Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

PZU Szyby - czy ktoś korzystał

Featured Replies

Napisano

Zastanawiam się nad wyborem ubezpieczyciela. Chyba pójdę do PZU, a zależy mi również na pakiecie szyby. Czy ktoś może mi powiedzieć:

1. Czy szyby dają NordGlass, czy Plikington ?

2. Czy muszę czekać na rzeczoznawcę, czy jadę na wymianę szyby, a resztę mam już z głowy ?

3. Ile trwają formalności ?

Napisano

> Zastanawiam się nad wyborem ubezpieczyciela. Chyba pójdę do PZU, a zależy mi również na pakiecie

> szyby. Czy ktoś może mi powiedzieć:

> 1. Czy szyby dają NordGlass, czy Plikington ?

Ja usuwałem 2 szkody i zakładają nordglass

> 2. Czy muszę czekać na rzeczoznawcę, czy jadę na wymianę szyby, a resztę mam już z głowy ?

pęka szyba, dzwonisz na infolinie, oni szukają najbliższego Tobie zakładu i rezerwują termin kiedy Tobie pasuje. Jedziesz na wymiane i po 2-3h wyjezdzasz z nową szybe. Żadnych rzeczoznawców, tylko fotke robia w zakładzie

> 3. Ile trwają formalności ?

Za pierwszym razem usunięcie szkody trwało 48h, za drugim z uwagi na święta, zgłosiłem w środę, a dopiero we wtorek był termin

Napisano

> Zastanawiam się nad wyborem ubezpieczyciela. Chyba pójdę do PZU, a zależy mi również na pakiecie

> 2. Czy muszę czekać na rzeczoznawcę, czy jadę na wymianę szyby, a resztę mam już z głowy ?

Teściu korzystał przy wymianie szyby w Punto.

1. NordGlass

2. Zgłoszenie telefoniczne, Pani podała 2 zakłady w okolicy do wyboru, po wybraniu ustalenie terminu. Później dzwonili jeszcze z zakładu żeby potwierdzić termin. Na miejscu w zakładzie robią zdjęcia i protokół.

3. Całość trwało ok. 3 dni, wszystko zależy od wolnych terminów w zakładzie.

Napisano

Miałem likwidowaną u nich szkodę w tamtym roku

Nie pamietam firmy ale na pewno nie był to Plikington

Dzwonisz na infolinie i ona umawia na wymiane - gdzie i kiedy - ja musiałem jechać 20km do nabliższego szklarza wskazanego przez PZU

szkoda zgłoszona po południu na infolinie - likwidacja możliwa już na drugi dzień - zależy to tylko od dostępności szyby u szklarza i wolnego terminu - ja jeszcze dzień czekałem bo terminy mi nie pasowały

wszystkie formalności u szklarza - robi zdjęcia szkody, oraz dokumentów , wymienia szybę, podpisuje się kwit o wymianie i tyle.

Napisano

Jeszcze jedno, jeśli w ciągu roku zdarzy ci się 2 raz szkoda, wtedy ttwój udział w likwidacji wynosi 20% (lub 30%). Mnie niestety to spotkało bo w grudniu wymieniłem szybe, a w kwietniu kolejne pęknięcie.

Napisano

Pozwolisz, że się podczepię i też o coś zapytam.

Jak wygląda sprawa z bardzo nietypowymi szybami? Jestem w trakcie remontu auta i czołowa szyba dostępna jest praktycznie tylko w ASO na zamówienie i kosztuje ok 2000pln, moja jest cała ale chciałbym się zabezpieczyć w razie czego. Nie będą robić problemów przy czymś takim?

Napisano

> Pozwolisz, że się podczepię i też o coś zapytam.

> Jak wygląda sprawa z bardzo nietypowymi szybami? Jestem w trakcie remontu auta i czołowa szyba

> dostępna jest praktycznie tylko w ASO na zamówienie i kosztuje ok 2000pln, moja jest cała ale

> chciałbym się zabezpieczyć w razie czego. Nie będą robić problemów przy czymś takim?

suma ubezpieczenia chyba wynosi 2000-3000 zł. Oprócz tego chyba niema żadnych ograniczeń

Napisano

w PZU ubezpieczenie podstawowe szyb, czyli to na 2000, podrożało z 66 w zeszłym roku do 120 obecnie.

Praktycznie wszystkie TU korzystają z sieci Jaan, warunki OWU szyb są bardzo zbliżone u wszystkich, ja nie znalazłem istotnych różnic.

Napisano

czy w przypadku kiedy pzu wam polecalo norglassa itp, mieliscie wykupione ubezpieczenie na oryginaly czy zamienniki. pytam sie, poniewaz kiedy ja korzystalem z pzu szyby zaproponowali od razu aso (wybralem jednak pieniadze do reki)

Napisano

> Jak wygląda sprawa z bardzo nietypowymi szybami? Jestem w trakcie remontu auta i czołowa szyba

> dostępna jest praktycznie tylko w ASO na zamówienie i kosztuje ok 2000pln, moja jest cała ale

> chciałbym się zabezpieczyć w razie czego. Nie będą robić problemów przy czymś takim?

procedury są takie, że po zgłoszeniu szkody najpierw szukają zamiennika, jeśli nie znajdą po 7dniach możesz jechać do ASO i pokrywają koszt to sumy ubezpieczeniowej.

Napisano

> w PZU ubezpieczenie podstawowe szyb, czyli to na 2000, podrożało z 66 w zeszłym roku do 120

> obecnie.

> Praktycznie wszystkie TU korzystają z sieci Jaan, warunki OWU szyb są bardzo zbliżone u wszystkich,

> ja nie znalazłem istotnych różnic.

A mnie interesuje, czy jesli szyba w ASO mieści się w tych 2kpln, to czy mogę sobie zażyczyć jechać do ASO. A co - chcę mieć VW na szybie a nie jakies nordglass zlosnik.gif

Napisano

Trenowałem dwa razy.

Jeśli NordGlass produkuje daną szybę to dostajesz Nordglass'a, jeśli nie to dostajesz inną.

Dzwonisz na infolinię "PZU Autopomoc", podajesz dane, mówisz co się stało, w ciągu 24h oddzwania do Ciebie pracownik Auto-Glass Jaan(Nordglass) z Koszalina, ustalacie, w którym warsztacie(dowolny ich warsztat na terenie PL) będzie Ci najwygodniej oraz ustalacie dzień i godzinę. Na wymianę zwykle czeka się 2-4 dni.

Przy pierwszej szybie w trakcie trwania danej polisy nic nie płacisz, za każdą kolejną masz udział własny 30%.

Szybę czołową założyli mi Nordglass'a, tylna jest hartowana i jej nie produkują, więc sprowadzili innego producenta.

Pozdrawiam BAS

Napisano

> A mnie interesuje, czy jesli szyba w ASO mieści się w tych 2kpln, to czy mogę sobie zażyczyć jechać

> do ASO. A co - chcę mieć VW na szybie a nie jakies nordglass

nie możesz jeśli znajdą Ci dostępny zamiennik poniżej 7dni.

Napisano

Nie, wykombinują taką szybę i Ci zamontują.

Pozdrawiam BAS

Napisano

> nie możesz jeśli znajdą Ci dostępny zamiennik poniżej 7dni.

aha.

Dlatego jest druga opcja - zamiast auto szyby można sobie kupić takie coś w PZU, że dopłacasz ileśtam złotych i wtedy możesz zgłosić 1 szkodę z AC bez wpływu na zniżki. Jak ci walnie szyba - zgłaszasz szkodę z AC (Ac masz w wersji - warsztat), odstawiasz auto do ASO i ci szybę zmieniają smile.gif

Napisano

> suma ubezpieczenia chyba wynosi 2000-3000 zł. Oprócz tego chyba niema żadnych ograniczeń

Ubezpieczenie kosztowało jeszcze 2-3 tygodnie temu 2,5% i może być na prawie dowolną kwotę.

Pozdrawiam BAS

Napisano

> czy w przypadku kiedy pzu wam polecalo norglassa itp, mieliscie wykupione ubezpieczenie na

> oryginaly czy zamienniki. pytam sie, poniewaz kiedy ja korzystalem z pzu szyby zaproponowali

> od razu aso (wybralem jednak pieniadze do reki)

Jesteś pewien, że mówisz o ubezpieczeniu AutoSzyba a nie o AC?

Pozdrawiam BAS

Napisano

> A mnie interesuje, czy jesli szyba w ASO mieści się w tych 2kpln, to czy mogę sobie zażyczyć jechać

> do ASO. A co - chcę mieć VW na szybie a nie jakies nordglass

Z ubezpieczenia AS nie możesz.

Pozdrawiam BAS

Napisano
  • Autor

Dziękuję za odpowiedzi. Słyszałem, że Nordglass nie ma w ofercie szyb solarycznych. Tego się obawiałem. Czy będzie to Plikington, czy ASO ?

Napisano

> czy w przypadku kiedy pzu wam polecalo norglassa itp, mieliscie wykupione ubezpieczenie na

> oryginaly czy zamienniki. pytam sie, poniewaz kiedy ja korzystalem z pzu szyby zaproponowali

> od razu aso (wybralem jednak pieniadze do reki)

Ubezpieczenie szyb jest niezależne od polisy i - poza wyżej wymienionym przypadkiem nietypowej szyby dostępnej tylko w ASO - naprawa jest WYŁĄCZNIE na zamienniku.

Napisano

Mam ubezpieczenie szyb dokupione do pakietu dealerskiego w Allianz. Mialem szkodę z tego tytułu na początku roku i wymiana szyby odbyła się w ASO.

mar00ha

Napisano

> Dziękuję za odpowiedzi. Słyszałem, że Nordglass nie ma w ofercie szyb solarycznych. Tego się

> obawiałem. Czy będzie to Plikington, czy ASO ?

Zamiennik musi być identyczny z oryginałem, czyli musi mieć ten sam kolor i parametry jak oryginał.

Pozdrawiam BAS

Napisano

w zeszlym roku kupilem, ale po 2 miesiacach przyslali mi pismo, ze musze za to ubezpieczenie doplacic 1400zl... wiec zrezygnowalem i oddali mi kase...

Napisano

> w zeszlym roku kupilem, ale po 2 miesiacach przyslali mi pismo, ze musze za to ubezpieczenie

> doplacic 1400zl... wiec zrezygnowalem i oddali mi kase...

Kolega pyta raczej o osobówkę a Ty miałeś przeboje z autokarem. Z osobówkami raczej nie ma problemów.

Pozdrawiam BAS

Napisano

> Ubezpieczenie szyb jest niezależne od polisy i - poza wyżej wymienionym przypadkiem nietypowej

> szyby dostępnej tylko w ASO - naprawa jest WYŁĄCZNIE na zamienniku.

a co w przypadku auta na gwarancji?

Napisano

> a co w przypadku auta na gwarancji?

Ty decydujesz, co wybierasz - czy potencjalne problemy z gwarancją, czy naprawa w ASO za gotówkę/z AC.

Napisano

> Ty decydujesz, co wybierasz - czy potencjalne problemy z gwarancją, czy naprawa w ASO za gotówkę/z

> AC.

tak tez powiedziano mi przy odnowie ubezpieczenia, dlatego lepsza bylo ubezpieczenie znizek.

Napisano

> a co w przypadku auta na gwarancji?

Skoro zawarłeś taką a nie inną umowę, to wraz z jej skutkami, nieprawdaż?

Napisano
  • Autor

Dzisiaj warsztat powiedział mi, że mogę na życzenie dostać zamiennik Plikingtona. To mnie zaciekawiło. A jeszcze bardziej fakt, że mogę dostać inną niż miałem, byle się wyrobić w 2000. Czyli np. zamiast białej - zieloną

Napisano

> Skoro zawarłeś taką a nie inną umowę, to wraz z jej skutkami, nieprawdaż?

wlasnie z tych wzgledow jej nie przedluzylem tylko ubezpieczylem znizki OC/AC

Napisano

> Ubezpieczenie szyb jest niezależne od polisy i - poza wyżej wymienionym przypadkiem nietypowej

> szyby dostępnej tylko w ASO - naprawa jest WYŁĄCZNIE na zamienniku.

A co jeżeli oryginalna szyba jest podgrzewana, przyciemniana i jeszcze z filtrami IR?

Nie po to sie kupuje ubezpieczenie, aby w razie wypadku, wstawiali najtanszy zamiennik.

Napisano

> A co jeżeli oryginalna szyba jest podgrzewana, przyciemniana i jeszcze z filtrami IR?

> Nie po to sie kupuje ubezpieczenie, aby w razie wypadku, wstawiali najtanszy zamiennik.

jeśli jest podgrzewana to dostaniesz podgrzewaną, przy zgłoszeniu pytają jaką wersje samochodu masz- w moim przypadku o czujnik deszczu pytali

Napisano

> wlasnie z tych wzgledow jej nie przedluzylem tylko ubezpieczylem znizki OC/AC

Ile to kosztowalo?

Czy przy kazdej szkodzie znizki sa chronione czy tylko przy pierwszej?

Napisano

> A co jeżeli oryginalna szyba jest podgrzewana, przyciemniana i jeszcze z filtrami IR?

... to i tak z duuuużym prawdopodobieństwem jest w ofercie NG albo Pilkingtona.

> Nie po to sie kupuje ubezpieczenie, aby w razie wypadku, wstawiali najtanszy zamiennik.

Jak się kupuje gówniane ubezpieczenie, to się ma takie, a nie inne warunki.

Napisano

> wlasnie z tych wzgledow jej nie przedluzylem tylko ubezpieczylem znizki OC/AC

Znaczy już teraz zapłaciłeś składkę bez zniżek, ale łyknąłeś marketing bullshit :->

Napisano

> ... to i tak z duuuużym prawdopodobieństwem jest w ofercie NG albo Pilkingtona.

Zgadza się. Moja była na magazynie w Koszalinie. Przyciemniana i podgrzewana. A samochód bynajmniej nie jest z tych najbardziej popularnych.

Napisano

Dostaniesz szybę identyczną z oryginałem.

Pozdrawiam BAS

Napisano

> Zgadza się. Moja była na magazynie w Koszalinie. Przyciemniana i podgrzewana. A samochód bynajmniej

> nie jest z tych najbardziej popularnych.

Na 4 lata jak współpracuję z NG słownie RAZ nie mieli szyby - S80 z kamerami i czujnikiem laserowym.

Wymieniłem tego x-dziesiąt sztuk jak nie lepiej.

Napisano

> Ile to kosztowalo?

> Czy przy kazdej szkodzie znizki sa chronione czy tylko przy pierwszej?

50zł AC i 50zł OC - tylko pierwsza szkoda (dla każdego)

Napisano

> Znaczy już teraz zapłaciłeś składkę bez zniżek, ale łyknąłeś marketing bullshit :-

czemu tak twierdzisz? kosztowalo mnie to 50zł za AC i 50zł za OC - utrata znizek jest bardziej kosztowna :D

Napisano

> czemu tak twierdzisz? kosztowalo mnie to 50zł za AC i 50zł za OC - utrata znizek jest bardziej

> kosztowna :D

Jeszcze dodatkowo oceń prawdopodobieństwo takiego zdarzenia...

Przez -naście lat posiadania PJ z AC bez regresu korzystałem...

Cholera, nie korzystałem...

Samochodów w tym czasie kilka, równolegle zwykle 2 i więcej.

Sumując łączne wydatki na AC miałbym już z 1,5 nowego sensownego samochodu :-)

Napisano

> Na 4 lata jak współpracuję z NG słownie RAZ nie mieli szyby - S80 z kamerami i czujnikiem

> laserowym.

> Wymieniłem tego x-dziesiąt sztuk jak nie lepiej.

To zapytam przy okazji - czy u was też się tak szybko te szyby rysują? Wymieniałem przed zimą i mam już trochę rysek.

Napisano

> To zapytam przy okazji - czy u was też się tak szybko te szyby rysują? Wymieniałem przed zimą i mam

> już trochę rysek.

Z szybami to wszystko zależy od samochodu, jego miejsca i sposobu eksploatacji i kultury technicznej użytkownika.

Widywałem już samochody z zarąbiście wypiaskowanymi szybami po przebiegu 40 kkm, widywałem samochody z szybą jak nówka po przelocie 200+

Brak reguły, a na pewno ciężko powiązać ogólne "wyeksploatowanie" szyby z jej marką.

Napisano

> Z szybami to wszystko zależy od samochodu, jego miejsca i sposobu eksploatacji i kultury

> technicznej użytkownika.

> Widywałem już samochody z zarąbiście wypiaskowanymi szybami po przebiegu 40 kkm, widywałem

> samochody z szybą jak nówka po przelocie 200+

> Brak reguły, a na pewno ciężko powiązać ogólne "wyeksploatowanie" szyby z jej marką.

Miejsce i sposób eksploatacji taki sam jak wcześniej. A wydaje mi się że oryginalna nie rysowała się w takim tempie. Ale nie sprzeczam się - może mi się wydaje.

Napisano

> Jeszcze dodatkowo oceń prawdopodobieństwo takiego zdarzenia...

> Przez -naście lat posiadania PJ z AC bez regresu korzystałem...

> Cholera, nie korzystałem...

> Samochodów w tym czasie kilka, równolegle zwykle 2 i więcej.

> Sumując łączne wydatki na AC miałbym już z 1,5 nowego sensownego samochodu :-)

to do auta zony, a nie mojego hehe.gif

Napisano

> to do auta zony, a nie mojego

O tym właśnie mówię

• 2 miesiące później...
Napisano
  • Autor

Założyli mi szybę Plikingtona (po walce, w której się nie poddałem).

Wszystko szło "od ręki". Zadzwoniłem, zgłosiłem szkodę, po dwóch godzinach dzwonili, żeby się umówić na wymianę szyby. Pojechałem, podpisałem oświadczenie, że nie brałem udziału w kolizji i wymienili.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.