Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Niemcy, zimówki, od kiedy do kiedy

Featured Replies

Napisano

Szukajka działa, jak działa więc nie linczujcie mnie.

Od jakiego dnia do jakiego dnia obowiązuje nakaz jazdy na zimówkach w Niemczech?

Proszę o linkę do konkretnego przepisu, a nie do art. na ogólnotematycznych portalach.

Jadę 28.03 via Niemcy do Francji i powiem szczerze, że nie chce mi się robić 3200km tam i z powrotem na kartoflakach. hmm.gif

Napisano

W RFN nie ma takiego nakazu.

mar00ha

Napisano
  • Autor

> W RFN nie ma takiego nakazu.

> mar00ha

Owszem jest - ale nie znalazłem twardych ram czasowych, kiedy obowiązuje.

Napisano

> Owszem jest - ale nie znalazłem twardych ram czasowych, kiedy obowiązuje.

Mylisz zalecenie z nakazem.

mar00ha

Napisano

> Mylisz zalecenie z nakazem.

> mar00ha

O sie nie myle, nie jest to zalecenie, tylko nakaz.

Jednak jeden szczegol.

Nakaz ten obowiazuje tylko gdy warunki tego wymagaja.

Tzn jesli pojedziesz w polowie stycznia przez niemcy po suchutkiej drodze na letnich, to jestes 100% w zgodzie z prawem. Jesli jednak 100km dalej dopadnie cie sniezyca, to lezysz.

Mandat o ile pamietam chyba wynosi 40 euro, ale nie jestem pewny.

Napisano
  • Autor

> mar00ha

Quote:

Dnia 4 grudnia 2010 został wprowadzony w Niemczech
obowiązek
używania opon zimowych w
zimowych warunkach pogodowych
. Szczegółowe informacje znają Państwo na stronach internetowych Ambasady Polski w Berlinie.

Quote:

W dniu 26.11.2010 uchwalono w Niemczech zmianę przepisów ruchu drogowego (Strassenverkehrsordnung, StVO) dotyczącą wprowadzenia 04.12.2010
obowiązku posiadania ogumienia zimowego
.

Zgodnie z nowymi przepisami kierowcy pojazdów poruszających się w
okresie zimowym
na drogach w Niemczech zobowiązani są do stosowania opon zimowych. Jako warunki zimowe zdefiniowano: gołoledź, śnieg, błoto pośniegowe. Do opon zimowych zaliczane jest ogumienie oznaczone symbolem M+S i opony całoroczne.

Sęk w tym, że nie wiem/nie znalazłem od kiedy do kiedy obowiązuje "okres zimowy"

Napisano

> Sęk w tym, że nie wiem/nie znalazłem od kiedy do kiedy obowiązuje "okres zimowy"

LINK

Napisano

Zalecenie to było do 2010 - teraz jest nakaz, ale (o ile dobrze pamiętam) nie ma czasowego doprecyzowania.

Napisano

> Od jakiego dnia do jakiego dnia obowiązuje nakaz jazdy na zimówkach w Niemczech?

Przepisy nie podaja zadnego konkretniego dnia, Opony zimowe sa zalecane gdy temp w ciagu dnia spada do temp. + 7 st. C.

> Proszę o linkę do konkretnego przepisu, a nie do art. na ogólnotematycznych portalach.

Niema takiego !

Zalecane jest od Pazdziernika do Swiat Wielkanocnych ( O - O = Oktober - Ostern )

> Jadę 28.03 via Niemcy do Francji i powiem szczerze, że nie chce mi się robić 3200km tam i z

> powrotem na kartoflakach.

Co to sa kartoflaki ? Jezeli jedziesz w tym terminie to powinienes echac jeszcze na zimowkach.

wink.gif

Napisano

> Nosz K.... - jadę przed Wielkanocą

szansa, że trafisz na śnieżycę jest praktycznie marginalna, więc ja bym się za bardzo nie przejmował.

Napisano

> Nakaz: Paragraf 2, Absatz 3a der StVO

A to przepraszam. Nie zaktualizowałem się odpowiednio.

Za to fajny ten nakaz (w sensie, że z powodu swojego sensu naprawdę mi się podoba): obowiązuje gdy na jezdni jest gołoledź, śnieg, błoto pośniegowe. smile.gifok.gif

mar00ha

Napisano

Czym sie martwisz.

Jedziesz pod koniec marca... Jaka jest szansa, ze trafisz na snieg, lod lub bloto posniegowe na drodze?

Moim zdaniem szansa jest tak nikla, ze warto zaryzykowac jazde na letnich, a jak gdzies akurat bedzie snieg, to 40 euro mandatu cie nie zbawi

PS - ja jechalem przez cale niemcy w styczniu i ani grama sniegu nie napotkalem na drodze. Asfalt byl suchy od Zgorzelca do Duisburgh (czy jak to sie tam nazywa przy granicy z Belgia).

Napisano

> PS - ja jechalem przez cale niemcy w styczniu i ani grama sniegu nie napotkalem na drodze. Asfalt

> byl suchy od Zgorzelca do Duisburgh (czy jak to sie tam nazywa przy granicy z Belgia).

ja jechalem w poniedzialek i od granicy do dresna bialo a do frankfurtu mokro z blotem posniegowym ...

Napisano

> Czym sie martwisz.

> Jedziesz pod koniec marca... Jaka jest szansa, ze trafisz na snieg, lod lub bloto posniegowe na

> drodze?

> Moim zdaniem szansa jest tak nikla, ze warto zaryzykowac jazde na letnich, a jak gdzies akurat

> bedzie snieg, to 40 euro mandatu cie nie zbawi

ja tam tez smigam przed 1/04 na letniawkach, hehe nawet nie mam zimowek

Napisano

> szansa, że trafisz na śnieżycę jest praktycznie marginalna, więc ja bym się za bardzo nie

> przejmował.

Nawet to nie.

Możesz zasuwać po śniegu na letnich oponach i nikomu nie będzie to przeszkadzać. Mandat dostaniesz gdy Policja stwierdzi, że z powodu ogumienia blokujesz ruch, np nie możesz ruszyć pod górę.

Podobnie jest w razie W - Jeśli Policja stwierdzi, że zawinił brak odpowiedniego ogumienia jest przyczyną to automatycznie masz auto "nie przygotowane do warunków drogowych" .

Pamiętaj, że to obejmuje też płyn do spryskiwaczy, skrobaczkę do szyb itp smile.gif

Napisano
  • Autor

> Nawet to nie.

> Możesz zasuwać po śniegu na letnich oponach i nikomu nie będzie to przeszkadzać. Mandat dostaniesz

> gdy Policja stwierdzi, że z powodu ogumienia blokujesz ruch, np nie możesz ruszyć pod górę.

Czyli co? Można przed Wielkanocą popylać na letnich, czy nie?

Napisano

> Czyli co? Można przed Wielkanocą popylać na letnich, czy nie?

Możesz cały rok jeździć na letnich!

Ale nie możesz na nich zatamować ruchu. Rozumiesz? Nikt Ci z marszu nie da mandatu tylko dlatego, ze masz letnie na aucie a za oknem jest -5 stopni i błoto pośniegowe.

Napisano

> Możesz cały rok jeździć na letnich!

> Ale nie możesz na nich zatamować ruchu. Rozumiesz? Nikt Ci z marszu nie da mandatu tylko dlatego,

> ze masz letnie na aucie a za oknem jest -5 stopni i błoto pośniegowe.

No ja czytalem wlasnie co innego.

Ze za jazde w warunkach zimowych (snieg, lod, bloto posniegowe) na letnich oponach grozi 40 euro mandatu (za sama jazde)

Jesli dodatkowo ktos spowoduje jakies zagrozenie lub zatamuje ruch ze wzgledu na to ze nie ma zimowek, to mandat 80 euro.

Tak czy siak, i tak nic to raczej nie zmienia w kwesti pytania autora watku, bo pod koniec marca szansa na to ze bedzie snieg na drodze jest raczej nikla.

Napisano

> No ja czytalem wlasnie co innego.

> Ze za jazde w warunkach zimowych (snieg, lod, bloto posniegowe) na letnich oponach grozi 40 euro

> mandatu (za sama jazde)

> Jesli dodatkowo ktos spowoduje jakies zagrozenie lub zatamuje ruch ze wzgledu na to ze nie ma

> zimowek, to mandat 80 euro.

> Tak czy siak, i tak nic to raczej nie zmienia w kwesti pytania autora watku, bo pod koniec marca

> szansa na to ze bedzie snieg na drodze jest raczej nikla.

Zle slyszales, Dejv wyczerpal temat.

wink.gif

Napisano

> Zle slyszales, Dejv wyczerpal temat.

Chwila, chwila.

Wczesniej napisales cos zupelnie innego niz Dejv.

Teraz piszesz, ze sie z nim zgadzasz i ze wyczeral temat, czyli innymi slowy to co napisales wczenisej bylo nieprawda.

Ja mowie ze tak slyszalem i to z wielu zrodel, i w tym oto linku jest jedno z nich.

Wprawdzie po angielsku, ale mysle ze wiekszosc z kacikowiczow zna angielski.

W duzym skrocie chodzi o to, ze nie ma zadnych ram czasowych ustalonych przepisami.

Na naweirzchni sliskiej (snieg, lod, bloto posniegowe) masz jechac w zimowkach, bez wzlgedu czy jest to listopad, luty czy maj.

Za niezastosowanie sie do tego grozi mandat 40 euro.

Za udzial w wypadku lub zablokowanie drogi przy braku zimowek w warunkach zimowych mandat 80 euro.

Oczywiscie nic nie stoi na przeszkodzie jechac na letnich w polowie stycznia, jesli droga jest sucha (lub mokra) ale nie ma na niej sniegu, lodu, itp.

Dejv napisal, ze za jazde po blocie posniegowym przy -5 nie grozi mandat jesli sie nie zablokuje drogi. To nie prawda. Mandat grozi juz za sama jazde bez zimowek w takich warunkach.

Takie przepisy weszly w listopadzie 2010 i pamietam, ze wlasnie wtedy duzo czytalem na ten temat, dlatego pamietam.

Napisano

> Chwila, chwila.

> Wczesniej napisales cos zupelnie innego niz Dejv.

> Teraz piszesz, ze sie z nim zgadzasz i ze wyczeral temat, czyli innymi slowy to co napisales

> wczenisej bylo nieprawda.

Nie mam zwyczaju pisania nieprawdy, pytanie tylko jak Ty w swoim nastawieniu se do napisanego slowa odnosisz i jak jestes do tego nastawiony, co za tym idziesz inetrpretujesz po swojemu.

Policja sama jezdzi w zimie na letnich, bo raz, ze nie maja kasy na opony, a dwa, ze nie maja gdzie ich przechowywac.

To, ze nie jest podana data nie zwalnia od zalozenia zimowek. Problem zaczyna sie w momencie gdy utrudnisz ruch innym, lub bedziesz mial wypadek. O ile polskie ubezpieczenie Ci wyplaci o tyle rezydent moze miec problemy.

Zrobisz jak bedziesz uwazal.

Mandat 40 Euri i jeden punkt

wink.gif

Napisano

> Nie mam zwyczaju pisania nieprawdy, pytanie tylko jak Ty w swoim nastawieniu se do napisanego slowa

> odnosisz i jak jestes do tego nastawiony, co za tym idziesz inetrpretujesz po swojemu.

> Policja sama jezdzi w zimie na letnich, bo raz, ze nie maja kasy na opony, a dwa, ze nie maja gdzie

> ich przechowywac.

> To, ze nie jest podana data nie zwalnia od zalozenia zimowek. Problem zaczyna sie w momencie gdy

> utrudnisz ruch innym, lub bedziesz mial wypadek. O ile polskie ubezpieczenie Ci wyplaci o tyle

> rezydent moze miec problemy.

> Zrobisz jak bedziesz uwazal.

> Mandat 40 Euri i jeden punkt

Ale ubepieczenie to juz zupelnie inna kwestia.

Chodzi wsumie tylko o to, ze autor watku pytal czy musi jechac pod koniec marca w zimowkach. Odpoweidz brzmi - oczywiscie ze nie musi, ale jesli trafi na snieg i bedzie mial kontrole to dostanie mandat 40 euro.

Jesli zblokuje droge lub bedzie bral udzial w wypadku, to dostanie mandat 80euro.

To wszystko.

Napisano

> Ja mowie ze tak slyszalem i to z wielu zrodel, i w tym oto linku jest jedno z nich.

> Wprawdzie po angielsku, ale mysle ze wiekszosc z kacikowiczow zna angielski.

Nie zamierzam się kłócić, spierać ani prowadzić świętej wojny o to czyje źródło jest lepsze. dzwoniłem kilka razy do Autobahnpolizei w tej sprawie bo kilku znajomych leciało z GB do PL. Dostałem takie informacje jak napisałem.

Chcesz to dam Ci numer - zadzwoń i dopytaj. Jestem pewien, że na pewno wyjaśnią Ci też kwestię interpretacji aktualnych przepisów.

> W duzym skrocie chodzi o to, ze nie ma zadnych ram czasowych ustalonych przepisami.

Zgadza się.

> Na naweirzchni sliskiej (snieg, lod, bloto posniegowe) masz jechać w zimowkach, bez wzlgedu czy

> jest to listopad, luty czy maj.

Nie zgadza się a przynajmniej nie do końca.

Przepis sam w sobie jest skonstruowany tak, że kierowca ma wybór.

Niemieckie prawo wymaga aby ogumienie było przystosowane do warunków drogowych. Jeśli jedziesz sobie autostrada na której jest błoto pośniegowe i w żaden sposób nie stwarzasz zagrożenia ani nie utrudniasz ruchu to mandatu brak nawet jeśli masz letnie opony. Dlaczego? Bo jak widać twoje ogumienie jest wystarczająco zimowe.

Jeśli podczas kontroli Policja dojdzie do wniosku, że twoje ogumienie jest nie wystarczające to kasujesz 40 euro mandatu - nie oznacza to wcale, że kasujesz je z automatu bo za oknem jest -5 albo pół cm błota.

Jeśli z powodu ogumienia utrudnisz ruch (nie możesz ruszyć pod górę, stoisz bokiem itp) kasujesz 80 euro.

> Za niezastosowanie sie do tego grozi mandat 40 euro.

> Za udzial w wypadku lub zablokowanie drogi przy braku zimówek w warunkach zimowych mandat 80 euro.

Tak, z uwzględnieniem tego co napisałem wyżej.

> Oczywiscie nic nie stoi na przeszkodzie jechac na letnich w polowie stycznia, jesli droga jest

> sucha (lub mokra) ale nie ma na niej sniegu, lodu, itp.

> Dejv napisal, ze za jazde po blocie posniegowym przy -5 nie grozi mandat jesli sie nie zablokuje

> drogi. To nie prawda. Mandat grozi juz za sama jazde bez zimówek w takich warunkach.

Jak napisałem - kłócić się nie zamierzam. tym bardziej, że przepis nie jest precyzyjny i w praktyce zostawia pole do interpretacji zależnie od sytuacji na drodze.

> Takie przepisy weszly w listopadzie 2010 i pamietam, ze wlasnie wtedy duzo czytalem na ten temat,

> dlatego pamietam.

4 grudnia 2010 smile.gif

Napisano

> Jeśli jedziesz

> sobie autostrada na której jest błoto pośniegowe i w żaden sposób nie stwarzasz zagrożenia ani

> nie utrudniasz ruchu to mandatu brak nawet jeśli masz letnie opony. Dlaczego? Bo jak widać

> twoje ogumienie jest wystarczająco zimowe.

> Jeśli podczas kontroli Policja dojdzie do wniosku, że twoje ogumienie jest nie wystarczające to

> kasujesz 40 euro mandatu - nie oznacza to wcale, że kasujesz je z automatu bo za oknem jest -5

> albo pół cm błota.

OK. Tylko, ze z tego co napisales wynika, ze to wlasciwie zalezy od policjanta ocena tego czy ogumienie jest odpowiednie lub nie. Ja rozumiem ze jak sa jakies resztki sniegu na autostradzie, to pewnie policjant odpusci, ale zato jakby ktos sie wdrapywal pod gorke jakas waska w pelni osniezona droga na letnich, to nawet jesli by wmiare jechal i drogi nie blokowal to mandat dostanie.

Ale tak czy siak, skoro to zalezy od policjanta, to roznie moze byc.

Ogolnie wyglada na to, ze wszyscy doszlismy do wmiare jednolitej wersji, wiec watpliwosc autora watku napewno zostala rozwiazana.

Napisano

A co mi zrobią jak wybiorę się tam na całorocznych? Będzie slisko i bede mial problemy z podjazdem po górkę? Dostanę mandat? Nawet jesli slizgac się będa auta z zimowkami?

Dziwne - taki niejasny i podatny na widzimisie Pana władzy przepis w Niemczech. Prędzej w Polsce by się można go spodziewać niz tam

Napisano

> A co mi zrobią jak wybiorę się tam na całorocznych? Będzie slisko i bede mial problemy z podjazdem

> po górkę? Dostanę mandat? Nawet jesli slizgac się będa auta z zimowkami?

> Dziwne - taki niejasny i podatny na widzimisie Pana władzy przepis w Niemczech. Prędzej w Polsce

> by się można go spodziewać niz tam

Caloroczne tez moga byc.

Wystarczy ze beda mialy nadruk M+S

Napisano

> A co mi zrobią jak wybiorę się tam na całorocznych? Będzie slisko i bede mial problemy z podjazdem

> po górkę? Dostanę mandat? Nawet jesli slizgac się będa auta z zimowkami?

Nic? Jeśli opona ma oznaczenie M+S i min. 1,6mm biżnika to jesteś kryty.

> Dziwne - taki niejasny i podatny na widzimisie Pana władzy przepis w Niemczech. Prędzej w Polsce

> by się można go spodziewać niz tam

jest tu dużo takich przepisów. Za to nie ma "widełek" i nie można się targować

Napisano

A przypadkiem nie jest tak, że ten wymóg nie dotyczy pojazdów zarejestrowanych poza Niemcami? Bo przynajmniej u Szwedów kilka lat temu nie dotyczył. Za samą jazdę bez opon zimowych nie mogli ukarać, natomiast w razie spowodowania zderzenia, brak opon zimowych mogli uznać za okoliczność obciążającą.

Napisano

> Dziwne - taki niejasny i podatny na widzimisie Pana władzy przepis w Niemczech.

IMHO, nie dziwne. Wg tego co pisze Dejv w tym przepisie ważniejszy jest skutek, nie przyczyna. I to bardzo mi się podoba. ok.gif

mar00ha

Napisano
  • Autor

> dzwoniłem kilka razy do Autobahnpolizei w tej sprawie bo kilku znajomych leciało z GB do PL.

> Dostałem takie informacje jak napisałem.

Z tego wynika, że przepis i ogólnoniemiecki "ordnung muss sein" jest o kant d... potłuc.

Wychodzi na to, że żeby być w zgodzie z ich przepisami (inaczej: być przygotowanym na każdą ewentualność) muszę wozić 2 komplety opon (opcjonalnie: jeździć na całorocznych), bo:

a) muszę przewidzieć pogodę na drugim końcu kraju, który ma 600x1000km

b) jeżeli w lipcu spadnie śnieg, a ja będę na letnich i zablokuję autostradę to zabeceluję 80E

IMHO przepis, który nie ma wskazanych ram czasowych stosowania jest do d... - o to Niemcorów nie podejrzewałem.

Pees: A jak AutobahnPolizei reaguje na jazdę na zimówkach w środku lata - w końcu nie od dziś wiadomo, że zimówki w warunkach letnich wydłużają drogę hamowania.

Nie zrozum mnie źle, nie kwestionuje Twoich postów, ani doświadczenia (w końcu jeździsz więcej po D, niż ja), ale przepis daje mocne pole do nadużyć.

Napisano

> A przypadkiem nie jest tak, że ten wymóg nie dotyczy pojazdów zarejestrowanych poza Niemcami? Bo

> przynajmniej u Szwedów kilka lat temu nie dotyczył. Za samą jazdę bez opon zimowych nie mogli

> ukarać, natomiast w razie spowodowania zderzenia, brak opon zimowych mogli uznać za

> okoliczność obciążającą.

Wjezdzajac do jakiegokolwiek kraju jestes zobowiazany wczesniej dowiedziec sie jakie panuja w nim prawa i sie do nich dostosowac.

wink.gif

Napisano

> Z tego wynika, że przepis i ogólnoniemiecki "ordnung muss sein" jest o kant d... potłuc.

Bo ? ? ? Osobiscie nie mam tego wrazenia

> Wychodzi na to, że żeby być w zgodzie z ich przepisami (inaczej: być przygotowanym na każdą

> ewentualność) muszę wozić 2 komplety opon (opcjonalnie: jeździć na całorocznych), bo:

> a) muszę przewidzieć pogodę na drugim końcu kraju, który ma 600x1000km

> b) jeżeli w lipcu spadnie śnieg, a ja będę na letnich i zablokuję autostradę to zabeceluję 80E

W tym momencie robisz z igly widly a z muchy slonia. Przepis jest logiczny, nikt nie wymaga abys w lecie wozil / zakladal zimowki.

> IMHO przepis, który nie ma wskazanych ram czasowych stosowania jest do d... - o to

Do d*** jest co najwyzej w/g Ciebie i podobnie myslacych

> Pees: A jak AutobahnPolizei reaguje na jazdę na zimówkach w środku lata - w końcu nie od dziś

> wiadomo, że zimówki w warunkach letnich wydłużają drogę hamowania.

Zlewaja to cieplym moczem, bo niema takiego przepisu ktory by to zabranial – w PL jest ?

> ale przepis daje mocne pole do nadużyć.

Niby jakich ? ? ?

Przecietny Niemiec nie zmienia auta co rok, jezdzi nim kilka sezomow wiec taniej wychodzi kupis dwa rodzaje opon ktore wolniej sie zuzywaja.

wink.gif

Napisano

> Wjezdzajac do jakiegokolwiek kraju jestes zobowiazany wczesniej dowiedziec sie jakie panuja w nim

> prawa i sie do nich dostosowac.

Tu mówimy o obowiązkowym wyposażeniu pojazdu, a to reguluje zdaje się Konwencja Wiedeńska?

Napisano

> Tu mówimy o obowiązkowym wyposażeniu pojazdu, a to reguluje zdaje się Konwencja Wiedeńska?

No właśnie.

Bo jak dajmy na to muszę przejechać całą Europę to pół bagażnika będzie zajęte przez fanty, które muszę mieć w czechach, słowacji, na węgrzech i tak dalej...

Napisano

> Tu mówimy o obowiązkowym wyposażeniu pojazdu, a to reguluje zdaje się Konwencja Wiedeńska?

Owszem, sa pewne wyjatki, proponuje Ci wjechac do Portugali bez kamizelki, tylko nie zdziw sie, jak wykasuja Cie na 800 Euro od sztuki

Apteczka i gasnica to nie wszystko.

wink.gif

Napisano

> No właśnie.

> Bo jak dajmy na to muszę przejechać całą Europę to pół bagażnika będzie zajęte przez fanty, które

> muszę mieć w czechach, słowacji, na węgrzech i tak dalej...

Nie przesadzaj z tymi fantami.

wink.gif

Napisano

> Owszem, sa pewne wyjatki, proponuje Ci wjechac do Portugali bez kamizelki, tylko nie zdziw sie, jak

> wykasuja Cie na 800 Euro od sztuki

> Apteczka i gasnica to nie wszystko.

W wielu krajach kasują niezgodnie z Konwencją Wiedeńską, bo wiedzą że cudzoziemcowi się będzie trudno odwoływać i zapłaci.

Napisano

> W wielu krajach kasują niezgodnie z Konwencją Wiedeńską, bo wiedzą że cudzoziemcowi się będzie

> trudno odwoływać i zapłaci.

I owszem, ale najpierw musisz zaplacic, a dopiero potem mozesz sie odwolac, jak wyglada w PL przyjecie mandatu a pozniejsze odwolanie sie chyba nie musze tu nikomu tlumaczyc.

wink.gif

Napisano

> I owszem, ale najpierw musisz zaplacic, a dopiero potem mozesz sie odwolac, jak wyglada w PL

> przyjecie mandatu a pozniejsze odwolanie sie chyba nie musze tu nikomu tlumaczyc.

Dlatego swojego czasu dowództwo armii USA wydało specjalną instrukcję dla swoich żołnierzy w bazach we Włoszech, jak się nie dawać przerabiać tamtejszej policji zlosnik.gif

Napisano

> Dlatego swojego czasu dowództwo armii USA wydało specjalną instrukcję dla swoich żołnierzy w bazach

> we Włoszech, jak się nie dawać przerabiać tamtejszej policji

A treraz porozmawiamy jak bedzie wygladala rozmowa polskiego turysty i hamerykanskiego GI z panem Carabinieri rotfl.gifzlosnik2.gif

Pomijam juz fakt kto za kim stoi biglaugh.gif

wink.gif

Napisano

> .... muszę przejechać całą Europę to pół bagażnika będzie zajęte przez fanty, które

> muszę mieć w czechach, słowacji, na węgrzech i tak dalej...

Nie przesadzaj, celników już prawie nie ma... zlosnik.gifzlosnik.gifzlosnik.gif

Napisano

> W wielu krajach kasują niezgodnie z Konwencją Wiedeńską, bo wiedzą że cudzoziemcowi się będzie

> trudno odwoływać i zapłaci.

Chyba troche przesadzasz, bo to nie jest tak proste.

Konwencja Wiedenska mowi o tym, ze kazdy samochod powinien spelniac techniczne wymagania, zgodnie z tym jak jest wymagane w kraju rejestracji.

I np polskie przepisy sa do tego dostosowane.

Tzn w rozporzadniu ministra o wymaganiach technicznych pojazdow, stoi jak byk, ze auto zarejestrowane za granica, ma spelniac wymagania zawarte w konwencji, czyli innymi slowy ma spelniac wymagania z kraju rejestracji.

Jednak wystarczy popatrzec na taki przepis z PoRD:

Quote:

Art. 60.

(...)

2. Zabrania się kierującemu:

(...)

używania opon z umieszczonymi w nich na trwałe elementami przeciwślizgowymi.

I teraz popatrz na to w ten sposob.

Co z tego, ze np auto zarejestrowane w Szwecji, ma zalozone zgodnie ze szwedzkimi przepisami opony z kolcami, i zgodnie z konwecja wiedenska wszystko jest wporzadku, skoro kierujacy w Polsce nie moze takim autem jechac, bo ma zabronione przez PoRD.

Czyli innymi slowy mamy sytuacje, gdzie auto pod wzgledem wymagan technicznych jest OK, ale poprostu kierujacemu nie wolno takim autem jechac po polskich drogach, bo ma to zabronione w PoRD tak samo jak nie wolno mu przejezdzac przez czerwone swiatlo, rozmawiac przez tel podczas jazdy, itp, itd.

I najprawdopodobniej tak samo jest w Niemczech z oponami zimowymi.

Co z tego ze auto jest wyposazone zgodnie z krajem rejestracji, skoro to kierowcy nie wolno jechac na nieodpowiednich oponach.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.