Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Chevrolet Camaro ZL1 vs Ford Mustang Boss 302 Laguna Seca

Featured Replies

Napisano

> Camaro ZL1 Chevy podnosi poprzeczkę

> Ciekawe co Ford pokaże w nowym GT500

> HanYs

Oj, nie wiem, my tu w Europie podniecamy sie silnikami o poj 1.0 ecosrecoturbosrurboboost 125KM i ew diesel 1.6 depefeysrpeefyfapyhapy, gdy tymczasem cywilizowane kraje cieszą sie silnikami 5.0l i wiekszymi :-(

Napisano

> HanYs

Ciekawewaytogo.gif - ten Boss ma w koncu trafic do AU Falconwaytogo.gif, bo od pewnego czasu tylko FPV go oferujewaytogo.gif. Jezdzilem FPV z tym silnikiem i moge sobie wyobrazic w takim razie jak ZL1 jestfood.gif[...]

Napisano

[...]

kraje cieszą sie silnikami

> 5.0l i wiekszymi :-(

Tak samo jak jest postep w mniejszych pojemnosciach, tak samo i wduzychwaytogo.gif. Spalanie spada, wiecej pojemnosci - wiec wbrew pozorom tym co sie wydawalo, ze V8 upadnie pare lat temu - sam teraz Ford i GM przyznaje, ze nie. Owszem, moze nie bedzie juz taka masowka - ale jesli V8 potrafi spalic dzis tyle co V6 pare lat temu - to rybek dalej je chceok.gif

Napisano

> HanYs

Finezji w tym jeszcze mało, ale już wiedzą w jakim kierunku iść smile.gif

Oba auta wyglądają bojowo i na pierwszy rzut oka tak się zachowują ok.gif

Napisano

I te przełączniki wycieraczek z Cruze'a biglaugh.gif

Napisano

ford juz zapowiedzial, ze w mustangu shelby 2013 bedzie v8 o mocy 662koni (chwala sie, ze to najmocniejsze v8 na rynku)

Napisano
  • Autor

> I te przełączniki wycieraczek z Cruze'a

W Fordach są takie same jak np. w zwykłym towarowym Vanie sick.gifwink.gifzlosnik.gif

Taka polityka oszczędności albo wychodzą z założenia ,że to dobre rozwiązanie więc po co zmieniać .

HanYs

Napisano
  • Autor

Bardzo fajne to Camaro... dużo mocy, fajnie wygląda, świetnie brzmi - chciałbym takie mieć.

Ale - do czego to wszystko zmierza? Te samochody mają coraz więcej mocy, 400, 500, 600, a Ferrari już chyba 700 koni; ważą coraz więcej - to Camaro waży ~1850kg, 2 tony to niebawem będzie standard w mocnych autach 'sportowych'.

Co z tego wynika? Te samochody nie dają tyle radości z jazdy po zakrętach co połowę słabsze, ale też połowę lżejsze samochody. Testujący też to zauważył, wskazując ciasny zakręt gdzie Camaro jest wolniejsze pomimo większej mocy i lepszego zawieszenia - bo Mustang jest lżejszy (choć wciąż bardzo ciężki). Podejrzewam, że opony do tego Camaro kosztują tyle co kilkuletnie auto miejskie i przy takiej masie starczają na 3 okrążenia na torze.

Ja chyba wolałbym, żeby producenci produkowali raczej takie auta sportowe, jakim był NSX-R. Ta Honda miała skromny jak na tę klasę, wolnossący silnik 3.0, ale dzięki masie nieco ponad 1200kg (tak - tysiąc dwieście) i niesamowitemu dopracowaniu potrafiła łomotać na zakrętach auta o dużo większej mocy, w tym także Ferrari i Porsche...

No ale wsadzić turbo czy kompresor do silnika 6.0 jest łatwiej, niż dopracować słabsze auto.

Napisano

> I te przełączniki wycieraczek z Cruze'a

Cruze to bardo ładny samochód

Napisano

> Honda miała skromny jak na tę klasę, wolnossący silnik 3.0, ale dzięki masie nieco ponad

> 1200kg (tak - tysiąc dwieście) i niesamowitemu dopracowaniu potrafiła łomotać na zakrętach

> auta o dużo większej mocy, w tym także Ferrari i Porsche...

A jakieś konkrety co do tego łomotania. Jakie to Posche jakie Ferrari i jakie zakręty?

Co do tego, że niska masa czyni samochód sportowym absolutnie się zgadzam. skromny.gif

Napisano

> A jakieś konkrety co do tego łomotania. Jakie to Posche jakie Ferrari i jakie zakręty?

> Co do tego, że niska masa czyni samochód sportowym absolutnie się zgadzam.

poszukaj sobie w necie pojedynków na torze NSX-R'a z np. 911 turbo... aż miło spojrzeć, jak 280-konna Honda odstawia na zakrętach takie mocne auta.

mam na dysku kolekcję filmów z serii 'best motoring' ale średnio mają po 700mb...

tu na szybko znalazłem jakiś film, w którym NSX-R pokazuje co potrafi w wyścigu z naprawdę szybkim autami, o ponad 100-200KM mocniejszymi:

i to na dodatek na szybkim torze, na którym nie ma zbyt wielu zakrętów, jest za to dużo długich prostych, na których NSX traci wink.gif

znalazłem też spis kilku czasów wykręconych na tym torze:

http://www.fastestlaps.com/tracks/twin_ring_motegi.html

Napisano
  • Autor

> Ale - do czego to wszystko zmierza? Te samochody mają coraz więcej mocy, 400, 500, 600,

Sedany FWD są już bliskie 300 HP facepalm[1].gif

> Co z tego wynika? Te samochody nie dają tyle radości z jazdy po zakrętach co połowę słabsze, ale

> też połowę lżejsze samochody.

To fakt.

> Ja chyba wolałbym, żeby producenci produkowali raczej takie auta sportowe, jakim był NSX-R.

Już jest concept następcy. food.gif

honda-acura-nsx-concept-16.JPG

> No ale wsadzić turbo czy kompresor do silnika 6.0 jest łatwiej, niż dopracować słabsze auto.

Ludzie podniecają się jednak ,że to DUŻY silnik i DUŻO koni zlosnik.gif

Z pewnością większość nabywców kupuje takie auta na "niedzielę" .

Nigdy nie wyjadą na tor. wink.gif

HanYs

Napisano

> [...]

> kraje cieszą sie silnikami

> Tak samo jak jest postep w mniejszych pojemnosciach, tak samo i wduzych. Spalanie spada, wiecej

> pojemnosci - wiec wbrew pozorom tym co sie wydawalo, ze V8 upadnie pare lat temu - sam teraz

> Ford i GM przyznaje, ze nie. Owszem, moze nie bedzie juz taka masowka - ale jesli V8 potrafi

> spalic dzis tyle co V6 pare lat temu - to rybek dalej je chce

A ja nie chce. Takie silniki potrzebują dużych aut. Jak dla mnie R6 3.0 już jest lekko ponad granica tego co mOzna bez uszczerbku dla dobrego wywazenia auta wsadzić do kompaktów. OcZywiscie nie przeszkadza mi ze one są, ale o wiele bardziej interesuje mnie rozwój małych silników.

Napisano

Hm... Nie tak dawno widziałem filmik gdzie 1M nadąża na nordschlife za M3 GTS. Zdecydowanie wolałbym 1M z silnikiem R6 niż M3 z silnikiem V8 - gdybym miał kupować takiego sprząta.

Natomiast z moich osobistych doświadczeń wynika, ze dwulitrowy zchipowany dieselek jest w stanie nie dać sie wyprzedzić na autobanie co słabszym Porsche, mimo aspiracji kierowcy owego Porsche...

Napisano
  • Autor

> Natomiast z moich osobistych doświadczeń wynika, ze dwulitrowy zchipowany dieselek jest w stanie

> nie dać sie wyprzedzić na autobanie co słabszym Porsche, mimo aspiracji kierowcy owego

> Porsche...

Ciekawe czy kierowca Porsche wiedział ,że się ściga zlosnik.gif

HanYs

Napisano

> Ciekawe czy kierowca Porsche wiedział ,że się ściga

> HanYs

Wiedział wiedział. Jechaliśmy razem kilkadziesiąt km. Było dość tłoczno. Co chwila trzeba było zwalniać. Jeśli było mOzna zjezdzalem na środkowy pas by mu zrobić miejsce. Do ok 180 km/h mu odchodzilem, powyżej powoli on mnie zaczynał doganiac. Pewnie gdyby było pusto by mnie wyprzedził, bo mam ogranicznik na 238 km/h. Ale z racji tego ze co chwile ktoś wyjeżdżał na lewy pas nie miał szans. Na koniec pomchal mi jak przez chwile jechaliśmy równolegle gdy było ograniczenie.

Napisano

> Wiedział wiedział. Jechaliśmy razem kilkadziesiąt km. Było dość tłoczno. Co chwila trzeba było

> zwalniać. Jeśli było mOzna zjezdzalem na środkowy pas by mu zrobić miejsce. Do ok 180 km/h mu

> odchodzilem, powyżej powoli on mnie zaczynał doganiac. Pewnie gdyby było pusto by mnie

> wyprzedził, bo mam ogranicznik na 238 km/h. Ale z racji tego ze co chwile ktoś wyjeżdżał na

> lewy pas nie miał szans. Na koniec pomchal mi jak przez chwile jechaliśmy równolegle gdy było

> ograniczenie.

W korku to i maluch jest równy Ferrari... zlosnik.gif

Napisano

> W korku to i maluch jest równy Ferrari...

W tym korku prędkości dochodziły do 240 km/h. Było można sie wykazać co sie ma pod maską. Właśnie dlatego, że było tłoczno i co chwile była potrzeba przyspieszać od 130 do prędkości podróżnej. BTW jechałem tez za dynamicznie jadacą 535i R6 twinturbo F10 - tu już nie było tak łatwo. Troszkę mi odchodził.

Napisano

Problemem są obecne wymogi bezpieczeństwa. Żeby uzyskać lekki a jednoczenie bezpieczny samochód trzeba iść w drogie materiały - carbon fiber, aluminium itp. To wszystko kosztuje - przykładem jest McLaren MP4-12C - ma podobną moc jak to Camaro, ale waży tylko 1300 kg. I kosztuje mniej-więcej pięć razy tyle co Camaro. Zresztą po co tak daleko patrzeć - Corvette ZR1 kosztuje dokładnie 2x tyle co Camaro, moc ma podobną a waży 1500 kg. Czyli zrzucenie 200 kg (z ZR1 do MP4-10C) kosztuje trzy Camaro. A sama Corvette jest o 200 kg lżejsza od Camaro = pierwsze 200 kg to "tylko" podwojenie ceny. Można też iść drogą Lotusa i produkować lekkie samochody z słabymi silnikami (i raczej kiepskimi wynikami testów zderzeniowych).

Poza tym definicja przyjemności z jazdy nie jest taka prosta - potężne przyspieszenie daje moim zdaniem więcej frajdy niż możliwość szybkiego przejechania zakrętu bez poślizgu. A Camaro też potrafi przejechać zakręt szybko, ale z tyłkiem wywieszonym na zewnątrz i chmurami dymu z opon. Dla większości kierowców to ideał tego jak ma się samochód zachowywać i jeden z powodów dla których Lotus Elise się kiepsko sprzedawał - pomimo świetnych osiągów nie dało się robić "power slides" i kierowcom wydawało się że samochód jest słaby.

Producenci robią samochody które chce rynek. A rynek chce 600 KM, dobry czas na 1/4 mili i tyle.

A poza tym narzekanie na Camaro Zl1 jest takie trochę bez sensu bo na Nurburgring wykręcił czas lepszy niż wiele samochodów które "potrafią skręcać".

Napisano

Ale to chyba rynek USA. W EU jednak przywiązuje się tez wagę jak auto skręca.

Napisano

> Ale to chyba rynek USA. W EU jednak przywiązuje się tez wagę jak auto skręca.

W EU jedyne co się liczy to spalanie. Wszystko inne jest zupełnie nieważne.

Napisano

> W EU jedyne co się liczy to spalanie. Wszystko inne jest zupełnie nieważne.

Patrząc na to jak wyglada jazda na niemieckich autostradach śmiem twierdzić ze jest ono kompletnie bez znaczenia.

A tak btw gdybym mieszkał w UK czy np Holandii to w życiu nie kupił bym mocnego auta. To kompletnie bez sensu skoro na autostradzie max 112/120 km/h.

Napisano

> Ciekawe czy kierowca Porsche wiedział ,że się ściga

> HanYs

Podstawowe modele Boxtera mają bardzo przeciętne osiągi, a jak jeszcze siedzą dwie osoby to o osiągach możesz zapomnieć. Poza tym Cayenne to tez Porsche wink.gif

Napisano

> Podstawowe modele Boxtera mają bardzo przeciętne osiągi, a jak jeszcze siedzą dwie osoby to o

> osiągach możesz zapomnieć. Poza tym Cayenne to tez Porsche

To był boxter. Nie najnowszy.

Napisano

> To był boxter. Nie najnowszy.

Twoje BMW mogło spokojnie mieć lepsze osiągi od tego Boxtera - w końcu niektóre wersje potrzebowały prawie 7 sekund do setki. Z jednym, lekkim pasażerem.

Napisano

> W EU jedyne co się liczy to spalanie. Wszystko inne jest zupełnie nieważne.

Jeszcze miękkie plastiki są ważne i diesel pod maską ;-)

Napisano

> Jeszcze miękkie plastiki są ważne i diesel pod maską ;-)

W nowych amerykańcach tez są miękkie plastiki. Cruze ma wnętrze lepsze od Cadillacow sprzed kilku lat.

Napisano

> W nowych amerykańcach tez są miękkie plastiki. Cruze ma wnętrze lepsze od Cadillacow sprzed kilku

> lat.

Nie do końca tak Marku jest. U nas są tacy popaprańcy którym za chiny nie wybijesz z głowy różnych przesądów i zabobonów w które wierzą i dali by się zabić mimo, że nigdy tego osobiście nie sprawdzili. A jednym z nich jest to że "amerykański samochód = twarde plastiki / nie skręca / dużo pali itp"

Napisano

Sorry, ale fizyki sie nie oszuka. Akurat o tym rozmawiamy w tym wątku. Wielki, ciężki silnik w wielkim aucie to jest dokładnie przeciwieństwo tego, co jest jednym ze składników na to by auto dobrze skrecalo.

Napisano

> Sorry, ale fizyki sie nie oszuka. Akurat o tym rozmawiamy w tym wątku. Wielki, ciężki silnik w

> wielkim aucie to jest dokładnie przeciwieństwo tego, co jest jednym ze składników na to by

> auto dobrze skrecalo.

Ferrari maja wielkie i ciężkie silniki V-12 zamocowana z przodu i nie trzymają się Twojej zasady. A poza tym złe skrecajacy samochód nie byłby w stanie wykręcić takiego rezultatu jak Camaro - popatrz sobie na wyniki rożnych samochodów to okaże się co nie skręca wink.gif

http://en.wikipedia.org/wiki/List_of_Nürburgring_Nordschleife_lap_times

Napisano

> Ferrari maja wielkie i ciężkie silniki V-12 zamocowana z przodu i nie trzymają się Twojej zasady. A

> poza tym złe skrecajacy samochód nie byłby w stanie wykręcić takiego rezultatu jak Camaro -

> popatrz sobie na wyniki rożnych samochodów to okaże się co nie skręca

> http://en.wikipedia.org/wiki/List_of_Nürburgring_Nordschleife_lap_times

Sam sobie przeczysz. W czołówce z ogromna przewaga jest super lekkie auto z silnikiem 2,8 litra umieszczony centralnie. Poza tym jak sam zauważasz można dzięki kosmicznym materiałom zrobić i silnik V12 super lekki, tyle że za ogromne pieniądze. W aspekcie aut o których tutaj rozmawiamy to jest kompletnie inny temat.

To mniej wiecej tak jakby twierdzić , że fwd jest super, bo powstają konstrukcje typu focus rs i sobie nieżle radzą. Rzeczony RS tez ma super wynik na ringu, bije wiele aut RWD, czy to jest dowód że FWD górą?

Napisano

> A ja nie chce.

[bb]ale inni chcazlosnik.gif

Takie silniki potrzebują dużych aut. Jak dla mnie R6 3.0 już jest lekko ponad

> granica tego co mOzna bez uszczerbku dla dobrego wywazenia auta wsadzić do kompaktów.

[...]

130iwaytogo.gif IMVHO jedne z lepszych taczek jakimi w zyciu jezdzilemwink.gif[...] Zobaczymy co bedzie w F20 Coupe - pewnie o I6 mozna zapomniecbuu.gif

c4.jpg

Napisano

W f20 bedzie R6, tyle że turbo. W lipcu ma wyjść wersja 3D w listopadzie 5D. Moc prawdopodobnie 320 KM.

Napisano

> W f20 bedzie R6, tyle że turbo. W lipcu ma wyjść wersja 3D

hatch czy coupe?

w listopadzie 5D. Moc prawdopodobnie 320

> KM.

skad te infohmm.gif? Pytalem dealer-a w czwartek, kiedy mulher.gif byla na service i nic nie wiedzieli - oprocz, tego, ze [...] bedzie tansza niz E87zlosnik.gif

Napisano

> hatch czy coupe?

> w listopadzie 5D. Moc prawdopodobnie 320

> skad te info? Pytalem dealer-a w czwartek, kiedy byla na service i nic nie wiedzieli - oprocz,

> tego, ze [...] bedzie tansza niz E87

Od sprzedawcy

Napisano

> Od sprzedawcy

Mozliwe, macie blizejzlosnik.gif[...]Zobaczymyhmm.gif . Ciezko by bylo sobie wyobrazic 1 series bez 130foch.gif, ale przeciez, zaraz to ma byc 2 series.001.gif

bmw-2-series-coupe1.jpg

Napisano

> Mozliwe, macie blizej[...]Zobaczymy . Ciezko by bylo sobie wyobrazic 1 series bez 130, ale

> przeciez, zaraz to ma byc 2 series.

Hm. Nie wiem jak tam z nazewnictwem, ale póki co mowa o hatchbacku. W zakresie coupe masz przecież teraz dostępne nie tylko 130i ale tez 135i oraz 1M wszystkie R6 z mocami 258 przez 306 po 340 KM.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.