Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Montaż Lpg

Featured Replies

Napisano

Jak w temacie w związku z dużymi cenami paliwa myślę nad zamontowaniem instalacji gazowej to stilona. Silniczek mam 1.6 103KM prosze o jakies opinie kto jezdzi na gazie jakie sa problemy ? Instalacja Stag tak wstepnie by byla.

Napisano

> Jak w temacie w związku z dużymi cenami paliwa myślę nad zamontowaniem instalacji gazowej to

> stilona. Silniczek mam 1.6 103KM prosze o jakies opinie kto jezdzi na gazie jakie sa problemy

> ? Instalacja Stag tak wstepnie by byla.

Ja jeżdżę na lpg tylko silnik mam 1.2. Problemów nie ma żadnych, instalacja to stag 4. Pooglądasz jak będziemy się w sobotę widzieć.

Napisano

Załóż tylko u dobrego fachowca i dbaj o układ zapłonowy i filtry gazu i będzie wszystko ok. LPG wbrew krążącym opiniom powtarzanym w kółko nie jest niczym złym. Złą sławę przynoszą kiepscy monterzy i najtańszy osprzęt. Montuj STAGA, porządny reduktor zawsze z dużym zapasem mocy (w tym wypadku na jakieś 150KM minimum) i porządne wtryski (żadnych Valteków i innych Raili nie daj sobie wcisnąć).

Zapłać więcej na początku a poźniej więcej oszczędzisz.

Napisano
  • Autor

Mam seja na gazie jezdzi moja malzonka nim teraz:) Zalozony byl jak auto mialo przebigu ok 60 tyg teraz ma 220tys i smiga:) W takim razie trzeba bedzie zamontowac

Napisano

> ? Instalacja Stag tak wstepnie by byla.

silnik ekstra do gazu

u mnie czasem zgasl przy niskich obrotach bo mialem dlugie wezyki

ale po przeniesieniu jak najblizej kolektora nie mam instalacji nic do zarzucenia

mam butle 52l ale to i tak malo :/

brc sq24

Napisano

> Załóż tylko u dobrego fachowca i dbaj o układ zapłonowy i filtry gazu i będzie wszystko ok. LPG

> wbrew krążącym opiniom powtarzanym w kółko nie jest niczym złym. Złą sławę przynoszą kiepscy

> monterzy i najtańszy osprzęt. Montuj STAGA, porządny reduktor zawsze z dużym zapasem mocy (w

> tym wypadku na jakieś 150KM minimum) i porządne wtryski (żadnych Valteków i innych Raili nie

> daj sobie wcisnąć).

> Zapłać więcej na początku a poźniej więcej oszczędzisz.

mógłbym sie podpisac 4 ręcami pod tym. waytogo.gif

Napisano
  • Autor

Mi powiedzial po znajomosci jakies 2000zl smile.gif

Napisano

> Mi powiedzial po znajomosci jakies 2000zl

Kwestia czy za te pieniądze dostaniesz równie trwałe wtryskiwacze jak są w BRC.

Pozdrawiam BAS

Napisano
  • Autor

On montuje tylko Staga mowil ze jest 24m-ce gwarancji bez limitu km.

Napisano

> On montuje tylko Staga mowil ze jest 24m-ce gwarancji bez limitu km.

Nie będę się kłócił, najlepiej dopytaj na kąciku gazowym.

Pozdrawiam BAS

Napisano

> Mi powiedzial po znajomosci jakies 2000zl

Powtarzam. Nie patrz na cenę... Na LPG oszczędza się PO montażu a nie już na nim.

Nie rób też nic po znajomości tylko znajdź naprawdę dobry warsztat.

Warto pojechać gdzieś dalej i mieć pewność fachowej roboty niż robić byle gdzie bo blisko.

Mogę polecić Migaz-S z Warszawy jeśli jesteś skłonny zrobić trochę km i mieć święty spokój.

Napisano

> To jest moj kuzyn

pamietaj, ze z rodzina to najlepiej wychodzi sie na ikonka_photo2.gifcool.gif

Napisano

nie ma co sie zastanawiac jeśli tylko planujesz pojezdzić troche autkiem, choć i przy sprzedaży będzie to plusem zapewne...

ja długo myslałem i przegapiłem, choć mam 1,4 także na pewno nie pali mi tyle co Tobie 1,6... teraz to już mi sie nie oplaci zakladac...

edit:

tez wtedy interesowałem sie stagiem i nie pamiętam zebym słyszal o wiekszych kłopotach...

Napisano

Stag stagiem bo to dobry sterownik ale reszta osprzętu się liczy. Do tego dobry fachowiec który nie ograniczy się do kalibracji instalacji ale i ustawi mapy gazu podczas jazdy tak żeby mapy się pokrywały.

To co się dzieje z ciśnieniem gazu przy pełnym but.gif w aucie gazowanym przez "pana Henia" za raptem 500zł mniej niż w porządnym warsztacie woła o pomstę do nieba... O patentach w stylu wiercenie kolektora na aucie w odległości hektara od gniazd ssących nie wspomnę...

Napisano

jak przy każdej instalacji ważny jest montaż.. chodziło mi o to że jak sie znajdzie dobry zaklad to nie ma co panikowac jak beda chcieli montowac instalke staga

te sekwencje nie sa od dzis wiec mysle ze już są dopracowane technicznie, do tego dobry gazownik i nie ma co sie bac..

Napisano
  • Autor

Narazie z nim rozmawialem telefonicznie:) Musze do niego podjechac i sie dowiedziec dokladnie jaka to instalacja smile.gif Przebieg w aucie mam cos 175tys i czy nie ma problemu zeby zalozyc gaz ?

Napisano

to nie az tak duzo... przy zakładaniu silnik musi byc ok, jak sa wątpliwości to trzeba by sprawdzic...

Napisano

> Narazie z nim rozmawialem telefonicznie:) Musze do niego podjechac i sie dowiedziec dokladnie jaka

> to instalacja Przebieg w aucie mam cos 175tys i czy nie ma problemu zeby zalozyc gaz ?

Pamiętaj, żeby brał sygnał obrotów z CPW a nie z cewki bo w tym silniku może być później komedia(np. będzie gasł przy schodzeniu z obrotów).

Pozdrawiam BAS

Napisano

Zawsze jak ktoś się zastanwia nad LPG należy sobie zadać 2 podstawowe pytania:

1. jak długo będziesz jeździł tym autem jeszcze

2. ile tys km robisz rocznie.

IMHO instalacja nie powinna się spłacać dłużej jak 2 lata = okres gwarancji. Napisałes, że to kuzyn, więc załozy CI po taniości z malą marżą - to dod. czynnik obniżający ilość km do przejechania rocznie.

Nie wierz w kalkulatory na stronach poświeconych LPG, bo one uwzględniaja tylko i wyłącznie rożnicę w cenie paliwa, a niestety do LPG dochodzą jeszcze:

- koszty paliwa potrzebnego do rozruchu (mi wychodziło średnio 10 l/m-c - w stilo może być podobnie, bo choć pali więcej, to szybciej sie będzie grzał, więc krócej na benzynie będzie jechał)

- koszty przeglądów gwarancyjnych i wymian filtrów co 10 tys km (filtry były po ok 40 zł, przeglądów nie robiłem świadomie - tu kuzyn pewnie tez od Ciebie brać nie będzie, ale ostatnio jak sie interesowałem to taki przegląd kosztowal ok 120 zł z filtrami)

- droższe o 63 zl (na dzień dzisiejszy)

- ewentualne większe zużycie benzyny jesli zaczną siejaja z mapami, które sie mogą rozjeżdżać wtedy trzeba zrobić parędziesiąt km na benie, zeby zebrać poprawne mapy.

Pomijając ten ost. pkt, musisz sobie zdawać sprawę, że przy przebiegu 20 tys km rocznie koszty związane z uzytkowanie LPG wyjdą: 63+55+2x40= ok 200 zł.

jeżeli gaz dzisiaj kosztuje 2,80, benzyna 5,50, to:

zużycie LPG (przy średnim zuzyciu noPb 10l/100 km) = 20000km*10l/100 km*20%(bo tyle mniej wiecej silnik zuzywa więcej gazu od noPb)*2,80 zł/l LPG=6720 zł

przy tych samych warunkach zużycie noPb by wyniosło: 20000*10l/100 km*5,50 zł/l = 11000 zł

różnica kosztów: 11000-6720-200-2000 (koszt montażu) =2080 zl

W tym przypadku, przy takim spalaniu, przebiegu rocznym i zachowaniu takich średnich rocznych cen paliwa instalacja zwraca sie po ok 10 m-cach.

jak o czymś zapomniałem może ktoś uzupełnić. ale powinno sie zgadzac.

teraz możesz podstawić swoje dane i zobaczyć jak Ci wyjdzie wink.gif

i tak jak ktos wyżej napisał - sukces sprawnej instalcji zalezy od fachowości montazu w 80%

Napisano
  • Autor

Dziękuję za miłą lekture:) Chyba decyzja padnie na montaz, Teraz jezdze bardzo mało bo ceny beny sa jakie sa. seicentem wiecej sie jezdzi bo jest na lpg i powiem szczerze ze problemow z gazem od poczatku zamontowania nie bylo. Jedyny koszt to filtry gazy ok 10zl za filt i raz reduktor wymienilem koszt 300zl:) Mysle ze bedzie ok z tym gazem

Napisano

> CPW rozwin ten skrót

Czujnik Położenia Wału.

Pozdrawiam BAS

Napisano

>Chyba decyzja padnie na montaz

W dzisiejszych czasach jedyna słuszna decyzja smile.gif Daj znać co kuzyn proponuje do zainstalowania.

Napisano

> Ja jeżdżę na lpg tylko silnik mam 1.2. Problemów nie ma żadnych, instalacja to stag 4. Pooglądasz

> jak będziemy się w sobotę widzieć.

a ile kosztuje lpg do 1.2 bo też się zastanawiam?

Napisano

Do 4 cylindrów licz co najmniej 2500zł za coś sensownego w porządnym warsztacie.

Napisano
  • Autor

Widze ze jest nas coraz wiecej co mysla o LPG grinser006.gif

Napisano

> a ile kosztuje lpg do 1.2 bo też się zastanawiam?

W sierpniu ub roku za BRC z zaworem pod klapką i reduktorem zapłaciłem 2600.

Pojemność silnika raczej nie ma znaczenia.

Ale ponoć do Fiatów od BRC lepsze jest Taratarini - zresztą taka montowana jest fabrycznie.

O ile się nie mylę, to można ją "spiąć" z komputerem samochodu.

Napisano

> W sierpniu ub roku za BRC z zaworem pod klapką i reduktorem zapłaciłem 2600.

> Pojemność silnika raczej nie ma znaczenia.

Ma znaczenie - wydajność wtryskiwaczy ale to i tak nic przy płaceniu 1,5stawki za instalacje pod 6garów bo pod 5 nie ma.

> Ale ponoć do Fiatów od BRC lepsze jest Taratarini - zresztą taka montowana jest fabrycznie.

> O ile się nie mylę, to można ją "spiąć" z komputerem samochodu.

• 6 miesięcy później...
Napisano

> Pamiętaj, żeby brał sygnał obrotów z CPW a nie z cewki bo w tym silniku może być później

> komedia(np. będzie gasł przy schodzeniu z obrotów).

> Pozdrawiam BAS

Witam. mam taką sprawę zafundowałem synowi w jego Stilo 1.6 16V instalację gazową Lovato smart i niby wszystko jest ok(jest moc, dynamika, równa praca silnika). Tylko na gazie na gorącym silniku po dynamicznej jeździe czasami gaśnie, czy powodem tego może być to że gazownik wziął sygnał ze wtryskiwaczy zamiast z CPW?

Pozdrawiam,

Marcin

Napisano

> Witam. mam taką sprawę zafundowałem synowi w jego Stilo 1.6 16V instalację gazową Lovato smart i

> niby wszystko jest ok(jest moc, dynamika, równa praca silnika). Tylko na gazie na gorącym

> silniku po dynamicznej jeździe czasami gaśnie, czy powodem tego może być to że gazownik wziął

> sygnał ze wtryskiwaczy zamiast z CPW?

Obstawiam, że sygnał bierze z cewki a nie z CPW, może się tak dziać przy zejściu z obrotów po cut-off może nie wyłapać sygnału obrotów i gaśnie.

Jeśli jednak bierze sygnał z CPW a nadal gaśnie to należy wyłączyć na amen instalację gazową, zrobić reset nastaw autoadaptacyjnych, zaadaptować na noPB i przez 50-60km jeździć tylko na noPB.

Pozdrawiam BAS

Napisano

> Obstawiam, że sygnał bierze z cewki a nie z CPW, może się tak dziać przy zejściu z obrotów po

> cut-off może nie wyłapać sygnału obrotów i gaśnie.

> Jeśli jednak bierze sygnał z CPW a nadal gaśnie to należy wyłączyć na amen instalację gazową,

> zrobić reset nastaw autoadaptacyjnych, zaadaptować na noPB i przez 50-60km jeździć tylko na

> noPB.

> Pozdrawiam BAS

Gazownik mówi że sygnał pobrał z wtrysków a nie z cewki.,

dlatego pytam czy to może być przyczyną?

Samochód nie gaśnie często dwa razy dziennie przy przebiegu 30 km,

czasami są dni że nie ma z nim żadnych problemów (może poza spalaniem bierze 14-15l gazu gdy benzyny do 11l).

Pozdrawiam,

Marcin

Napisano

> Gazownik mówi że sygnał pobrał z wtrysków a nie z cewki.,

Dziwne miejsce do brania sygnału obrotów, tak czy inaczej przy cut-off nie ma tam sygnału.

Pozdrawiam BAS

Napisano

> niby wszystko jest ok(jest moc, dynamika, równa praca silnika). Tylko na gazie na gorącym

> silniku po dynamicznej jeździe czasami gaśnie, czy powodem tego może być to że gazownik wziął

> sygnał ze wtryskiwaczy zamiast z CPW?

a jak wyglada dlugosc przewodow ?? u mnie to bylo probemem

Napisano

jak ktoś chce to tak przedstawiają sie koszty instalacji w nagazie do abartha:

Do Pana samochodu proponujemy:

1. instalację sekwencyjnego wtrysku gazu w fazie lotnej IV generacji z

elektroniką sterująca polskiej firmy AC system Stag 300-6 ISA2. Koszt

całkowity instalacji to 3900 zł ze zbiornikiem toroidalnym w miejsce koła

(we wnęce koła zapasowego). Przy płatności kartą do ceny doliczamy 2%

prowizji. Utrata mocy ok. 3-5 % nieodczuwalna przy eksploatacji.

Cena obejmuje: tankowanie gazu w ilości niezbędnej do uruchomienia

instalacji, pokrowiec na koło zapasowe przy zbiorniku toroidalnym w miejsce

koła zapasowego.Po montażu otrzymuje Pan fakturę, atest zbiornika, kartę

gwarancyjną oraz wyciąg ze świadectwa homologacji sposobu montażu instalacji

przystosowującej dany typ pojazdu do zasilania gazem. Gwarancja na reduktor

i listwę wtryskiwaczy 12 miesięcy oraz 24 miesiące na pozostałe elementy.

Opcjonalnie z wtryskiwaczami Hana 2000 - dopłata 500 zł-polecamy

lub

2.instalację sekwencyjnego wtrysku gazu w fazie lotnej IV generacji włoskiej

firmy Landi Renzo system Omegas. Koszt instalacji 4900 zł ze zbiornikiem

toroidalnym w miejsce koła zapasowego (we wnęce koła zapasowego). Przy

płatności kartą do ceny doliczamy 2% prowizji.

Utrata mocy ok. 3-5 % nieodczuwalna przy eksploatacji.

Cena obejmuje: pokrowiec na koło zapasowe przy zbiorniku toroidalnym, gaz w

ilości niezbędnej do uruchomienia instalacji gazowej.

Po montażu otrzymuje Pan fakturę, atest zbiornika, kartę gwarancyjną oraz

wyciąg ze świadectwa homologacji sposobu montażu instalacji przystosowującej

dany typ pojazdu do zasilania gazem. Gwarancja 24 miesiące bez limitu

przebiegu pojazdu.

UWAGA PROMOCJA "3 lub 300"!:

w ramach tej promocji oferujemy:

1. w przypadku wyboru instalacji Landi Renzo od powyżej podanych cen

obowiązuje rabat 300 zł;

2. w przypadku instalacji AC Stag 300 są dwa dostępne warianty do wyboru:

- przedłużenie gwarancji o 1 rok (czyli gwarancja na reduktor i listwę

wtryskiwaczy 2 lata oraz 3 lata na pozostałe elementy z limitem przebiegu do

100000 km) lub

- rabat 300 zł od podanej wyżej ceny .

Możliwość montażu wlewu gazu pod klapką wlewu benzyny do ustalenia przy oględzinach pojazdu. Jeżeli możliwy bez dopłat.

Dodatkowo:

Przeglądy obowiązkowe do utrzymania gwarancji:

1. 2-3 zbiorniki gazu lub około 500-1000 km - bezpłatny,

2. przegląd co 10000 km (+/-500 km) - 90 zł

3. wymiana filtra fazy lotnej co 20000 km (+/-500 km) - 30-60 zł

4. wymiana filtra gazu co 30000 km (+/-500 km) - 45-65 zł

5. czyszczenie reduktora i wymiana zestawu naprawczego reduktora co 60000 km - 360- 430 zł

6. kontrola mocowania elementów instalacji gazowej co 12 miesięcy (+/-) 1 miesiąc) - 50 zł

Samą inwestycję rozważam jeszcze, bo to przeszło 1/3 wartości auta i zwróci się dopiero po ponad 2 latach icon_rolleyes.gif

Gdyby się zdecydował, jak myślicie, lepiej staga z lepszymi wtryskami czy landi renzo?

Napisano

> Możliwość montażu wlewu gazu pod klapką wlewu benzyny do ustalenia przy oględzinach pojazdu.

> Jeżeli możliwy bez dopłat.

Mam zamontowany pod klapką pełen wlew, nie muszę wkręcać żadnych przejściówek, więc się da.

> Gdyby się zdecydował, jak myślicie, lepiej staga z lepszymi wtryskami czy landi renzo?

Bardziej podoba mi się Landi, ale ze względu na cenę wybrałbym Staga, u mnie w 1.6 16V 103KM zamontowałem BRC SQ24 i jest ok.

Nagaz jest drogiiiiiiiiiii, ale dobryyyyyyyyyyyyyyy. smile.gif

Pozdrawiam BAS

Napisano

Dzięki za podpowiedź.

W nagazie gazowałem citroena kiedyś i właśnie landi renzo zakładałem. Owszem było drożej o kilka stów niż gdzie indziej, ale nawet jak auto już zaczęło się sypać to instalacja działała do samego końca. Od założenia bezawaryjnie 10 lat (a auto miało 18 jak poszło na szrot). Dlatego nie chcę montować gdzie indziej.

Miedzy stagiem z wtryskami a landi renzo 500zł różnicy. Jeśli są porównywalne to sporo, jeśli ladni renzo będzie lepsza i trwalsza to do przeżycia.

Jak czytałem BRC do abarthów nie są najlepsze. Za duże straty mocy bywają, poza tym do abartha trzeba umieć założyć gaz a jak rozmawiałem z jednym gazownikiem z Warszawy montującym instalacje w autach wyczynowych (200-300KM), to BRC zakładają głównie mniejsze, słabiej znające się zakłady. Jest prosty w montażu i potem ustawieniu, bo sam sie dostosowuje, ale nie da takich wyników jak lepsza instalacja ustawiana na hamowni albo w trasie. Pewnie w poniedziałek jeszcze do niego zadzwonię i spytam o to LR i staga.

Kusi by jeździć taniej, z drugiej strony zwrot z inwestycji nastąpi w bardzo odległej przyszłości a czym droższa instalacja tym będzie później.

Napisano

Za dużo czytania więc nie wiem czy autor się już na coś zdecydował, ale ja raz jeszcze powtórzę, dobry sprzęt i dobry fachowiec to podstawa instalacji LPG ok.gif

Napisano

> UWAGA PROMOCJA "3 lub 300"!:

> w ramach tej promocji oferujemy:

> ...

> 2. w przypadku instalacji AC Stag 300 są dwa dostępne warianty do wyboru:

> - przedłużenie gwarancji o 1 rok (czyli gwarancja na reduktor i listwę

> wtryskiwaczy 2 lata oraz 3 lata na pozostałe elementy z limitem przebiegu do

> 100000 km)

I tak z tytułu odpowiedzialności sprzedawcy za zgodność z umową ma klient dwa lata (no chyba, że w umowie kupna-srzedaży jest wyraźnie zaznaczone inaczej).

BRC daje gwarancję bez limitu kilometrów na dwa lata i możliwość serwisowania gwarancyjnego w wielu punktach kraju.

Jak ktoś dużo się przemieszcza, to może się przydać (oby nie).

Napisano

> I tak z tytułu odpowiedzialności sprzedawcy za zgodność z umową ma klient dwa lata (no chyba, że w

> umowie kupna-srzedaży jest wyraźnie zaznaczone inaczej).

> BRC daje gwarancję bez limitu kilometrów na dwa lata i możliwość serwisowania gwarancyjnego w wielu

> punktach kraju.

> Jak ktoś dużo się przemieszcza, to może się przydać (oby nie).

Z tej opcji mnie i tak zdecydowanie bardziej interesuje 300 tongue.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.