Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

No i hamulce zrobione.

Featured Replies

Napisano

W końcu pozbyłem się starych zacisków i tarcz. Nowe zaciski pochodzą z Fiata Seicento, a tarcze z Fiata Uno Dizel.

Tu należą się podziękowania kolegom z forum za wskazówki dotyczące tarcz hamulcowych.

Dodatkowo wymieniłem też przewody elastyczne, jeden był jakby nacięty ale płynu nie puszczał.

Bałem się, że będzie kłopot przy odkręcaniu metalowych przewodów i będę musiał je też wymienić ale na szczęście poszło gładko.

Teraz to czuję, że zwalniam.

Klocki hamulcowe kosztowały mnie 47zł za komplet, tarcze 140zł za komplet, kompletne dwa nowe zaciski 250zł wraz z przesyłką, przewody elastyczne 60zł.

Żeby nie było, że bez zdjęć się nie liczy.

285919625-a.jpg

285919625-%B1.jpg

285919625-b.jpg

285919625-c.jpg

285919625-%E6.jpg

285919625-d.jpg

285919625-e.jpg

post-54103-14352516211772_thumb.jpg

Napisano

no i bjuuutiful ok.gif

Ja tyż dziś hample robiłem, ale w pezocie palacz.gif

Ale się nie liczy, bo nie mam foto beksa.gifbeksa.gif Nikt nie chciał mnie sfotografować podczas naprawy beksa.gifbeksa.gifbeksa.gif

Napisano

bardzo fajny układ, też się zastanawiam nad takim

a czemu te tarcze takie białe?

Napisano

tarcze z powłoką antykorozyjną. podczas pierwszych hamowań zdzira się miejsce przylegania klocków, reszta dalej pozostaje pokryta farbą.

do autora wątku, fajny zestawik, mam taki w punto i po przesiadce z 257 wentyl które miałem w Uno, uważam że to nie hamuje... a punto tylko 150 kg cięższe... :/

Napisano

> tarcze z powłoką antykorozyjną. podczas pierwszych hamowań zdzira się miejsce przylegania klocków,

ale coś mi świta, że kolega fred77 sam tarcze maluje przed montażem...było kiedyś o tym pisane... screwy.gifhmm.gifniewiem.gif

Napisano
  • Autor

> ale coś mi świta, że kolega fred77 sam tarcze maluje przed montażem...było kiedyś o tym pisane...

Sam pomalowałem. A co?

Dodam, że wcześniej w tym samym Uno też malowałem i dzięki temu bez żadnego problemu udało mi się je zdemontować, nie miały też tyle rdzy na sobie.

Szkoda, że za późno na to wpadłem, bo mogłem pomalować farbą cynkową.

Napisano

> Sam pomalowałem. A co?

> Dodam, że wcześniej w tym samym Uno też malowałem i dzięki temu bez żadnego problemu udało mi się

> je zdemontować, nie miały też tyle rdzy na sobie.

> Szkoda, że za późno na to wpadłem, bo mogłem pomalować farbą cynkową.

ewentualnie posmarować piastę (i prowadnicę klocków) smarem miedziowym zlosnik.gif

Napisano

> Sam pomalowałem. A co?

> Dodam, że wcześniej w tym samym Uno też malowałem i dzięki temu bez żadnego problemu udało mi się

> je zdemontować, nie miały też tyle rdzy na sobie.

W zasadzie to zastanawiam się jaki jest sens takiego zabiegu? hmm.gif Korozja na zewnętrznej części tarczy w niczemu nie przeszkadza, na styku z piastą wystarczy warstwa smaru i nie ma wtedy problemów z demontażem. Chyba że względy estetyczne wink.gif

Napisano

> W zasadzie to zastanawiam się jaki jest sens takiego zabiegu?

Nasuwa sie tez drugie pytanie - a dlaczego nie? wink.gif

Napisano

I masz rację, bo tylko dobre 257 hamuje jak należy grinser006.gif

Napisano
  • Autor

> ewentualnie posmarować piastę (i prowadnicę klocków) smarem miedziowym

Mi nie chodzi o to, że tarcza "przyklei" się do powierzchni przylegania piasty.

Podczas pierwszej wymiany tarcz spędziłem chyba pół dnia na tym by stare tarcze w ogóle zdjąć z piast. Trzeba to było robić w dwie osoby na dwa duże młoty.

W przypadku standardowych tarcz średnica wewnętrzna jest identyczna jak średnica piasty.

Przez lata nazbierało się tam pełno brudu i rdzy, zawęziło tę wewnętrzną średnicę tworząc zbitą kamienną masę uniemożliwiającą zdjęcie tarcz. Tarcze - owszem - odkleiły się od piast ale rdza utworzyła grubą krawędź nie pozwalającą na ich zdjęcie.

Przy teraźniejszej wymianie tarcz, które były pomalowane, zeszły one bez większego problemu. Dlatego polecam pomalować tarcze przed ich założeniem.

Napisano

> Mi nie chodzi o to, że tarcza "przyklei" się do powierzchni przylegania piasty.

> Podczas pierwszej wymiany tarcz spędziłem chyba pół dnia na tym by stare tarcze w ogóle zdjąć z

> piast. Trzeba to było robić w dwie osoby na dwa duże młoty.

> W przypadku standardowych tarcz średnica wewnętrzna jest identyczna jak średnica piasty.

> Przez lata nazbierało się tam pełno brudu i rdzy, zawęziło tę wewnętrzną średnicę tworząc zbitą

> kamienną masę uniemożliwiającą zdjęcie tarcz. Tarcze - owszem - odkleiły się od piast ale rdza

> utworzyła grubą krawędź nie pozwalającą na ich zdjęcie.

> Przy teraźniejszej wymianie tarcz, które były pomalowane, zeszły one bez większego problemu.

> Dlatego polecam pomalować tarcze przed ich założeniem.

okej...

już wiem o co Ci chodzi wink.gif

No i jak pisał lukaszt - względy estetyczne też są... ładnie to wygląda c wink.gif

Napisano

> W zasadzie to zastanawiam się jaki jest sens takiego zabiegu? Korozja na zewnętrznej części tarczy

> w niczemu nie przeszkadza, na styku z piastą wystarczy warstwa smaru i nie ma wtedy problemów

> z demontażem. Chyba że względy estetyczne

a jak wyglądają zardzewiałe tarcze sick.gif

ja sam malowałem podkładem i potem czarny mat żeby dobrze się prezentowała ok.gif

Napisano

> Sam pomalowałem. A co?

nic, zupełnie nic - nie byłem tylko pewien, czy dobrze pamiętam waytogo.gif

> Dodam, że wcześniej w tym samym Uno też malowałem

a farba, której użyłeś, to co to za specyfik?

bo tak się zastanawiam, co klocki powiedzą na warstwę farby do starcia, jaki to może mieć wpływ na skuteczność hampelków...

wszędzie piszą, by nie dotykać powierzchni ciernych tarcz, klocków, a tu farba... niewiem.gif

Napisano
  • Autor

> nic, zupełnie nic - nie byłem tylko pewien, czy dobrze pamiętam

> a farba, której użyłeś, to co to za specyfik?

> bo tak się zastanawiam, co klocki powiedzą na warstwę farby do starcia, jaki to może mieć wpływ na

> skuteczność hampelków...

> wszędzie piszą, by nie dotykać powierzchni ciernych tarcz, klocków, a tu farba...

Wszędzie pełno fachowców co to tylko piszą zamiast wziąć i samemu sprawdzić.

Farba się starła, a hamulce hamują.

Napisano

> bo tak się zastanawiam, co klocki powiedzą na warstwę farby do starcia, jaki to może mieć wpływ na

> skuteczność hampelków...

> wszędzie piszą, by nie dotykać powierzchni ciernych tarcz, klocków, a tu farba...

jeśli farba by szkodziła klockom to co dopiero tarcza ze stali spineyes.gif

Napisano

> Wszędzie pełno fachowców co to tylko piszą zamiast wziąć i samemu sprawdzić.

bardzo mądre jest to, co napisałeś. szacun i rispekt w jednym blagam.gif

to weź i posmaruj klocki i tarcze - sprawdzisz sam, może będą się mniej zużywać. wszak fachowcy piszą, by tego nie robić, ale co tam... cfaniaczek.gifhahaha.gif

p.s. widzę, że długotrwałe zbanowanie zaowocowało pluciem jadu screwy.gif

Napisano

> p.s. widzę, że długotrwałe zbanowanie zaowocowało pluciem jadu

za dużo jadu zlosnik2.gif

trochę już poznałem styl wypowiedzi freda na forum i IMO w Jego powyższej wypowiedzi jadu nie było waytogo.gif

Napisano
  • Autor

> bardzo mądre jest to, co napisałeś. szacun i rispekt w jednym

> to weź i posmaruj klocki i tarcze - sprawdzisz sam, może będą się mniej zużywać. wszak fachowcy

> piszą, by tego nie robić, ale co tam...

> p.s. widzę, że długotrwałe zbanowanie zaowocowało pluciem jadu

Jakie plucie jadu? icon_eek.gif

Piszę jak jest. Nic się nie dzieje, farba się starła i już. Hamulce hamują więc o co chodzi?

Napisano

miodzio 001.gif

tez jestem ciekawy co to za biala farba? Zaciski tez pociagnales srebrzanką, czy tak sie swieca, bo nowe? zlosnik.gif

Napisano

proponuje zapoznać się z ofertą tarcz renomowanych firm

Napisano

zaciski pasują p&p? klocki są z seicento? dlaczego tarcze od diesla?

Napisano

> ewentualnie posmarować piastę (i prowadnicę klocków) smarem miedziowym

Smaru miedziowego nieuzywa sie w miejscach gdzie moze wystapic wysoka temp 270751858-jezyk.gif

Sciagalem ostatnio tarcze ktore mialy 6 lat i zeszly bez problemu zreszta jakos nigdy wiekszych problemow nie mialem z tym

Wystarczy dobrze szczatka oczyscic piaste te malowanie jest raczej dla chetnych bo za wiele nie pomoze

Napisano

> Smaru miedziowego nieuzywa sie w miejscach gdzie moze wystapic wysoka temp

taaaaa?

skąd ta teoria?

LINK

> Sciagalem ostatnio tarcze ktore mialy 6 lat i zeszly bez problemu zreszta jakos nigdy wiekszych

> problemow nie mialem z tym

> Wystarczy dobrze szczatka oczyscic piaste te malowanie jest raczej dla chetnych bo za wiele nie

> pomoze

Napisano

> W końcu pozbyłem się starych zacisków i tarcz. Nowe zaciski pochodzą z Fiata Seicento, a tarcze z

> Fiata Uno Dizel.

> zaciski 250zł wraz z przesyłką, przewody elastyczne 60zł.

> Żeby nie było, że bez zdjęć się nie liczy.

A mogliby Koledzy jeszcze napisać na jaką firmę patrzeć przy doborze tych części, które firmy są sprawdzone i niezawodne.

Na Allegro są jakieś TRW, Brembo, Mikoda, wiercone, sportowe, nawiercane i nacinane - czy to wszystko ma znaczenie i warto takie nabyć czy raczej szukać jakiś firm "normalnych"?

Gdzieś już wyczytałem, że po niedługim okresie użytkowania (pojęcie względne grinser006.gif ) niektóre tarcze lubią się wykrzywiać.

Już od jakiegoś czasu przymierzam się do wymiany hamulców, ale podchodzę do tego jak do jeża, bo się nie znam i chciałbym wcześniej kupić części, aby przy okazji wizyty u znajomego mechaniora aby wymienił mi te części. wink.gif

P.S. Co zrobiłeś z osłonami tarczy? Wywaliłeś? hmm.gif

Napisano

> Smaru miedziowego nieuzywa sie w miejscach gdzie moze wystapic wysoka temp

Ty już lepiej swoich teorii na to forum nie wprowadzaj ok.gif

Napisano

> zaciski pasują p&p? klocki są z seicento

tak i tak

> dlaczego tarcze od diesla?

bo zwrotnice w uno mają uszy przesunięte o około 6mm bardziej w kierunku środka samochodu.

uszy - znaczy się otwory do mocowania jarzma.

A tarcze z diesla są właśnie o 6mm wyższe niż te z seicento.

pozdr

Napisano
  • Autor

Co do części to tarcze jakieś tanie, klocki ani drogie, ani tanie, Jakoś niespecjalnie zwracam uwagę na firmę.

Zaciski są firmy Bosch, na takie trafiłem.

A co do osłon to je zostawiłem. Tarcza swobodnie się w nich mieści.

Napisano
  • Autor

> zaciski pasują p&p?

Tak. Zaciski są od Seicento/Panda/Punto I. Nic nie trzeba kombinować

> klocki są z seicento?

Jak zaciski od Seicento to klocki siłą rzeczy też.

> dlaczego tarcze od diesla?

Wymuszają to zaciski od Seicento. Tarcze od Seicento mają średnicę 240mm ale mniejszą głębokość osadzenia i zamontowane do Uno nie współgrają z nowymi zaciskami.

Tarcze z Uno Dizla mają i średnicę 240mm i większą głębokość osadzenia, wszystko wówczas idealnie pasuje.

Napisano
  • Autor

> miodzio

> tez jestem ciekawy co to za biala farba? Zaciski tez pociagnales srebrzanką, czy tak sie swieca, bo

> nowe?

Ta farba to zwykła popielata minia w spreju. A zaciski nowiutkie.

Napisano

To są zaciski pływające jak w normalnych samochach czy również wyrób na wspaniałych klinach?

Napisano
  • Autor

> To są zaciski pływające jak w normalnych samochach czy również wyrób na wspaniałych klinach?

Pływające, bez jakiś tam klinów. Właśnie dlatego wywaliłem star zaciski, a założyłem te.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.