Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Zawieszające się obroty

Featured Replies

Napisano

Pacjent - Siena 1.6 16V LPG. Objawy: nie ważne czy silnik ciepły czy zimny (na zimnym częściej) obroty zawieszają się w okolicach 2500-3500RPM. Pierwsze podejrzenie - silnik krokowy. Po wyjęciu okazało się, że w ogóle nie funkcjonował. Wymiana na nowy. Niewiele pomogło, bo nowy silniczek nadal nie pracuje tak jak powinien, tj. nie otwiera się i nie zamyka wtedy gdy potrzeba. Trzeba go ustawiać "ręcznie". Pomogło, ale nie do końca podciągnięcie obrotów biegu jałowego, ale po niecałym roku problem powrócił.

Co ciekawe po wymianie silniczka krokowego silnik trzymał od startu 5000RPM. Po wyjęciu wtyczki od czujnika położenia przepustnicy wszystko wracało do normy poza świecącą się marchewką.

W między czasie zostały wymienione świece, przewody WN.

Ktoś ma jakieś pomysł co to może być i żeby nie wymieniać całego samochodu od razu?

Napisano

> Pacjent - Siena 1.6 16V LPG. Objawy: nie ważne czy silnik ciepły czy zimny (na zimnym częściej)

> obroty zawieszają się w okolicach 2500-3500RPM. Pierwsze podejrzenie - silnik krokowy. Po

> wyjęciu okazało się, że w ogóle nie funkcjonował. Wymiana na nowy. Niewiele pomogło, bo nowy

> silniczek nadal nie pracuje tak jak powinien, tj. nie otwiera się i nie zamyka wtedy gdy

> potrzeba. Trzeba go ustawiać "ręcznie". Pomogło, ale nie do końca podciągnięcie obrotów biegu

> jałowego, ale po niecałym roku problem powrócił.

> Co ciekawe po wymianie silniczka krokowego silnik trzymał od startu 5000RPM. Po wyjęciu wtyczki od

> czujnika położenia przepustnicy wszystko wracało do normy poza świecącą się marchewką.

> W między czasie zostały wymienione świece, przewody WN.

> Ktoś ma jakieś pomysł co to może być i żeby nie wymieniać całego samochodu od razu?

Kiedyś w bravolocie miałem problem z układem pochłaniania par paliwa i objawy takie jak u Ciebie. Doraźnie zaślepiłem przewód przed zaworkiem kawałkiem reklamówki i problem został rozwiązany.

Napisano

Brak adaptacji silniczka. Przed włożeniem trzeba wysunąć trzpień prawie do końca (jest ciężko, ale idzie), wkładając go do kolektora, ma się opierać trzpieniem, a nie obudową. Wtedy wpychamy go, aby trzpień ustawił się na pozycji domkniętej i przykręcamy. Włączamy zapłon, czekamy około 10 sekund, odpalamy, nie dodajemy gazu i czekamy tak, aż silnik osiągnie temperaturę roboczą.

Można też poprzez Euroscan zrobić adaptację krokowca.

Napisano
  • Autor
Ale gdyby było tak jak mówisz to by chyba cały czas chodził na takich wysokich obrotach, a tu jest tak, że w czasie jazdy co jakiś czas się zawiesi.
Napisano

> Po wyjęciu wtyczki od czujnika położenia przepustnicy wszystko wracało do normy poza świecącą się marchewką.

właśnie sam sobie odpowiedziałes na pytanie - wymień czujnik położenia przepustnicy

Napisano
  • Autor

> właśnie sam sobie odpowiedziałes na pytanie - wymień czujnik położenia przepustnicy

A nie jest przypadkiem tak, że po wypięciu któregokolwiek czujnika przechodzi w tryb awaryjny i odłącza pozostałe czujniki więc ciężko ocenić czy to akurat ten jest winny? Na pewno na dzień dobry CPP będzie sprawdzony miernikiem, ale boję się, że niewiele to rozwiąże.

Napisano
  • Autor

> Na 95% czujnik położenia przepustnicy.

Oby. W weekend będzie reanimacja, zobaczymy co z tego wyjdzie, bo w mechaników przestałem już wierzyć (nawet tych zaufanych).

Napisano

> Oby. W weekend będzie reanimacja, zobaczymy co z tego wyjdzie, bo w mechaników przestałem już

> wierzyć (nawet tych zaufanych).

mialem identyczny objaw w bravo 1.6 - wymianialem wszystko i na sam koniec wymienilem ten potencjometr - problem zniknal na zawsze

Napisano
  • Autor

> mialem identyczny objaw w bravo 1.6 - wymianialem wszystko i na sam koniec wymienilem ten

> potencjometr - problem zniknal na zawsze

Pocieszasz mnie... zlosnik.gifzlosnik.gifzlosnik.gif W weekend będę wiedział na czym stoję.

Napisano

> mialem identyczny objaw w bravo 1.6 - wymianialem wszystko i na sam koniec wymienilem ten

Ciekawostka - ja też miałem identyczny objaw w Brava, ale to było w 1994 roku. Samochód był na gwarancji, serwis zmienił chyba wszystko co się dało - czujniki, serwa, komputer i nic nie pomagało. W końcu sprzedałem tego złoma, bo nic się nie dało z tym problemem zrobić.

Napisano
  • Autor

No i wg. miernika wszystko jest ok z tym czujnikiem. Problem jest z krokowym cały czas gdzieś jeszcze. Mianowicie w ogóle ten trzpień się nie rusza. Po przekręceniu zapłonu czuć, że krokowy chce go ruszyć, ale w efekcie nic się nie zmienia... oslabiony.gifoslabiony.gifoslabiony.gif Jutro będę miał jeszcze jeden krokowy na podmianę więc to sprawdzę, ale problem leży gdzie indziej niestety.

Napisano

> Ciekawostka - ja też miałem identyczny objaw w Brava, ale to było w 1994 roku. Samochód był na

> gwarancji, serwis zmienił chyba wszystko co się dało - czujniki, serwa, komputer i nic nie

> pomagało. W końcu sprzedałem tego złoma, bo nic się nie dało z tym problemem zrobić.

To bardzo ciekawe co piszesz, bo ten samochód trafił do sprzedaży dwa lata później.

Napisano

> To bardzo ciekawe co piszesz, bo ten samochód trafił do sprzedaży dwa lata później.

Może 1996, to było tyle lat temu ze nie pamietam dat. W każdym razie moja Brava była wyprodukowana we Włoszech, miała silnik 1.6 i jak jeździła to była bardzo tajnym samochodem. Ale jeżdżenie zdarzało jej się dość przypadkowo.

Napisano

w moim starym VW b4, za zawieszające obroty na 2500 odpowiadał czujnik temperatury cieczy chłodniczej 4-ro piniowy, po wymianie na używkę wszystko wrzuciło do normy , ale jak jest w fiacie to ja niestety nie wiem

Napisano

U mnie w Punto I 75 za zawieszające się w ten sposób obroty również odpowiadał czujnik temperatury.

Napisano

> U mnie w Punto I 75 za zawieszające się w ten sposób obroty również odpowiadał czujnik temperatury.

Ten niebieski w termostatcie/głowicy?

Napisano
  • Autor

Tak jak pisałem w weekend poświęciłem trochę czasu dla Sieny w związku z czym zostały sprawdzone wszystkie czujniki, wyjęta przepustnica, mikser.

Nie wiem co było powodem, ale po wyjęciu przepustnicy moim oczom ukazał się piękny widok uszczelki, którą jakiś cymbał nie wymienił wcześniej, ale nasmarkał sylikonu i istnieje przypuszczenie, że mogła zasysać lewe powietrze. Ten sam silikon został użyty do zamontowania miksera na przepustnicy... sick.gifsick.gifsick.gif Wszystko zostało bardzo dokładnie oczyszczone i złożone na nowych uszczelkach (wycinanych ręcznie z kryngielitu). Mikser wjechał na oryginalnym oringu. Po złożeniu dla sprawdzania poszedł w ruch dezodorant i okazało się, że przy krućcu zaczął się rozchodzić wężyk od podciśnienia idący od kolektora do listwy wtryskowej. Wszystko zatem zostało złożone bez druciarstwa i ... gra i trąbi zespół kombi. Nic nie przerywa, nic się nie zawiesza, chodzi jak malina.

Co ciekawe krokowy wydaje się nadal nie funkcjonować tak jak powinien, ale szczerze powiedziawszy mam już dość kombinowania przy nim i póki jeździ i nie ma żadnych chorych objawów to nie zamierzam się tym przejmować.

Niestety co gorsza wyszły znacznie gorsze rzeczy... oslabiony.gifoslabiony.gifoslabiony.gif Przy wymianie gumowego wężyka hamulcowego z przodu okazało się, że nie sposób go odkręcić od miedzianego przewodu w związku z czym w sobotę wjadą nowe przewody od pompy na przód. Ale to jest w sumie pikuś, bo po wymianie końcówek drążków okazało się, że wywalona jest jedna z tulei na wahaczu po lewej stronie, a prawa niedługo również skończy swój żywot. Było by chyba zbyt pięknie, gdybym na tym poprzestał, ale znalazłem jeszcze jakiś dziwny luz na drążku kierowniczym w miejscu gdzie wchodzi do magla... sick.gifsick.gifsick.gif Ech, jak ja już mam dość tego auta... frown.giffrown.giffrown.gif

Eliminując zatem jeden problem znalazłem pare znacznie poważniejszych. Wniosek - nigdy nie przyglądaj się zbyt dobrze temu czym jeździsz... zlosnik.gifzlosnik.gifzlosnik.gif

Napisano

> Ten niebieski w termostacie/głowicy?

Chyba tak, ale gdy obroty wzrastały (do tych 2500/min) to zaświecała się marchewa, jak obroty spadały, to gasła.

Napisano

ciesz sie ze tylko takie problemy masz, naprawa bedzie naprawde niedroga wink.gif

Napisano

> Po

> złożeniu dla sprawdzania poszedł w ruch dezodorant i okazało się, że przy krućcu zaczął się

> rozchodzić wężyk od podciśnienia idący od kolektora do listwy wtryskowej.

Na czym polega metoda sprawdzania zasysania lewego powietrza dezodorantem? To jakiś specjalnu dezodorant?

Napisano
  • Autor

> ciesz sie ze tylko takie problemy masz, naprawa bedzie naprawde niedroga

Ja wiem, że zawsze może być gorzej, co nie zmienia faktu, że mam już tego dość, podobnie jak mój portfel... zlosnik.gifzlosnik.gifzlosnik.gif

Trochę mnie przeraża ten drążek kierowniczy i modlę się po cichu, żeby to nie była wina samego magla, bo wtedy już nie będzie to tania robota jak sam napisałeś... oslabiony.gifoslabiony.gifoslabiony.gif

Napisano
  • Autor

> Na czym polega metoda sprawdzania zasysania lewego powietrza dezodorantem? To jakiś specjalnu

> dezodorant?

Tak - taki co się dobrze spala... zlosnik.gifzlosnik.gifzlosnik.gif Psikasz na wszystkie możliwe punkty przy kolektorze dolotowym, które mogą coś zassać z boku i jak zassie to się wkręci delikatnie na obroty. Ja dostałem polecenie, żeby odpalić silnik na benzynie, poczekać aż się trochę rozgrzeje i właśnie w taki sposób sprawdzić.

Napisano
  • Autor

> Sprytne:)

Też byłem zdziwiony jak kumpel mi podrzucił ten pomysł, a jeszcze bardziej jak w moim przypadku zadziałał i wskazał bubla... zlosnik.gifzlosnik.gifzlosnik.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.