Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Przyczepa lekka - zmiana parametrów na przyczepę ciężką.

Featured Replies

Napisano

Dwa lata temu wyremontowałem przyczepę lekką.

Ogólniej mówiąc to remont polegał na budowie zupełnie nowej przyczepy na wzór starej, która miała dowód rejestracyjny, na której zatarciu uległy już numery ramy oraz nie było tabliczki znamionowej.

Ponieważ przyczepa ma o wiele bardziej solidną konstrukcję i może przewozić ładunek sięgający wagą nawet 2t to pozostała dalej przyczepą lekką.

Ponieważ niedługo będzie mi służyła dość często do przewozu ładunku ważącego coś około 800kg, czasami na pewno będzie wożone coś jeszcze cięższego dlatego chciałbym jednak zmienić jej parametry i zastanawiam się jak to zrobić i czy to w ogóle jest możliwe.

Sama przyczepa jest uniwersalna, ma zdejmowane wszystkie burty oraz stelaż z plandeką. Posiada również hamulec.

Przyczepa bez burt i plandeki waży około 300kg. Chciałbym zwiększyć jej DMC do 2000kg.

Dla przypomnienia i zobrazowania - przyczepa wygląda tak:

6757480000_1329158256_thumb.jpg 1703909500_1329158259_thumb.jpg 8991312800_1329158260_thumb.jpg 3581668400_1329158262_thumb.jpg 9507841900_1329158264_thumb.jpg 2832179300_1329158265_thumb.jpg 4692457300_1329158266_thumb.jpg 2154341400_1329158268_thumb.jpg 3864216200_1329158269_thumb.jpg 4070606800_1329158270_thumb.jpg

6706494200_1329158403_thumb.jpg 7693473700_1329158404_thumb.jpg 9345934100_1329158406_thumb.jpg 7474768300_1329158407_thumb.jpg 8498438700_1329158408_thumb.jpg 6923562500_1329158410_thumb.jpg 4841526900_1329158411_thumb.jpg 3865326800_1329158412_thumb.jpg

Napisano

> Ponieważ przyczepa ma o wiele bardziej solidną konstrukcję i może przewozić ładunek sięgający wagą

> nawet 2t to pozostała dalej przyczepą lekką.

Pozostała dalej przyczepą lekką ponieważ ma solidniejszą konstrukcję? Użyj innego słowa zamiast ponieważ... wink.gif

> Przyczepa bez burt i plandeki waży około 300kg. Chciałbym zwiększyć jej DMC do 2000kg.

Jak zwiększysz DMC do 2T, to Felicją już jej nie pociągniesz...

Napisano
  • Autor

> Pozostała dalej przyczepą lekką ponieważ ma solidniejszą konstrukcję? Użyj innego słowa zamiast

> ponieważ...

Jest przyczepą lekką pomimo tego, że ma solidniejszą konstrukcję.

> Jak zwiększysz DMC do 2T, to Felicją już jej nie pociągniesz...

Nie chcę teraz zmieniać parametrów. Chcę się dowiedzieć jak tego dokonać gdy przyjdzie czas na zmianę i samochodu i parametrów przyczepy.

wink.gif

Napisano

> Jest przyczepą lekką pomimo tego, że ma solidniejszą konstrukcję.

claps.gifzlosnik.gif

> Nie chcę teraz zmieniać parametrów. Chcę się dowiedzieć jak tego dokonać gdy przyjdzie czas na

> zmianę i samochodu i parametrów przyczepy.

To jak będziesz zmieniał to zmień na DMC mniejsze niż WM nowego pojazdu. I tak aby całość zmieściła się w 3,5T, bo inaczej będziesz potrzebował B+E.

Napisano
  • Autor

> To jak będziesz zmieniał to zmień na DMC mniejsze niż WM nowego pojazdu. I tak aby całość zmieściła

> się w 3,5T, bo inaczej będziesz potrzebował B+E.

Mam B, C, E, T. wazniak.gifwink.gif

Napisano
  • Autor

> stare papiery skasować i rejestracja jako sam

Aby skasować papiery to trzeba też skasować przyczepę. A przyczepa jest rejestrowana jako SAM.

Napisano

> Aby skasować papiery to trzeba też skasować przyczepę. A przyczepa jest rejestrowana jako SAM.

Momencik. Czegos nie lapie. Chcesz zmienic DMC przyczepy istniejacej w dokumentach, czy przyczepy SAM, ktora zbudowales? Bo jesli to pierwsze, to w zarejestrowanej przyczepie nie jest to mozliwe, jesli w tej drugiej, to przy pierwszej rejestracji przy uwzglednianiu mas zostanie to okreslone.

Napisano

> Aby skasować papiery to trzeba też skasować przyczepę. A przyczepa jest rejestrowana jako SAM.

to sprzedaj to co zostało z papierami i zarejestruj sama

Napisano
  • Autor

> Momencik. Czegos nie lapie. Chcesz zmienic DMC przyczepy istniejacej w dokumentach, czy przyczepy

> SAM, ktora zbudowales? Bo jesli to pierwsze, to w zarejestrowanej przyczepie nie jest to

> mozliwe, jesli w tej drugiej, to przy pierwszej rejestracji przy uwzglednianiu mas zostanie to

> okreslone.

No to może jeszcze raz.

Była stara przyczepa SAM, która miała starą czarną tablicę rejestracyjną i stary dowód wydany jeszcze w czasach kiedy wydziały komunikacji były w urzędach gminnych.

Przyczepa ze starości nie miała już numerów ramy oraz tabliczki.

Postanowiłem przyczepę wyremontować. Remont polegał na pocięciu starej przyczepy i na jej wzór zbudowanie nowej i solidniejszej.

Ze starej przyczepy pozostały papiery oraz stelaż z plandeką, resory z uchwytami oraz niektóre elementy osi.

Ogólny kształt nowej przyczepy i jej wymiary pozostały identyczne jak starej.

W starym dowodzie rejestracyjnym nie było wszystkich parametrów i trzeba było je ustalić po to by wydać nowy dowód oraz nowe tablice.

Wtedy postanowiłem, że ustalimy takie parametry by przyczepa była określona jako lekka.

I jest teraz lekka.

Obecnie pluję sobie w brodę, że nie zrobiłem jej jako ciężkiej. Ale cóż, co już jest to jest i trudno.

Chciałbym się jednak dowiedzieć co zrobić by jednak zmienić te parametry.

Przypuszczam, że potrzebny byłby rzeczoznawca, który ustaliłby nową ładowność, do tego jakiś wniosek do wydziału komunikacji, stacja diagnostyczne itp.

Póki co to mogę sobie przypuszczać, bo nie wiem jak jest faktycznie i czy w ogóle to jest możliwe.

Napisano

ale po co chcesz to zmieniać ?

Nawet jak raz na jakiś czas przewieziesz trochę więcej to nie ma sensu zmieniać DMC.

Jak będziesz miał przyczepę "ciężką" to wymagane będą uprawnienia kierowcy E, samochód cięższy niż DMC przyczepy, jak będziesz chciał śmigać krajówkami to będzies musiał wijatoll mieć, poza tym to chyba musi mieć hamulec najazdowy, bo inaczej Ci nie zarejestrują - a plusy jakie ?

Napisano
  • Autor

> ale po co chcesz to zmieniać ?

Na razie nie chcę nic zmieniać, na razie chcę się dowiedzieć jak to zrobić by za jakiś czas podjąć ewentualną decyzję.

> Nawet jak raz na jakiś czas przewieziesz trochę więcej to nie ma sensu zmieniać DMC.

Wolałbym jednak być spokojny.

> Jak będziesz miał przyczepę "ciężką" to wymagane będą uprawnienia kierowcy E, samochód cięższy niż

> DMC przyczepy, jak będziesz chciał śmigać krajówkami to będzies musiał wijatoll mieć,

Mam B, C, E, T - pisałem już to wcześniej. Co do samochodu to kupi się inny, a co do "wjatol" to ustaliłbym takie parametry bym nie musiał się w to bawić.

>poza tym

> to chyba musi mieć hamulec najazdowy, bo inaczej Ci nie zarejestrują - a plusy jakie ?

Przyjrzyj się zdjęciom jakie zamieściłem na początku.

Napisano

> Na razie nie chcę nic zmieniać, na razie chcę się dowiedzieć jak to zrobić by za jakiś czas podjąć

> ewentualną decyzję.

> Wolałbym jednak być spokojny.

> Mam B, C, E, T - pisałem już to wcześniej. Co do samochodu to kupi się inny, a co do "wjatol" to

> ustaliłbym takie parametry bym nie musiał się w to bawić.

Ja tam bym nie ruszał tematu , przyczepka na tyle mała (fizycznie) że nikt się nie będzie czepiał, to że jest solidnie zrobiona to tylko lepiej. Swojego czasu dużo większą przyczepę miałem jako "lekką" , kontroli miałem kilka i było OK , chyba że cały czs wozisz tonę albo 1,5. Brat ma "ciężką" jak coś chcę przewieźć to busa muszę brać, E nie mam więc jak lokalnie to jakoś jeżdżę, ale jak dalej to muszę kierowcę brać

> Przyjrzyj się zdjęciom jakie zamieściłem na początku.

Ok, nie zauważyłem zlosnik.gif

edit. a żeś świateł zafasolił z tyłu zlosnik.gif lepiej światła dawać po bokach skrzyni ładunkowej, są lepiej widoczne (wyżej) , a w przypadku gdy wieziesz coś dłuższego

(przy otwartej burcie wystarczy 30-40 cm ) tych świateł od spodu nie widać, przerabiałem kiedyś jedną przyczepę tongue.gif

Napisano
  • Autor

> edit. a żeś świateł zafasolił z tyłu lepiej światła dawać po bokach skrzyni ładunkowej, są lepiej

> widoczne (wyżej) , a w przypadku gdy wieziesz coś dłuższego

> (przy otwartej burcie wystarczy 30-40 cm ) tych świateł od spodu nie widać, przerabiałem kiedyś

> jedną przyczepę

Co do świateł to chciałem żeby były duże, niezespolone i przez to dobrze widoczne. Bo to co przeważnie widzę w przyczepach to jakieś badziewie. Nie wiadomo czy ktoś hamuje czy ma włączony kierunkowskaz, a w słoneczny dzień to już kompletnie nic nie widać.

Napisano

Nie wiem jak jest z przyczepami, ale to co zrobiłeś to są zmiany konstrukcyjne, w przypadku samochodu sprawa wygląda tak:

- jedziesz do firmy, która wystawia Ci fakturę na dokonane zmiany konstrukcyjne(musi mieć we wpisie odpowiednie PKD), do faktury dołącza się ksero wpisu do ewidencji firmy albo regon(nie pamiętam, ale to sobie wygooglasz szukając zmian van na osobówkę),

- jedziesz do Okręgowej Stacji Kontroli(NIE do podstawowej SKP bo ta nie ma uprawnień do zmian konstrukcyjnych), diagnosta opisuje dokonane zmiany i wykonuje badanie techniczne,

- z powyższymi papierami oraz dowodem rejestracyjnym i kartą pojazdu(jeśli była wydana) jedziesz do Wydziału Komunikacji, składasz wniosek, dostajesz "miękki dowód rejestracyjny"(pozwolenie czasowe) a za 2-3 tygodnie dostajesz normalny dowód rejestracyjny.

Pozdrawiam BAS

Napisano

> O. To już coś więcej wiem.

a ja Ci powiem że tego nie zrobisz shocked.gif

ale ... nie chce mi się szukać i pisać dlaczego. ..

poza tym publicznie się chwalisz że postąpiłeś niezgodnie z prawem ... panie święto ... bli ... w y

Napisano

> Co do świateł to chciałem żeby były duże, niezespolone i przez to dobrze widoczne. Bo to co

> przeważnie widzę w przyczepach to jakieś badziewie. Nie wiadomo czy ktoś hamuje czy ma

> włączony kierunkowskaz, a w słoneczny dzień to już kompletnie nic nie widać.

są duże - OK, ale umiejscowienie jest do kitu , podjedź sobie samochodem do tyłu tej przyczepki, z odległości kilku metrów nie będziesz świateł widział, a jak burtę otworzysz to z kilkunastu

Napisano

> 1 - Jakiś papier na nośność osi

> 2 - podaj indeks nośności opon jakie masz

> pozdr

i papier na zmianę konstrukcji pojazdu ... hehe.gif

Napisano

to w zarejestrowanej przyczepie nie jest to

> mozliwe, ...

bo?? Wiesz ciekawa teoria bo lawetke dmc 1250 przerobiłem na dmc 1400 za 250 zł. 150 opinia, 60 badanie, 40 w wydziale komunikacji

Napisano

Tego maleństwa nie da rady na 2 tony. Mi ledwo puścili 1400 kilo na jednej osi, przy 2 tonach dwie osie hamowane. Waga takiej przyczepki to 450-550 kilo mam taką u teścia dmc 1900 kilo, masa własna 480.

Napisano

> Tego maleństwa nie da rady na 2 tony. Mi ledwo puścili 1400 kilo na jednej osi, przy 2 tonach dwie

> osie hamowane. Waga takiej przyczepki to 450-550 kilo mam taką u teścia dmc 1900 kilo, masa

> własna 480.

ano właśnie, 2000kg DMC, to musiały by być opony o nośności 1000kg ... chyba nie ma takich ?

druga sprawa to samochód, 2T to już spore auto musi być i nie ma szans na ominięcie viatoll'a, bo łapie wszystko co ponad 3.5T (na auto zostaje 1500kg)

samą zmianę chyba da sie zrobić, bo nie jest to fabryczna konstrukcja, więc procedura podobna jak przy rej sam'a ?

podjechał bym na SKP i zapytał icon_rolleyes.gif

Napisano

no mówie ja mam nośność opony 730 kilo i naprawdę długo takich szukałem

Napisano
  • Autor

> no mówie ja mam nośność opony 730 kilo i naprawdę długo takich szukałem

Te 2000kg to tak tylko napisałem. Jak na razie biorę różne możliwości pod uwagę. smile.gif

Napisano
  • Autor

> i papier na zmianę konstrukcji pojazdu ...

Konstrukcja jest identyczna jak w starej przyczepie przed "remontem".

Napisano

> Konstrukcja jest identyczna jak w starej przyczepie przed "remontem".

Nie jest, zmiana materiału(czyli jego parametrów), z którego jest wykonana konstrukcja, też jest zmianą konstrukcyjną.

Pozdrawiam BAS

Napisano
  • Autor

> Nie jest, zmiana materiału(czyli jego parametrów), z którego jest wykonana konstrukcja, też jest

> zmianą konstrukcyjną.

> Pozdrawiam BAS

Może i masz rację ale tak po prawdzie - kto u licha i jak to sprawdzi?

Napisano

> Może i masz rację ale tak po prawdzie - kto u licha i jak to sprawdzi?

w tym przypadku to Ty musisz udowodnić że wszystko jest takie jak trzeba aby przenieść określone obciążenie.

pozdr

Napisano

> Może i masz rację ale tak po prawdzie - kto u licha i jak to sprawdzi?

niby nijak ... ale w takim razie po co być takim hipokrytą? smirk.gifsmirk.gifsmirk.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.