Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Stuk przy ruszeniu lub skreceniu kierownicą.

Featured Replies

Napisano

Samochód Peugeot 206.

Objaw jest taki. Po dłuższym postoju (ok. 1 godz), przy ruszeniu, lub skręceniu kierownicą na wyłączonym jeszcze silniku, słychać pojedynczy stuk z okolic lewego przedniego koła.

W trakcie dalszej jazdy, oraz po krótkotrwałym postoju dźwięk się nie pojawia. Można go zaobserwować tylko wtedy, kiedy auto troszkę dłużej postoi.

Byłem wczoraj na stacji kontroli gdzie rzucili okiem na zawieszenie i nic niepokojącego nie odkryli, chociaż nie wykluczam że mogli coś przeoczyć, bo elitą raczej nie są.

Napisano

> Samochód Peugeot 206.

> Objaw jest taki. Po dłuższym postoju (ok. 1 godz), przy ruszeniu, lub skręceniu kierownicą na

> wyłączonym jeszcze silniku, słychać pojedynczy stuk z okolic lewego przedniego koła.

> W trakcie dalszej jazdy, oraz po krótkotrwałym postoju dźwięk się nie pojawia. Można go

> zaobserwować tylko wtedy, kiedy auto troszkę dłużej postoi.

> Byłem wczoraj na stacji kontroli gdzie rzucili okiem na zawieszenie i nic niepokojącego nie

> odkryli, chociaż nie wykluczam że mogli coś przeoczyć, bo elitą raczej nie są.

Może to być 100 różnych rzeczy. Przegub, coś w zawieszeniu, coś Ci się przykleiło do koła grinser006.gif. Nie lepiej sprawdzić u mechanika?

Napisano

> Byłem wczoraj na stacji kontroli gdzie rzucili okiem na zawieszenie i nic niepokojącego nie

> odkryli, chociaż nie wykluczam że mogli coś przeoczyć, bo elitą raczej nie są.

Jedź na stację kontroli pojazdów i za 2 dychy gościu na szarpakach ładnie Ci sprawdzi jak chodzi zawieszenie.

Napisano

> Może to być 100 różnych rzeczy. Przegub, coś w zawieszeniu, coś Ci się przykleiło do koła . Nie

> lepiej sprawdzić u mechanika?

nie. lepiej powróżyć na forum z fusów smile.gif

u mnie w smoku też coś stuka, w innych okolicznościach, ale to może to samo co? co myślicie? wpysk.gif

Napisano

> nie. lepiej powróżyć na forum z fusów

Przez ostatnie lata AK strasznie zszedł na psy! Jeszcze kilka lat temu nikt by za takie zapytanie nie "spuszczał na drzewo" sick.gif

IMO jak się niema nic do powiedzenia merytorycznego, to niema musu odpowiadania na posta.

Według mnie człowiek, niekoniecznie obeznany z mechaniką, pyta się bardziej obeznanych, najlepiej jak potrafi opisuje objawy i jest OK!

Mając kilka przyczyn może sam sprawdzać. Na tym polega zabawa (przygoda) z motoryzacją.

Ja dzięki konkretnym podpowiedziom (kilka lat temu, też miałem dziwne pukanie pod maską) oszczędziłem kilka stówek w ASO. ale ja trafiłem na userów, którzy chcieli pomóc.

> u mnie w smoku też coś stuka, w innych okolicznościach, ale to może to samo co? co myślicie?

ja myślę, że zbędna złośliwość! no.gif

Co do tematu: podobny objaw (stuknięcie było jakby ktoś młotkiem stuknął w koło), jak miałem zapieczoną zwrotnicę i jak dłużej postał. Innym razem, "przyklejał się" jakby do tarczy klocek (był mocno zużyty), strzał i było już dobrze, po postoju znowu to samo, po wymianie ustąpiło.

Pozdrawiam.

Napisano

> Samochód Peugeot 206.

> Objaw jest taki. Po dłuższym postoju (ok. 1 godz), przy ruszeniu, lub skręceniu kierownicą na

> wyłączonym jeszcze silniku, słychać pojedynczy stuk z okolic lewego przedniego koła.

> W trakcie dalszej jazdy, oraz po krótkotrwałym postoju dźwięk się nie pojawia. Można go

> zaobserwować tylko wtedy, kiedy auto troszkę dłużej postoi.

Luźny klocek hamulcowy w jarzmie;

Łożysko kolumny McPhersona;

bardziej stawiam na to drugie...

Napisano

> Łożysko kolumny McPhersona;

Też w pierwszym momencie mi to przyszło na myśl ale potem zapytanie czy w czasie jazdy też nie byłoby takich objawów? hmm.gif

Napisano

> Też w pierwszym momencie mi to przyszło na myśl ale potem zapytanie czy w czasie jazdy też nie

> byłoby takich objawów?

a podczas jazdy, przy maksymalnym skręcie kół, czasami nie dochodzi do żadnego stuku?

Napisano

> Przez ostatnie lata AK strasznie zszedł na psy! Jeszcze kilka lat temu nikt by za takie zapytanie nie "spuszczał na drzewo"

Spróbujemy zdyscyplinować Koleżeństwo, na dobry początek po "ostrzeżeniu" ok.gif

Napisano

> Przez ostatnie lata AK strasznie zszedł na psy! Jeszcze kilka lat temu nikt by za takie zapytanie

> nie "spuszczał na drzewo"

jestem tu od 8 lat i nic się nie zmienia na =/- w tej kwestii. ale przepraszam jeśli kogos uraziłem (dostałem ostrzeżenie - czuję się pouczony)

> IMO jak się niema nic do powiedzenia merytorycznego, to niema musu odpowiadania na posta.

> Według mnie człowiek, niekoniecznie obeznany z mechaniką, pyta się bardziej obeznanych, najlepiej

> jak potrafi opisuje objawy i jest OK!

> Mając kilka przyczyn może sam sprawdzać. Na tym polega zabawa (przygoda) z motoryzacją.

która często kosztuje więcej niż powinna dzięki różnym "doradcom zdalnym".

> Ja dzięki konkretnym podpowiedziom (kilka lat temu, też miałem dziwne pukanie pod maską)

> oszczędziłem kilka stówek w ASO. ale ja trafiłem na userów, którzy chcieli pomóc.

> ja myślę, że zbędna złośliwość!

ASO to zło smile.gif

za bardzo się spinasz (zszedł na psy? to co tu jeszcze robisz?). w ten (ok, może lekko złośliwy sposób) dałem tylko do zrozumienia, ze w tym wypadku to zgadywanie (odpowiadając na inny post).

W przypadku zawieszenia (hamulców czy ukł. kierowniczego) jest za dużo elementów które mogą coś takiego powodować od luzu na sworzniu, po stukający tłok amortyzatora), do tego dodaj charakter konkretnego modelu. Stąd uwaga o wróżeniu z fusów.

niech kolega (nieobeznany z mechaniką) lepiej nie zabiera się za diagnozowanie via forum, bo potem pojedzie do warsztatu, zdefiniuje od razu usterkę do naprawy i część do wymiany (zamiast pozwolić ją znaleźć fachowcowi). a potem po wymianie (jak usterka nie ustąpi) będą pretensje do fachowca - wielokrotnie przerabiany temat na każdym forum moto i w warsztacie ojca (jak klient przyjeżdza z częścią do wymiany od razu).

Napisano

> a podczas jazdy, przy maksymalnym skręcie kół, czasami nie dochodzi do żadnego stuku?

u mnie np. ale przy energiczniejszym ruszeniu, koła max skr w lewo.

Napisano

W mnie chyba jest luz na kolumnie kierowniczej ,bo nie raz jade pomału na 2 biegu i dodam gazu to drga kiera i czuc gdzieś tam luz.

Chyba ze łozyska ana amorach ale watpię. Końcówki drążka tez nowe.Tuleje raczej nie .

Napisano

mialem kiedys dokladnie taki przypadek w solarze. Okazalo sie, ze to poduszka skrzyni, ktora jest dokladnie przy lewym kole. aby to sprawdzic, wystarczy np ze ja poluzujesz i zobacz co sie zmieni.

Napisano

ze to poduszka skrzyni, ktora jest

> dokladnie przy lewym kole. aby to sprawdzic, wystarczy np ze ja poluzujesz i zobacz co sie

> zmieni.

albo dokrecic .

Napisano

> ze to poduszka skrzyni, ktora jest

> albo dokrecic .

u mnie dokrecenie nic nie dalo, poniewaz luz musial byc na samych elementach poduchy. dopiero poluzowanie spowodowalo, ze pojedynczy stukot zamienil sie w podwojny, albo w ogole ucichal.

Napisano

> za bardzo się spinasz (zszedł na psy? to co tu jeszcze robisz?). w ten (ok, może lekko złośliwy

> sposób) dałem tylko do zrozumienia, ze w tym wypadku to zgadywanie (odpowiadając na inny

> post).

Usterka która się pojawia tylko w określonych przypadkach, jest bardzo upierdliwa do zdiagnozowania przez mechanika.

Często jest tak, że mechanik pomyśli, że to jest jakaś rzecz X, wymieni ją, a to nie pomoże.

A kasa za część o robociznę się należy.

Nigdy się z czymś takim nie spotkałeś?

Ja miałem tak nie raz. I mocno się wkurzałem jak trzeba było kolejną stówkę czy dwie wywalić, a problem nie mijał.

Kolega liczył, że może ktoś kiedyś taką usterkę miał i się podzieli informacją.

Napisano

> Usterka która się pojawia tylko w określonych przypadkach, jest bardzo upierdliwa do zdiagnozowania

> przez mechanika.

albo wlasnie dzieki tym określonym przypadkom - bardzo prosta. wszystko zależy...

> Często jest tak, że mechanik pomyśli, że to jest jakaś rzecz X, wymieni ją, a to nie pomoże.

> A kasa za część o robociznę się należy.

oczywiscie ze tak. bywa różnie - czasem nie ma wyboru jak metodą eliminacji po kolei wymieniać. ale...

> Nigdy się z czymś takim nie spotkałeś?

nie wazne ile tu takich teorii padnie i co napiszemy - jest tylko jedno rozwiązanie.

Podniesc auto i popatrzec od spodu! i nie samemu, a z fachowcem. dopiero potem ewentualanie szukać opinii na forach, jak organoleptycznie nic nie wyjdzie i zacząć wymieniać.

> Ja miałem tak nie raz. I mocno się wkurzałem jak trzeba było kolejną stówkę czy dwie wywalić, a

> problem nie mijał.

> Kolega liczył, że może ktoś kiedyś taką usterkę miał i się podzieli informacją.

no to raczej na forum francowatych by pasowało. albo na inne WWW, gdzie większa podaż właścicieli tego modelu jest ok.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.