Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Polerka lakieru i szyb

Featured Replies

Napisano

jak się zabrać do polerowania lakieru ? można coś popsuć smile.gif i czy można też wypolerować szyby bo są "trochę" porysowane ok.gif

Napisano

> jak się zabrać do polerowania lakieru ? można coś popsuć i czy można też wypolerować szyby bo są

> "trochę" porysowane

mozna popsic,

mozna wypolerowac, mozna jeszcze wiecej popsuc,

abonament na google ewentualnie jutiuba proponuje wykupic ok.gif

Napisano

> jak się zabrać do polerowania lakieru ? można coś popsuć i czy można też wypolerować szyby bo są

> "trochę" porysowane

wejdź tu : kosmetyka aut

wszechnica wiedzy ok.gif

Napisano

> "trochę" porysowane

Dzis pytałem o polerke auta w Poznaniu to 400zł na 3M robią.Lakierowanie 2 elementów i polerka 1400zł mi powiedział . zlosnik.gif

Napisano
  • Autor

> wejdź tu : kosmetyka aut

> wszechnica wiedzy

ładnie a ja myślałem, że wyciska się pastę na panel , następnie podłącza się do wiertarki i się poleruje 270751858-jezyk.gif

Napisano

Kupiłem na jesieni sprzet nie mając o tym pojecia....kilka prób...i juz pierwsze auto wyszło super ok.gif

Uważać trzeba zeby nie przygrzać lakieru, pomieszczenie bez pyłu (bo jak wpadnie cos pod tarcze to masakra)...no i powoli powoli...

Wez pod uwage jedno - za same pasty 3M + pad + gabki zapłaciłem prawie 400zł

Do tego dolicz polerkę - ok. 200zł.

Na jednorazowa zabawe sie nie opłaca, ale jesli masz kilka aut...znajomych....to sie szybko zwroci zlosnik.gif

Napisano
  • Autor

jedno auto..ale pewnie będzie więcej niż 1 raz polerowane..chodzi też o " coś robienie " wink.gif

Napisano

> jedno auto..ale pewnie będzie więcej niż 1 raz polerowane..chodzi też o " coś robienie "

To spoko - tylko plecy mnie od polerki bolały chyba przez 3 dni hehe.gif

Pasty mają termin waznosci do 2 lat - ja mam dwie 3M żółty korek + zielony. Fajne są bo nie robi się syfu wokół siebie jak np. fareclą.

Napisano

> Uważać trzeba zeby nie przygrzać lakieru, pomieszczenie bez pyłu (bo jak wpadnie cos pod tarcze to

> masakra)...

Ja robiłem na Świerzym powietrzu i nie było masakry smile.gif

.

Napisano

> Kupiłem na jesieni sprzet nie mając o tym pojecia....kilka prób...i juz pierwsze auto wyszło super

> Uważać trzeba zeby nie przygrzać lakieru, pomieszczenie bez pyłu (bo jak wpadnie cos pod tarcze to

> masakra)...no i powoli powoli...

> Wez pod uwage jedno - za same pasty 3M + pad + gabki zapłaciłem prawie 400zł

> Do tego dolicz polerkę - ok. 200zł.

> Na jednorazowa zabawe sie nie opłaca, ale jesli masz kilka aut...znajomych....to sie szybko zwroci

a co to za maszyna za 200zl crazy.gif

Napisano

> Ja robiłem na Świerzym powietrzu i nie było masakry

> .

Ja na świeżym powietrzu nie polecam...

...no chyba, że masz jakiś namiot, który przynajmniej chroni conieco przed ptakami, itp.

Napisano

> a co to za maszyna za 200zl

Jakiś Power coś tam z alledrogo - ważne, żeby miała płynna regulację obrotów w wygodnym miejscu ok.gif

Napisano

> ok lakier ale czy można polerować szyby ?

Tlenkiem ceru.

Nie wiem co chcesz osiągnąć, ale niezły efekt daje też porządne umycie szyby zlosnik.gif i nałożenie dobrej niewidzialnej wycieraczki zlosnik.gif

Napisano

> ok lakier ale czy można polerować szyby ?

jak chcesz sobie posuc wzrok zlosnik.gif

Szybę przednia sie wymienia i tyle. Nie daj się nabrac na "cudowne" specyfiki do usuwania rys typu Clearvue, bo to wyrzucenie pieniedzy w błoto

Napisano
  • Autor

> Tlenkiem ceru.

> Nie wiem co chcesz osiągnąć, ale niezły efekt daje też porządne umycie szyby i nałożenie dobrej

> niewidzialnej wycieraczki

przedniej nie ... boczne , mam w aucie wszystkie szyby oryginalne ( z wyjątkiem przedniej ) i ze względu na wiek auta są trochę bardziej porysowane. Jak będę robił polerkę lakieru to fajnie też zadbać o szyby.

Napisano

> jak chcesz sobie posuc wzrok

> Szybę przednia sie wymienia i tyle. Nie daj się nabrac na "cudowne" specyfiki do usuwania rys typu

> Clearvue, bo to wyrzucenie pieniedzy w błoto

Polerowałeś czy tak Ci się wydaje? - powiem tylko że powtarzasz bzdurne Urban legend!!

To jest gadka sprzedawców szyb samochodowych!!

Sam polerowałem w kilku samochodach- tlenek ceru polerka z filcem - po ok 4-6 godzinach szyba jak nowa - oczywiście mówimy o ryskach ( np ze skrobaczki z wycieraczek etc) nie odpryskach.

Zapomnij o polerowaniu ręcznym oczywiście!!

tutaj masz opis i fotki przed i po tego typu zabiegach

no i legendy o rzekome soczewce też miedzy bajki można wsadzić - no chyba że przez bardzo długi czas będziesz trzymał polerkę w jednym miejscu

no i jeszcze jedno - dzięki tlenkowi ceru mamy idealnie czystą szybę. Można rozcieńczyć tą papkę na szmatkę i powycierać wszystkie - przeżyjesz szok jak niby czyste szyby był brudne

nie poleruje się jedynie szyb z antyrefleksem np w lagunie II czy Zafirze- z zewnątrz mają inny kolorek!!

Napisano

> Polerowałeś czy tak Ci się wydaje? - powiem tylko że powtarzasz bzdurne Urban legend!!

> To jest gadka sprzedawców szyb samochodowych!!

> Sam polerowałem w kilku samochodach- tlenek ceru polerka z filcem - po ok 4-6 godzinach szyba jak

> nowa - oczywiście mówimy o ryskach ( np ze skrobaczki z wycieraczek etc) nie odpryskach.

> Zapomnij o polerowaniu ręcznym oczywiście!!

> tutaj masz opis i fotki przed i po tego typu zabiegach

no i gdzie te zdjęcia? zlosnik.gif i nawet na tamtym forum radzą, aby nie oszczędzać paru zł tylko wymienic szybę na nową

W firmie Autoglass Jaan powiedzieli mi kiedys, że nie podejmują sie żadnego polerowania porysowanych szyb ze względu na te niekorzystne efekty uboczne. Ale jak ktos chce być "oszczędny" i wie lepiej to juz jego wybór 30.GIF

PS zestaw polerski. Do mojego auta nowa szyba z montażem to około 500 zł. Więc jak mi rysy zaczną przeszkadzać to sobie wymienię bez żadnego dziwnego kombinowania smile.gif

Napisano

> no i gdzie te zdjęcia? i nawet na tamtym forum radzą, aby nie oszczędzać paru zł tylko wymienic

> szybę na nową

> W firmie Autoglass Jaan powiedzieli mi kiedys, że nie podejmują sie żadnego polerowania

> porysowanych szyb ze względu na te niekorzystne efekty uboczne. Ale jak ktos chce być

Sluchaj sie Autoglass Jaaaaaaaaaann oslabiony.gif

Podjechaelm do nch na wymiane szyby czolowej, bo mialem odprysk 2 mm przed oczyma i mnie to wkurzalo. A oni co na to: Panie, nie wymieniaj szyby, nie ma sensu, co oryginal to oryginal. Lepiej jezdzic z ta co masz.

Moja szyba miala 220kkm i byla juz porysowana dostatecznie.

Po wymianie jakbym jezdzil bez szyby, piekne widoki, no i oczywiscie noca lepiej sie widzi.

Na starej porysowanej szybie w nocy bylo nie ciekawie yikes.gif

Napisano

> W firmie Autoglass Jaan powiedzieli mi kiedys, że nie podejmują sie żadnego polerowania

> porysowanych szyb ze względu na te niekorzystne efekty uboczne.

Ja tam nie jestem specem i nigdy szyb nie polerowałem ale wydaje mi się, że pytanie o polerowanie szyb w miejscu w którym żyją z ich wymiany jest pytaniem tendencyjnym... 893goodvibes.gif

Napisano

To co podałeś w linku to róż polerski

Tlenek ceru- ma inny kolor - wygląda jak mąka- koszt ok 30 pln klik do tego trochę wody- zwykłej nie musi być święcona no i filc polerski o na rzep do maszyny polerskiej- koszt w np Cartoramie klik

no kawałek folii bo by autko zasłonić oraz taśmy klejącej - tyle!!

Napisano

> no i gdzie te zdjęcia?

Przejrzyj wszystkie strony - fotki są!

Tez byłem sceptyczny do tego pomysłu ale spróbowałem i wiem ze można się zdziwić - oczywiście trzeba poświęcić trochę czasu ale nic nie ma za darmo grinser006.gif

Napisano

> Przejrzyj wszystkie strony - fotki są!

to wrzuć - nie każdy ma czas (np. w pracy zlosnik.gif) na szukanie smile.gif

Napisano

> to wrzuć - nie każdy ma czas (np. w pracy ) na szukanie

se obejrzyj w domu - tez nie mam czasu grinser006.gif

Napisano

> To co podałeś w linku to róż polerski

w opisie stoi jak byk ze tlenek ceru do polerowania szyb - czyzby jakis wałek?

> Tlenek ceru- ma inny kolor - wygląda jak mąka- koszt ok 30 pln klik do tego trochę wody- zwykłej

> nie musi być święcona

rotfl.gif No nie wiadomo, z Bożą pomocą pewnie ładniej wyjdzie zlosnik.gif

no i filc polerski o na rzep do maszyny polerskiej- koszt w np

> Cartoramie klik

> no kawałek folii bo by autko zasłonić oraz taśmy klejącej - tyle!!

No i parę godzin harówy zlosnik.gif I ryzyko, że bez praktyki efekt nie będzie dobry. Dzieki za info o tym tlenku ceru, ja tam raczej nie skorzystam. A co do usunięcia olejów z przedniej szyby, to pewnie mozna by to zrobić pastą do zębów 270751858-jezyk.gif, ale może ktos próbował i sie wypowie? smile.gif

Napisano

> w opisie stoi jak byk ze tlenek ceru do polerowania szyb - czyzby jakis wałek?

nooo z lekka! grinser006.gif

> No nie wiadomo, z Bożą pomocą pewnie ładniej wyjdzie

> no i filc polerski o na rzep do maszyny polerskiej- koszt w np

> No i parę godzin harówy I ryzyko, że bez praktyki efekt nie będzie dobry. Dzieki za info o tym

> tlenku ceru, ja tam raczej nie skorzystam. A co do usunięcia olejów z przedniej szyby, to

> pewnie mozna by to zrobić pastą do zębów , ale może ktos próbował i sie wypowie?

Generalnie polerując tlenkiem szybę która jest do wymiany nie masz nic do stracenia - no może ok 40 pln i parę godzin zabawy

a co do pasty do zębów- no jak chcesz mieć mleczne szyby to jak najbardziej z_lol1.giffacepalm%5B1%5D.gifhahaha.gif

czego to naród nie wymyśli hahaha.gif

Napisano

> nie kumasz o co mi chodzi

po co takie posty? licznik sobie nabijasz? no.gif

Napisano

> Generalnie polerując tlenkiem szybę która jest do wymiany nie masz nic do stracenia

hmm, poczytalem troche tego linka co podales i tez nabralem ochoty sprobowac - szyba z rysami po wycieraczkach.

Jaka polecacie polerke (szlifierke) do szyby?

Napisano

> hmm, poczytalem troche tego linka co podales i tez nabralem ochoty sprobowac - szyba z rysami po

> wycieraczkach.

> Jaka polecacie polerke (szlifierke) do szyby?

Z regulacja obrotów

.

Napisano

Ojoj, jak zwykle na Motokąciku najciekawsze, rzeczy wypisują osoby które nie mają pojęcia o temacie, ale coś tam gdzieś tam od kogoś słyszały... sick.gif

Chcesz się bawić w polerowanie, wiedz że jeśli nie kręci Cię kosmetyka samochodowa i chcesz wypolerować tylko jedno auto to Ci się to nie opłaci.

Polerka którą da się coś zrobić, nie psując przy tym niczego + odpowiednie tarcze mocujące + odpowiednie pady (gąbki do polerowania) + pasty polerskie = więcej niż polerowanie w profi firmie, a ile czasu zaoszczędzone zlosnik.gif

No ale jeśli lubisz spędzać długie godziny na pielęgnacji swojego autka, uwierz że warto zlosnik.gif

tylko ostrzegam, że jak się wciągniesz to wydasz na to więcej kasy niż masz, a Twoja kobieta Cię znienawidzi bananaevil.gif

P.S. Istnieje sporo past do polerowania samochodów, nie tylko 3M.

Napisano

> znalazłem taka stronkę

> I co Ty na to?

no i co to wnosi do tematu? niewiem.gif

pod pojęciem tlenku ceru rożne rzeczy są oferowane- w rzeczywistości potrzebny jest czysty tlenek ceru- tez pytałem w zakładach szklarskich- mieli owszem ale ..róż polerski

miałem porysowaną szybę- kupiłem tlenek ceru wypolerowałem- nie mam ŻADNYCH rys!! okularów nie nosze i omamów nie mam grinser006.gif

owszem jak oczekujesz efektu w godzinę to się srogo zawiedziesz- 3-4 godziny to minimum

Kolega miał zmatownienia po wycieraczce - po polerowaniu znikły.

Wybór należy do Ciebie grinser006.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.