeczy a generalnie uwielbiam obserwować jak zmienia się krajobraz. jak

> byłem na studiach to jeździłem tak po EU autostopem i to jest już w ogóle najlepszy sposób

> podróżowania ale niestety jestem już za stary i nikt mnie nie weźmie

To ja chyba wole spedziec dzien na plazy, niz na autostradzie grinser006.gif

Napisano

> To ja chyba wole spedziec dzien na plazy, niz na autostradzie

nienawidzę leżeć plackiem na plaży zlosnik.gif

Napisano

> Takie trasy to z praktycznego i ekonomicznego punktu widzenia robi sie samolotem.

Lubię podróżować po Europie samochodem, dla mnie to najfajniejsze wakacje. Służbowo sporo po Polsce się kulam. I naprawdę nie miałbym ochoty czekać dobę na gotowość do jazdy w aucie za 60k$.

Sprawdziłem na szybko ceny samolotu: ponad 1000 PLN za osobę zlosnik.gif

Napisano
  • Autor

Ja za kilka dni jadę na narty do Colorado. Teoretycznie mógłbym pojechać samochodem - to "tylko" 3000 km = dwa-trzy dni jazdy. Ale jak myślę sobie o spędzeniu ponad 20 godzin za kółkiem, to mi się odechciewa - pomimo że trasa prowadziłaby przez wiele ciekawych miejsc. W związku z czym lecę samolotem, na miejscu wynajmuję samochód i pozwiedzam sobie okolice w taki sposób.

Napisano

> w iMiev normalnie jest koło 100km, jak były mrozy to przy włączonym ogrzewaniu zasięg spadał do...

> 38km

rewelacja...

Napisano

> Poniżej 5 sekund do setki.

A nie czasem do 96 biglaugh.gif

A auto całkiem ciekawe, tylko mi się znaczek nie podoba smile.gif

Napisano
  • Autor

> A nie czasem do 96

Szczegół...

> A auto całkiem ciekawe, tylko mi się znaczek nie podoba

Napisano

> Szczegół...

> > A auto całkiem ciekawe, tylko mi się znaczek nie podoba

Szkoda tylko że zapewne jak większość aut elektrycznych fajnie jeździ tylko na wprost bo jest zbyt ciężkie aby skręcać a poza tym jak wycisnąć z niego co nie co mocy to zasięg będzie godny politowania.

Napisano

No tyle ze nie ma wtedy zadnej przyjemnosci. Wiec odpada. Przyjemnosc to jazda samochodem cool.gif

Napisano
  • Autor

> to zasięg będzie godny politowania.

Tyle że to także problem spalinowych wink.gif

Napisano

> Tyle że to także problem spalinowych

tylko, ze paliwo tankujesz gora kilka minut jak jest kolejka do kasy a taki elektryczny kilka ladnych godzin zlosnik.gif

Napisano
  • Autor

> tylko, ze paliwo tankujesz gora kilka minut jak jest kolejka do kasy a taki elektryczny kilka

> ladnych godzin

Tesla twierdzi że 100 km w 30 minut się ładuje.

Napisano

> Tesla twierdzi że 100 km w 30 minut się ładuje.

W spalinowym można zalać paliwa nawet na 1000km w parę minut i nie kosztuje on ceny z kosmosu jak Tesle i inne elektryczne taczki.

Napisano

> Tesla twierdzi że 100 km w 30 minut się ładuje.

Ale czemu nie wymienia się baterii - trwało by to 5 min i kolejne 400 km.

Napisano
  • Autor

> Ale czemu nie wymienia się baterii - trwało by to 5 min i kolejne 400 km.

To nie jest takie proste. Przede wszystkim bateria kosztuje jakieś 70% wartości całego samochodu. Po drugie nie ma jak na razie (i pewnie nie będzie) standardu kształtu baterii między producentami. Nie ma, bo technologia się tak szybko rozwija że co kilka lat rozmiar baterii maleje + zmieniają się jej potrzeby w dziedzinie prądu i napięcia ładowania i rozładowywania. Do tego te baterie mają jeszcze systemy chłodzenia i ogrzewania który każdy producent sobie inaczej projektuje. W związku z czym to nie jest takie proste - stacje benzynowe musiałyby być wyposażone w bardzo kosztowne zapasy baterii + zestawy do ich ładowania i utrzymywania we właściwej temperaturze. A ostatnim problemem jest to, że w większości modeli bateria jest elementem strukturalnym samochodu i jej wymiana jest równie prosta jak w tradycyjnym samochodzie wymiana nadwozia.

Moim zdaniem przyszłość leży w znalezieniu szybszych sposobów ładowania - np. jeżeli byłoby możliwe naładowanie w 5 minut na następne 200 km, to przestałoby być to wielkim problemem a stało się tylko małą niedogodnością. Tyle że prosta arytmetyka pokazuje że zakładając napięcie baterii 400V i zużycie energii w okolicach 40 kW na 100 km, to prąd ładowania byłby rzędu 12 kA...

Napisano

> A po co o to pytać ?

> W Kalifornii i na Florydzie takie temperatury nie występują.

Jak zwykle klimat jest przeciwko nam.

Napisano

a czym się różnią te poniższe

Quote:

jeden na tylnej i jeden na przedniej lub jeden na tylnej i jeden na przedniej

Napisano

> a czym się różnią te poniższe

> Quote:

> jeden na tylnej i jeden na przedniej lub jeden na tylnej i jeden na przedniej

Zacytuj w calosci i wtedy bedziesz wiedzial o co chodzi.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.