Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Mini test: Made in Oz - Ford Territory SZ - MY2012

Featured Replies

Napisano

Mini test: Made in Oz - Ford Territory SZ - MY2012

I znow samolot, rental - nieeeeeeeeechaja.gif - znow Ford Falconzlosnik.gif numer 18 w tym rokupad.gif, drugi dzis[...]

Widze, ze obok czai sie rzad z Territory - pora na upgradewink.gif - i to w doslownym slowa znaczeniu001.gif

cimg6658.jpg

Dlaczego? - troche historii

Wiec jesli wierzyc oficjalnej propagandzielizak.gif jestesmy jednym z 18 krajow na swiecie gdzie auto moze przejsc pelny cykl - to jest projektowanie - tak tak, Camaro zostalo najpierw wyrzezbione w Port Melbourne[fight], testowanie i produkcjapalacz.gif

W dawnych, dobrych czasach... (brzmi jak bajkahmm.gif) Ford Oz projektowal i budowal wlasne auta. Tak powstawal Falcon - duzy rodzinny sedan za niewielkie $$$waytogo.gif, z I6 i V8 pod maska. Benzyna byla tania - znow brzmi jak bajkapalacz.gif, import EU dziadostwa - czytaj Volkswagen - byl nie oplacalny (cla, taryfy), a dzis - coz globalizacja zrobila swoje.

2012 jest ciut inny old.gif - VeeDub dorobil sie 10 pozycji w sprzedazy aut - lud w stolicach stanowych je lubi - bo to EU styl (Made in Mexicozlosnik.gif lub South Africawaytogo.gif)wink.gif, ale w reszcie kraju VW wysiada (kowal tego nie naprawipalacz.gif.

Po drugiej stronie mamy Ford-a, kiedys numer 2 i 3 sprzedazy, w Marcu 2012 pokonany w sprzedazy przez Hyundai i Nissanpalacz.gif. Aleold.gif jesli ktos watpi, ze Australia nie potrafi zaprojektowac dzis jeszcze dobrego auta to jest w bledzie033102bebe_1_prv.gif

W 2011 Territory byl 16 najpopularniejszym modelem w sprzedazy. W ciagu calego roku Ford "upchal" - 13,866 sztuk - czyli Ford byl NAJPOPULARNIEJSZYM SUVtrophy.gif w krajuok.gif.

Ale Territory to wlasciwie Falcon w innej budziepalacz.gif001.gif.

Platforma, silnik, wnetrze, jest idiotycznie to samohmm.gif

img6907c.jpg

Nie trudno naprawde to spostrzec001.gif[...] Oba klepane sa w tej samej fabryce w Broadmeadows, przedmiescia Melbourne w Victoria - wiec ten upgrade jest po prostu na wysokoscwink.gifok.gif.

Wyglad

Obecna generacja (II) wyklula sie w 2011 roku. Wszyscy mieli nadzieje na wieksze zmiany - ale Territory dalej wyroznia sie w klasie Medium SUV.

Przod upodobnil sie do "New Ford" - czyli globalizacja pelna gebapalacz.gif - jest ostryangryfire.gif, wrrr, wrrr - zaraz cie zjemwink.gif

cimg6659k.jpg

Jak zawsze - niektorym sie podobaskromny.gif, niektorym nieniewiem.gif

cimg6660u.jpg

Bok typowy dla SUV

cimg6661.jpg

Calosc opakowania ma dlugosc 4,883mm, szerokosc 1,898mm i wysokosc 1,716mm. Dla porownania cos EU, czyli np BMW X5 (E70) ma 4,857x1,933x1,776 mm, czyli wymiarowo oba auta sa zaliczone do Medium SUV.

cimg6656.jpg

Pod maska

I tu wlasnie nastapila najwieksza zmiana w historii Ford Oz. Pod maska jako opcja jest [...]001.gif Diesel - 2.7l znany z Land Rover. Oczywiscie bazowy egzemplarz w wersji podstawowej - super bieda ma 4.0l I6 silnik znany z Ford Falcon.

cimg6670g.jpg

DOHC z VVT, 195kW @ 6000rpm , lub jakto w EU wymyslili, zeby podniesc sie na duchulizak.gif- "tongue.gifPaaaanie, ja to sto koni mum" - to wtedy te 195kW zamienia sie w 265 kunihorse.gif

cimg6671.jpg

391Nm @3250rpm, z oficjalna naklejka wskazujaca na 10.2l 91 benzyny na 100km. Po calym dniu jezdzenia po Adelaide - (jazda miejsakpalacz.gifold]) - osiagnalem wynik lepszy - 9.6l033102bebe_1_prv.gif wg wskazan pokladowego IBM001.gif[...] IMVHO to zasluga misn krzyni - 6 s ZF - IMVHO nie ma lepszej (jak pojezdze 8s BMW to wtedy moze zrewiduje pogladyniewiem.gif. jest to jedna z niewielu skrzyni, ktora po prostu nie boi sie zmieniac biegowok.gif.

Jako, ze trafila mi sie wersja bieda - naped jest tylko na tylna os - RWD.

Wnetrze

Deja vu palacz.gif

img6904j.jpg

Ford Falcon - (gora) vs Ford Territory (dol)

cimg6663e.jpg

Coz pokrewienstwa nie da sie ukryczlosnik.gif. Wnetrze jest to samo - od lat pisalem - ze IMVHO te siedzenia to sa NAJwygodniejsze siedzenia na swieciewaytogo.gif. Spedzilem w Falcon, Territory poprzedniej generacji tys km i nigdy, a to nigdy, nie zaleznie czy po 12-14h jazdy nie bolalo mnie nictrophy.gif

cimg6662n.jpg

Wielu producentow moze sie uczyc - jak nalezy wykonac siedzenia i je wyprofilowacpalacz.gif[...]

Alehmm.gif - tu nastapila niespodziankacrazy.gif

niewiem.gif czy to wina wersji bazowej, czy "ten typ tak teraz ma"palacz.gif - ciut przeprofilowali siedzeniapad.gif]

Dalej sa wygodne, ale trzymanie na boki jakby sie zmniejszylo - po prostu wyprofilowanie bokow jest mniejsze. Oszczednosc? Chytrosc? Znow ksiagowi sie dorwali i zepsulipad.gif? Czy moze, grubsi sie nie miesciliniewiem.gif?

cimg6701.jpg

Jedna rzecz w Territory razihmm.gif - wersja podstawowa ma regulowane elektrycznie podnoszenie siedzenia gora-dolwaytogo.gif, a reszta jest reczna - WTF??? confused.gif

cimg6685.jpg

Na plus jest lumbar support (nie chce mi sie szukac PL odpowiednika - wiec ci co bardziej wrazliwi moga sie dzis wypchacpalacz.gif).

W wersji "dla ludu" zamiast szuflady pod siedzeniem jest jakis kawalek plastiku - w sumie idea zacnawaytogo.gif, jak ci cos upadnie to nie moze wleciec pod siedzenieok.gif, ale[...] jak wleci to jak to wydobychmm.gif, skoro bok tez jest obudowanyhahaha.gif???

cimg6684.jpg

Z rzeczy ktore nalezy pochwalic (marchewkafly.gif )- to generalna wygoda siedzenia i polozenia lewej reki (prawej dla drive.gif inaczej]). IMVHO EU auta sa przerazliwie ciasnepad.gif, nawet przy odpoiwiedniej szerokosci nadwoziahmm.gif.

Ja wiem, ze podatki zabijaja w EU kierowce, i w ogole auto wieksze niz ziarenko kawy jest "bee"nono.gif,

ale zeby tak o drive.gif nie dbac?palacz.gif? Ani miejsca na nozki, ani na raczki - o grubszej dup..i nie mowiacpalacz.gif.

Siedzi takie biedactwo skulone, nozkki pod kolanem, sluchajac wiecznego klekotu TeDeiilizak.gif - i cieszac sie z jedynej slusznej marki z V na masce (podz ubogiej siostry spod znaku zdechlej kury).

Czegos takiego w Territory nie mawaytogo.gif. Nie zaleznie czy sniadanie w Hilton, czy kawa z Maccas, male, duze, srednie 4 litery moga sie wygodnie rozsiacok.gif.

Lapki, grube, chude, waskie, krotkie czy dlugie nie maja problemu. Nawet szympans moze tym wygodniedrive.gif

cimg6683.jpg

Nawet srebny kawalek plastiku jest wliczony w wersje biedazlosnik.gif - wygody nie dodaje, ale stylu takok.gif

Z minusow (kijekchaja.gif) centrum dowodzenia -zwane dumnie przez Ford "Interior Command Centre" (naklejka po srodku widocznapalacz.gif) troche draznihmm.gif.

Dlaczego?hmm.gif???

cimg6698c.jpg

Ano dlatego, ze znow kuuuuuuuuuuuuupa przyciskowpad.gif, zamiast prostych pokretel. $50 temu kto zapamieta te gdzie jest co - bez odrywania wzroku od drogi001.gif. Spedzielm w Falcon setki h i do dzis niewiem.gif gdzie co jest.

C'mon Ford? Tak ciezko pokretla kupic?

Znow nastepny kijek chaja.gif - kierownica w wersji bieda, WTF?pad.gif??? Normalnie WTF?klnie.gif? Tak ciezko za $5 pseudo skote wlozyc?

Takto zbiera same plusy, wszystko sterowane z kierownicy, Cruise control, radio, komputer, etc ale ten plastik?panic.gif?

cimg6663e.jpg

Dla porownania - kirownica z Falcon G6

img6904j.jpg

Tyl - coz, nie jezdzilem, ale codziennie Territory wozi tysiace dzieci do szkoly, a mulher.gif na zakupy. Napewno nie jest to leader w klasiehmm.gif, ale wsiadlem i popatrzylem. Jest wygodnie (auto stalo, a nie jezdzilowink.gif)

cimg6674d.jpg

Dla porownania, na podlodze jest kartka papieru A4 - daje to jakies pojecia o ilosci miejscahmm.gif. Foteldrive.gif jest odsuniety na maxfly.gif

cimg6689.jpg

Plus dla Territory za nawiewy z tyluok.gif, nic tam mnie nie angryfire.gif jak pozbawianie ludzi z tylu komfortupad.gif. Niestety ksiegowi ...

cimg6687.jpg

Oczywiscie wejscis na iPad czy jakis inny gadget dla piaskownica.gifok.gif.

Bagaznik spokojnie miesci pare trupowwaytogo.gif, coz w koncu po to kupuje sie min SUV -zeby sie nie meczyc.

cimg6678r.jpg

Oczuwiscie istnieje opcja, ze da sie tylko otworzyc oknook.gif i tu Ford IMVHO zrobil bardzo dobre rozwiazanieok.gif

Przy otwarciu tylnego okna, jest mala poleczka, gdzie da sie przedmiot polozyc zanim go wrzucimy do bagaznika. Zeby Toyota to skopiowalapalacz.gif PLSblagam.gif

cimg6677.jpg

No coz, Ford nie byl by Ford-em gdyby czegos nie zepsulpalacz.gif

Otwieraniezlosnik.gif - lewa strona, caly bagaznik, prawa okno, wiec najpierw naciskamy przycisk i ... NICcrazy.gif. Aaaa, zlosnik.gif, trzeba powedrowac na srodek klapy, zeby nacisnac drugi ... "Good Fuc..en luck" temu kto ma obie rece zajetepalacz.gif

cimg6676l.jpg

Widac male napisy po obu stronach rejestracji - "door" i "glass"

Oczywiscie czasami mozna podrzucic piaskownica.gif sasiada do szkoly, czy wcisnac tesciowa (a co zlosnik.gif - niech sie pomeczywink.gif). A wiec, jest to wersja 7 osobowa, chciaz nigdy jeszcze nie wiedzialem 7 osob w territoryzlosnik.gif

cimg6680g.jpg

(tesciowa sie nie liczy bo to nie czlowiek)wink.gif.

W sumie wnetrze jest dobrze pomyslanewaytogo.gif, z duza iloscia schowkow na pierdoly telefony, iPad, iPhone, Aj-cokolwiek. 12V dostepne zarowno z przodu, tylu w bagazniku jak i w schowkach.

cimg6686k.jpg

cimg6694c.jpg

cimg6693.jpg

Butelki w drzwiach miescza sie spokojnie do 1.5lwaytogo.gif

cimg6675.jpg

Inna rzecz to plastikhmm.gif. Tu mieszane uczucianiewiem.gif. Ford "ulepszyl" plastik - ale czy na lepsze?

Q jest IMVHO lepszy, ciut twardszy, tak gdzie sie go nie dotyka, i miekki tak jak dawniej tam gdzie raczki go dotykaja270747800-sex.gif. Ciekawa rzecz, i to nie tylko moje spostrzezeniehmm.gif - ze dotyk nie poci juz tak rak (ulepszyli go chemiczniezlosnik.gif - pewnie bede swiecil w nocy). Jakosc montazu jest dobra, nic nie skrzypi ani nie wydaje odglosowwaytogo.gif.

Rental mial 14 k km czyli to tak jak 45 k km dla "normalnego uzytkownika"palacz.gif - i nicok.gif.

Osobiscie nie podoba mi sie jedna rzecznono.gif - podsiwtlanie z niebieskiego zrobilo sie ... zielonepad.gif

cimg6668y.jpg

Z "+" - Ford idzie z czasem. Dzis kazdy ma iPad, i Phone, Android. Nie tylko bluetooth dziala jak nalezy -5 sec zeby polaczyc "nowy" telefon z autem, ale w koncu mozna "streamline" muzyke z telefonow do autawaytogo.gif. Plus za postep z duchem czasuwaytogo.gif[...]

Do "-" zaliczylbym czujnikihmm.gif. Widocznosc do tylu jest zerowa i bylo pare przypadkow gdzie ludzie przejechali wlasne dziecibuu.gif w SUV. Od 2014 kamery beda obowiazkowe we wszystkich nowych autachwaytogo.gif. Ford w wersji bieda postanowil wrzucic czujniki, i chociaz sa dokladneok.gif, nigdy nie beda kameranono.gif

cimg6667t.jpg

Wrazenia z jazdydrive.gifdrive.gifdrive.gifdrive.gif

W sumie spedzilismy nie wiele czasu. 438km, ok 150 po Adelaide i jakies 300 km po za.

Pozycja za kierownica jest wygodnaok.gif. Dlatego ludzie kupuja SUV - siedzi sie wysokook.gif

cimg6696.jpg

Troche przeszkadzaja slupki boczne - ale dzis to prawie w kazdym aucie jest.

cimg6697.jpg

Jednak - mozliwe, ze to kwestia przyzwyczajenia - IMVHO Territory ma za male lustekra. Owszem, sa wieksze niz w Falcon, ale nie wielezolta.gif.

cimg6700.jpg

Jednak z perspektywy wnetrza najbardziej ...czerwona.gifczerwona.gif topad.gif:

cimg6699.jpg

Czy naprawde Toyota jest jedynym producentem na swiecie {sic!) ktory potrafi zamontowac wysowane sun visors, zeby pokrywaly cale oknopad.gifpad.gif??????

Normalnie przy sloneczku z boku g...o widacpad.gif.Wypadek murowanynono.gif.

Po zapaleniu silnika jedno jest pewne, skromny.gif- nic nie slychacwaytogo.gif. Ford naprawde wyciszyl kabine do perfekcji. Wplym na to mialo, ze pojawila sie wersja Diesel, wiec naturalnie materialy do wersji benzynowej sa te samewaytogo.gif.

Druga rzecza, ktora sie zauwazy jest sterowanie - ta genraja Territory otrzymala elektryczne sterowanie. IMVHO charakterystyka jest idealana - (Toyota patrz i sie uczold.gif) - jak czuc kierownice. Parkowanie, zaden problemwaytogo.gif, jak piorkook.gif

Wraz ze wzorstem predkosci, kierownica staje sie twardaok.gif dajac doskonale odczucie drogi i wykanujac polecania jak wierny piesekwaytogo.gif na krotkiej smyczyok.gif.

Mimo, ze od lat mowi sie o czacha.gif 4.0l I6 jest to jeden z najlepszych silnikow na swiecie ( i jeden z najdluzej produkowanych). Wraz z kazda zaastrozna emisja spalin Ford mowi, ze to koniec, jednak klienci dalej go chcaok.gif i $$$ idzie na male odsiwzeniezlosnik.gif.

Charakterystyka tego silnika jest to, ze Nm dostepne sa od bardzo niskich obrotow. Nawet lekkie dotkniece gazu powoduje, ze auto sie rwie do przoduwaytogo.gif.

Ba, nawet przyznam sie do czegoswink.gif 4.0l z Turbo jest szybszy niz V8panic.gif, i dlatego busted.gif - zaczal V8 zastepowac 4.0l z Turbo. ok.gif.

xr6t.jpg

Calosc polaczona z 6s ZF Sachs daje naprawde wielka radosc z jazdydrive.gifwaytogo.gif. Oczuwiscie jak ktos chce raczkami pomacha30.GIF, to jest opcja "Sport" do zmieniania biegow. ok.gif.

Jest rowniez, "Sport mode" gdzie skrzynia podchodzi do wiekszych rpm, zanim zmieni bieg.

Niestety, troche zabawy "objawia" sie tym, ze silnik tez musi sie napic. Po jezdzeniu z wersji "Sport" i "bawieniu" sie biegami - oto wynik za caly dzienskromny.gif: (auto wazy 2011kg)old.gif

cimg6695i.jpg

w pustym aucie z d ... sztuk jeden na pokladziepalacz.gif

Do ogromnych minusowpad.gif nalezy zaliczyc pedal gazuangryfire.gif. Nie wiem, rdzazlosnik.gif, zacial siepalacz.gif?

Z sila jaka nalezy go naciskac - az noga bolipad.gif. Moze to wina tego egzemplarzaniewiem.gif, ale az mi sie nie chcialo dzis na 8 km jogging isclizak.gif[...]

Podsumowanie

cimg6682.jpg

Oz ma jeden z najbardziej konkurencyjnych rynkow na swiecie. Jesli dobrze pamietam jest to obecnie ponad 50 marek, ktore kazdego roku walcza o rynek 1,000, 000 nowych auttuk.gif

W tym roku dojdzie nastepnych 8 marek - wszylkie Made in China.

Prawda jest taka, ze SUV dzis stal sie cyklem zycia, i codziennym autem. Przychodzi dziecko, naturalna koleja rzeczy jest potrzeba SUV, co udowadnia kazda wizyta przed szkolahmm.gif.

Kazdego dnia tysiace Territory woza dzieci do szkoly, rodzicow do pracy i potem z powrotem dzieci ze szkoly. Kazdego dnia widze setki Territory pod marketami.

Konkurencja nie spi[admin.gif, ale cos powoduje, ze Territory jest dalej najchetnym kupowanym SUV kazdego miesiacawaytogo.gif.

Auto nie jest idealne - szczegolnie w wersji podstawowej, ale jest "good enough" zeby kazdego miesiaca zamieszkac w czyims garazu. Jednak.... Ford Oz mimo nie najlepszej kondycji udowadnia, ze jest wstanie zaprojektowac, i wypordukowac auto ktore jest idealnnie dostosowane do lokalnych potrzeb ... dalekie od idealu, ale generalnie DOBREwaytogo.gif

img6995s.jpg

Ile?

2/3 sredniej rocznej pensjipalacz.gif, do tego stala cena service

15, 30,60, 75, 105 k km - $270, - 45k km - $360, 90k km - $410,

3 lata gwarancji od zderzaka do zderzaka, tanie czesci i dostepnosc lokalnego kowalalizak.gif na zad..piuwink.gif

ikonka_photo2.gif i text by Ozi

Napisano

Swietne auto na warunki USA i AU. Do tego rewelacyjnie niskie spalanie no i skrzynia aut. Co do ceny to wiadomo, ze tanio bo nie EU. Co mnie drazni? Podswietlenie zielone i jakas taka dziwna konsola centralna hmm.gif

Napisano
  • Autor

> Swietne auto na warunki USA i AU.

Na US IMVHO z amalezlosnik.gif, na EU - za duzezlosnik.gif - chociaz X5 w Eu sie sprzedaje.

IMVHO czego brakuje EU to wlasnie takiej wielkosci SUV ale taniego, a nie w cenie BMW X5hmm.gif

Do tego rewelacyjnie niskie spalanie no i skrzynia aut.

Skrzynia....miod, waytogo.gif, spalanie - ostrozny bylemskromny.gif,

Co do

> ceny to wiadomo, ze tanio bo nie EU. Co mnie drazni? Podswietlenie zielone

mnie tezzlosnik.gif, osobiscie wole to

1510092100.jpg

z tego moje testuwink.gif AK- 2009 Mini test: Typowy rodzinny, popularny sedan-Ford Falcon XR6

i jakas taka dziwna

> konsola centralna

czemuhmm.gif?

Napisano

> Jednak - mozliwe, ze to kwestia przyzwyczajenia - IMVHO Territory ma za male lustekra.

> Owszem, sa wieksze niz w Falcon, ale nie wiele

IMO to kwestia regulacji. Więcej asfaltu, mniej drapaczy...

cimg6700.jpg

Napisano

> IMO to kwestia regulacji. Więcej asfaltu, mniej drapaczy...

Stale tłumaczę żonie ze szanse ze ja jakiś samolot napadnie są zerowe, ale ona tez tak lusterka ustawia.

Napisano
  • Autor

> IMO to kwestia regulacji. Więcej asfaltu, mniej drapaczy...

katikonka_photo2.giflizak.gif - przeciez nie trzymasz kamery tam gdzie oczywink.gif[...]

Na dlugosc nie moge sie do nich przyczepic, ale na wysokoscnono.gif - tak, sa waskie buu.gif - IMVHO to kwestia przyzwyczajenia - na co dzien mam wyzsze na ok 2cmpalacz.gif, n

Rozmawialem z kumplem, bylismy w dwa Territory i jemu tez sie wydawaly za maleniewiem.gif a na co dzien jezdzi Subaru Foresterhmm.gif[...]

Napisano

> Do tego rewelacyjnie niskie spalanie

Warunki jazdy zupełnie odbiegające od tego co mamy w EU.

Takie miejskie spalanie w EU osiąga się małą benzyną lub większym (ale nie dużym) dieslem wink.gif

4.0 benzyna, to 20/100 zlosnik.gif

Napisano

oo fordowskie zielone podświetlenie - IMO genialne - nie wiem czemu ford EU się z niego wycofał na rzecz tfu białego... Z tym zielonym możesz jechać całą noc i nie bedzie cię w oczy drażniło.

Mówisz, ze chcesz niebieskie?... No proszę VW fan się znalazł hehe.gif

Napisano

> oo fordowskie zielone podświetlenie - IMO genialne - nie wiem czemu ford EU się z niego wycofał na

> rzecz tfu białego... Z tym zielonym możesz jechać całą noc i nie bedzie cię w oczy drażniło.

Białe jest ok, ale musi słabo świecić.

Raz jechałem jakąś Toyotą dłużej w nocy i mi się te cyferblaty na gałce ocznej wypaliły zlosnik.gif

Napisano

> Warunki jazdy zupełnie odbiegające od tego co mamy w EU.

> Takie miejskie spalanie w EU osiąga się małą benzyną lub większym (ale nie dużym) dieslem

> 4.0 benzyna, to 20/100

Chrysle grand voyager V6 palil katalogowe 12l na 100 w Cali a w PL lekko + 5l. zlosnik.gif

Napisano

> oo fordowskie zielone podświetlenie - IMO genialne - nie wiem czemu ford EU się z niego wycofał na

> rzecz tfu białego... Z tym zielonym możesz jechać całą noc i nie bedzie cię w oczy drażniło.

> Mówisz, ze chcesz niebieskie?... No proszę VW fan się znalazł

VW według mnie ma najbrzydsze niebieskie podświetlenie jakie może być. Jak jeszcze do tego dodamy czerwone przyciski to śmiało można żygnąć ;-) Natomiast białe w obecnej Jetta-cie jest świetne. Ale wiadomo - wszystko kwestia gustu.

Napisano

Ja w skodzie mam zielone z czerwonymi wskazówkami zlosnik.gif Super sprawa ok.gif

Napisano

> Ja w skodzie mam zielone z czerwonymi wskazówkami Super sprawa

też tak uważam - w pierwszym focusie mkII takie miałem.

W drugim dali juz białe i... to nie to...

Napisano

Twoje opisy samochodów są rewelacyjne. Robisz to na 1000% profesjonalnie.

Każdy czytam i oglądam z wypiekami na twarzy.

Napisano
  • Autor

> Twoje opisy samochodów są rewelacyjne. Robisz to na 1000% profesjonalnie.

THX prebek, ale daleko im do doskonalosci. skromny.gif, az sie dziwie, ze ktos je czytahmm.gif - no i co tu duzo mowic, nie sa pozbawione "stronniczosci" wink.gif, ale ja po prostu chce AK opisac ciut inna moto, badz inne spojrzenia na nia001.gif

> Każdy czytam i oglądam z wypiekami na twarzy.

Napisano
  • Autor

[...]Z tym zielonym możesz jechać całą noc i nie bedzie cię w oczy drażniło.

hmm.gif U siebie mama optitron, i zielone podswietlanie radiapad.gif. Ten zielony mnie wykancza, inaczej - hmm.gif - chcialbym, zeby to co mial Saab, mialo kazde autowaytogo.gif, czyli wygaszasz wszystkowaytogo.gif - oprocz Vok.gif

800px-Night_panel_Saab_9-5.JPG

alez ja nie mam nic przeciwko VeeDub, ale wiara,ze to "jedyna, nieomylnaold.gif, i naj, naj naj lepsza marka z TDI na pokladzie na swiecie", mnie po prostu smieszy.

Popatrzy, ekonomicznie, EU jest... hmm.gif bankrutem ze swoimi rozwiazaniami, krzywosc banana, podatek od krzywosci ... 270747800-sex.gif torowhahaha.gif, czy inne wysmysly.

Czasy EU minelyhmm.gif - wystarczy popatrzyc na prognozy na 2050 ... wiec IMVHO rozwiazania, ktore sa tu "codzienna modlitwa" nie sa rozwiazaniem dla calego swiatapalacz.gif, a jak tu ktos ma inny poglad to zaraz slusze - "idz do jamki"palacz.gif, bo nie znasz realiowwink.gif... Tedeik rulezwink.gif

starting-problems-vw-eurovan-800x800.jpg

Napisano
  • Autor

[...]

> Raz jechałem jakąś Toyotą dłużej w nocy i mi się te cyferblaty na gałce ocznej wypaliły

to trzeba bylo natezenie skreciczlosnik.gif

opti2_XL5_PakWheels(com).jpg

...bo to wzrok normalnie wypalazlosnik.gif

do jakiegos normalengo poziomu

meter_001.jpg

Napisano
  • Autor

[...]

> 4.0 benzyna, to 20/100

Po "butowaniu" w drugim max wynik byl 17.6lzlosnik.gif, ale auto "wzielo swoje"drive.gif[...] Praktyczni jazda 1,2, 3zlosnik.gif

Napisano

> [...]

> Po "butowaniu" w drugim max wynik byl 17.6l, ale auto "wzielo swoje"[...] Praktyczni jazda 1,2, 3

Ale to w "Twoich" warunkach drogowych - u nas jest trochę inaczej w miastach, np. we Wrocławiu Civic 1.8 nie dziwi spalaniem 14l/100 km, Wrangler 3.8V6 we Wrocławskich korkach potrafi spokojnie spokojnie te 22l/100 km spalić. Różnica wynika z tego, jaki procent czasu jazdy stanowi stanie w miejscu i ile razy trzeba ruszyć i się zatrzymać zanim dotrzesz do celu. zlosnik.gif

Podobnie jest też z kwestią rozmiaru samochodu - popatrz na to miejsce parkingowe:

imag0167zf.jpg

imag0166u.jpg

Po prawej jest filar, po lewej - widać ile miejsca zostało do linii wyzanczającej granicę stanowiska. Samochód na zdjęciach ma dokładnie 1.6 m szerokości bez lusterek, więc raczej maleństwo. biglaugh.gif Typowy kompakt będzie miał koła prawie na linii - a za linią parkuje następne auto, ktore po prawej stronie ma kolejny filar spineyes.gif I teraz wyobraź sobie, że próbujesz się wcisnąć na tego rodzaju miejsce samochodem takim, jak tytułowy Ford Territory. hehe.gifok.gif

Napisano

> [...]Z tym zielonym możesz jechać całą noc i nie bedzie cię w oczy drażniło.

> U siebie mama optitron, i zielone podswietlanie radia. Ten zielony mnie wykancza, inaczej - -

> chcialbym, zeby to co mial Saab, mialo kazde auto, czyli wygaszasz wszystko - oprocz V

Naprawdę dobra rzecz na długie nocne trasy ok.gif

> alez ja nie mam nic przeciwko VeeDub, ale wiara,ze to "jedyna, nieomylna, i naj, naj naj lepsza

> marka z TDI na pokladzie na swiecie", mnie po prostu smieszy.

Nie dziw się niektórym, bo ciężko dyskutować z ludźmi którzy mają historię samochdów typu maluch->polonez->golfIII - taki gośc będzie uważał golfa III za cudo i ostateczne słowo geniuszu motoryzacji zlosnik.gif Podobnie z resztą jak ktoś kto ma maluch->Cinquecento->puntoI->Stilo - taki znowu będzie własną piersią bronił cudowności Fiata smile.gif Mało kto tutaj bierze sobie auto z wypożyczalni, albo łazi po salonach przed kupnem auta i bierze do jazd testowych inne modele - więc i pojęcie o innych markach czasami małe smile.gif

> Popatrzy, ekonomicznie, EU jest... bankrutem ze swoimi rozwiazaniami, krzywosc banana, podatek od

> krzywosci ... torow, czy inne wysmysly.

> Czasy EU minely - wystarczy popatrzyc na prognozy na 2050 ... wiec IMVHO rozwiazania, ktore sa tu

> "codzienna modlitwa" nie sa rozwiazaniem dla calego swiata, a jak tu ktos ma inny poglad to

> zaraz slusze - "idz do jamki", bo nie znasz realiow... Tedeik rulez

hehe.gif absolutnie się z Tobą zgadzam - tez uważam, że EU za parę lat załamie się pod własnym ciężarem, bo jej polityka wychodzi z błędnych założeń - kryzys jest, gospodarka ledwo zipie, więc co robią rządy? Dowalają wyższe podatki, żeby państwa miały więcej kasy "na walkę z kryzysem" hehe.gif No i jeszcze podniosą i tak już wyśrubowane normy ekologiczne zmuszając do inwestowania i tak ledwo zipiące przedsiębiorstwa i firmy. Coraz trudniej jest żyć ze względu na drakońskie podatki i drożyznę. Wszystko to się zaczyna chwiać i to w EU widać.

A co do TDIkow - żyjemy w jakichśtam realiach - u nas np. VW z jego tedeikami wink.gif wpasowuje się świetnie w zapotrzebowanie lokalnego rynku - ze względu na koszty użytkowania, podatki, cenę. Jestem pewien że TDI kompletnie nie ma sensu tam u Ciebie i w sumie dobrze waytogo.gif

Napisano

pamietaj, ze u nas robia za waskie miejsca postojowe - oszczednosc kasy. norma zakłada szerokosc miejsca na ok 2,5 m dlugie chyba na 6 m.

Napisano

> pamietaj, ze u nas robia za waskie miejsca postojowe - oszczednosc kasy. norma zakłada szerokosc

> miejsca na ok 2,5 m dlugie chyba na 6 m.

2,3m na 5m.

Napisano

> pamietaj, ze u nas robia za waskie miejsca postojowe - oszczednosc kasy. norma zakłada szerokosc

> miejsca na ok 2,5 m dlugie chyba na 6 m.

W umowie najmu jest 180cm x 455cm zlosnik.gif - i ze stanem faktycznym to się chyba zgadza. biglaugh.gif

Napisano

> W umowie najmu jest 180cm x 455cm - i ze stanem faktycznym to się chyba zgadza.

To walcz z wynajmującym, bo poniżej 2,3m x 5m to nie jest miejsce parkingowe.

Napisano
  • Autor

> Ale to w "Twoich" warunkach drogowych -

No wlasnie, slowo klucz;], inne rozplanowanie, inne warunki, ale ile razy mowie, ze Diesel pali 10l i V6 pali 10l oraz 4 cylindry pali 10l to jestem bananaevil.gif

> u nas jest trochę inaczej w miastach, np. we Wrocławiu

> Civic 1.8 nie dziwi spalaniem 14l/100 km, Wrangler 3.8V6 we Wrocławskich korkach potrafi

> spokojnie spokojnie te 22l/100 km spalić. Różnica wynika z tego, jaki procent czasu jazdy

> stanowi stanie w miejscu i ile razy trzeba ruszyć i się zatrzymać zanim dotrzesz do celu.

Sydney robi sie podobne palacz.gif, widze to kazdego roku po czasie dojazdu np dom CBD, i ... spalaniu. W porownaniu do innych stanow w inwestycjach na infrasturkutre jestesmy w tyle pad.gif no i emigracja zabila nas palacz.gif, po prostu infrastruktura nie nadaza za naplywem ilosci nono.gif luda. Kazdego miesiaca jak jestem w Brisbane widze nowa droga, nowa autostrade w miescie, GPS nie nadaza za aktualizacja map palacz.gif, u mnie, pewne powoli bedzie twoj Wroclaw wink.gif

cimg6652a.jpg

acimg6655.jpg

acimg6653.jpg

Wywalili most na 6 lini w kazda strone, a u mnie dopiero na trzy poszerzajahahaha.gif - jedna z najwazniejszych autostrad miejskichpad.gif

> Podobnie jest też z kwestią rozmiaru samochodu - popatrz na to miejsce parkingowe:

[...]wyzanczającej [...] 1.6 m szerokości bez lusterek, więc raczej

> maleństwo. Typowy kompakt [...]linią

no i co nie ma na to standardu hmm.gif, niech sie jakis architekt wypowie - Ryyyb grinser006.gif do tablicy

> próbujesz się

> wcisnąć na tego rodzaju miejsce samochodem takim, jak tytułowy Ford Territory.

A wysokosc tez obcieli grinser006.gif, pewno mi sie Territory cabrio zrobi fly.gif

Napisano

> To walcz z wynajmującym

Ale o co mam z nim walczyć? hmm.gif Wypowie mi umowę i tyle - chętnych na wynajęcie takiego miejsca jest cała kolejka, wynajmujący może sobie przebierać w chętnych i stawiać im dość kuriozalne warunki (umowa najmu liczy 112 stron zlosnik.gif), a i tak będzie miał pełne obłożenie: w okolicy zwyczajnie nie ma gdzie parkować.

Napisano
  • Autor

> 2,3m na 5m.

No to mnniejszehmm.gif - u mnie stanowa norma jest 2,600mm x 5,400mm, dla niepelnosparwnych - 3,200mm x ta sama dlugosc. lizak.gif.

Mniejszych nie mozesz miec - bo ci council planu nie zatwierdzi i tylelizak.gif.

Napisano

> (...)

> no i co nie ma na to standardu , niech sie jakis architekt wypowie - Ryyyb do tablicy

> (...)

Jest, jak pisałem wyżej. 2,3m na 5m to minimum. Zwykle architekci dają więcej (ja np. 2,5m x 5,5m) ale jak się inwestor uprze lub musi upchnąć konkretną liczbę miejsc na małej działce to robi minimum.

Takie miejsce jak to przy słupie jeśli nie spełnia warunków to po prostu nie jest liczone jako miejsce parkingowe przy liczeniu wymaganej ilości miejsc dla inwestycji. Ale np. supermarkety mają wymaganą ilość spełnioną, więc te miejsca przy słupach są po prostu dodatkowe żeby się przestrzeń nie marnowała. Ktoś z małym autem się zmieści.

Napisano

> No to mnniejsze - u mnie stanowa norma jest 2,600mm x 5,400mm, dla niepelnosparwnych - 3,200mm x ta

> sama dlugosc. .

No to u nas niepełnosprawni mają lepiej: 3,6m x 5m.

> Mniejszych nie mozesz miec - bo ci council planu nie zatwierdzi i tyle.

U nas też nie mogą być mniejsze. Ale jeśli już masz wymaganą liczbę miejsc spełniających normę, to na pozostałym terenie możesz sobie wymalować linie jak Ci się podoba. Zgodnie z prawem to nie będą miejsca parkingowe ale nikt Ci nie zabroni tam aut stawiać przecież.

Napisano
  • Autor

> Jest, jak pisałem wyżej. 2,3m na 5m to minimum. Zwykle architekci dają więcej (ja np. 2,5m x 5,5m)

zapytam sie jutro kumpla jakie projektujehmm.gif - mozecie pogadac jak architek z architektemwink.gifzlosnik.gif

> ale jak się inwestor uprze lub musi upchnąć konkretną liczbę miejsc na małej działce to robi

> minimum.

o tym doskonale wiemzlosnik.gif, ale generalnie min w (apartamentach jest) jedno na apartment + ok 10% dla gosci,

> Takie miejsce jak to przy słupie jeśli nie spełnia warunków to po prostu nie jest liczone jako

> miejsce parkingowe przy liczeniu wymaganej ilości miejsc dla inwestycji. Ale np. supermarkety

> mają wymaganą ilość spełnioną, więc te miejsca przy słupach są po prostu dodatkowe żeby się

> przestrzeń nie marnowała. Ktoś z małym autem się zmieści.

ok.gif

Napisano

> te miejsca przy słupach są po prostu dodatkowe żeby się

> przestrzeń nie marnowała. Ktoś z małym autem się zmieści.

W tym konkretnym budynku akurat wszystkie miejsca w garażu są takie - filar jest co dwa miejsca, wszystkie też kosztują tyle samo. Być może w założeniu pomiędzy każdą parą filarów miało być tylko jedno miejsce, ale to by było dośc "rozrzutne" gospodarowanie przestrzenią. biglaugh.gif Są też miejsca na powierzchni (większe) - ale te wynajmuje się jedynie najemcom powierzchni w samym budynku.

Faktem jest, że przy zawieraniu umowy administrator ostrzega, że "większe auto się nie zmieści" zlosnik.gif - w umowie jest też klauzula, że parkowanie poza obrębem wyznaczonego stanowiska może być podstawą do jej wypowiedzenia. biglaugh.gif

Napisano

> W tym konkretnym budynku akurat wszystkie miejsca w garażu są takie - filar jest co dwa miejsca,

> wszystkie też kosztują tyle samo. Być może w założeniu pomiędzy każdą parą filarów miało być

> tylko jedno miejsce, ale to by było dośc "rozrzutne" gospodarowanie przestrzenią. Są też

> miejsca na powierzchni (większe) - ale te wynajmuje się jedynie najemcom powierzchni w samym

> budynku.

> Faktem jest, że przy zawieraniu umowy administrator ostrzega, że "większe auto się nie zmieści" -

> w umowie jest też klauzula, że parkowanie poza obrębem wyznaczonego stanowiska może być

> podstawą do jej wypowiedzenia.

No to znaczy że wynajmujący uprawia wolną amerykankę. Jeśli nie ma wymaganej dla inwestycji ilości miejsc na powierzchni to jest podstawa żeby mu w związku z tym poważnie utrudnić życie.

A tak czy siak, po zakończeniu umowy można by próbować zażądać zwrotu części kasy za cały okres najmu, z uwagi na to, że przedmiot najmu nie spełnia kryteriów określonych w przepisach. Jeśli się na tę okoliczność nie zabezpieczył w umowie to go masz.

wink.gif

Napisano
  • Autor

> Naprawdę dobra rzecz na długie nocne trasy

Az dziw bierze, ze to jeszcze nie standardhmm.gifconfused.gif

> Nie dziw się niektórym, bo ciężko dyskutować z ludźmi którzy mają historię samochdów typu maluch-

Ale na Made in China plujazlosnik.gif, jesli rynek aut nowych jest w takiej sytuacji jak tu czytam, czyli wynika z tego jasno, ze spolecznestow za bogte nie jesthmm.gif - ale niiiiiiiiie - jak Sibuj pisze, lepszy jakis Pasnik w TeDeiku niz nowa Daciapalacz.gif[...], bo jak ja sie w Dacia pokazewpysk.gif. No coz, ja powiem jedno "no comment"skromny.gif.

Ditto - widzialem gdzis post - juz nie pamietam kto, - "30% drog sie rozwala - a wy tu narzekacie, przeciez sytuacja nie jest zla - bo 70% jeszcze dycha" - powaznieooniee.gif??? icon_eek.gif ?

Czyli co sytuacja nie jest zlazlosnik.gif, pacjent stracil 270747800-sex.gif i dwie nogo ale zyyyyyyyyyyje - no cud - doslownie270635636-JUMP2.gif.

> absolutnie się z Tobą zgadzam - tez uważam, że EU za parę lat załamie się pod własnym ciężarem,

IMVHO juz sie walihmm.gif, kretynizm ktory z tamtad wieje jest jednak zarazliwy - u mnie tez "carbon tax" wprowadzaja, mimo, ze 70% luda jest temu przeciwne-pad.gif - roznica

> bo jej polityka wychodzi z błędnych założeń - kryzys jest, gospodarka ledwo zipie, [...]

no coz Grecja najlepszym przykladem, ale topic bardziej na HP niz MK, wiec wracajac do aut - wystarczy popatrzyc w jakim stanie jest gospodarka poszczegolnych krajow patrzac na sprzedaz - ta wspaniala nie jestlizak.gif

> No i jeszcze podniosą i tak już wyśrubowane normy ekologiczne zmuszając do inwestowania i tak

> ledwo zipiące przedsiębiorstwa i firmy.

Wtedy juz 100% rzeczy bedzie Made in Chinahmm.gif - a krowa dalej zdechnie zlosnik.gifhahaha.gif

Coraz trudniej jest żyć ze względu na drakońskie

> podatki i drożyznę. Wszystko to się zaczyna chwiać i to w EU widać.

No coz to jednak nie tylko EU, zycie u mnie tez idzie w gore, pamietam jak juz lata temu benzyna dobila $1 - wszyscy mysleli, ze koniec swaitazlosnik.gif, a dzis $1.30-$1.40 to normalne. W porywach $1.50 pad.gif, to samo zarciehmm.gif, a i to i tamto musisz miec001.gif

> A co do TDIkow - żyjemy w jakichśtam realiach - u nas np. VW z jego tedeikami wpasowuje się

> świetnie w zapotrzebowanie lokalnego rynku - ze względu na koszty użytkowania, podatki, cenę.

> Jestem pewien że TDI kompletnie nie ma sensu tam u Ciebie i w sumie dobrze

ale widzisz, jak mowie ja sie z EU warunkow nie smiejehmm.gif, smieje sie z ludzi - taksamo u mnie - lud zobaczy reklame (ten glubszy), ze w EU jezdza TDI, sprzedawca go zabajerujewink.gif - no i taki pojdzie kupi Golf-a a potem narzeka, service $800 zamiast $170 w Toyota, ze telepie i, ze glosnyhahaha.gif[...]

Nie mam litosci dla takichsmirk.gif[...]

Napisano

> zapytam sie jutro kumpla jakie projektuje - mozecie pogadac jak architek z architektem

Ja bym u Was dawał jakieś 2,8 x 6m.

> o tym doskonale wiem, ale generalnie min w (apartamentach jest) jedno na apartment + ok 10% dla

> gosci,

U nas ilość miejsc określają warunki zabudowy dla konkretnej lokalizacji, ustalane przez lokalne władze.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.