Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

GP Malezji - dyskusja

Featured Replies

Napisano

Już jutro pierwsze treningi GP Malezji więc czas zacząć dyskusję wink.gif

ROZKŁAD JAZDY NA WEEKEND

Kimi liczy na podium. Massa na wylocie. Czy HRT w końcu wystartuje? Mercedes podejrzewa Red Bulle o niedozwolony trick w działaniu silników oraz inne ciekawostki, które powstały przed GP Malezji wink.gif

Napisano

> Już jutro pierwsze treningi GP Malezji więc czas zacząć dyskusję

> ROZKŁAD JAZDY NA WEEKEND

> Kimi liczy na podium. Massa na wylocie. Czy HRT w końcu wystartuje? Mercedes podejrzewa Red Bulle o

> niedozwolony trick w działaniu silników oraz inne ciekawostki, które powstały przed GP Malezji

mozesz cos wiecej powiedziec o podejrzeniach Mercedesa wzgledem Reb-bulla?

Napisano

Chyba chodzi o to, że Ross Brawn zasugerował, że mimo zakazu stosowania dmuchanych dyfuzorów, Red Bull zastosował ukształtowanie okolic wydechu w ten sposób, aby gazy wydechowe wykorzystywały tzw. efekt Coandy, który sprawia, że opływający mądrze ukształtowaną powierzchnię gaz przywiera do niej. W ten sposób zespoły, mimo konieczności poprowadzenia końcówek wydechu do góry cały czas mogą zasilać w mniejszym lub większym stopniu dyfuzory gazami wydechowymi

więcej

jakiś tekst

Napisano
  • Autor

> mozesz cos wiecej powiedziec o podejrzeniach Mercedesa wzgledem Reb-bulla?

ja gdzieś czytałem o tym, że dla Mercedesa nie podobało się brzmienie Red Bulli i sugerowali dla FIA, że Red Bull manipuluje w jakiś sposób pracą tłoków w silniku czy coś takiego wink.gif

Napisano

Quote:

Jak informowaliśmy kilka dni temu, zespół Mercedesa po GP Australii podejrzewał, że ekipa Red Bulla w niedozwolony sposób steruje swoim silnikiem podczas, gdy kierowca nie naciska pedału gazu.

Według doniesień serwisu Autosport.com, Mercedes przedstawił FIA analizę nagrania dźwięku wydobywającego się z silnika Renault zainstalowanego w bolidzie Red Bulla, która sugerowała, że zespół może odłączać więcej cylindrów niż jest to dozwolone w regulaminie, gdy kierowca nie naciska pedału gazu.

Aktualnie zespoły mogą wyłączyć do czterech cylindrów, gdy bolid zwalnia, podczas gdy analiza dźwiękowa przedstawiona FIA, sugerowała, że Red Bulla pozostawia jedynie trzy cylindry w trakcie, gdy kierowca nie naciska pedału przepustnicy.

FIA przyjrzała się dostarczonej przez Mercedesa analizie i po przeanalizowaniu ustawień mapowania silnika zainstalowanego w bolidach Red Bulla w Malezji nie wykryła żadnych nieścisłości.

Napisano

> Kimi liczy na podium.

Ciężko będzie, na starcie cofnięty o 5 miejsc za wymianę skrzyni biegów

Napisano
  • Autor

> Ciężko będzie, na starcie cofnięty o 5 miejsc za wymianę skrzyni biegów

No i Kimi w Q2 jak dotychczas najlepszy czas weekendu wink.gif

Napisano

> No i Kimi w Q2 jak dotychcza;s najlepszy czas weekendu

fajnie by było jakby zdobył PP smile.gif

Napisano
  • Autor

> fajnie by było jakby zdobył PP

ostatnia zmiana opon i zaraz się dowiemy wink.gif ale chyba raczej HAM

Napisano

> ostatnia zmiana opon i zaraz się dowiemy ale chyba raczej HAM

PP dla Ham, ale widać po tych pierwszym wyścigu i testach, że kto szanuje opony ten odnosi więcej korzyści. Start będzie ciekawy food.gif

Zaskakuje słaba dyspozycja Ferrari a zwłaszcza Massy no i ciekawe co kombinuje RedBull, bo widać, że trochę stawia na taktykę (czyli nie czują się aż tak mocni)

Napisano

> PP dla Ham, ale widać po tych pierwszym wyścigu i testach, że kto szanuje opony ten odnosi więcej

> korzyści. Start będzie ciekawy

Opony na ten sezon to chyba robili pod Buttona smile.gif.

> Zaskakuje słaba dyspozycja Ferrari a zwłaszcza Massy

Słaba dyspozycja Ferrari to faktycznie zaskakuące, ale - to u nich jakas tendencja że jest coraz gorzej od kilku lat. Dziwne, bo Alonso jest podobno świetnym testerem, a to moze ułatwić przygotowanie dobrego samochodu.

Słaba forma Massy - chyba już najstarsi górale nie pamiętają kiedy on był w dobrej formie - od jakiś 2 sezonów to dla mnie taki "taksówkarz" wink.gif

Napisano
  • Autor

> Opony na ten sezon to chyba robili pod Buttona.

Zobaczymy w wyścigu bo BUT coś przez radio mówił, że po 3 okrążeniach tył mu się ślizgał

> Słaba dyspozycja Ferrari to faktycznie zaskakuące, ale - to u nich jakas tendencja że jest coraz

> gorzej od kilku lat. Dziwne, bo Alonso jest podobno świetnym testerem, a to moze ułatwić

> przygotowanie dobrego samochodu.

Ferrari ma bolid na poziomie Lotusa i to z nimi będą się bić o miejsca bo Srebrnych Strzał to oni przynajmniej w qualu nie dogonią. dzisiaj coś Borówa napominał, że już coś nowego konstruują i są umówieni na crash testy wink.gif

> Słaba forma Massy - chyba już najstarsi górale nie pamiętają kiedy on był w dobrej formie - od

> jakiś 2 sezonów to dla mnie taki "taksówkarz"

bardzo trafne porównanie ok.gif

Napisano

Massa zawodzi, tym razem 12.

jest bez formy , czy moze samochod nie daje rady, a moze jedno i drugie.

icon_rolleyes.gif

Napisano

> Massa zawodzi, tym razem 12.

> jest bez formy , czy moze samochod nie daje rady, a moze jedno i drugie.

wydaje mi się, że jedno i drugie, ale nie da się ukryć, że jednak samochodu nie mają najlepszego w tym sezonie.

Massa:

Quote:

Oczywiście nie mogę być zadowolony z 12. pozycji, ale wiemy, że obecnie nie mamy konkurencyjnego samochodu i przejście do Q3 jest bardzo trudne.

Alonso:

Quote:

W moim jedynym przejeździe w Q3 miałem problem z KERS, ale moim zdaniem nie kosztowało mnie to żadnej pozycji. Mamy jeszcze wiele do zrobienia, zwłaszcza od strony aerodynamicznej.

Napisano

> Opony na ten sezon to chyba robili pod Buttona .

> Słaba dyspozycja Ferrari to faktycznie zaskakuące, ale - to u nich jakas tendencja że jest coraz

> gorzej od kilku lat. Dziwne, bo Alonso jest podobno świetnym testerem, a to moze ułatwić

> Słaba forma Massy - chyba już najstarsi górale nie pamiętają kiedy on był w dobrej formie - od

> jakiś 2 sezonów to dla mnie taki "taksówkarz"

Ostatni raz kiedy byl w dobrej formie dostal polecenie przepuszczenia Alonso. wink.gif

Szoda, ze gdzies zgubil talent, a moze tylko nie potrafi blyszczec bedac nr2.

Napisano

Ja w tym teamie widzę tylko jeden problem... szef zespołu. Zabrakło Todt'a, skończyły się wyniki.

Skąd ta teza, że Alo to dobry tester? Nie uważam go nawet za dobrego kierowcę w stawce pozostałych.

Napisano

a jak skomentujecie wyniki Red-Bulla?

Nie maja juz super samochodu jak to bylo przed rokiem z racji braku dmuchanego dyfuzora czy wyniki w kwalifikacjach mozna tlumaczyc ustawieniem samochodu na deszcz?

Pytanie dodatkowe:

Co zmienia sie w ustawieniach samochodu na sucha nawierzchnie lub deszcz?

Docisk, kat pochylenia kol, charakterystyka pracy zawieszenia, balans hamulcow? Dobrze kombinuje? zlosnik.gif

Napisano

Skąd ta teza, że Alo to dobry tester? Nie uważam go nawet za dobrego kierowcę w stawce pozostałych.

Sorry,ale jak nie uważasz Alonso za dobrego kierowcę, to chyba od niedawna oglądasz F1, popatrz może jakie on prezentuje tempo wyścigowe, a, nie na wyniki kwalifikacji

Napisano

> Ja w tym teamie widzę tylko jeden problem... szef zespołu. Zabrakło Todt'a, skończyły się wyniki.

> Skąd ta teza, że Alo to dobry tester? Nie uważam go nawet za dobrego kierowcę w stawce pozostałych.

Moooże, ale to trochę ryzykowna teza. To kierowcy jeżdzą tym co inzynier zrobi według ich wskazówek. IMO na formę kierowcy i zespołu, jego szef ma niewielki wpływ.

Napisano

taka mała dygresja, jak spojrzałem na typy na AK na PP to 90% stawiało na Hamiltona, no i jak spojrzałem na kursy bukmacherskie to kurs 2 był całkiem fajny, więc można było podwoić stawkę

Napisano
  • Autor

> Ja w tym teamie widzę tylko jeden problem... szef zespołu. Zabrakło Todt'a, skończyły się wyniki.

> Skąd ta teza, że Alo to dobry tester? Nie uważam go nawet za dobrego kierowcę w stawce pozostałych.

W sezonie 2010 ALO walczył do ostatniego wyścigu z VET o mistrza zaś w sezonie 2011 totalnie zdominowanym przez dmuchany dyfuzor Red Bulli był 4 więc dla mnie Twoja teza jest poparta słabą wiedzą na temat F1 lub małym zainteresowaniem wink.gif

Napisano

> a jak skomentujecie wyniki Red-Bulla?

> Nie maja juz super samochodu jak to bylo przed rokiem z racji braku dmuchanego dyfuzora czy wyniki

> w kwalifikacjach mozna tlumaczyc ustawieniem samochodu na deszcz?

> Pytanie dodatkowe:

> Co zmienia sie w ustawieniach samochodu na sucha nawierzchnie lub deszcz?

> Docisk, kat pochylenia kol, charakterystyka pracy zawieszenia, balans hamulcow? Dobrze kombinuje?

Balans hamulcow moga regulowac podczas wyscigu.

Napisano
  • Autor

> a jak skomentujecie wyniki Red-Bulla?

> Nie maja juz super samochodu jak to bylo przed rokiem z racji braku dmuchanego dyfuzora czy wyniki

> w kwalifikacjach mozna tlumaczyc ustawieniem samochodu na deszcz?

> Pytanie dodatkowe:

> Co zmienia sie w ustawieniach samochodu na sucha nawierzchnie lub deszcz?

> Docisk, kat pochylenia kol, charakterystyka pracy zawieszenia, balans hamulcow? Dobrze kombinuje?

No z tego co Horner się wypowiadał to na więcej się nie nastawiali więc są świadomi co mają do dyspozycji. Taktyka na wyścig jest taka, że WEB jedzie na krótki stint zaś VET na dłuższy więc co do taktyki na deszcz bym się nie nastawiał bo by nie puszczali VET na twardych oponach wink.gif

Napisano

> Sorry,ale jak nie uważasz Alonso za dobrego kierowcę, to chyba od niedawna oglądasz F1, popatrz

> może jakie on prezentuje tempo wyścigowe, a, nie na wyniki kwalifikacji

Kilka przykładów:

- sezon 2007, świeżo upieczony dwukrotny mistrz świata przegrywa cykl z partnerem zespołowym, który jest debiutantem w F1

- sezon 2008, przykładowy wyścig na Monzy w deszczu i ALO nie może sobie poradzić z KUB, który jedzie dużo słabszym bolidem

- zdobycie dwóch tytułów w sprzęcie, który jeździł jak RBR w ubiegłym roku. Nawet Fisichella tym sprzętem wygrywał wyścigi i wiele razy stawał na podium, a wiadomo jakim był kierowcą, bo pokazał to pod koniec 2009r w Ferrari.

Może oglądam od niedawna F1, chociaż od sezonu 2006 nie przeoczyłem ani jednego GP, a kilka obejrzałem dwu i trzykrotnie, to na temat tego kierowcy mam wyrobione swoje zdanie.

Napisano

> W sezonie 2010 ALO walczył do ostatniego wyścigu z VET o mistrza zaś w sezonie 2011 totalnie

> zdominowanym przez dmuchany dyfuzor Red Bulli był 4 więc dla mnie Twoja teza jest poparta

> słabą wiedzą na temat F1 lub małym zainteresowaniem

Sezon 2005 i 2006 też był zdominowany. W 2010 wystarczyłoby, aby Massa nie zrozumiał polecenia swojego inż i już Alo nie walczyłby tak do ostatniego wyścigu.

Napisano

> Kilka przykładów:

> - sezon 2007, świeżo upieczony dwukrotny mistrz świata przegrywa cykl z partnerem zespołowym, który

> jest debiutantem w F1

1. Hamilton jest bardzo szybkim kierowcą, co by o nim nie mówić 2. To była dość dziwna sytuacja w tym teamie i Hamilton miał tam szczególne przywileje. 3. Punktów na koniec sezonu mieli tyle samo.

> - sezon 2008, przykładowy wyścig na Monzy w deszczu i ALO nie może sobie poradzić z KUB, który

> jedzie dużo słabszym bolidem

Czy BMW było słabsze od Renault. Powiedziałbym że było wręcz odwrotnie.

> to na temat tego kierowcy mam wyrobione swoje zdanie.

I przy tym pozostańmy - każdy może mieć swoje zdanie ok.gif . Moim zdaniem (a mam wrażenie że nie jestem w nim odosobniony) Alonso, Hamilton i Vettel, to dziś trójka najlepszych kierowców w stawce F1.

Napisano
  • Autor

> Kilka przykładów:

> - sezon 2007, świeżo upieczony dwukrotny mistrz świata przegrywa cykl z partnerem zespołowym, który

> jest debiutantem w F1

hmmm tutaj bym się polemizował, że aż tak przegrał bo razem z HAM zdobyli po 109 pkt wink.gif

> - sezon 2008, przykładowy wyścig na Monzy w deszczu i ALO nie może sobie poradzić z KUB, który

> jedzie dużo słabszym bolidem

jeden wyścig nie przekreśla całego sezonu wink.gif a wszyscy chyba byli świadomi, że Renault nie miał wtedy bolidu na mistrzostwo wink.gif

> - zdobycie dwóch tytułów w sprzęcie, który jeździł jak RBR w ubiegłym roku. Nawet Fisichella tym

> sprzętem wygrywał wyścigi i wiele razy stawał na podium, a wiadomo jakim był kierowcą, bo

> pokazał to pod koniec 2009r w Ferrari.

To na to wychodzi, że każdy mógł zostać 2 razy z rzędu mistrzem tylko nie WEB jeżdżąc takim samym bolidem co VET

> Może oglądam od niedawna F1, chociaż od sezonu 2006 nie przeoczyłem ani jednego GP, a kilka

> obejrzałem dwu i trzykrotnie, to na temat tego kierowcy mam wyrobione swoje zdanie.

oglądaj dalej wink.gif

Napisano

> 1. Hamilton jest bardzo szybkim kierowcą, co by o nim nie mówić

Ja akurat od zawsze uważam, że najszybszy w stawce.

> 2. To była dość dziwna sytuacja w

> tym teamie i Hamilton miał tam szczególne przywileje. 3. Punktów na koniec sezonu mieli tyle

> samo.

Mimo to Ham był przed Alo.

> Czy BMW było słabsze od Renault. Powiedziałbym że było wręcz odwrotnie.

Od połowy sezonu Renault było mocniejsze od BMW, w tym na Monzy też.

> I przy tym pozostańmy - każdy może mieć swoje zdanie . Moim zdaniem (a mam wrażenie że nie jestem

> w nim odosobniony) Alonso, Hamilton i Vettel, to dziś trójka najlepszych kierowców w stawce

> F1.

Nie zapominajmy o Buttonie wink.gif

Napisano

> Oj będzie padało

oj bedzie padalo i oj bedzie sie dzialo grinser006.gif

oby nie byly to tak obfite opady ze nie dokoncza wyscigu

Napisano

> oj bedzie padalo i oj bedzie sie dzialo

paru młodych kierowców, do tego Pietrov, może być ciekawie ok.gifhehe.gifrotfl.gifgrinser006.gif

> oby nie byly to tak obfite opady ze nie dokoncza wyscigu

oby ok.gif

Napisano

> paru młodych kierowców, do tego Pietrov, może być ciekawie

> oby

długa prosta po starcie i pierwszy zakręt, będzie się działo zlosnik.gif

Napisano

> długa prosta po starcie i pierwszy zakręt, będzie się działo

i znowu Button będzie pierwszy food.gif

Napisano
  • Autor

> paru młodych kierowców, do tego Pietrov, może być ciekawie

> oby

napisz mi potem jak się skończyło bo o 11 spadam na mecz oslabiony.gif

Napisano

> napisz mi potem jak się skończyło bo o 11 spadam na mecz

okejos ok.gif

Napisano
  • Autor

> i znowu Button będzie pierwszy

jednego HRT już popchali cool.gif ja w pierwszym zakręcie obstawiam HAMa smile.gif

Napisano

> jednego HRT już popchali

pomimo wszystko podziwiam ludzi pracujących w takim team-ie. To muszą być zapaleńcy kochający to, co robią waytogo.gif

Napisano
  • Autor

> pomimo wszystko podziwiam ludzi pracujących w takim team-ie. To muszą być zapaleńcy kochający to,

> co robią

mały młynek na starcie się zrobił wink.gif Perez poleciał po slicki shocked.gif marnie to wróżę

Napisano

> mały młynek na starcie się zrobił Perez poleciał po slicki marnie to wróżę

po full wety nie sliki

szkoda mi grosjena - łądni wystartował

Napisano
  • Autor

> po full wety nie sliki

> szkoda mi grosjena - łądni wystartował

teraz tak wink.gif wcześniej tor tak nie wyglądał wink.gif

Napisano

> meczelive.tv

> polecam

dzięki ok.gifsmile.gif

zawsze na justin.tv oglądałem, a dziś nie ma frown.gif

Napisano
  • Autor

> dzięki

> zawsze na justin.tv oglądałem, a dziś nie ma

tam jest dużo kanałów do wyboru i chyba wszystkie sporty smile.gif

Napisano

> teraz tak wcześniej tor tak nie wyglądał

Chyba lekka przesada z tym wstrzymaniem. Traktują najlepszych było nie było kierowców na świecie jak dziewczyny które przesiadły się z seicento do bolidu no.gifoslabiony.gif

Napisano

> no i red flag...

> pooglądamy dłuuugo dziś

parę minut temu pokazywano powtórkę jak vettel powoli wyprzedzał jakiegoś z toro rosso ... wydaje mi się że to było w trakcie jazdy za SC ?

Napisano
  • Autor

> Chyba lekka przesada z tym wstrzymaniem. Traktują najlepszych było nie było kierowców na świecie

> jak dziewczyny które przesiadły się z seicento do bolidu

Kimi ponoć jeździł TICO cool.gif

Napisano

> Kimi ponoć jeździł TICO

i to bez airbagu - bo kimi to twardziel - jako jedyny oprócz czaka norisa wodę popija wódką biglaugh.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.