Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Regeneracja filtra cząstek stałych DPF/FAP

Featured Replies

Napisano

Witam,

może ktoś polecić zakład regenerujący filtry cząstek stałych (DPF/FAP). Potrzebuję zregenerować w Crafterze ten że filterek, bo serwis letko przesadził z ceną nowego.

Dodam tylko ze chodzi mi o sprawdzone zakłady, jak nie znajdę to kupię nowy grinser006.gif

Napisano

> Potrzebuję zregenerować w Crafterze

może lepiej usunąć?

Napisano
  • Autor

> może lepiej usunąć?

Nie da rady, nie będę ryzkował przy kontroli

Napisano

> Nie da rady, nie będę ryzkował przy kontroli

Kontroli składu spalin ?

Napisano

> Witam,

> może ktoś polecić zakład regenerujący filtry cząstek stałych (DPF/FAP). Potrzebuję zregenerować w

> Crafterze ten że filterek, bo serwis letko przesadził z ceną nowego.

> Dodam tylko ze chodzi mi o sprawdzone zakłady, jak nie znajdę to kupię nowy

Trzeba było kupić francuza - tam się regeneruje karcherem -trzeba wypłukać tlenek ceru z dodatku do paliwa.

W Volkswagenie się nie regeneruje, bo jeśli filtr jest niesprawny, to zapene jest już uszkodzony.

Napisano

> Witam,

> może ktoś polecić zakład regenerujący filtry cząstek stałych (DPF/FAP). Potrzebuję zregenerować w

Jeżeli puszka zostanie pusta..... Optycznie nikt nie zauważy , a czystość spalin dalej powinna spełniać wymogi ... a w kompa przy kontroli nikt ci nie będzie wchodził ....

Ma ktoś takie doświadczenia z kontrolą spalin po wykasowaniu DPF ??

Napisano

> Jeżeli puszka zostanie pusta..... Optycznie nikt nie zauważy , a czystość spalin dalej powinna

> spełniać wymogi ... a w kompa przy kontroli nikt ci nie będzie wchodził ....

> Ma ktoś takie doświadczenia z kontrolą spalin po wykasowaniu DPF ??

na forum mazdy koledzy pisali, że po usunięciu filtra nie ma żadnych problemów ze spełnieniem norm, a przy okazji można zrobić remap...

Napisano

> Trzeba było kupić francuza - tam się regeneruje karcherem -trzeba wypłukać tlenek ceru z dodatku do

> paliwa.

> W Volkswagenie się nie regeneruje, bo jeśli filtr jest niesprawny, to zapene jest już uszkodzony.

francuz ma zazwyczaj "mokry dpf" co powoduje że wypala sie dużo lepiej niz suchy w autach np. niemieckich co nie zmienia faktu że ten z niemieckiego nie nadaje sie do wymycia kretem i karcherem zlosnik.gifwaytogo.gif

Napisano

> na forum mazdy koledzy pisali, że po usunięciu filtra nie ma żadnych problemów ze spełnieniem norm,

> a przy okazji można zrobić remap...

Bzdura. Jak wywalisz wnętrzności z filtra to nie masz szans na spełnienie wymagań normy, wg. której auto zostało homologowane.

A regeneracji wnętrzności stopionego filtra sobie nie wyobrażam skromny.gif

Napisano

> Bzdura. Jak wywalisz wnętrzności z filtra to nie masz szans na spełnienie wymagań normy, wg. której

> auto zostało homologowane.

> A regeneracji wnętrzności stopionego filtra sobie nie wyobrażam

normy powiedzmy euro 5 oczywiście, że nie, ale na stacji i tak powiedzą, że jest cacy-takie są relacje osób, które usunęły.

Napisano

> normy powiedzmy euro 5 oczywiście, że nie, ale na stacji i tak powiedzą, że jest cacy-takie są

> relacje osób, które usunęły.

No to spełnia normy, czy ich nie spełnia? :->

Napisano

> normy powiedzmy euro 5 oczywiście, że nie, ale na stacji i tak powiedzą, że jest cacy-takie są

A co maja powiedzieć na SKP skoro nawet nie maja bladego pojecia jak to sprawdzic zlosnik.gif Po wywalenia DPF auto jest zatruwaczem i nie spełnia norm dla jakich zostało wyprodukowane waytogo.gif

Napisano

> A co maja powiedzieć na SKP skoro nawet nie maja bladego pojecia jak to sprawdzic Po wywalenia

> DPF auto jest zatruwaczem i nie spełnia norm dla jakich zostało wyprodukowane

SKP przede wszystkim nie bałdzo ma sprzęt i warunki do kontroli takiego faktu. Wiedza to jedno, ale to nie jest sprawdzanie luzów w zawieszeniu, gdzie pan Miecio włazi pod samochód na kanale i fachowym, certyfikowanym przyrządem pod nazwą "oko własne" ocenia stan tychże.

Napisano

> Po wywaleniu DPF auto jest zatruwaczem i nie spełnia norm dla jakich zostało wyprodukowane

bez wywalanie DPFu często auto również nie spełnia norm 270751858-jezyk.gif

niestety znakiem czasów w których żyjemy są normy narzucone z tak minimalnym zakresem tolerancji , że często fabrycznie nowe wyroby ledwo się w nich mieszczą zlosnik.gif

Napisano

Akurat w crafterze po usunięciu DPFu trzeba wstawić katalizator bo nic innego prócz tłumika w układzie już nie będzie. Usuwałem sporo DPFów w tych autach, po wstawieniu katalizatora euro4 jest zachowane.

Pozdro

Napisano

> bez wywalanie DPFu często auto również nie spełnia norm

Masz racje ,doskonale wiem czym Polacy jeżdżą i jak szczędza na naprawach zlosnik.gif

> niestety znakiem czasów w których żyjemy są normy narzucone z tak minimalnym zakresem tolerancji ,

> że często fabrycznie nowe wyroby ledwo się w nich mieszczą

Napisano

> Witam,

Popytaj tutaj na najlepiej zadzwoń i pewnie będzie po problemie grinser006.gif

http://www.tdi-tuning.pl/home.htm

Napisano
  • Autor

> Kontroli składu spalin ?

Tak, samochód jeździ po zagranicy i już nie raz mieliśmy kontrole.

Napisano
  • Autor

> Trzeba było kupić francuza - tam się regeneruje karcherem -trzeba wypłukać tlenek ceru z dodatku do

> paliwa.

> W Volkswagenie się nie regeneruje, bo jeśli filtr jest niesprawny, to zapene jest już uszkodzony.

Reszta floty to Mastery... człowiek uczy się na błędach grinser006.gif

Napisano
  • Autor

Kontrole wykonuje lotny patrol BAG w Niemczech, uwierz mi że mają sprzęt.

Napisano
  • Autor

> Akurat w crafterze po usunięciu DPFu trzeba wstawić katalizator bo nic innego prócz tłumika w

> układzie już nie będzie. Usuwałem sporo DPFów w tych autach, po wstawieniu katalizatora euro4

> jest zachowane.

> Pozdro

Hmm... już od jakiegoś czasu miałem się do Ciebie wybrać pogadać, może uda się po weekendzie majowym.

PS

Bawiłeś się w zmianę mapy w dostawczakach... tak zęby mniej paliły grinser006.gif

Napisano

> Reszta floty to Mastery... człowiek uczy się na błędach

ty, ale w Master też jest ZTCW "suchy" filtr cząstek...

Napisano
  • Autor

> ty, ale w Master też jest ZTCW "suchy" filtr cząstek...

Po pierwsze pisząc człowiek uczy się na błędach, miałem na myśli Craftera i niemiecką myśl techniczną jako taką - to jest pełny dramat.

Po drugie mamy Mastery poprzedniej i obecnej generacji, wszystkie bez filtra (nie wiem czy jeszcze są w sprzedaży najnowsze mastery 150KM bez DPFa)

Napisano

> Po pierwsze pisząc człowiek uczy się na błędach, miałem na myśli Craftera i niemiecką myśl

> techniczną jako taką - to jest pełny dramat.

Krafter to nie holcwagen, jeno merfedes.

Miałem okazję karnąć się tym chwilunię - poczułem przepaść w tzw jakości odczuwalnej i ergonomii w porównaniu z tak plebejskimi konstrukcjami jak Master czy Dukat.

> Po drugie mamy Mastery poprzedniej i obecnej generacji, wszystkie bez filtra (nie wiem czy jeszcze

> są w sprzedaży najnowsze mastery 150KM bez DPFa)

Niestety, teraz wszystkie mają już DPF.

Poprzedni rocznik jeszcze był EUR4 i przechodził bez DPF, obecnie już jest must-have.

Napisano

> Poprzedni rocznik jeszcze był EUR4 i przechodził bez DPF, obecnie już jest must-have.

Ale DPF może być mokry lub suchy.

Każdy ma swoje wady i zalety.

Mokre trzeba regenerować lub wymianiać co określony kilometraż, a suche jak się popsują, to śmietnik.

Napisano

> Ale DPF może być mokry lub suchy.

No i w Master ZTCW jest suchy.

Jak zresztą w reszcie Renuff.*

Mokry jest w PSA.

*edit - wróć, cofam! Miałem f-rę za uzupełnienie czynnika w reno, ale jakimś chyba meganie - wniosek, że jest zatem mokry w 1,9.

> Każdy ma swoje wady i zalety.

> Mokre trzeba regenerować lub wymianiać co określony kilometraż, a suche jak się popsują, to

> śmietnik.

Nie do końca.

Mokre głównie potrzebują dodatku (niestety nietaniego).

Za to z trwałością i problemami jest dużo lepiej niż w suchych.

Co do kwestii konieczności wymiany - największy przebieg jaki miałem na aucie z mokrym DPF to było okolice 200 km - wg chłopców z komiksów to już ze 3x powinienembył wymieniać tego'ż dpf-a - nie działo się z nim NIC - co 60 kkm (co drugi przegląd) uzupełnienie czynnika i ognia-naprzód.

Aktualnie wszystko nowe co wchodzi u mnie na stan ma DPF - jedyne problemy jakie się pojawiają to:

1. Czujniki (głównie różnicowy), ale objawiają się przecudacznie - ostatnio był problem z ASB (komunikat serwis ASB), a wyszło, że to DPF :-)

2. Komunikat "serwis" wynikający z konieczności uzupełnienia dodatku (czasem serwis zapomina niestety)

3. Pogryzienie wiązek przewodów - standard współczesnych aut.

Napisano
  • Autor

> Krafter to nie holcwagen, jeno merfedes.

> Miałem okazję karnąć się tym chwilunię - poczułem przepaść w tzw jakości odczuwalnej i ergonomii w

> porównaniu z tak plebejskimi konstrukcjami jak Master czy Dukat.

Tyle że to ostatni parametr przy wyborze samochodu którym jeżdżą pracownicy - ale faktycznie, wygoda Craftera w porównaniu do starej Masterki powala.

Znowu z awaryjnością jest na odwrót.

> Niestety, teraz wszystkie mają już DPF.

> Poprzedni rocznik jeszcze był EUR4 i przechodził bez DPF, obecnie już jest must-have.

Już sprawdziłem że koniec tego dobrego frown.gif

Napisano

> Tyle że to ostatni parametr przy wyborze samochodu którym jeżdżą pracownicy - ale faktycznie,

> wygoda Craftera w porównaniu do starej Masterki powala.

Nie no, to do nowego jest zupełna przepaść.

> Znowu z awaryjnością jest na odwrót.

Nie wiem, nie mam bezpośredniego porównania.

Jedyne co słyszałem, to porównanie Sprinter vs Iveco z korzyścią dla tego drugiego.

> Już sprawdziłem że koniec tego dobrego

No niestety.

N1 miał możliwość dłuższego wykorzystania EUR4

Napisano

> Kontrole wykonuje lotny patrol BAG w Niemczech, uwierz mi że mają sprzęt.

Zgadza sie , Austria tez kontroluje

Napisano

No to Cie musieli oszukac, zadna renowka nie byla wyposazona w mokre filtry..

Napisano

> Jedyne co słyszałem, to porównanie Sprinter vs Iveco z korzyścią dla tego drugiego.

U nas mamy 8 sprinterów i w listopadzie były wymienione na nowe. Osobiście spisywałem defekty w trzech lat eksploatacji (u nas to 200-300kkm) i tylko jeden raport zawierał informacje o usterce technicznej-uszkodzone sprzęgło. Poza tym tylko uszkodzenia typu zbity kierunek na lusterku. Z nowymi jak na razie nie ma żadnych problemów, tylko jeden miał raz za dużo oleju, ale akurat używany jako zapasowy raczej na dojazd na pobliską stację na zakupy...

Napisano
  • Autor

> U nas mamy 8 sprinterów i w listopadzie były wymienione na nowe. Osobiście spisywałem defekty w

> trzech lat eksploatacji (u nas to 200-300kkm) i tylko jeden raport zawierał informacje o

> usterce technicznej-uszkodzone sprzęgło. Poza tym tylko uszkodzenia typu zbity kierunek na

> lusterku. Z nowymi jak na razie nie ma żadnych problemów, tylko jeden miał raz za dużo oleju,

> ale akurat używany jako zapasowy raczej na dojazd na pobliską stację na zakupy...

W jakich warunkach eksploatujecie samochody? Ile km rocznie?

Napisano

> W jakich warunkach eksploatujecie samochody? Ile km rocznie?

rocznie robią 70-100kkm. Auta służa do odbioru odpadów niebezpiecznych (głównie klinicznych). To są sprintery w wersji luton-z boksem z tyłu i windą. Głównie jest to dojazd autostradą do Londynu, potem typowa jazda miejska między klientami, potem powrót. Czasami jest to głównie autostrada, czasami większość dnia w mieście.

Od firmy, która dostarcza nam te auta mamy też kilka 7,5T i ciągnik siodłowy, czasami jeżdżę zostawić im auto na przegląd i jak niedawno rozmawiałem, to oni trzymają się MB ze względu na niską awaryjność (nasza firma nie ma preferencji co do marki, tylko wielkości aut i zużycia paliwa). Z większych aut kiedyś mieli tylko daf'y, potem tylko MB, ale ze względu na to, że wynajmują dużo ciągników siodłowych, a MB wprowadził nowego actrosa, o nieznanej awaryjności i wysokiej cenie, na najbliższe 3 lata mamy auta MAN.

Napisano

> No to Cie musieli oszukac, zadna renowka nie byla wyposazona w mokre filtry..

Nie wiem, gdzieś śmignęło mi to przy imporcie - nie do końca moja działa, więc nie zgłębiałem :-)

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.