Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Laguna 1.8 16V - odkręciła się śruba koła pasowego ???

Featured Replies

Napisano

...oglądaliśmy wczoraj z bratem auto - lagunę 1.8 16v (tak wiem, że wg niektórych trzeba omijać to auto) - auto podczas pracy na biegu jałowym nagle zgasło... icon_rolleyes.gif

miałem okazję stać przy silniku i usłyszałem lekki "gruchot?" nie wiem na pewno i mogę się mylić...ale... niewiem.gif

auto ładne, godne uwagi slinka.gif i już mieliśmy jechać na jazdę próbną kiedy kaput...sądziliśmy, że zabrakło benzyny bo był totalny null, po zalaniu baku 10litrami START i "ciuchcia" spod maski (wcześniej silnik pracował naprawdę bardzo dobrze), szybko STOP i koniec oglądania... sciana.gif

dziś mechanik dobrał się do rozrządu i przez tel usłyszałem info, że odkręciła się śruba od koła pasowego...ale niby nic się stać "nie powinno" (jak dla mnie to góra do roboty) ustawią rozrząd i będzie OK (w co wątpię)... mam rację czy jest jakaś szansa,że tłoki są całe (w co cały czas powątpiewam)... hmm.gif

na 100% jesli góra do roboty to cena spada o ok 1,5-2k lub 1k + góra silnika..ale chyba auto trzeba odpuścić... niewiem.gif

Napisano

> ...oglądaliśmy wczoraj z bratem auto - lagunę 1.8 16v (tak wiem, że wg niektórych trzeba omijać to

> auto) - auto podczas pracy na biegu jałowym nagle zgasło...

> miałem okazję stać przy silniku i usłyszałem lekki "gruchot?" nie wiem na pewno i mogę się

> mylić...ale...

> auto ładne, godne uwagi i już mieliśmy jechać na jazdę próbną kiedy kaput...sądziliśmy, że

> zabrakło benzyny bo był totalny null, po zalaniu baku 10litrami START i "ciuchcia" spod maski

> (wcześniej silnik pracował naprawdę bardzo dobrze), szybko STOP i koniec oglądania...

> dziś mechanik dobrał się do rozrządu i przez tel usłyszałem info, że odkręciła się śruba od koła

> pasowego...ale niby nic się stać "nie powinno" (jak dla mnie to góra do roboty) ustawią

> rozrząd i będzie OK (w co wątpię)... mam rację czy jest jakaś szansa,że tłoki są całe (w co

> cały czas powątpiewam)...

> na 100% jesli góra do roboty to cena spada o ok 1,5-2k lub 1k + góra silnika..ale chyba auto trzeba

> odpuścić...

powiem tak.

nie wazne czy gora do roboty czy nie. odpusc... masz pierdylion innych do kupienia, to po co podejmowac nawet najmniejsze ryzyko?

Napisano
  • Autor

> powiem tak.

> nie wazne czy gora do roboty czy nie. odpusc... masz pierdylion innych do kupienia, to po co

> podejmowac nawet najmniejsze ryzyko?

ryzyko jak ryzyko - kuzyn to bardzo dobry mechanik i dałby sobie z tym radę ale raczej odpuścimy temat choć to bardzo ładny egzemplarz tej lagi i co ważne kurde do końca ma historię w aso (nie z książki a z kompa w renault sprawdziłem)

aha serwis musiał dać du*y skoro śruba się sama odkręciła...sądzę, że nie chciało im się jej wymienic...

Napisano

> ryzyko jak ryzyko - kuzyn bardzo dobry mechanik

dobry mechanik to skarb. ale nawet on musi kupować części smile.gif

> i dałby sobie z tym radę ale raczej odpuścimy temat

> choć bardzo ładny egzemplarz i co ważne kurde do końca ma historię w aso (nie z książki a z

> kompa w renault sprawdziłem)

ale co ważniejsze? historia ASO czy sprawny silnik? smile.gif

Napisano

> dobry mechanik to skarb. ale nawet on musi kupować części

> ale co ważniejsze? historia ASO czy sprawny silnik?

No silnik możesz wymienić. Jeśli cena jest atrakcyjna.

Napisano
  • Autor

> dobry mechanik to skarb. ale nawet on musi kupować części

zgadza się ok.gif

> ale co ważniejsze? historia ASO czy sprawny silnik?

to drugie oczywiście - auto pewne i zadbane i to też się liczyło a tutaj taki babol cholercia - dobrze ze na garażu to się stało a nie na jeździe próbnej albo w drodze do domu facepalm%5B1%5D.gif

Napisano

> No silnik możesz wymienić. Jeśli cena jest atrakcyjna.

i jesli podejdzie biglaugh.gif

w L II są dwa rodzaje 1.8 16V

Napisano

> i jesli podejdzie

> w L II są dwa rodzaje 1.8 16V

To jest akurat do sprawdzenia.

Napisano

> ...oglądaliśmy wczoraj z bratem auto - lagunę 1.8 16v (tak wiem, że wg niektórych trzeba omijać to

> auto) - auto podczas pracy na biegu jałowym nagle zgasło...

> miałem okazję stać przy silniku i usłyszałem lekki "gruchot?" nie wiem na pewno i mogę się

> mylić...ale...

> auto ładne, godne uwagi i już mieliśmy jechać na jazdę próbną kiedy kaput...sądziliśmy, że

> zabrakło benzyny bo był totalny null, po zalaniu baku 10litrami START i "ciuchcia" spod maski

> (wcześniej silnik pracował naprawdę bardzo dobrze), szybko STOP i koniec oglądania...

> dziś mechanik dobrał się do rozrządu i przez tel usłyszałem info, że odkręciła się śruba od koła

> pasowego...ale niby nic się stać "nie powinno" (jak dla mnie to góra do roboty) ustawią

> rozrząd i będzie OK (w co wątpię)... mam rację czy jest jakaś szansa,że tłoki są całe (w co

> cały czas powątpiewam)...

> na 100% jesli góra do roboty to cena spada o ok 1,5-2k lub 1k + góra silnika..ale chyba auto trzeba

> odpuścić...

LII bywa o tyle kapryśna, że jak już przed jazdą próbną ma taką awarię to bym się nie odważył o niej nawet myśleć. Nawet nie chodzi o pieniądze, a czas i pewność dotarcia na miejsce.

Napisano

to w czym problem, bedziesz mial auto ze zrobiona na nowo glowica i rozrzadem w cenie jaka chciales zaplacic poczatkowo.

Tloki raczej beda cale, a zaworow na pewno wszystkich nie pogielo.

Napisano
  • Autor

> i jesli podejdzie

> w L II są dwa rodzaje 1.8 16V

ten ma te nieszczesne zmienne fazy rozrzadu zlosnik.gif

Napisano
  • Autor

> to w czym problem, bedziesz mial auto ze zrobiona na nowo glowica i rozrzadem w cenie jaka chciales

> zaplacic poczatkowo.

> Tloki raczej beda cale, a zaworow na pewno wszystkich nie pogielo.

są plusy i minusy tej operacji - jak zrobią na szutke to wyjdzie w praniu

zawołam 3 miechy gwarancji na naprawę i tyle ok.gif

Napisano
  • Autor

> LII bywa o tyle kapryśna, że jak już przed jazdą próbną ma taką awarię to bym się nie odważył o

> niej nawet myśleć. Nawet nie chodzi o pieniądze, a czas i pewność dotarcia na miejsce.

też tego się boje

w sceniku jak kupowałem padły dwie sondy RAZEM - wymienili i działa grinser006.gif

Napisano

> są plusy i minusy tej operacji - jak zrobią na szutke to wyjdzie w praniu

> zawołam 3 miechy gwarancji na naprawę i tyle

no najlepiej utargowac 2000zl i zrobic samemu, bo oni zrobia na pewno na sztuke

Napisano

> to w czym problem, bedziesz mial auto ze zrobiona na nowo glowica i rozrzadem w cenie jaka chciales

> zaplacic poczatkowo.

> Tloki raczej beda cale, a zaworow na pewno wszystkich nie pogielo.

W tych silnikach zawory są cienkie i się zwykle urywają w takich sytuacjach robiąc tłokom jesień średniowiecza.

Napisano

tak, sliniki różnią się oznaczeniem na bloku ( mocowaniem przy skrzyni) F4C lub F4K jest przy czym znalezienie 1.8 F4K jest dość trudne

Napisano

nie kupił bym ok.gif później może być więcej problemów ok.gif

Napisano

> w styczniu miałem to samo, skończyło się na wymianie silnika

ja w santa fe 2 tygodnie temu zgubiłem koło pasowe, bo też się śruba odkręciła.

koło goniłem po ulicy łącznie ze śrubą a podkładkę wyciągałem ze studzienki.

sam sobie byłem winny bo nie dokręciłem po wymianie paska rozrządu.

Napisano
  • Autor

> W tych silnikach zawory są cienkie i się zwykle urywają w takich sytuacjach robiąc tłokom jesień

> średniowiecza.

Tloki całe. Dwa zawory się wysypaly. Czekają na uszczelke.... tyle widziałem. Auto do końca w ASO na koniec 2011 zrobione płyny przy 98,5kkm

Napisano
  • Autor

Aha serwis non stop tylko aso sprawdzone w rodzimym serwisie oslabiony.gif

Napisano

nima klina na wale to nie ma bata by po odkreceniu śruby nic sie nie stało grinser006.gif

Napisano

> nima klina na wale to nie ma bata by po odkreceniu śruby nic sie nie stało

czyli podobnie jak w 1,9td vw.

jeździli, jeździli i zajeździli bo śruba się poluzowała i pseudo klin ścieło nawet śladu nie było

a taki pancerny miał być

Napisano

> czyli podobnie jak w 1,9td vw.

> jeździli, jeździli i zajeździli bo śruba się poluzowała i pseudo klin ścieło nawet śladu nie było

> a taki pancerny miał być

Zależy w jakim konkretnie to silniku. Ale faktycznie dzieją się takie akcje.

A co do laguny, to był znak by poszukać prawdziwego auta a nie jego marnej atrapy.

Napisano

> Zależy w jakim konkretnie to silniku. Ale faktycznie dzieją się takie akcje.

silnik to A_ _ nie pamiętam dokładnie.

Ale na to chyba miał też wpływ kierowca.

Po mojej naprawie po tygodniu przeskoczył pasek napinany zwykłym napinaczem bez sprężyny. Pasek napięty poprawnie a przeskoczył. Jak się potem okazało, na 100km trasy potrafił 10 razy z biegiem nie trafić tuk.gif Oberwało mi się niestety za naprawę. Mechanik poprawił a następnego dnia auto wróciło na lawecie. Coś rozwaliło szklankę na jednym z zaworów.

> A co do laguny, to był znak by poszukać prawdziwego auta a nie jego marnej atrapy.

Wystarczy poszukać ponadczasowej Laguny I skromny.gif

Napisano

> silnik to A_ _ nie pamiętam dokładnie.

> Ale na to chyba miał też wpływ kierowca.

> Po mojej naprawie po tygodniu przeskoczył pasek napinany zwykłym napinaczem bez sprężyny. Pasek

> napięty poprawnie a przeskoczył. Jak się potem okazało, na 100km trasy potrafił 10 razy z

> biegiem nie trafić Oberwało mi się niestety za naprawę. Mechanik poprawił a następnego dnia

> auto wróciło na lawecie. Coś rozwaliło szklankę na jednym z zaworów.

W dawnych 1,9tdi o oznaczeniu 1Z i pochodnych był problem z kółkami na wale. Dostawały luzu wybijając wał i kółko jednoczesnie luzując śrubę. Cała masa tego jest po kolizji głowicy. Zreszta nawet w 2,5 tdi czy nawet 3,0tdi też sa takie przypadki. Dlatego co bardziej obeznani wymieniąją także kółko na wale wraz z śrubą oraz frezuje się wał.

> Wystarczy poszukać ponadczasowej Laguny I

Nazwał bym to mniejszym złem. Ale faktycznie porównując LI do LII jeśłi chodzi o awaryjność to dzień do nocy.

Napisano

> A co do laguny, to był znak by poszukać prawdziwego auta a nie jego marnej atrapy.

Masz na myśli swoje Audi? Bo bez napędu na tył to też wyrób samochodopodobny smile.gif

Napisano

> W dawnych 1,9tdi o oznaczeniu 1Z i pochodnych był problem z kółkami na wale. Dostawały luzu

> wybijając wał i kółko jednoczesnie luzując śrubę. Cała masa tego jest po kolizji głowicy.

> Zreszta nawet w 2,5 tdi czy nawet 3,0tdi też sa takie przypadki. Dlatego co bardziej obeznani

> wymieniąją także kółko na wale wraz z śrubą oraz frezuje się wał.

Wał miał już 2 nacięcia na klin z kółka.

Kółko ze śrubą założyłem nowe, tylko co z tego skoro ten klin jest wielkości 5x5x3mm?

> Nazwał bym to mniejszym złem. Ale faktycznie porównując LI do LII jeśłi chodzi o awaryjność to

> dzień do nocy.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.