Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

dystanse

Featured Replies

Napisano

Jakie kupic? Alu czy stal ocynkowana? Ktore lepsze? 15mm z centrowaniem

Napisano

Te są ładne, bierz je smile.gif jeszcze śruby po gratisie dostaniesz. Aluminium jest dużo lepsze od stali w postaci dystansów.

Napisano

Koledzy, jak to jest z dystansami. Te akurat mają mase dziur, ale jak są pełne to jak one mają przylegać do tarczy, skoro z niej wystają dwie śruby w tym jedna tzw centrująca?:) sorry za banalne pytanie zlosnik.gif

Napisano

> Koledzy, jak to jest z dystansami. Te akurat mają mase dziur, ale jak są pełne to jak one mają

> przylegać do tarczy, skoro z niej wystają dwie śruby w tym jedna tzw centrująca?:) sorry za

> banalne pytanie

tak, czy tak musisz te sruby wykrecic

Napisano

> Te są ładne, bierz je jeszcze śruby po gratisie dostaniesz. Aluminium jest dużo lepsze od stali w

> postaci dystansów.

a dlaczego? masz jakieś uzasadnienie dla swojej teorii?

Napisano

Ja u siebie je wykręciłem i jedynym minusem jest to, że podczas zdejmowania koła wsio lata 270751858-jezyk.gif, ale kupuję na ten sezon szpilki i tyle, ale równie dobrze możesz wywiercić otwór na średnicę szpilki ustalającej i na dole rozwiercić coby jej kołnierz się zmieścił

Napisano

Nawiązując do tematu i mojego postu, rozwinę mój problem:):

Założyłem dziś nowe, upragnione koła, alufelgi 5,5 cala szerokości, ET36, 13'ki.

Na tylnej osi spoko.

Jaja zaczęły się z przodu kiedy chciałem ruszyć, a jemu jakby mu się hamulce zablokowały. Myślałem, że mam za długie śruby (ze starych kół) i trą o piastę ale nic z tego. Później padł pomysł, że może wewnętrzne ciężarki ocierają o zacisk hamulcowy ale to też nie to. Wyszło na to, że wewnętrzny kant felgi ociera o mocowanie amortyzatora ze zwrotnicą.. Lekko zagiąłem młotkiem te mocowanie ale nic z tego, dalej ociera na ok 4mm szerokości. Decyzja zapadła, jedyna chyba rozsądna - założyć dystanse.

Pytanie nr 1: Czy 10mm będzie optymalnie i przy skręcaniu nic mi nie będzie już ocierało?

Pytanie nr 2: Czy muszę też wstawiać dystanse na tył, gdzie jest oczywiście wszystko w porządku. Chodzą słuchy, że jak na tył nic nie dam to będzie mi samochód bokiem jeździł:/ z drugiej strony, na forum zdania są inne.

Pytanie nr 3" Mogę odkręcić te dwie śruby (jedna zwykła, druga "centrująca") na tarczy? bo przecież inaczej nie założę pełnego dystansu.

PZDR

Napisano

> Jaja zaczęły się z przodu kiedy chciałem ruszyć, a jemu jakby mu się hamulce zablokowały.

na drugi raz zanim opuścisz auto to zakręć kołem i sprawdź czy nie obciera - inaczej mozesz sobie coś popsuć jak ruszysz.......

> Pytanie nr 2: Czy muszę też wstawiać dystanse na tył, gdzie jest oczywiście wszystko w porządku.

Ja przejeździłem ok 40tys km z dystansami z przodu 10mm tyl bez niczego - nic sie kompletnie niepokojącego nie działo - auto się prowadziło tak samo. Z reszta seryjnie do Schumachera bądź Abartha tez byly tylko dystanse z przodu 10mm

> Pytanie nr 3" Mogę odkręcić te dwie śruby (jedna zwykła, druga "centrująca") na tarczy? bo przecież

> inaczej nie założę pełnego dystansu.

mozesz je całkiem wykrecic tylko przy wymianie kól bedzie Ci wszystko latalo (tarcza wzgledem tarczy hamulcowej, dystans i jeszcze felga) ale da sie to ogarnac bez problemu

Napisano

10mm na prostych kołach, jak najbardziej wystarczy. Ale czy przy skręconych kołach felga nie otrze o ten nieszczęsne mocowanie?:/

Czy przy 10mm szerokości, dystans powinien mieć kołnierz mocujący czy piasta będzie jeszcze na tyle wystawała spod tarczy, by felga mogła się na niej oprzeć?

Napisano

> 10mm na prostych kołach, jak najbardziej wystarczy. Ale czy przy skręconych kołach felga nie otrze

> o ten nieszczęsne mocowanie?:/

Na 100% nie będzie tarła ok.gif

Napisano

> Czy przy 10mm szerokości, dystans powinien mieć kołnierz mocujący czy piasta będzie jeszcze na tyle wystawała spod tarczy, by felga mogła się na niej oprzeć?

Ja już musiałem mieć z kołnierzem....

Napisano

Jak teraz rozglądam się na alledrogo to 10mm dystanse z kołnierzem to ze świecą szukać...:/

Napisano
  • Autor

> Czy przy 10mm szerokości, dystans powinien mieć kołnierz mocujący czy piasta będzie jeszcze na tyle

> wystawała spod tarczy, by felga mogła się na niej oprzeć?

Przy 10mm trzeba miec juz dystans z pierscieniem centrujacym. Tylko jest jedno ale. Na allegro nie dostaniesz 10mm z kolnierzem... dlatego ja musze kupic 15mm chociaz wolalbym 10mm...

Napisano

> Przy 10mm trzeba miec juz dystans z pierscieniem centrujacym. Tylko jest jedno ale. Na allegro nie

> dostaniesz 10mm z kolnierzem... dlatego ja musze kupic 15mm chociaz wolalbym 10mm...

No właśnie i co tu zrobić jak nie ma 10mm kołnierzem?:/

Napisano

> No właśnie i co tu zrobić jak nie ma 10mm kołnierzem?:/

kupić 15mm i dać tokarzowi żeby odpowiednio stoczył

Napisano

Bo piasta "odstaje" 8 mm a jakby sie chcialo dystans 10 mm z centrowaniem to samo centrowanie tzrymało by sie na 2 mm czyli bardzo słabo. Jeździłem na takich dystansach stalowych 10mm z centrowaniem i odpadły te kołnierze po jakims czasie i dobijaniu felga tu i tam o krawezniki

Napisano
  • Autor

> kupić 15mm i dać tokarzowi żeby odpowiednio stoczył

To juz lepiej niech zostawi 15mm ok.gif

Napisano

> To juz lepiej niech zostawi 15mm

ja latalem na 13mm z kolnierzem , w sumie takie kupilem z Brockami, i kojarze ze takie tez widywalem na alledrogo

no i 4 sezony i nic a nic sie z dystanasami nie podzialo, wiec to 13mm uwazam chyba za minimum:)

Napisano

Przejdę chyba jednak na te 15mm z kołnierzem.. Tak więc podobno przy 10mm jedynie na przedniej osi nic się nie działo z samocodem, a co w przypadku 15mm?:)

Czy TE by były plug&play?

Napisano

> ja latalem na 13mm z kolnierzem , w sumie takie kupilem z Brockami, i kojarze ze takie tez

> widywalem na alledrogo

> no i 4 sezony i nic a nic sie z dystanasami nie podzialo, wiec to 13mm uwazam chyba za minimum:)

Ja mialem 10mm alu z kolnierzem przez 3 sezony i nic sie nie dzialo zlosnik.gif

Napisano
  • Autor

> Przejdę chyba jednak na te 15mm z kołnierzem.. Tak więc podobno przy 10mm jedynie na przedniej osi

> nic się nie działo z samocodem, a co w przypadku 15mm?:)

> Czy TE by były plug&play?

Te co podales sa stalowe z ocynkiem.

http://allegro.pl/show_item.php?item=2160465046

Te sa aluminiowe.

Napisano

Bierz alu. Miałem stalowe i co sezon trzeba było je czyścić z rdzy. Już nie wspominając o tym, że jak przerdzewieją, to bardzo ciężko czasem schodziły z felgi lub piasty...

Napisano
  • Autor

> Bierz alu. Miałem stalowe i co sezon trzeba było je czyścić z rdzy. Już nie wspominając o tym, że

> jak przerdzewieją, to bardzo ciężko czasem schodziły z felgi lub piasty...

Wczesniej mialem alu i co sezon musialem je czyscic z nalotu a nie wspomne juz, ze czasami sie przyklejaly do piasty i ciezko bylo je sciagnac zlosnik.gif Czyli wychodzi na to samo. Wezme alu z racji, ze sa lzejsze zlosnik.gif

Napisano

> Bo piasta "odstaje" 8 mm a jakby sie chcialo dystans 10 mm z centrowaniem to samo centrowanie

> tzrymało by sie na 2 mm czyli bardzo słabo. Jeździłem na takich dystansach stalowych 10mm z

> centrowaniem i odpadły te kołnierze po jakims czasie i dobijaniu felga tu i tam o krawezniki

Ja mam dystanse stalowe 10 mm z centrowaniem już trzy albo cztery sezony i nic złego się nie dzieje... ok.gif I znam osoby, które też używają takich dystansów i wsio jest dobrze wink.gif Może Twoje miały jakiś feler niewiem.gif

Napisano

> Bierz alu. Miałem stalowe i co sezon trzeba było je czyścić z rdzy. Już nie wspominając o tym, że

> jak przerdzewieją, to bardzo ciężko czasem schodziły z felgi lub piasty...

Wystarczyło je ocynkować i problem z głowy waytogo.gif

Napisano

Temat już poruszony jeśli chodzi o taką felgę z tym ET TU

Tak się składa że mam taką samą felgę (identyczne parametry)

Napisano

Troche odgrzeje kotleta. Chodzi mi o odpadajace pierscienie centrujace bo zauwarzylem ze jedne dystanse maja sfazowana przejscie miedzy srednicami a drugie nie, moze w tym problem? Potrzebuje kupic dystanse ktore beda urzywane w sporcie wiec beda cierpialy.

dystanse sfazowane:

http://allegro.pl/show_item.php?item=2160465046

dystanse nie sfazowane:

http://allegro.pl/dystanse-15mm-fiat-alfa-lancia-4x98-5x98-5x108-i2160971376.html

ktos moze cos powiedziec na ten temat?

i jeszcze jendo ktos moze ma te szpilki? Mocne - nie mocne?

http://allegro.pl/szpilki-12x1-5-m12x1-25-tuning-sport-kjs-16szt-i2184921966.html

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.