Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

przebieg a wymiana rozrządu

Featured Replies

Napisano

Witam kolegów,

Mam mały mętlik i chciałbym rozwiać swoje wątpliwości raz na zawsze.

Wzorując się na swoich doświadczeniach określcie proszę po jakim przebiegu należałoby myśleć o kolejnej wymianie rozrządu? podkreślam - KOLEJNEJ czyli wymianie już niefabrycznego rozrządu.

Skąd takie pytanie: spotkałem się z obiegową opinią (co prawda nie dotyczącą fiata) że zalecany przebieg po którym powinno się wymieniać niefabryczny rozrząd należy skrócić o jakieś 25%.

Czyli wzorując się na tym co usłyszałem: oryginalny rozrząd w naszych bolidach zaleca się wymieniać po ok 90kkm, tak więc nieoryginalny powinniśmy wymieniać po ok 67 - 70kkm???

Drążę temacik ponieważ w moim bolidzie od wymiany rozrządu minęło ok 2lata i 8mcy, naklepałem przez ten czas ok 66kkm - tak więc zgodnie z tą teorią powinienem zacząć rozglądać się za częściami i sięgnąć głębiej do portfela panic.gif

Napisano

> Witam kolegów,

> Mam mały mętlik i chciałbym rozwiać swoje wątpliwości raz na zawsze.

> Wzorując się na swoich doświadczeniach określcie proszę po jakim przebiegu należałoby myśleć o

> kolejnej wymianie rozrządu? podkreślam - KOLEJNEJ czyli wymianie już niefabrycznego rozrządu.

> Skąd takie pytanie: spotkałem się z obiegową opinią (co prawda nie dotyczącą fiata) że zalecany

> przebieg po którym powinno się wymieniać niefabryczny rozrząd należy skrócić o jakieś 25%.

> Czyli wzorując się na tym co usłyszałem: oryginalny rozrząd w naszych bolidach zaleca się wymieniać

> po ok 90kkm, tak więc nieoryginalny powinniśmy wymieniać po ok 67 - 70kkm???

> Drążę temacik ponieważ w moim bolidzie od wymiany rozrządu minęło ok 2lata i 8mcy, naklepałem przez

> ten czas ok 66kkm - tak więc zgodnie z tą teorią powinienem zacząć rozglądać się za częściami

> i sięgnąć głębiej do portfela

Pierwszy po 100, kolejne po 70kkm - ja znam taką zasadę cfaniaczek.gif

Łańcuch jak zaczyna hałasować.

Silniki bezkolizyjne - kręcące się tylko po mieście - do zerwania paska zlosnik2.gif

Napisano

Ja zmieniałem przy około 55tys km i 5 latach (1 rok chipsa) wink.gif Gdzieś kiedyś czytałem chyba na alfa forum ,że tam zmieniają co 60tys km bo przy 80tys potrafi strzelić hmm.gif

Napisano

Ja zmieniałem jakoś po 80k i to nie fabryczny i zużycie na poziomie zero, pasek wyglądał jak nówka, ani jednego pęknięcia, najmniejszego luzu na rolkach i pompie. Teraz, za jakieś 60k tam po prostu zajrzę, jak będzie wyglądało tak jak przy tej wymianie spoko to dokręcę do 80-100k wink.gif

ps. słyszał ktoś kiedyś o zerwaniu paska w jtd ?

Pozdrawiam.

Napisano

> ps. słyszał ktoś kiedyś o zerwaniu paska w jtd ?

Wejdz na alfaholikow i zapytaj hehe hmm.gifwpysk.gif

Napisano

koledzy bez paniki boje_sie.gif producent zaleca zmianę rozrządu po 120 tyś ale wiadomo lepiej zrobić wcześniej 80-90 tyś z czystym sumieniem wytrzyma, ja u siebie zrobiłem po niecałych 85 tyś , stare części nie miały jakiś nadmiernych oznak zużycia

Napisano

> ps. słyszał ktoś kiedyś o zerwaniu paska w jtd ?

Tak i to niestety wiele razy oslabiony.gif

Parę lat temu miałem kupić alfę 147 1.9jtd, która miała silnik wymieniany na gwarancji bo fabryczny rozrząd strzelił po niecałych 70k km.

Fakt faktem ale więcej przypadków z jakimi miałem do czynienia tyczył się alfy niż fiata mimo tego samego silnika - ale to fatum alfy zlosnik.gif

Napisano

zdarzają się zerwania paska ale w większości przypadków przez zatartą pompę

Napisano

> Ja zmieniałem przy około 55tys km i 5 latach (1 rok chipsa) Gdzieś kiedyś czytałem chyba na alfa

> forum ,że tam zmieniają co 60tys km bo przy 80tys potrafi strzelić

Nie wydaje się realne aby mogła być taka reguła. Jednemu strzeli po 40tys a innemu po 140tys. To jest loteria, na której wynik ma wypadkowa składników napędu i fachowości wymiany:

- jakość pompy i rolek,

- jakość paska

- jakość montażu

Wystarczy że jedna z ww. jest wadliwa i cały rozrząd prędzej czy później idzie 270747800-sex.gif

Napisano

No tak jest, w AR starszych bywała jakaś 1 rolka lipna która ponoć pękała niewiem.gif

Wg mnie rozrząd trzeba robić co 5 lat lub 60tys km (przy chipsie) 80tys km (bez chipsa) grinser006.gif

Napisano

Ja mam JTD 115KM (z wirusem prawie od nowości na 146KM). Wymieniałem rozrząd zawsze razem z pompą wody po 80 i 160kkm. Teraz czeka na wymianę przy 240kkm (na razie jest 225kkm).

Wymieniane w ASO na jakiś tam ich częściach. Pompy w zamienniku.

Napisano

U mnie rozrząd był wymieniany pierwszy raz w lipcu 2007r przy przebiegu 112kkm, a w książce serwisowej mam wpis z warsztatu niemieckiego, że następna wymiana powinna nastąpić przy przebiegu 233kkm lub w lipcu 2012 roku (teraz mam przejechane 190kkm).

Powiem szczerze, że nie widzę powodu, żeby im nie wierzyć, bo zgodne jest to z instrukcją obsługi Stilonka JTD.

Napisano

Czyli jak ja miałem rozrząd wymieniany przy ok. 80 tys., to mając

teraz prawie 135 tys. - mogę jeszcze długo spać spokojnie?

Napisano

To zależy smile.gif Jak masz dowód wymiany z warsztatu na zalecanych częściach to tak, bo warsztat w tym wypadku odpowiada za ewentualne szkody.

W innym przypadku sam musisz wiedzieć, co tam siedzi smile.gif

edit.

Jest jeszcze drugi warunek. Wymiana co 5 lat, niezależnie czy przebieg "wyszedł".

Napisano

> To zależy Jak masz dowód wymiany z warsztatu na zalecanych częściach to tak, bo warsztat w tym

> wypadku odpowiada za ewentualne szkody.

Warsztat odpowiada jedynie wtedy jak mu udowodnisz że to z jego zaniedbania czy winy rozrząd się uszkodził lub coś więcej.

Zwykle to jest trudne i kończy się zwykle w sądzie. No chyba że masz na piśmie gwarancję na części i wykonaną usługę z uwzględnieniem czasu jej trwania lub przebiegu pojazdu.

Dlatego też, przy wszelkich tego typu problematycznych sprawach należy żądać gwarancji pisemnej. Gwarancji ustnej nasze prawo nie przewiduje i taka gwarancja nie ma znaczenia prawnego. Zatem jak mechanik mówi że daje gwarancję np na 100.000km a nie daje tego na piśmie to jest to równoznaczne z tym że jej nie dał. Paragon czy faktura nie starczy bo tam nie ma określonych warunków na których ta gwarancja ma się odbywać wink.gif Gwarancja jest bowiem umową zawartą miedzy gwarantem a klientem i musi być takowa sporządzona na piśmie. Jednak je czas trwania może być dowolny, nawet tydzień albo 10 lat.

Napisano

Tutaj ktoś wyciągał z ASO historię auta po VIN. Ja niestety nie pamiętam

kiedy wymieniałem ten rozrząd dokładnie, ale może jakbym podał

VIN, to by mi to ktoś wyciągnął? Bo faktury z biura rachunkowego

też nie za bardzo mam jak wyciągnąć... Sam chętnie bym się

dowiedział co w sieci ASO jest na mój temat (zwłaszcza że w okresie

leasingu jeździłem tam regularnie).

To co, pomoże ktoś? smile.gif

Napisano

> Tutaj ktoś wyciągał z ASO historię auta po VIN. Ja niestety nie pamiętam

> kiedy wymieniałem ten rozrząd dokładnie, ale może jakbym podał

> VIN, to by mi to ktoś wyciągnął? Bo faktury z biura rachunkowego

> też nie za bardzo mam jak wyciągnąć... Sam chętnie bym się

> dowiedział co w sieci ASO jest na mój temat (zwłaszcza że w okresie

> leasingu jeździłem tam regularnie).

> To co, pomoże ktoś?

Ten kolega mi sprawdzał

Napisano

odnośnie tematu wątku...Właśnie jestem po drugiej wymianie rozrządu. Na drugim rozrządzie zrobiłem prawie 80 tys. I to już była chyba najwyższa pora. Także można wink.gif, ale jak przeczytałem powyższe wpisy, to z lekką obawą czekałem na wymianę. Co ciekawe, mechanik stwierdził, że ostatnim razem pompa wody nie była wymieniana (!), aż sprawdzę fakturę, bo powinna, albo założyli używkę...ASO...Także na pompę był już czas. Reszta osprzętu nawet nawet wink.gif.

Przy okazji do wymiany było koło pasowe wału, bo zaczynało mieć objawy zmęczenia.

pzdrm

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.