Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

MB W111 coupe '66

Featured Replies

Napisano

> No więc właśnie, 10 tys E to możne starczy na blachę lakier i wnętrze w przypadku aut o których

> tutaj piszemy.

Imvho koszty odbudowy sa o wiele wieksze niz sie "widzom" wydajehmm.gif. dopiero jak sie zaczyna zabawa, to wychodzi ile co kosztuje.

Napisano

to w zasadzie nie ma znaczenia - bo to robocizna wyłącznie. 126p czy angielski klasyk - jeden pies. różnicę robią części. i co ciekawe do anglików łatwiej o części i taniej niż do kredensa np. grinser006.gif - takie mam info z pierwszej reki

Napisano

> No więc właśnie, 10 tys E to możne starczy na blachę lakier i wnętrze w przypadku aut o których

> tutaj piszemy.

facepalm%5B1%5D.gif

czytamy uwaznie... taaaaaaaaaaaaaaaaaaak?

Quote:

koszt samej robocizny

części, farba, skóry, drewno, materiały itp kosztują dodatkowo - jasne?????

mowa o rekonstrukcji totalnej, auto rozebrane do ostatniej śrubki, kompleksowo zabezpieczone i odbudowane

Napisano

> mowa o rekonstrukcji totalnej, auto rozebrane do ostatniej śrubki, kompleksowo zabezpieczone i

> odbudowane

Ale napisz jeszcze, o jakim aucie mowa - bo śmiem twierdzić, że o ile np. w przypadku Garbusa '62 może to być całkiem sporo, tak np. w przypadku Astona DB4 '62 sugerowałoby to raczej wykonanie pracy mocno "po łebkach".

Napisano

> to w zasadzie nie ma znaczenia - bo to robocizna wyłącznie. 126p czy angielski klasyk - jeden pies.

> różnicę robią części.

Nie ma to znaczenia tylko w przypadku niektórych, bardzo prostych prac - zapytaj np. o pracochłonność naprawy skorodowanego tu i ówdzie nadwozia BMW E9, ktoś, kto ma o tym jakieś pojęcie, wytłumaczy Ci, w jak wielkim błędzie jesteś.

Napisano

> Nie ma to znaczenia tylko w przypadku niektórych, bardzo prostych prac - zapytaj np. o

> pracochłonność naprawy skorodowanego tu i ówdzie nadwozia BMW E9, ktoś, kto ma o tym jakieś

> pojęcie, wytłumaczy Ci, w jak wielkim błędzie jesteś.

masz rację ok.gif

10k E za robociznę to w przypadku oldtimerów i profesjonalnych zakładów zaledwie wstęp do ustaleń ok.gif

NOVOL obsługuje bezpośrednio kilka takich zakładów m.in. zakład w Zachodniopomorskim odbudowywujący historyczne Mercedesy z Gullwingiem na czele , stąd Technologia NOVOL for Classic Car opracowana pod kątem takich klientów i system szkoleń dla nich .

Napisano

[...] - zapytaj np. o

> pracochłonność naprawy skorodowanego tu i ówdzie nadwozia BMW E9, ktoś, kto ma o tym jakieś

> pojęcie, wytłumaczy Ci, w jak wielkim błędzie jesteś.

no e9 jest z tego slawnazlosnik.gif. do tego dochodzi dostepnosc czesci. W zasadzie e9 ma trzy, cztery cmentarzyska i ceny czesci co roku ida w gore. Silnik, skrzynua nie jest problemem bo pasuja z E24 a tych jest jeszcze sporo. Jednak detale wnetrza, karoseria czyli wszystko to co charakterystyczne jest ... pad.gif masakrujaco droga...

Napisano

nie wiem, nie znam się -to nie mój ogórdek zlosnik.gif. zakład z którego mam info dostaje do obróbki auta lepiej wyglądające na oko niz ten tytułowy merc grinser006.gif to najczęściej triumphy, mgb i inne w sumie małe autka sportowe. czasem jakiś Niemiec, Włoch.. grinser006.gif

znajomy, który tam pracuje mówił, że wartość całości renowacji raczej nie schodzi poniżej 100.000pln.

nie wiem czy to mało czy dużo - czy robią kichę czy nie ale widziałem efekty i wizualnie są olśniewające zlosnik.gif

co jest w środku - nie wiem skromny.gif

a swoją droga jesli mówisz, że 40 tys zeta to koszt "rozejrzenia się" to co przepraszam składa się na te sumę? yikes.gif przy takim rozkładzie kosztów to renowacja całości będzie kosztować 1mln. pln grinser006.gif

Napisano

akurat bialy i to perlowy bylby piekny na tym aucie ale zobaczym co ci wyjdzie jak skonczysz smile.gif

Napisano

> Logistycznie nie wykonalne. najpierw potrzebuje federalne pozwolenie na import auta, a Potem

> stanowe zasady czy w ogole moze . Potem dopiero transport. Ze traktuje ja z szacunkiem, nie

> chcialem sie bawic w zadne pakowanie w kontenery tylko zaplacic wiecej, a wiem ze w

> komfortowych warunkach sie

> PRzejechala. A ze o miejsce na roll on, roll off musze walczyc z GM, Toyota czy innymi to oni zdeka

> wiecej wysylaja niz ja, wiec to tez trwa.

> Czyli zjechala ze statku, Customs zajelo mi jakies 1h zeby ja oclic I

> Teraz przechodzi kwarantanne biologiczna zanim cokowiek dalszego moge zrobic juz na stanowym

> poziomie. Czyli w pon bedzie u mnie w garazu

to juz wszystko rozumiem waytogo.gif

ale kwarantanna biologiczna z NZ?

co oni maja czego Wy nie posiadacie? hmm.gif

Napisano

> to juz wszystko rozumiem

> ale kwarantanna biologiczna z NZ?

w zasadzie oni sa naszym innym stanem ( ale sie oficjalnie nie przyznaja, shhh.gif

> co oni maja czego Wy nie posiadacie?

mimo ze jest unia to np zajelo im 100 lat walki, zeby zaczac jablka do Oz exportowac zlosnik.gif, a tu mowimy o objekcie wiekszym wink.gif. Wystarczy, ze byl zakurzony i juz siedzi na quarantine.hmm.gif, drewniane elementy w srodku...

Napisano

a u nas na UE narzekają hehe.gifgrinser006.gif

Napisano

> w zasadzie oni sa naszym innym stanem ( ale sie oficjalnie nie przyznaja,

> mimo ze jest unia to np zajelo im 100 lat walki, zeby zaczac jablka do Oz exportowac , a tu mowimy

> o objekcie wiekszym . Wystarczy, ze byl zakurzony i juz siedzi na quarantine., drewniane

> elementy w srodku...

czyli korniki moga miec inne niz Wasze?

biglaugh.gif

Napisano

> masz już?

No wiec, wydatki sie zaczelyfacepalm%5B1%5D.gifzlosnik.gifwink.gif

img20120305160752.jpg

img20120305160804.jpg

Juz po gotowaniuwaytogo.gif - naklejki mozna zdjacyay.gif[...]

img20120305160922.jpg

Generalnie nadwozie, podwozie jest na pierwszy rzut oka w stanie o wiele lepszym niz myslalemwaytogo.gif

Napisano

> No wiec, wydatki sie zaczely

> Juz po gotowaniu - naklejki mozna zdjac[...]

> Generalnie nadwozie, podwozie jest na pierwszy rzut oka w stanie o wiele lepszym niz myslalem

ależ Ci zazdroszczę cool.gifzlosnik.gif

pięęęękna smile.gif

to kiedy obiektywny test na MK? zlosnik.gifgrinser006.gif

Napisano

> to najczęściej triumphy, mgb i inne w sumie małe autka sportowe

No tak, tyle, że taki przykładowy Triumph czy MG to względnie proste auta, gdzie w miarę łatwo oszacowac zakres prac, a czasem trafiają się wynalazki trochę bardziej skomplikowane zlosnik.gif - u mnie na wsi jest np. warsztat, który zajmuje się naprawą nadwozi w starych autach (mechaniki nie robią - tylko blacharka i lakierowanie). Robią i małe roadstery, ale większe auta też mieli (jakieś Rollsy, itd. - głównie z Niemiec mają klientów) i jako ciekawostkę właśnie tam usłyszałem, że odbudowywali chyba dwa albo trzy lata temu nadwozie Astona - i to był ich największy projekt do tej pory: do przygotowania pod lakier (ale jeszcze bez malowania) zeszło im na to ~1800 roboczogodzin. icon_eek.gif

Napisano

> Generalnie nadwozie, podwozie jest na pierwszy rzut oka w stanie o wiele lepszym niz myslalem

Zrób mu trochę zdjęć w jakimś ładnym miejscu. zlosnik.gif

Napisano

> Zrób mu trochę zdjęć w jakimś ładnym miejscu.

Jutro mam Inpekcje inzyniera, jakie zmiany bede musial zrobic, zeby ja zarejstrowac, jak wstawie do garazu w domu to wtedyskromny.gif[...]

Napisano

> ależ Ci zazdroszczę

daj mi spokojpad.gifzlosnik.gif... Transport , Quarantine - , czysczenie, jutro inspekcja ... wiec z jednej strony sie ciesze, ale z drugiej001.gif przyjemnosc kosztujeclown.gif

> pięęęękna

Jst w lepszym stanie, niz myslalemhmm.gif, przynajmniej takie sa pierwsze wrazenia po porzadnym przygladnieniu siehmm.gif. Podloga jest praktycznie bez zadnej rdzyyay.gif

img20120305160827.jpg

> to kiedy obiektywny test na MK?

Po Pajero i paru innych, na ktore nie mam czasu narazie, moge jakies wypociny skrobnachmm.gif, ale kto to czyta001.gifzlosnik.gif[...]

Napisano

> ale kto to

> czyta[...]

yaya.gifzlosnik.gif

Napisano

> daj mi spokoj... Transport , Quarantine - , czysczenie, jutro inspekcja ... wiec z jednej strony

> sie ciesze, ale z drugiej przyjemnosc kosztuje

jak to mówi mój kumpel jak narzekam na koszty:

"stać Cię" - i tej wersji się trzymajmy wink.gif

> Jst w lepszym stanie, niz myslalem, przynajmniej takie sa pierwsze wrazenia po porzadnym

> przygladnieniu sie. Podloga jest praktycznie bez zadnej rdzy

tylko się cieszyć ok.gif

> Po Pajero i paru innych, na ktore nie mam czasu narazie, moge jakies wypociny skrobnac, ale kto to

> czyta[...]

czytamy czytamy zlosnik.gif

jestes dość obiektywny więc miło będzie czytać zlosnik.gif

Napisano

> jak to mówi mój kumpel jak narzekam na koszty:

> "stać Cię" - i tej wersji się trzymajmy

gentlemen don't talk about moneyzlosnik.gifwaytogo.gifwink.gif

> tylko się cieszyć

no w cholernie dobrym jestem dzis humorze, jak jutro zobacze co Herr inzyniero wymysli to moze byc jeszcze lepiej. Generalnie, musi byc doprowadzona do stanu jak prawo obowiazuwalo w 1973 - z wyjatkiem pasow - ktore musza byc niezaleznie od wieku. Mam nadzieje, ze nie bedzie problemuwaytogo.gif

> czytamy czytamy

> jestes dość obiektywny więc miło będzie czytać

jazlosnik.gif - szczegolnie jesli chodzi o moja milosc do Dieselzlosnik.gif

Napisano

> gentlemen don't talk about money

i dobrze, bo jeszcze by nas głowa rozbolała zlosnik.gif

> no w cholernie dobrym jestem dzis humorze, jak jutro zobacze co Herr inzyniero wymysli to moze byc

> jeszcze lepiej. Generalnie, musi byc doprowadzona do stanu jak prawo obowiazuwalo w 1973 - z

> wyjatkiem pasow - ktore musza byc niezaleznie od wieku. Mam nadzieje, ze nie bedzie problemu

czyli kiedy planowany wyjazd? ;-)

> ja - szczegolnie jesli chodzi o moja milosc do Diesel

u nas jest moda na diesle i co zrobić wink.gif

ja natomiast przedwczoraj jeździłem E34 540i V8 i powiem krótko - zakochałem się smile.gif

aksamitna, cicha praca tego silnika robi wrażenie - a jednocześnie przyspieszenia jak na 20-letni samochód są naprawdę dobre cool.gif

także chyba już wiem co będzie po E32 zlosnik.gif

Napisano

już tutaj nieraz pisałem e34 540 jest super , tylko nie da się w mieście zejść poniżej 16 litrów a górna granica to pojemność zbiornika paliwa

Napisano
  • Autor

Sorry ze to tak długo trwało, ale czasu nie miałem za bardzo na wklejenie fotek..dlatego też, zapraszam do lektury wątku oryginalnego z forum MB/8:

(nie trzeba się logować wink.gif )

Odbudowa W111

• 1 rok później...
Napisano

skończony już ???? grinser006.gif

Napisano
  • Autor

Niestety nie.

Czekam na końcówkę chromów.

Silnik gotowy ale czeka na budę, buda na szyby,szyby na chromy spineyes.gif