Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Plecionka (złącze elastyczne) wydechu bez spawania

Featured Replies

Napisano

Cześć. Czy ktoś stosował złącza elastyczne wydechu przygotowane do montażu bez spawania? Na przykład coś takiego:

zlacze-elastyczne-lacznik-napraw-sam-auto-cz-wa-czestochowa_rev001.jpg

Chodzi mi głównie o trwałość i szczelność takiego rozwiązania.

Napisano
  • Autor

> nie uszczelnisz takiego połączenia, tylko spawanie

Praktyka, czy teoria?

Napisano

W innych częściach układu wydechowego da się zrobić szczelnie a w tym miejscu nie?

Napisano

Montowałem 3 miesiące temu,wszystko szczelne tylko trzeba zastosować paste do montażu nowych układów wydechowych.

Ogólnie polecam.

Napisano

> Cześć. Czy ktoś stosował złącza elastyczne wydechu przygotowane do montażu bez spawania? Na

> przykład coś takiego:

> Chodzi mi głównie o trwałość i szczelność takiego rozwiązania.

Ja w Cinquecento. Nie stosowałem żadnej pasty. Założenie tego bezproblemowe (zrobiłem to na parkingu). Żadnych nieszczelności nie zauważyłem.

Napisano

hmm ciekawe rozwiazanie, tez mam plecionke do wymiany ok.gif to sa plecionki jakiegos producenta czy pod konkretny model auta?

Napisano
  • Autor

> hmm ciekawe rozwiazanie, tez mam plecionke do wymiany to sa plecionki jakiegos producenta czy pod

> konkretny model auta?

Chyba pod wymiar, bo za każdym razem może być inaczej. Na razie się rozglądam, bo mam własnie plecionkę do wymiany, a brak odpowiednich fachowców w okolicy zachęca do takich rozwiązań.

Napisano

> Chyba pod wymiar, bo za każdym razem może być inaczej. Na razie się rozglądam, bo mam własnie

> plecionkę do wymiany, a brak odpowiednich fachowców w okolicy zachęca do takich rozwiązań.

Zmierzyć dokładnie długość jaka będzie potrzeba po wycięciu starej plecionki, do tego dokładna średnica rur i jazda.

Napisano
  • Autor

> Zmierzyć dokładnie długość jaka będzie potrzeba po wycięciu starej plecionki, do tego dokładna

> średnica rur i jazda.

Przeca wiem wazniak.gifgrinser006.gif

Napisano

a jakies info gdzie mozna dostac takie plecionki? szukałem w sieci ale marnie mi to idzie 270751858-jezyk.gif zastanawiam sie tylko nad jednym jak długo te obejmy metalowe wytrzymią ok.gif

Napisano

> zastanawiam sie tylko nad jednym jak długo te obejmy metalowe wytrzymią

Obejmy może i wytrzymują ale co z tego jak plecionka po roku użytkowania nadaje się do wywalenia.

Wstawie teraz jakąś oryginalną używkę i pare lat wytrzyma.

> Krisker - brak odpowiednich fachowców w okolicy zachęca do takich rozwiązań.

Na końcu Piłsudskiego po prawej stronie zajmują się tłumikami, plecionki też mają na stanie.

Napisano
  • Autor

> Na końcu Piłsudskiego po prawej stronie zajmują się tłumikami, plecionki też mają na stanie.

AFAIK dobrego spawacza już tam nie ma.

Napisano
  • Autor

> a jakies info gdzie mozna dostac takie plecionki? szukałem w sieci ale marnie mi to idzie

> zastanawiam sie tylko nad jednym jak długo te obejmy metalowe wytrzymią

Przykład

Napisano

> Praktyka, czy teoria?

praktyka w 3 różnych samochodach - owszem, na początku jak pasta jeszcze była i śruby trzymały tak jak powinny było OK.

Z biegiem kilometrów pasta się wykruszyła/wypalliła/wyleciała i były przedmuchy.

Jak to mówią, chytry 2x traci - też chciałem być taki 'mądry' i nie dać zarobić tłumikarzowi co by to porządnie wspawał i miałbym spokój.

Zresztą spytaj w zakładzie z tłumikami czy zrobią ci tak plecionkę na skręcanie wink.gif

Napisano

Stówkę płaciłem w stolicy za wspawanie nowej plecionki (plecionka w cenie). Cała robota 14 minut od wjechania do wyjechania z warsztatu. Wstawiona plecionka siedzi już trzeci rok. Takiej skręcanej i tak bym sam nie zmienił- brak kanału, brak sprzętu do wycięcia starej.

Ale z kolei jak się już taką skręcaną wstawi to przy następnej wymianie robota jak marzenie grinser006.gif

Napisano

> Takiej

> skręcanej i tak bym sam nie zmienił- brak kanału, brak sprzętu do wycięcia starej.

> Ale z kolei jak się już taką skręcaną wstawi to przy następnej wymianie robota jak marzenie

A są jakieś inne? niewiem.gifmlot.gif

Napisano

Gdyby te złącza miały flasze zamiast uszczelnień za pomocą obejm to rozwiązanie byłoby bardzo dobre i trwałe.

Tutaj pasta, czy nawet taśma do wydechów sądzę, że jest raczej obowiązkowa, temperatura spalin w tym miejscu jest wyższa niż przy tłumiku środkowym, a tym bardziej końcowym, również ich prędkość jest wyższa niż na wylocie w atmosferę, więc o przedmuchy nietrudno.

Ogólnie to nie w każdym aucie to złącze jest, w sumie dobrze i niedobrze smile.gif

Napisano

> Cześć. Czy ktoś stosował złącza elastyczne wydechu przygotowane do montażu bez spawania? Na

> przykład coś takiego:

> Chodzi mi głównie o trwałość i szczelność takiego rozwiązania.

Z doświadczenia wiem, że najlepiej i docelowo najtaniej jest wymieniać całe elementy wydechu, tak jak to producent przewidział.

Każde spawanie przegrzewa stal, niszczy warstwę ochronną i potem koroduje.

Napisano
  • Autor

> praktyka w 3 różnych samochodach - owszem, na początku jak pasta jeszcze była i śruby trzymały tak

> jak powinny było OK.

> Z biegiem kilometrów pasta się wykruszyła/wypalliła/wyleciała i były przedmuchy.

> Jak to mówią, chytry 2x traci - też chciałem być taki 'mądry' i nie dać zarobić tłumikarzowi co by

> to porządnie wspawał i miałbym spokój.

> Zresztą spytaj w zakładzie z tłumikami czy zrobią ci tak plecionkę na skręcanie

W tym rzecz, że u mnie nie ma dobrego tłumikarza.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.