Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Na co zwrócić uwagę przy zakupie skutera?

Featured Replies

Napisano

Chwilami myślę nad zakupem takiego ustrojstwa na potrzeby różne, w tym dojazd do pracy (8km) i podobne.

Do tej pory moje doświadczenia z dwoma kółkami napędzanymi silniczkiem spalinowym ograniczają się do jednej jazdy Jawą kilkanaście lat temu, zakończonej wywrotką zlosnik.gif oraz wypożyczonego skutera w Tajlandii, gdzie zrobiłem nim z jakieś 150-200km. Tam to była Yamaha 125ccm, a ja na niej grzałem 90km/h zlosnik.gif

Nawet mam fotkę... wink.gif

img74212.jpg

Ale dobra, wróćmy do konkretów. Wiem, że im większe koła, tym lepiej zlosnik.gif

Co jeszcze powinienem wiedzieć? Zapewne będzie to jakiś chiński dwutakt, chłodzony powietrzem. Ale bywają też czterotakty, który lepszy?

Jakbyście mogli zerknąć na: http://ipaper.ipapercms.dk/media/thansen/Scooterkatalog/ i powiedzieć czy któryś z tych chińczyków jest coś wart? Nazwy Giantco lub CPI mówią Wam coś?

Napisano

> Chwilami myślę nad zakupem takiego ustrojstwa na potrzeby różne, w tym dojazd do pracy (8km) i

> podobne.

Najpierw się określ czy miasto czy raczej częstsze wyjazdy poza, jakie oczekiwane prędkości, czy potrzebujesz bagażnika, czy ma być oszczędnie czy raczej pseudo sportowo itp.

Napisano
  • Autor

> Najpierw się określ czy miasto czy raczej częstsze wyjazdy poza, jakie oczekiwane prędkości, czy

> potrzebujesz bagażnika, czy ma być oszczędnie czy raczej pseudo sportowo itp.

Generalnie to chyba tylko do kręcenia się dookoła komina, dłuższych tras nie zamierzam tym robić...

Czyli do kręcenia się po mieście itp...

Prędkość będzie max 45km/h, bo na więcej potrzebuję już PJ na motocykl.

Bagażnik: ideałem byłoby, jakby wszedł tam kask.

Cena zakupu: w miarę niska, aczkolwiek jak byłoby coś godnego uwagi, najlepiej pod względem bezawaryjności to też rozważę...

Napisano

Proste pytanie - ile chcesz na to wydać?

Napisano
  • Autor

> Proste pytanie - ile chcesz na to wydać?

Biorąc pod uwagę, że najtańsze nowe sprzęty u mnie to koszt 6.000DKK, to tak sobie liczę max dwukrotność...

Czyli po polsku będzie to przedział 3000-6000PLN

Przyjmijmy, że taki max to byłby taki sprzęt: http://www.big-bike.dk/udstyr--reservedele/14-scooter-til-salg/26292-kymco-super-8/

Napisano

> Biorąc pod uwagę, że najtańsze nowe sprzęty u mnie to koszt 6.000DKK, to tak sobie liczę max

> dwukrotność...

> Czyli po polsku będzie to przedział 3000-6000PLN

> Przyjmijmy, że taki max to byłby taki sprzęt:

> http://www.big-bike.dk/udstyr--reservedele/14-scooter-til-salg/26292-kymco-super-8/

kymco agility city

Napisano
  • Autor

> kymco agility city

Na DK nie mają tego w ofercie. Jest Agility 50/Race i Agility Sport.

Napisano

> Na DK nie mają tego w ofercie. Jest Agility 50/Race i Agility Sport.

agility czy super 8 sa ok ale sprobuj poszukac czegos z wiekszymi kolami

Napisano

Bierz któreś z tych i będziesz zadowolony. Kółka 12" w Polsce przy jeździe dookoła komina zupełnie wystarczają, a tam jednak trochę lepsze drogi masz.

Napisano

tak, bierz coś z kymco, w miarę dobra jakość z tego co piszą i tani, małe kółka ci stykną, jak już pisali drogi masz lepsze wink.gif

Napisano

> Biorąc pod uwagę, że najtańsze nowe sprzęty u mnie to koszt 6.000DKK, to tak sobie liczę max

> dwukrotność...

> Czyli po polsku będzie to przedział 3000-6000PLN

> Przyjmijmy, że taki max to byłby taki sprzęt:

> http://www.big-bike.dk/udstyr--reservedele/14-scooter-til-salg/26292-kymco-super-8/

Hmmmm...

Ja to powiem tak:

Pytanie zasadnicze, czy wiesz już, że NA PEWNO chcesz, i że pojeździsz dłużej niż 1 sezon.

Jeżeli tak -> kimko to dobry pomysł, jest uważany za tzw sprzęt markowy.

Ja po prostu pojechałbym do "saloooonu" i wybrał to, co mi podchodzi. Technicznie (napęd i okolice) to to wszystko to jeden kij.

Jeżeli nie -> kupiłbym cenowo lowendowy sprzęt (1-2 sezony bez problemu wytrzyma), zobaczył czy mnie to kręci, jak nie - mała strata. Jak tak - kupować coś konkretniejszego.

Napisano
  • Autor

Na 100% nie wiem. Wiem, ze lepiej skuter, niz wszedzie pchac sie autem.

Co z roznica miedzy 2T a 4T? Jest jakas zauwazalna w codziennym uzytkowaniu?

Napisano

> Hmmmm...

> Ja to powiem tak:

> Pytanie zasadnicze, czy wiesz już, że NA PEWNO chcesz, i że pojeździsz dłużej niż 1 sezon.

> Jeżeli tak -Ja po prostu pojechałbym do "saloooonu" i wybrał to, co mi podchodzi. Technicznie

> (napęd i okolice) to to wszystko to jeden kij.

> Jeżeli nie -> kupiłbym cenowo lowendowy sprzęt (1-2 sezony bez problemu wytrzyma), zobaczył czy

> mnie to kręci, jak nie - mała strata. Jak tak - kupować coś konkretniejszego.

Ale róznica w cenie między prostym kymco a chińczykami wcale nie jest porażająca (przynajmniej w PL). A jednak miło jest mieć większą pewność, że za chwilę coś nie odpadnie lub nie zostaniemy po drodze ze sprzętem który zgasł i nie chce odpalić.

Nie twierdzę, że każdy chińczyk zaraz się rozpadnie, ale wiele z nich juz podczas pierwszego sezony sprawi kłopoty.

Dodatkowo kymco, jeśli się nie spodoba zawsze jest szansa sprzedać (ze stratą bo ze stratą) a z klasycznym chińczykiem będzie to wyczynem.

Dla przykładu w PL najprostsze kymco można kupić na ~4000. Chińczyk to też minimum 3000 (pomijając sprzęty z 10" kółkami i hamulcem bębnowym z przodu). A 1000 sprzedając kymco w razie czego odzyska.

Napisano

> Co z roznica miedzy 2T a 4T? Jest jakas zauwazalna w codziennym uzytkowaniu?

2T jest głośniejszy, bardziej śmierdzący, ale za to ma większa moc (co raczej ma znaczenie dopiero po odblokowaniu).

W 2T wlewasz co ~1000km olej do dozownika w 4T co 2000km wymieniasz.

W 4T nalezy spodziewać się sporo mniejszego zużycia paliwa (mi Kymco Agility pali równo 2,1 l/100km - po odblokowaniu i jeździe z manetką na maksa cały czas).

Napisano

Nie wiem jak to jest teraz rozwiązane, ale kiedyś jak jechałeś z górki to chyba nie było smarowania w 2T biglaugh.gif

Napisano

> Dla przykładu w PL najprostsze kymco można kupić na ~4000. Chińczyk to też minimum 3000 (pomijając

> sprzęty z 10" kółkami i hamulcem bębnowym z przodu). A 1000 sprzedając kymco w razie czego

> odzyska.

Chyba zawyżasz te ceny, tak na szybko:

http://moto.allegro.pl/motorower-router-a-500-ostatnie-sztuki-i2270866615.html (wiem że 2010 ale nadal jest nowy i na gwarancji)

http://otomoto.pl/romet-inny-city-line-mocny-tanio-raty-M3014226.html

ale kymco widzę że są za 3000 już nowe smile.gif

http://otomoto.pl/kymco-ck-nowy-nowy-M3127810.html

http://otomoto.pl/kymco-agility-4t-M3059522.html

Napisano

> Ale róznica w cenie między prostym kymco a chińczykami wcale nie jest porażająca (przynajmniej w

> PL). A jednak miło jest mieć większą pewność, że za chwilę coś nie odpadnie lub nie zostaniemy

> po drodze ze sprzętem który zgasł i nie chce odpalić.

Nominalnie - tak.

Procentowo - niekoniecznie.

Sensowne kimko to 4+k

Lowendowy chińczyk - poniżej 2k

A 2k to są (przynajmniej dla mnie :-) ) pieniądze, które można ewentualnie puścić z dymem. 4k już jednak przekracza próg bólu.

Co do zasady zgadzam się jednak z twierdzeniem, że kupowanie lowenda na sprzęt podstawowy z założeniem "pojeździ parę lat" to trochę samobójstwo.

> Nie twierdzę, że każdy chińczyk zaraz się rozpadnie, ale wiele z nich juz podczas pierwszego sezony

> sprawi kłopoty.

Ale pozwoli zasmakować koncepcji i określić kierunki rozwoju.

Jak utopisz większe pieniądze, to już trochę szkoda odciąć się od obecnej koncepcji i pójść dalej.

Stąd mówię - tylko jako sprzęt PRÓBNY, nie jako docelowy.

> Dodatkowo kymco, jeśli się nie spodoba zawsze jest szansa sprzedać (ze stratą bo ze stratą) a z

> klasycznym chińczykiem będzie to wyczynem.

Wszystko da sie sprzedać - to tylko kwestia ceny.

> Dla przykładu w PL najprostsze kymco można kupić na ~4000. Chińczyk to też minimum 3000 (pomijając

> sprzęty z 10" kółkami i hamulcem bębnowym z przodu). A 1000 sprzedając kymco w razie czego

> odzyska.

No ja właśnie mówię o sprzętach na 10" i z bębniakiem z przodu - tani erzac pod testy.

Napisano

> Na 100% nie wiem. Wiem, ze lepiej skuter, niz wszedzie pchac sie autem.

2T:

- więcej pali

- pierdzi :-)

- głośniejszy

- trzeba dolewać oleju do dozownika

- mocniejszy i szybszy

- większy potencjał "tóninka".

4T:

- cichszy

- oszczędniejszy

- słabszy

- wyższa komplikacja konstrukcji

- mniejszy potencjał tóninka, ale zależy od modelu.

Gdybym miał brać rollera 50cc to brałbym RACZEJ 2T, ale pamiętaj, że ja mam kat A, więc mam inną perspektywę na rynek, bo mogę wziąć wszystko od Rutera po Majkę :-)

Napisano

> Nie wiem jak to jest teraz rozwiązane, ale kiedyś jak jechałeś z górki to chyba nie było smarowania

> w 2T

Nie "z górki", tylko z zamkniętym gazem.

W 2T zawsze jest smarowanie mieszankowe.

W rollerze nie jest to problemem, bo tam ZTCW i tak jak nie dajesz gazu to "schodzi na luz".

Mar00hi_ trza by podpytać, bo un ma kimko 2t (ale drogie kimko, bo B&W)

Napisano
  • Autor

> Gdybym miał brać rollera 50cc to brałbym RACZEJ 2T, ale pamiętaj, że ja mam kat A, więc mam inną

> perspektywę na rynek, bo mogę wziąć wszystko od Rutera po Majkę :-)

Wlasnie mi powoli wchodzi do glowy pomysl zrobienia A i kupna maxi-scootera...

Napisano

> Lowendowy chińczyk - poniżej 2k

> A 2k to są (przynajmniej dla mnie :-) ) pieniądze, które można ewentualnie puścić z dymem. 4k już

> jednak przekracza próg bólu.

Wiesz, dla mnie 2k wyrzucić tez jest bolesne. Dlatego na chińczyka się nie zdecydowałem.

> No ja właśnie mówię o sprzętach na 10" i z bębniakiem z przodu - tani erzac pod testy.

Powiem szczerze - mi wystarczyło usiąść na takim 10" za 1999 i od razu wiedziałem że to nie dla mnie. Rzeczywiście jakiś zipp quantum na przykład już by się nadawał, ale to tez już nie kosztuje 2k.

Wyszedłem z założenia, że jednak "pod testy" kupić coś co chociaż trochę lepiej się nadaje i w razie czego sprzedać tracąc te 2kPLN , niż kupić coś co od razu widać że się raczej nie nadaje i prawie na pewno sprzedać tracąc powiedzmy 1,5kPLN.

A w drugim przypadku mozna być prawie pewnym zniechęcenia (przekładającego się na założenie - wszystkie skutery są do d....)..

Napisano

> Wlasnie mi powoli wchodzi do glowy pomysl zrobienia A i kupna maxi-scootera...

Zaczeniesz robic A istwierdzisz że skoro robisz A to własciwie wajnie by jeżdzić motocyklem a nie skuterem... zlosnik.gif (patrz mój sąsiedni wątek)

Napisano

> Wiesz, dla mnie 2k wyrzucić tez jest bolesne. Dlatego na chińczyka się nie zdecydowałem.

Jeżeli kupisz chińczyka za 2k i po sezonie dojdziesz do wniosku, że zupełnie nie to, to masz 2k w plecy

Jak wyłożysz 4k, to już raz że 2x tyle, dwa że już nieco szkoda.

> A w drugim przypadku mozna być prawie pewnym zniechęcenia (przekładającego się na założenie -

> wszystkie skutery są do d....)..

Zakładam odważnie, że pierwopiszca jest jednak inteligentny, choć nie wygląda :-)

Napisano

> Wlasnie mi powoli wchodzi do glowy pomysl zrobienia A i kupna maxi-scootera...

To kup motorower (z "manualną") skrzynią - pouczysz się do robienia PJ.

Napisano

> Zaczeniesz robic A istwierdzisz że skoro robisz A to własciwie wajnie by jeżdzić motocyklem a nie

> skuterem... (patrz mój sąsiedni wątek)

Niekoniecznie - moto to jednak inna filozofia niż skuter.

Wiesz - takie dupowóz vs przyjemnościowóz.

Napisano

> Niekoniecznie - moto to jednak inna filozofia niż skuter.

> Wiesz - takie dupowóz vs przyjemnościowóz.

a pytanie z innej beczki. Ile kasy potrzeba na komplet strój czyli dla mnie: kask integralny, kurtka, spodnie, buty, rekawice. Oczywiście tekstylia i założenia:

- nie gówno, które się zaraz porwie

- nie wypas coby miało hipertechnologię z NASA

Zwyczajne normalne szmaty i odzienie które zapewni komfort i bezpieczeństwo.

Doo moto przymierzam się od paru lat ale póki co odpuszczam ze zwględu na koszty. Chce nowy (tak wiem frajer jestem bo dobrą używkę na pierwsze trzeba kupić za ułamek nowego) i do tego komplet ciuchów coby w podkoszulku i klapeczkach nie latac

Napisano

> Niekoniecznie - moto to jednak inna filozofia niż skuter.

> Wiesz - takie dupowóz vs przyjemnościowóz.

Ja sądzę po sobie :-). Na A szedłem z założenia - kupię sobie maxi bo fajne jest i będę miał frajde z jazdy (bo tak na prawdę do dojazdów do pracy to mógłbym zostac przy tej 50..).

Ale juz widzę, że raczej z moto będzie więcej frajdy i dlatego mam dylematy (bo jednak skuter to chyba badziej praktyczne niż moto.. pozo staje pytanie o ile.).

Napisano

> Nie "z górki", tylko z zamkniętym gazem.

> W 2T zawsze jest smarowanie mieszankowe.

> W rollerze nie jest to problemem, bo tam ZTCW i tak jak nie dajesz gazu to "schodzi na luz".

troche mijasz sie z prawda zlosnik.gif

schodzi na luz po osiagnieciu odpowiednich obrotow[sprzeglo odsrodkowe]-powiedzmy w okolicach 20km/h.jadac z gorki 50km/h i puszczajac gaz silnik dalej bedzie mial obroty odpowiednie do predkosci-nie ma w zwiazku z tym smarowania.

Napisano

> a pytanie z innej beczki. Ile kasy potrzeba na komplet strój czyli dla mnie: kask integralny,

> kurtka, spodnie, buty, rekawice. Oczywiście tekstylia i założenia:

> - nie gówno, które się zaraz porwie

> - nie wypas coby miało hipertechnologię z NASA

> Zwyczajne normalne szmaty i odzienie które zapewni komfort i bezpieczeństwo.

> Doo moto przymierzam się od paru lat ale póki co odpuszczam ze zwględu na koszty. Chce nowy (tak

> wiem frajer jestem bo dobrą używkę na pierwsze trzeba kupić za ułamek nowego) i do tego

> komplet ciuchów coby w podkoszulku i klapeczkach nie latac

od 4 kpln w gore

Napisano

> od 4 kpln w gore

liczyłem własnie na ok. 5 tysięcy

do tego na pierwszy rok jakiś ZIPP 250 (naked) za 8 tyś i za 13 mogę przygodę rozpoczynać smile.gif

Napisano

> a pytanie z innej beczki. Ile kasy potrzeba na komplet strój czyli dla mnie: kask integralny,

Od 350 w promo można kupić coś sensownego i markowego (schodzące modele Nolana/HJC).

> kurtka,

Od 400 PLN

> spodnie,

Od 250 PLN

> buty,

Tu IMO albo kupujesz "cywilne" buty "typu ciężkiego", albo idziesz w mocno profesjonalny sprzęt.

Ilekroć oglądałem motocyklowe buty "lekkie", to nie bałdzo widziałem co uzasadnia ich cenę na poziomie 2x wyższym niż "cywilki".

> rekawice.

Od 100 PLN

Sumując - jak pokombinujesz - w 1000 PLN się zmieścisz.

> Oczywiście tekstylia i założenia:

> - nie gówno, które się zaraz porwie

> - nie wypas coby miało hipertechnologię z NASA

No to patrz wyżej.

W górę limitów praktycznie nie ma.

> Zwyczajne normalne szmaty i odzienie które zapewni komfort i bezpieczeństwo.

Patrząc na swoją kurtkę, to ja powiem, że - niestety - cena jest wykładnikiem jakości.

Ja kupiłem SS-moto Pasat. Jak jest do +15 to kurcioła ŚWIETNA.

Jak się robi lato - drrrrrrrrrramat, zwłaszcza przy jeździe miejskiej - membrana nie wyrabia i robi się sauna.

> Doo moto przymierzam się od paru lat ale póki co odpuszczam ze zwględu na koszty. Chce nowy (tak

> wiem frajer jestem bo dobrą używkę na pierwsze trzeba kupić za ułamek nowego)

Nie kupuje się tego typu towaru używanego, zwłaszcza garnka.

Poczynając od względów higienicznych (ciuchy moto są z definicji mało przewiewne i - co tu dużo owijać - po parunastu/parudziesięciu intensywniejszych użyciach zaczynają wonieć :->), poprzez względy bezpieczeństwa, zwłaszcza w kasku - to są sprzęty JEDNORAZOWEGO użytku.

Napisano

> Od 350 w promo można kupić coś sensownego i markowego (schodzące modele Nolana/HJC).

> Od 400 PLN

> Od 250 PLN

> Tu IMO albo kupujesz "cywilne" buty "typu ciężkiego", albo idziesz w mocno profesjonalny sprzęt.

> Ilekroć oglądałem motocyklowe buty "lekkie", to nie bałdzo widziałem co uzasadnia ich cenę na

> poziomie 2x wyższym niż "cywilki".

> Od 100 PLN

> Sumując - jak pokombinujesz - w 1000 PLN się zmieścisz.

liczyłem sporo więcej. tu mnie zaskoczyłeś

> No to patrz wyżej.

> W górę limitów praktycznie nie ma.

> Patrząc na swoją kurtkę, to ja powiem, że - niestety - cena jest wykładnikiem jakości.

> Ja kupiłem SS-moto Pasat. Jak jest do +15 to kurcioła ŚWIETNA.

> Jak się robi lato - drrrrrrrrrramat, zwłaszcza przy jeździe miejskiej - membrana nie wyrabia i robi

> się sauna.

> Nie kupuje się tego typu towaru używanego, zwłaszcza garnka.

> Poczynając od względów higienicznych (ciuchy moto są z definicji mało przewiewne i - co tu dużo

> owijać - po parunastu/parudziesięciu intensywniejszych użyciach zaczynają wonieć :->), poprzez

> względy bezpieczeństwa, zwłaszcza w kasku - to są sprzęty JEDNORAZOWEGO użytku.

chodziło mi o motor (że chce nowy zamiast uzywki). Kupno uzywanych ciuchów nie przeszło mi przez myśl

Napisano

> Jeżeli kupisz chińczyka za 2k i po sezonie dojdziesz do wniosku, że zupełnie nie to, to masz 2k w

> plecy

Masz 1500 w plecy bo może się uda sprzedać za 500.. A kuzynowi z gimnazjum strach oddać..

> Jak wyłożysz 4k, to już raz że 2x tyle, dwa że już nieco szkoda.

Ale po sezonie sprzedasz za 1500-2000.. Albo oddasz temu kuzynowi i obciachu nie będzie..

Kto jak kto, ale Ty to pojęcie wartości rezydualnej powinieneś mieć obcykane zlosnik.gif

Ale znałęm przypadek kogoś kto po przygodach z chicznykiem stwierdził że teraz to on nic nie kupi bo na Piaggio go nie stać, a żadnym dalekowschodnim nie będzie sobie głowy zawracał bo to shiit..

Napisano

> liczyłem sporo więcej. tu mnie zaskoczyłeś

Pamiętaj, że to jest opcja MINIMUM.

Korekty praktycznie tylko w górę.

Dziś szedłbym w troszkę inną półkę cenowo-jakościową (m in skóra a nie szmata i to cool-leather (bądź wręcz perforowana)

> chodziło mi o motor (że chce nowy zamiast uzywki). Kupno uzywanych ciuchów nie przeszło mi przez

> myśl

Aaaa, spoko.

Wiesz - ludzie mają różne pomysły :-)

To temat wielokrotnie wałkowany.

Napisano

> Pamiętaj, że to jest opcja MINIMUM.

> Korekty praktycznie tylko w górę.

> Dziś szedłbym w troszkę inną półkę cenowo-jakościową (m in skóra a nie szmata i to cool-leather

> (bądź wręcz perforowana)

> Aaaa, spoko.

> Wiesz - ludzie mają różne pomysły :-)

> To temat wielokrotnie wałkowany.

wiem, wiem

ja chce nowe, żadnych używańców. Zarówno ciuchy jak i motor. Biorę też pod uwagę, że chce serwisować potem sprzęt zgodnie z tym co zaleca producent, a wiem (na podstawie auta) że to kosztuje i to sporo. A że póki co mnie na to nie stać, to nie mam motoru tylko sam samochód.

Nie chce iść tutaj na kompromis, więc muszę jeszcze trochę poczekać

Napisano

> Jeżeli kupisz chińczyka za 2k i po sezonie dojdziesz do wniosku, że zupełnie nie to, to masz 2k w

> plecy

to ciekawe, sprzet bedzie warty zero, co tam popusc wodze fantazji i powiedz, ze to takie scierwo, ze trzeba bedzie doplacic 2k, zeby to ktos raczyl wziac... wiec jakby nie patrzec 4k w plecy

Napisano

> liczyłem sporo więcej. tu mnie zaskoczyłeś

Jeśli chodzi o ubrania to w 1000 PLN od biedy da się zmieścić, ale moim zdaniem to jest absolutne minimum i po takim zestawie wiele bym się nie spodziewał. Owszem, będzie bezpieczniej niż w tej koszulce i klapeczkach wink.gif ale znowu również komfort będzie raczej marny i jakość też pewnie nie będzie najlepsza... Myślę, że tak ze 2 - 3 tys. powinny wystarczyć na całkiem niezły strój, który w różnych warunkach pogodowych w miarę spełni swoje zadanie ok.gif

Napisano

Z własnych doświadczeń (m.in. dziś):

- kurtka tekstylna Modeka Pacoz - 640zł

- rękawice grubsze by Lidl (ale ich nie polecam)- 90zł

- rękawice kupione w uhma- bike, do jazdy po mieście- 140zł

- kask jakiś VR-1 - (na razie jest ok, ale docelowo będzie airoh, hjc), koniecznie biały zlosnik.gif koszt VR- 1 - 250zł

- buty Probiker Active (dziś na giełdzie w w-wie)- 145zł

- kominiarka probikera z windstoperem 100zł

- bielizna thermo (góra i dół) - 190zł

Wychodzi ok. 1600zł a jeszcze nie mam spodni i kombinezonu przeciwdeszczowego.

p.s. To jest moje ubranie na maxi skuter....

Napisano

> - kask jakiś VR-1 - (na razie jest ok, ale docelowo będzie airoh, hjc), koniecznie biały koszt

> VR- 1 - 250zł

te kaski to tragedia

Napisano

> buty tez

Na skuter? Dadza rade. Biegow nie zmieniasz, trzymaja kostke, w miare sie w nich dobrze chodzi.

Nie wiem tylko jak w cieplejsze dni...

Dla mnie sa calkiem OK

Napisano

> Na skuter? Dadza rade. Biegow nie zmieniasz, trzymaja kostke, w miare sie w nich dobrze chodzi.

> Nie wiem tylko jak w cieplejsze dni...

> Dla mnie sa calkiem OK

Właśnie wczoraj miałem niezaplanowany spacer po Warszawie - z pod stadionu legii na politechnikę W. W stopy było trochę gorąco, ale nie tak aby w środku była woda.... Do jazdy na skuterze te buty są lepsze od sandałów, klapek i mokasynów....

Jeżeli chodzi o kask mi wystarcza, lepszy jest taki niż jego brak. Ale jest.

• 2 tygodnie później...
Napisano

> Z własnych doświadczeń (m.in. dziś):

> - kurtka tekstylna Modeka Pacoz - 640zł

> - rękawice grubsze by Lidl (ale ich nie polecam)- 90zł

> - rękawice kupione w uhma- bike, do jazdy po mieście- 140zł

> - kask jakiś VR-1 - (na razie jest ok, ale docelowo będzie airoh, hjc), koniecznie biały koszt

> VR- 1 - 250zł

> - buty Probiker Active (dziś na giełdzie w w-wie)- 145zł

> - kominiarka probikera z windstoperem 100zł

> - bielizna thermo (góra i dół) - 190zł

> Wychodzi ok. 1600zł a jeszcze nie mam spodni i kombinezonu przeciwdeszczowego.

> p.s. To jest moje ubranie na maxi skuter....

rekawice na allegro za 100zł TSCHUL

buty- jak nie jezdzisz motocyklem to moga byc glany lub robocze z metalowym noskiem- w sumie kazde moga byc

kask - ja osobiscie brałbym kask shark s900 z blenda ale on kosztuje >700zł moze byc jakis lazer, nolan, kbc, hjc

zamiast wydawania kasy na kurtke w której i tak sie spocisz poza tym do ceny kurtki trzeba doliczyc porzadne ochraniacze bo tam sa zreguły miekkie (piankowe) lub półtwarde ocgraniacze. polecam zaopatrzyc sie w twarde.

polecam zakup zbroi (mój typ to UFO SCORPION LUB EVS BALLISTIC)

w lecie latasz w podkoszucle i zbroi

jak jest chłodniej to bluza i zbroja

jak zimno to zbroja i kurtka

co do spodni to kupujesz spodnie typowo motocyklowe albo szorty z ochraniaczami i nakolanniki i na to zwykłe spodnie.

http://allegro.pl/buzer-ballistic-zbroja-evs-motocross-wyprzedaz-i2313851140.html

http://allegro.pl/zbroja-siatkowa-balistyczna-evs-rozm-l-i2273885802.html

http://allegro.pl/ufo-scorpion-buzer-zbroja-ochraniacze-cross-enduro-i2275149827.html

Napisano

> rekawice na allegro za 100zł TSCHUL

> buty- jak nie jezdzisz motocyklem to moga byc glany lub robocze z metalowym noskiem- w sumie kazde

> moga byc

> kask - ja osobiscie brałbym kask shark s900 z blenda ale on kosztuje

> zamiast wydawania kasy na kurtke w której i tak sie spocisz poza tym do ceny kurtki trzeba doliczyc

> porzadne ochraniacze bo tam sa zreguły miekkie (piankowe) lub półtwarde ocgraniacze. polecam

> zaopatrzyc sie w twarde.

> polecam zakup zbroi (mój typ to UFO SCORPION LUB EVS BALLISTIC)

> w lecie latasz w podkoszucle i zbroi

> jak jest chłodniej to bluza i zbroja

> jak zimno to zbroja i kurtka

> co do spodni to kupujesz spodnie typowo motocyklowe albo szorty z ochraniaczami i nakolanniki i na

> to zwykłe spodnie.

> http://allegro.pl/buzer-ballistic-zbroja-evs-motocross-wyprzedaz-i2313851140.html

> http://allegro.pl/zbroja-siatkowa-balistyczna-evs-rozm-l-i2273885802.html

> http://allegro.pl/ufo-scorpion-buzer-zbroja-ochraniacze-cross-enduro-i2275149827.html

nakolanniki duzo Ci dadza jak bedzie d00pskiem po ziemi szorowal .... zbroje mam, jedzilem, kupilem teraz letnia kurtke i to jest lepsze rozwiazanie

Napisano

> nakolanniki duzo Ci dadza jak bedzie d00pskiem po ziemi szorowal .... zbroje mam, jedzilem, kupilem

> teraz letnia kurtke i to jest lepsze rozwiazanie

spodnie motocyklowe za 300zł tez duza dadza jak sie bedzie żopa po asfalcie jechac.

Napisano

> spodnie motocyklowe za 300zł tez duza dadza jak sie bedzie żopa po asfalcie jechac.

wiecej niz jeansy i ochraniacze .. btw .. za moje aplinstarsy dalem cos kole 500

Napisano

> wiecej niz jeansy i ochraniacze .. btw .. za moje aplinstarsy dalem cos kole 500

i co Ty w nich masz ? kawałek gabki? myslisz ze jak zaliczysz slizga to się nie przetrą?

same szorty z ochraniaczami alpiny kosztuja ok 350-400zl i przy slizgu zabezpiecza lepiej tyłek i górna czesc ud niz spodnie

sam mam skorzane kombi oraz zestaw tekstylny i wszystko jest piekne jak sie jedzie jednak do stania w korku polecam zbroje

Napisano

> poza tym do ceny kurtki trzeba doliczyc

> porzadne ochraniacze bo tam sa zreguły miekkie (piankowe) lub półtwarde ocgraniacze. polecam

> zaopatrzyc sie w twarde.

Raczej własnie lepsze są miękkie ochraniacze, lepiej tłumią uderzenia.

A najlepsze jest połączenie takich i takich smile.gif

Napisano

> i co Ty w nich masz ? kawałek gabki? myslisz ze jak zaliczysz slizga to się nie przetrą?

> same szorty z ochraniaczami alpiny kosztuja ok 350-400zl i przy slizgu zabezpiecza lepiej tyłek i

> górna czesc ud niz spodnie

> sam mam skorzane kombi oraz zestaw tekstylny i wszystko jest piekne jak sie jedzie jednak do

> stania w korku polecam zbroje

a o wyprzedazach slyszales? a mottoweary widziales?

i co w zbroi sie nie pocisz? pod zolwiem jestes mokry jak cholera, zbroja jest ciasna, zadnej kieszeni, wole kurtke typowo letnia ....

Napisano

> Raczej własnie lepsze są miękkie ochraniacze, lepiej tłumią uderzenia.

> A najlepsze jest połączenie takich i takich

lepsze sa twarde a najlepsze typu sasteac, w miare miekkie ale przy uderzeniu twardnieja

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.