Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Zakup Bravy

Featured Replies

Napisano

Czy zakup, dajmy na to, 12 letniej Bravy, to proszenie się o kłopoty ? Czy raczej dobry wybór, za niewielkie pieniądze ?

Uśredniając, bo jasne jest, że dużo zależy od tego, jaki egzemplarz się trafi.

Na co zwrócić uwagę oglądając taki samochód z silnikiem 1,2 16V ?

Napisano

> Na co zwrócić uwagę oglądając taki samochód z silnikiem 1,2 16V ?

Na mulher.gif oczywiście tam gdzie nie widać ,no i ja gdybym miał ponownie kupić BBMa to od razu jazda na kanał waytogo.gif

Napisano

> Czy zakup, dajmy na to, 12 letniej Bravy, to proszenie się o kłopoty ? Czy raczej dobry wybór, za

> niewielkie pieniądze ?

> Uśredniając, bo jasne jest, że dużo zależy od tego, jaki egzemplarz się trafi.

Na rdzę. Niektóre nie mają nawet śladu po tej pani, niektóre są przeżarte na wylot. zlosnik.gif 1.2 to dobry, ekonomiczny silnik, raczej bezproblemowy. Denerwujące będą częste wymiany wahaczy przednich- zaleta jest taka, że są bardzo tanie i każdy jest w stanie je wymienić. Poza tym to całkiem wygodne i przestronne auto. palacz.gif Ja swoją, mimo, że wg speców z ak nie miała ona prawa wyjeżdżać poza plac zakładu mechanicznego icon_rolleyes.gif przejechałem bezproblemowo 100kkm w 3 lata. Za te pieniądze, co to kosztuje ciężko będzie kupić lepszy i wygodniejszy wóz. palacz.gif

Napisano

> Czy zakup, dajmy na to, 12 letniej Bravy, to proszenie się o kłopoty ? Czy raczej dobry wybór, za

> niewielkie pieniądze ?

Ogólnie zakup auta używanego, a zwłaszcza nastoletniego to jest loteria ze wskazaniem na przegraną, bo kto się pozbywa dobrego auta? Albo kto inwestuje do końca w auto mając w głowie, że sprzedaje wkrótce?

Mało kto.

Ale Brava przynajmniej jest tania, więc tak, to jest dobry wybór.

Nie znam silnika 1,2 16V ale z tego co słyszę to jest dobry silnik

1,6 16V to też dobry silnik, tylko dużo pali.

A ogólnie to typowe usterki Bravy:

1) cieknąca nagrzewnica (pracochłonne w naprawie ale sama nagrzewnica tania)

2) jak działa lampa stopu to jest cud (nowa 100zł wymiana łatwa)

3) przepalony włącznik świateł mijania (panaceum przed usterką to dołożenie przekaźnika, po usterce wymiana kombajnu włączników)

4) zużyte tuleje wahaczy przednich - wymiana wahaczy łatwa, ale trwałość zamienników słaba

5) strzelające ograniczniki drzwi: wymiana w miarę łatwa

6) potwierdzam to o rdzy. Są egzemplarze (np mój) nietknięte rdzą, a są takie gdzie progów nie ma.

7) próchniejące tworzywo klamek - zamienniki trwalsze

8) elektryczne szyby działające niemrawo

9) nie działająca tylna wycieraczka

No i ogólnie bym patrzył czy nie ma wycieków (chłodnica, półosie), czy silnik pracuje równo, czy poduszki zespołu napędowego nie wytłuczone, jak sprzęgło, jak hamulce, jak ręczny, jak tłumiki ,jak zawieszenie itp

Potraktowałbym oględziny Bravy dokładnie jak Golfa, Focusa, Astry, Civica czy każdego innego autka, tyle że tańszego.

Moja nawet się specjalnie nie psuje, jeździ dużo i udaje mi się nie mieć na co dzień żadnych (też tych wymienionych wyżej) przypadłości

Ale ma swoje lata i czasem coś się odezwie - na przykład teraz przegub napędowy muszę wymienić, i wahacze od zeszłego roku już się chyba zużyły (FAST tragedia) teraz kupię TRW

Albo sprzedam tę Bravę bo często już o tym myślę, żeby kupić coś większego z klimą.

Napisano
  • Autor

> Nie znam silnika 1,2 16V ale z tego co słyszę to jest dobry silnik

> 1,6 16V to też dobry silnik, tylko dużo pali.

Auto ma być właśnie w miarę przestronne, a jednocześnie ekonomiczne. To 1,2 wygląda obiecująco ok.gif

> A ogólnie to typowe usterki Bravy:

> 1) cieknąca nagrzewnica (pracochłonne w naprawie ale sama nagrzewnica tania)

Znam problem z Punto mk1.

> 6) potwierdzam to o rdzy. Są egzemplarze (np mój) nietknięte rdzą, a są takie gdzie progów nie ma.

No właśnie oglądałem jedną. 99 r. Poza progami, było ok.

Cenna wskazówka ok.gif

> 7) próchniejące tworzywo klamek - zamienniki trwalsze

No tak. Ta oglądana przeze mnie, miała wszystkie klamki poogryzane.

> 9) nie działająca tylna wycieraczka

Zatarty silnik ? Znowu podobnie jak w Punto mk1. Widzę, że będę musiał sobie przypomnieć co dolegało P1 smile.gif

Bo, jak już gdzieś czytałem, alternator też nie jest mocną stroną Bravy... podobnie jak w P1 smile.gif

> Potraktowałbym oględziny Bravy dokładnie jak Golfa, Focusa, Astry, Civica czy każdego innego autka,

> tyle że tańszego.

Nie, no, jasne waytogo.gif Ale dobrze wiedzieć, co jest charakterystycznego dla danego modelu.

> Moja nawet się specjalnie nie psuje, jeździ dużo i udaje mi się nie mieć na co dzień żadnych (też

> tych wymienionych wyżej) przypadłości

> Ale ma swoje lata i czasem coś się odezwie - na przykład teraz przegub napędowy muszę wymienić, i

> wahacze od zeszłego roku już się chyba zużyły (FAST tragedia) teraz kupię TRW

I o to chodzi ok.gif To nie jest nowe auto. Ważne, żeby dało się trochę pojeździć pomiędzy wizytami w warsztacie grinser006.gif

Napisano

> Ale ma swoje lata i czasem coś się odezwie - na przykład teraz przegub napędowy muszę wymienić, i

> wahacze od zeszłego roku już się chyba zużyły (FAST tragedia) teraz kupię TRW

Jak znajdziesz TRW to daj znać. Sam jestem zainteresowany.

Napisano

> niewielkie pieniądze ?

Jak nie ma widocznej rdzy to jeszcze warty.

na tylne koła czy prosto stoją

na stan zawieszenia w ogóle

na progi

na kielichy amortyzatorów przednich czy nie zjada je ruda

na wycieraczki przód i tył jak pracują

na tapicerkę, która jest słaba

na wilgoć w bagażniku

na stan lamp przednich i typ (soczewki/zwykłe), bo najpewniej i tak wymienisz

na wydech

na pracę i uruchamianie zimnego silnika

Napisano

Najlepiej na to, żeby miał silnik 1.6 pod maską :D Miałem 1.6 i na prawdę bezproblemowy. Teraz mam 1.2 i nie dość, że pali tyle samo (bo do podobnej jazdy trzeba mu mocniej "dawać") to na dodatek cały czas jakieś problemy. A tu faluje, a tu świece padają co 10tys km (sic!), kable WN to samo mimo, ze oryginalne.

Może mam pechowy egzemplarz ale gwarantuje Ci, że jak kupisz to dopadną Cie te problemy :D

A w 1.6 wystarczy po prostu pamiętać o wymienie rozrządu do 50-60kkm :D

Napisano

mi się trw w rok wysypały. róbcie jak uważacie smile.gif ja smigam na hartach i jestem zadowolony

Napisano

> mi się trw w rok wysypały. róbcie jak uważacie ja smigam na hartach i jestem zadowolony

A ile już przebiegu na nich zrobione i po jakich drogach?

Napisano
  • Autor

> Najlepiej na to, żeby miał silnik 1.6 pod maską :D Miałem 1.6 i na prawdę bezproblemowy. Teraz mam

> 1.2 i nie dość, że pali tyle samo (bo do podobnej jazdy trzeba mu mocniej "dawać")

hmm.gif Według raportów na autocentrum, to jednak 1,2 jest ekonomiczniejsze.

Auto ma służyć głównie do jeżdżenia po mieście i do kilkudziesięciu kilometrów za miasto. A kierowca raczej nie z tych, z ciężką nogą.

Napisano

> Teraz mam 1.2 i nie dość, że pali tyle samo (bo do podobnej >jazdy trzeba mu mocniej "dawać") to na

> dodatek cały czas jakieś problemy.

> A w 1.6 wystarczy po prostu pamiętać o wymienie rozrządu do > 50-60kkm :D

Wszystko to kwestia egzemplarza. Z moim 1.6 były ciągle problemy. Od momentu zmiany auta zapomniałem jak to jest przeszukiwać fora, manuale i eksperymentować z wymianą różnych części aby doprowadzić auto do porządku - bardzo mnie ten fakt cieszy. Znajomy ma 1.2 z 2000r i podobnie jak ja teraz leje paliwo i jeździ, nawet wahacze jakoś mu się dobrze trzymają.

Napisano

przebieg ja mysle , że około 20 tyś po polskich drogach powiedzmy w średnim stanie

Napisano

> Wszystko to kwestia egzemplarza. Z moim 1.6 były ciągle problemy.

U mnie z silnikiem 1.6 nie ma żadnych problemów.

Ma 205kkm przebiegu z czego moje 80kkm na LPG.

Jedyne czynności to wymiana rozrządu, oleju, raz zmieniłem świece, raz kable i tak przy okazji (dla pewności) cewkę (100zł i 5 minut pracy).

Co ciekawe prawie nie bierze oleju.

Wymieniałem za to chłodnicę bo ciekła.

Napisano

> przebieg ja mysle , że około 20 tyś po polskich drogach powiedzmy w średnim stanie

Hmmm... Oryginalne wahacze wytrzymały mi 85000, zamienniki TRW nieco ponad 70000... vema niecałe trzydzieści...

Napisano

> Hmmm... Oryginalne wahacze wytrzymały mi 85000, zamienniki TRW nieco ponad 70000... vema niecałe

> trzydzieści...

Ja spróbuje delphi skromny.gif

Napisano

> mi poszly po 15 tys

sick.gif tyle myslalem żeby je kupic, a tu widze ze lipa, poszly tuleje czy tradycyjnie sworzen?

Napisano

> Kup tańsze, wytrzymają nie mniej.

Jakieś doświadczenia? niewiem.gif

Napisano

> Jakieś doświadczenia?

oczywiście - jeden sezon wytrzymały. Teraz jakies fasty, czy coś podobnego wystarczają na dwa sezony mocnej eksploatacji, czyli 40tys. po złych drogach.

Napisano

> tyle myslalem żeby je kupic, a tu widze ze lipa, poszly tuleje czy tradycyjnie sworzen?

w lewym sworzen a w prawym jedna tuleja

Napisano

> oczywiście - jeden sezon wytrzymały. Teraz jakies fasty, czy coś podobnego wystarczają na dwa

> sezony mocnej eksploatacji, czyli 40tys. po złych drogach.

40 tys na fastach za 80 zł by mi odpowiadalo tylko pytanie czy tyle wytrzymaja cool.gif

Napisano

> U mnie z silnikiem 1.6 nie ma żadnych problemów.

Dlatego właśnie twierdzę, że to kwestia egzemplarza. Generalizowanie, że 1.2 to jest do d..y a 1.6 jest super bądź też w drugą stronę jest IMO bez sensu.

Napisano

1.2 ma odwieczny problem falujących wolnych obrotów, gdyż rumuńsko-węgierski bosch lubi się psuć;) Miesiąc temu kupiłem 1.2 z 2000r. i poza wyżej wymienionym problemem wszystko gra. Planuje zagazować - ze względu na kolektor tylko sekwencja.

Napisano

> 1.2 ma odwieczny problem falujących wolnych obrotów

W 1.6 po FL też się takowy w niektórych egzemplarzach pojawia + nierówna praca na zimnym silniku i bujnięcia obrotów po wrzuceniu na luz aż do zgaśnięcia auta. Na chwilę obecną jest to problem nierozwiązywalny w 100% - zainteresowanym polecam lekturę dłuugiego wątku w tym temacie na BBTP, gdzie jeden z kolegów nadal walczy z tematem.

Napisano

> 1.2 ma odwieczny problem falujących wolnych obrotów, gdyż rumuńsko-węgierski bosch lubi się psuć;)

> Miesiąc temu kupiłem 1.2 z 2000r. i poza wyżej wymienionym problemem wszystko gra. Planuje

> zagazować - ze względu na kolektor tylko sekwencja.

Wersja 80KM raczej nie ma tego problemu... Ja mam 1.2 80KM aktualnie z lpg i pod względem silnika auto jest OK, pod każdym innym względem jest do bani - mnóstwo drobnych denerwujących usterek, korozja wszystkiego co w aucie (o dziwo blacha trzyma się najlepiej), środek bardzo "hałasuje" w tym aucie zimą plastiki trzeszczą, skrzeczą i inne cuda, opadnięte drzwi kierowcy na zawiasach, padnięty wysprzęglik, cewka zapłonowa, wentylator dmuchawy hałasował po 115kkm, zacina się klapka sterująca ciepłe/zimne jak się temperaturę na klimie ustawi na "Hi", jak się do tego momentu nie dochodzi pokrętłem to wszystko działa OK. Do tego problemy z rozruchem zimą poniżej -10 (aku nie umiał ukręcić) rozrusznik wyczyszczony i wymienione tuleje i nowy aku większej pojemności, ale ten na którym były problemy miał rok i wg. wszelkich testów był sprawny... tongue.gif Daremny fabryczny regulator napięcia, który ustawia 14V co przy lekkich spadkach na kablach potem powoduje problemy z niedoładowaniem aku - mega idiotyzm taki regulator, ale zdarza się to też w innych samochodach. Rozleciał się też fotel kierowcy i trzeba pospawać jeden element, ale póki co nie ma czasu, a objaw jest taki, że jak podniosę fotel do góry i siądę to połowa fotela opada grinser006.gif

Ogólnie stosunek cena/wygoda dobry, ale bezwzględnie to bardzo mocno awaryjne auto... Poprzedni właściciel miał wymienianą UPG... Dodając do tego, że mam auto z małym przebiegiem od 1'ego właściciela z PL salonu to psuje się sporo pierdół zazwyczaj te pierdoły mają napis "BOSCH"... biglaugh.gif W porównaniu do drugiego auta w rodzinie Mondeo 94' z nalotem w zakresie 240-360kkm to Mondeo jest pancerne i nie psuje się w nim NIC, a Brava sypie się jak maluch hehe.gif

Napisano

> 1.2 ma odwieczny problem falujących wolnych obrotów, gdyż rumuńsko-węgierski bosch lubi się psuć;)

Generalizujesz kolego. Miałem komarka 10 lat i nigdy nie miałem problemów falujących obrotów

Pozdro

Boa

Napisano

> mi się trw w rok wysypały. róbcie jak uważacie ja smigam na hartach i jestem zadowolony

ile dales za harty i gdzie kupiles ? ile juz wytrzymaly ?

Napisano

harty cos około 30 kkm i jeszcze działają a dałem za nie 200 zł w sklepie motoryzacyjnym:)

Napisano

Przeklniesz dzień w którym wpadłeś na pomysł zakupu bravy zlosnik.gif

Ja pomału do tego dochodzę zlosnik.gif Dziś po 20kkm od wymiany padła upg angryfire.gif Można się zdenerwować troszkę zwłaszcza że bez tego padła ani rusz passed_out.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.