Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Z cyklu "czyja wina".

Featured Replies

Napisano

Sytuacja z wczoraj - skrzyżowanie T, światła. Droga główna ma zielone prosto, samochody już jadą. Z lewej strony nadjeżdża radiowóz policji na sygnałach. Dojeżdża do skrzyżowania i jeden z jadących samochodów gwałtownie hamuje żeby go przepuścić, jadący za nim pakuje mu się w bagażnik zlosnik.gif. Radiowóz zatrzymuje się, pan policjant w ciągu 30 sekund wskazuje winnego, każe się mu dogadać z poszkodowanym i odjeżdża na sygnale. Ciekawe co o tym sądzicie?, bo na dobrą sprawę całą trójka powinna dostać kara.gif.

Napisano

Sytuacja jest dosyć jasna, winien ten co wjechał w tyłek hamującemu.

Sam kiedyś wjechałem w tyłek facetowi, który zahamował żeby puścić babkę z podporządkowanej, no ale winy się nie wypierałem.

Napisano

> Sytuacja z wczoraj - skrzyżowanie T, światła. Droga główna ma zielone prosto, samochody już jadą. Z

> lewej strony nadjeżdża radiowóz policji na sygnałach. Dojeżdża do skrzyżowania i jeden z

> jadących samochodów gwałtownie hamuje żeby go przepuścić, jadący za nim pakuje mu się w

> bagażnik . Radiowóz zatrzymuje się, pan policjant w ciągu 30 sekund wskazuje winnego, każe

> się mu dogadać z poszkodowanym i odjeżdża na sygnale. Ciekawe co o tym sądzicie?, bo na dobrą

> sprawę całą trójka powinna dostać .

Jak to cała trójka? Tylko jeden kierujacy spowodowal kolizje i wjechal z pojazd przed nim. Nie zachowal szczegolnej ostroznosci gdy na skrzyzowaniu sie pojawil pojazd uprzywilejowany, a tym bardziej bezpiecznego odstepu.

Sprawa jasna i nawet nie ma co sie zastanawiac.

Napisano

Nie widze tu żadnych wątpliwości.. wina tego, który uderzył w tyl.. pojazd uprzywilejowany ma pierwszeństwo, pierwszy zachował ostrożność i wyhamował, drugi nie i to on jest sprawcą kolizji...

Napisano

> Nie widze tu żadnych wątpliwości.. wina tego, który uderzył w tyl..

To jest oczywiste

> pojazd uprzywilejowany ma pierwszeństwo

???

Napisano

> Nie widze tu żadnych wątpliwości.. wina tego, który uderzył w tyl.. pojazd uprzywilejowany ma

> pierwszeństwo, pierwszy zachował ostrożność i wyhamował, drugi nie i to on jest sprawcą

> kolizji...

Pojazd uprzywilejowany jest pojazdem uprzywilejowanym a nie mającym pierwszeństwo kara.gif

Napisano

> Pojazd uprzywilejowany jest pojazdem uprzywilejowanym a nie mającym pierwszeństwo

Quote:

Art. 9.

Uczestnik ruchu i inna osoba znajdująca się na drodze są obowiązani ułatwić przejazd pojazdu uprzywilejowanego, w szczególności przez niezwłoczne usunięcie się z jego drogi, a w razie potrzeby zatrzymanie się.

Skoro uczestnicy ruchu maja mu ulatwic przejazd przez usuniecie sie z jego drogi lub zatrzymanie, to jest prawie rozwnowazne z jego pierwszenstwem, a nawet rzeklbym, ze jest to wiecej, bo zwyklemu pojazdowi ktory ma piewrszenwto, nie trzba sie usuwac z drogi.

Napisano

> Pojazd uprzywilejowany jest pojazdem uprzywilejowanym a nie mającym pierwszeństwo

ano własnie, znowu polskie prawo i interpretacja.. należy mu ustąpić pierwszeństwa przejazdu, tak czy nie? kierowca pojazdu uprzywilejowanego powinien zachowac szczególną ostrożność.. była kiedyś taka sprawa w sądzie i wyrok uniewinniający kierowce karetki.. poszukam

edit: prosze, wyrok sądu najwyższego jakiś tekst

Napisano

> Skoro uczestnicy ruchu maja mu ulatwic przejazd przez usuniecie sie z jego drogi lub zatrzymanie,

> to jest prawie rozwnowazne z jego pierwszenstwem, a nawet rzeklbym, ze jest to wiecej, bo

> zwyklemu pojazdowi ktory ma piewrszenwto, nie trzba sie usuwac z drogi.

niestety, ale pojazd uprzywilejowany nie jest świętą krową, która może wszystko na drodze. wszak czytamy:

Art.53

2. Kierujący pojazdem uprzywilejowanym może , pod warunkiem zachowania szczególnej ostrożności, nie stosować się do przepisów o ruchu pojazdów, zatrzymaniu i postoju oraz do znaków i sygnałów drogowych (....).

jak widzisz kierowca takiego pojazdu nie ma obowiązku a jedynie zezwolenie i to nie bezwzględne, aby jechać "nieco inaczej, szybciej" biglaugh.gif

a zwykłemu pojazdowi usuwasz się z drogi poprzez powstrzymanie się od jazdy, kiedy np. wyjeżdżasz z podporządkowanej - czekasz, aż auta na głównej, z pierwszeństwem przejadą

waytogo.gif

Napisano

> Quote:

> Art. 9.

> Uczestnik ruchu i inna osoba znajdująca się na drodze są obowiązani ułatwić przejazd pojazdu

> uprzywilejowanego, w szczególności przez niezwłoczne usunięcie się z jego drogi, a w razie

> potrzeby zatrzymanie się.

> Skoro uczestnicy ruchu maja mu ulatwic przejazd przez usuniecie sie z jego drogi lub zatrzymanie,

> to jest prawie rozwnowazne z jego pierwszenstwem, a nawet rzeklbym, ze jest to wiecej, bo

Masz mu ułatwić/usunąć się z drogi jeżeli to koniecznie co nie znaczy że ma pierwszeństwo, jest UPRZYWILEJOWANY ale obowiązują go takie same przepisy ruchu jak Ciebie ok.gif kolega romano11 zacytował przepis

Napisano

> ano własnie, znowu polskie prawo i interpretacja.. należy mu ustąpić pierwszeństwa przejazdu, tak

> czy nie? kierowca pojazdu uprzywilejowanego powinien zachowac szczególną ostrożność.. była

> kiedyś taka sprawa w sądzie i wyrok uniewinniający kierowce karetki.. poszukam

> edit: prosze, wyrok sądu najwyższego jakiś tekst

No i to jest trochę chory wyrok bo niosąc pomoc jednym nie można zabijać innych, to że zwolnił nie znaczy że powinien wparować na czerwonym "bo jadę na sygnale"

Dość często jest tak w mieście że nie słychać i nie widać karetki bo np. zasłonił nam bus stojący/jadący obok.

Dlatego dziwię się że zapadł taki wyrok a nie inny, bo oglądając drogówkę było już kilka przypadków z karetkami i Policjanci wlepiali im mandaty jak uznali że są winni

Napisano

Dlatego nie jest to jednoznaczne... zależy od okoliczności moim zdaniem. Też miałem sytuacje jak pędzila na mnie karetka na łuku, na czołówke, na sygnale ale nic nie słychac, tylko odbiłem kierownica, sekunda normalnie... Ale jak widać, słychac, pojazd uprzywilejowany zwolni to nalezy go przepuścić..

Jak zwykle interpretacja i tyle.

Napisano

> Dlatego nie jest to jednoznaczne... zależy od okoliczności moim zdaniem. Też miałem sytuacje jak

> pędzila na mnie karetka na łuku, na czołówke, na sygnale ale nic nie słychac, tylko odbiłem

> kierownica, sekunda normalnie... Ale jak widać, słychac, pojazd uprzywilejowany zwolni to

> nalezy go przepuścić..

> Jak zwykle interpretacja i tyle.

Ależ ja nie twierdzę że nie należy go puścić bo jak najbardziej należy i trzeba ok.gif co nie oznacza że ma pierwszeństwo

Osobiście mogę się przyznać że nie zjeżdżam i nie puszczam jakiś aut typu VIP jeżeli jadą bez obstawy Policji, gucio mnie obchodzi że on jest VIP i sobie mryga światełkami, ja tam nie wiem czy to nie podróba zlosnik.gif

Napisano

> Quote:

> Art. 9.

> Uczestnik ruchu i inna osoba znajdująca się na drodze są obowiązani ułatwić przejazd pojazdu

> uprzywilejowanego, w szczególności przez niezwłoczne usunięcie się z jego drogi, a w razie

> potrzeby zatrzymanie się.

bardzo błędna interpretacja

... delikatnie mówiąc

Napisano

...nie ważne są okoliczności...auto może sie zatrzymać bez jakiegokolwiek powodu - jak Ty walisz w kufer to jestes winien...przerabiałem to jakieś 9lat temu i wtedy mi to dokładnie policial.gifwyjaśnił... ok.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.