Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Uchwała 7 SN w sprawie zamienników

Featured Replies

Napisano

Korzystne dla poszkodowanych rozstrzygnięcie.

Robi się cywilizowanie - zastępczak, orygniały. Ciekawe o ile wzrosną składki OC.

Napisano

> Korzystne dla poszkodowanych rozstrzygnięcie.

> Robi się cywilizowanie - zastępczak, orygniały. Ciekawe o ile wzrosną składki OC.

To prawie pewne, że wzrosną. Pozostała do tego furtka dla TU:

"Sąd stwierdził też, że jeżeli ubezpieczyciel wykaże, iż prowadzi to do wzrostu wartości pojazdu, odszkodowanie może ulec obniżeniu o kwotę odpowiadającą temu wzrostowi."

Napisano

> "Sąd stwierdził też, że jeżeli ubezpieczyciel wykaże, iż prowadzi to do wzrostu wartości pojazdu,

> odszkodowanie może ulec obniżeniu o kwotę odpowiadającą temu wzrostowi."

To niech wykaże, że zastosowanie oryginalnego błotnika czy maski zawyża wartość pojazdu w stosunku do zamiennika.

Napisano

> Robi się cywilizowanie - zastępczak, orygniały. Ciekawe o ile wzrosną składki OC.

i dobrze ...

skurczybyki mi chiński błotnik proponowali do Mazdy jak mi obtarł typ sick.gifsick.gifsick.gif

Napisano

> Ciekawe też kiedy. Bo przez kilka lat ubezpieczyciele pewnie nie będą tego zauważać albo zauważą

> dopiero jak sprawa trafi na wokandę.

Czekaj czekaj... w ciągu ostatnich 2 tygodni przedłużałem ubezpieczenia na 4 samochody, wzrost od 20% do 100% yikes.gif

Napisano

Hmm... a czy uchwała dotyka kalkulacji tylko w ramach OC czy również AC?

Napisano

> Hmm... a czy uchwała dotyka kalkulacji tylko w ramach OC czy również AC?

jakim cudem miała by dotyczyć AC ?

AC jest dobrowolną umową zawartą z firmą ubezpieczeniową ...

chcesz płacić mniej dostaniesz zamiennik ( w dużym skrócie )

co innego jak proponują montaż reflektora HELLA z cennika HELLA a nie np. RENAULT ...a co innego jak proponują chiński szit nie trzymający wymiaru sick.gifsick.gifsick.gifooniee.gif

Napisano

Nawet jak zastosujesz oryginał, a auto było naprawiane to i tak traci na wartości.

Napisano

> To prawie pewne, że wzrosną. Pozostała do tego furtka dla TU:

> "Sąd stwierdził też, że jeżeli ubezpieczyciel wykaże, iż prowadzi to do wzrostu wartości pojazdu,

> odszkodowanie może ulec obniżeniu o kwotę odpowiadającą temu wzrostowi."

No jeżeli np. wymienia się pordzewiałą klapę czy błotnik w starym aucie, to wartość pojazdu zwiększa się wink.gif

Napisano

> Czekaj czekaj... w ciągu ostatnich 2 tygodni przedłużałem ubezpieczenia na 4 samochody, wzrost od

> 20% do 100%

Z tego co sie orientuje, to ubezpieczenia OC nie sa zbyt dochodowe dla TU.

Wartosc pojazdow tez caly czas rosnie, wiec nie powinno to zbytnio dziwic.

Napisano

> No jeżeli np. wymienia się pordzewiałą klapę czy błotnik w starym aucie, to wartość pojazdu

> zwiększa się

Tylko jeszcze TU musi to w jakis sposób wykazać. Przecież nie przyjdzie mi pismo, w którym będzie napisane "masz pan zwrócić nam 200 pln bo tak uznaliśmy".

Napisano

> OC.

hmm.gif w sumie to cały pakiet, zaraz sprawdzę jak to wygląda w przypadku OC.

Napisano

> Tylko jeszcze TU musi to w jakis sposób wykazać. Przecież nie przyjdzie mi pismo, w którym będzie

> napisane "masz pan zwrócić nam 200 pln bo tak uznaliśmy".

A to było już podobnie tutaj.

Mogę się mylić, ale jakoś tak:

- kolo miał dzwona, w którym popsuła się opona (do wyrzucenia)

- opona nie była nowa

- z OC wymienili oponę/y, ale kazali dopłacić X zł bo dali nową oponę a nie starą.

Napisano

> A to było już podobnie tutaj.

> Mogę się mylić, ale jakoś tak:

> - kolo miał dzwona, w którym popsuła się opona (do wyrzucenia)

> - opona nie była nowa

> - z OC wymienili oponę/y, ale kazali dopłacić X zł bo dali nową oponę a nie starą.

No i właśnie myślę, że gorex (bo to chyba o nim piszesz - tematy http://autokacik.pl/showthreaded.php?Cat=0&Number=285576169&page=0 i http://autokacik.pl/showthreaded.php?Cat=0&Number=285830280&page=0&vc=1) ma teraz atut w ręku w postaci tego wyroku. Na moje rozumowanie powinni bez szemrania zabulić za opony albowiem wymiana uszkodzonych na nowe nie wpływa na wartość samochodu - nie jestem na chwile obecna w stanie sobie wybrazić a jaki sposób TU mogłoby udowodnić że ta wymiana podniosła wartość samochodu o wskazaną kwotę.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.