Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Płyny eksploatacyjne w bardzo starym aucie.

Featured Replies

Napisano

Witajcie

Jaki olej powinienem zalać do golfa II. Auto jest 1985 roku. Na liczniku widnieje 30 tys. przebiegu zlosnik.gif, ale tego nie jestem w stanie zweryfikować dokładnie. Książkę serwisową ma mniej więcej do tego przebiegu.

Silnik jest suchy, nic nie cieknie pracuje równo.

Silnik to 1.3 na gaźniku.

Odnośnie płynu układu chłodzenia to G12? Ruszać olej w skrzyni biegów? Hamulcowy to raczej na pewno powinienem wymienić tylko na jaki?

Inne cenne wskazówki chętnie poznam odnośnie obchodzenia się z takim autem.

Napisano

Pali olej ?? jak nie to ja bym wlał 10W40. Płyn chłodniczy to nie musi być G12, może być spokojnie jakieś Petrygo, Borygo itp. Olej w skrzyni biegów możesz ale nie musisz. Płyn hamulcowy to DOT-4.

To normalne auto , więc obchodź się z nim normalnie.

Napisano
  • Autor

> Pali olej ?? jak nie to ja bym wlał 10W40. Płyn chłodniczy to nie musi być G12, może być spokojnie

> jakieś Petrygo, Borygo itp. Olej w skrzyni biegów możesz ale nie musisz. Płyn hamulcowy to

> DOT-4.

> To normalne auto , więc obchodź się z nim normalnie.

Czy pali olej to nie wiem, ale też zastanawiałem się na 10W40.

Dzięki za wskazówki.

Napisano

> Witajcie

> Jaki olej powinienem zalać do golfa II. Auto jest 1985 roku. Na liczniku widnieje 30 tys. przebiegu

> , ale tego nie jestem w stanie zweryfikować dokładnie. Książkę serwisową ma mniej więcej do

> tego przebiegu.

> Silnik jest suchy, nic nie cieknie pracuje równo.

> Silnik to 1.3 na gaźniku.

wlej jakis Maxlife lub cos podobnego, do starych silników. albo poprostu to co zaleca producent?

> Odnośnie płynu układu chłodzenia to G12? Ruszać olej w skrzyni biegów? Hamulcowy to raczej na pewno

> powinienem wymienić tylko na jaki?

na taki jak zaleca producent.

> Inne cenne wskazówki chętnie poznam odnośnie obchodzenia się z takim autem.

jak kupilem w marcu mojego smoka - wymieniłem WSZYSTKIE 6 płynów wink.gif

Napisano

Jeśli ma kompresję, nie kopci, nie dymi, nie cieknie i trzyma stan to spokojnie 10W40 starczy. Jak coś tam jest nie bardzo, to wlej mu zwykłego mineralniaka i jeździj.

Napisano

> Witajcie

> Jaki olej powinienem zalać do golfa II. Auto jest 1985 roku. Na liczniku widnieje 30 tys. przebiegu

> , ale tego nie jestem w stanie zweryfikować dokładnie. Książkę serwisową ma mniej więcej do

> tego przebiegu.

Jeśli możesz stwierdzić jaki jest aktualnie wlany, to wlej taki sam.

Jeśli nie, to 10W40 lub 15W40. Nie przesadź ze zbyt wysoka specyfikacją API, wystarczy z taką sama, jaką zaleca producent (prawdopodobnie SE lub SF). Wyższa zbędna => wyrzucone pieniadze. Obecnie, wiosną, do tego motoru zalałbym 15W40.

Żadnych olejów "robiących cuda".

Producent dowolny, choć niektórych bym unikał (Castrol, Mobil)

> Odnośnie płynu układu chłodzenia to G12?

Tak, gotowy roztwór o niskiej korozyjnosci, bez "cudotwórczych własciwości".

> Ruszać olej w skrzyni biegów?

Tak, jak najbardziej. SAE 75W - 90

>Hamulcowy to raczej na pewno

Dowolny DOT4

Jesli ma serwo to też wymień (zwykły ATF).

Jeśli silnik i skrzynia są w bardzo dobrym, dobrym, lub zadowalajacym stanie, to nie używaj zadnych wynalazków i cudów.

Napisano

>Żadnych olejów "robiących cuda".

tzn?

> Producent dowolny, choć niektórych bym unikał (Castrol, Mobil)

uzasadnij? konkret jakis? czy widzimisię z garażu u Tadka?

Napisano
  • Autor

Dziękuję wam wszystkim. Wiem już co i jak. Od poniedziałku będę działał.

Napisano

Płyn chłodzący G12 VW zaczął stosować w latach 90-tych, wcześniej był G11 w kolorze zielonym. G12 różni się tym, że jest bezkrzemianowy.

Napisano

> Witajcie

> tego przebiegu.

> Odnośnie płynu układu chłodzenia to G12? Ruszać olej w skrzyni biegów? Hamulcowy to raczej na pewno

Uważałbym na oleje w pełni syntetyczne - na estrach.

W starych silnikach są uszczelki, które estry rozpuszczają i silnik cieknie jak sito. Stąd wzięły się mity o szkodliwości wlewania syntetyka po mineralnym, mimo, ze przyczyna cieknięcia jest całkiem inna.

Napisano

właśnie sprzedałem takiego golfa, którym jeździłem z powodzeniem 8 lat. Rocznik 1985, silnik 1.3 na gaźniku oznaczenie silnika MH.

Jeżeli skrzynia chodzi lekko to jej nie ruszaj, jeżeli nie to dla pewności wymień lub uzupełnij olej. Ja miałem jakis pełny syntetyk do skrzyń i skrzynia pracuje po dziś dzień bardzo ładnie.

Do silnika lałem Lotos gas, w międzyczasie wymieniałem uszczelkę pod głowicą i w silniku nie było żadnych nagarów ani innego syfu także polecam, chyba, ze masz tam aktualnie zalany półsyntetyk to taki bym zostawił, zimą będzie mniej gęstniał.

Co do płynu chłodniczego rozrabiałem sobie z koncentratu Glikoshell, niebieskiego.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.