Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Sprawdzenie dmumasy...jak bez rozbierania?

Featured Replies

Napisano

Witam!

Mam sprzeglo do wymiany, jak sprawdzic czy dwumase tez, bez rozbierania?

Nie mam dziwnych objawow, trzesienia, halasu przy starcie ani stopie silnika, jedynie przy dodawaniu i odejmowaniu gazu lekki strzal, stuk...

Sluchalem kiedys pod autem i to odglos dyferencjalu a nie ze skrzyni biegow..

Przy podniesiomym aucie i zalaczonym biegu, przy kreceniu kolem mam taki lekki luz, z metalicznym stukiem, wlasnie z okolic napedu, wyjscie osiek.

VCo by mnie warsztat nie naciagnal na dwumase...

Napisano

Jaki przebieg i czy juz zmieniales dwumas? jak co mam jeden na sprzedaż stan bdb do 1,9jtd 115KM

Napisano

Jeśli masz przebieg pod 200k to bym robił tak czy inaczej.

Dwumas tylko nowy...

Napisano
  • Autor

> Jaki przebieg i czy juz zmieniales dwumas? jak co mam jeden na sprzedaż stan bdb do 1,9jtd 115KM

250tys

frown.gif

Sprzegno nigdy nie robione, dwumas tym bardziej..

Napisz na priv ([email protected]) z oferta:)

Napisano

Rozglądnij się również za zakładem który zajmuje się regeneracją dwumas.

W sklepie kupisz nowe koło które tak naprawdę jest częścią regenerowaną, tyle że w fabryce.

Pzd

Napisano
  • Autor

> Rozglądnij się również za zakładem który zajmuje się regeneracją dwumas.

> W sklepie kupisz nowe koło które tak naprawdę jest częścią regenerowaną, tyle że w fabryce.

> Pzd

A znasz taki zaklad?

Ja nie..

W mojej okolicy nie ma, Poznan owszem, Warszawa...

Napisano

> A znasz taki zaklad?

> Ja nie..

jest kolo poznania firma ktora regeneruje itp..... ale ogolnie czytajac opinie ludzi co to robili to nie polecaja, cena regeneracji okolo 700 zl + jazda z kolem tu i tam...polecam poczytac w googlach

Napisano

> A znasz taki zaklad?

> Ja nie..

> W mojej okolicy nie ma, Poznan owszem, Warszawa...

moze cos takiego?

Napisano

Kup nowy Valeo i nie kombinuj. Jeśli masz szukać oszczędności to lepiej w ogóle nie wymieniaj bo to bez sensu robota.

Napisano
  • Autor

> Kup nowy Valeo i nie kombinuj. Jeśli masz szukać oszczędności to lepiej w ogóle nie wymieniaj bo to

> bez sensu robota.

za 1500zl?

sorry, ale to troche za duzo..

Napisano

To nie wymieniaj wcale. Nie rozumiem po co ładować tam używany albo regenerowany który równie dobrze może się rozlecieć szybciej niż ten który masz.

Albo nowy albo w ogóle.

Napisano

jak zakład robi regenerację profesjonalnie i ma renomę to można śmiało regenerować, niedaleko Koszalina w m. Gąski jest gościu który tym się zajmuje nie słyszałem aby były reklamacje na jego usługi (sam u niego nabijałem tarczę sprzęgła ) na usługę daje rok gwarancji w ciągu 3-4 godzin sprzęgło do odbioru waytogo.gif

co do przejechanych ponad 200tyś kilometrów i konieczności wymiany dwómasy to z własnego doświadczenia mogę powiedzieć że to jest mit : wszystko zależy od użytkownika - u mnie po wyciągnięciu skrzyni luzu poprzecznego nie było,wszystko pracowało płynnie bez oporu , bez nadmiernego luzu, powierzchnia bez żadnych wgłębień i wżerów

nie mam co prawda 200 tyś ale za niecałe 8 tyś magiczna liczba pojawi się na wyświetlaczu

co do stuku jaki kolega wchpikus opisuje to jest urok tych skrzyń biegów - też taki mam - winą jest mechanizm różnicowy, ja u siebie stwierdziłem jeszcze zbyt duży luz na półosi krótkiej a dokładnie to kielich krzyżaka jest już wyrobiony i w przyszłości do wymiany - niestety w internecie nie widać zamienników bo w aso cena zabija czerwona.gif

Napisano

> To nie wymieniaj wcale. Nie rozumiem po co ładować tam używany albo regenerowany który równie

> dobrze może się rozlecieć szybciej niż ten który masz.

> Albo nowy albo w ogóle.

Może lubi płacić co pół roku 500+ zł mechesowi za rozbieranie wink.gif 1500zł to i tak z 2x mniej niż OE w ASO :D

Napisano
  • Autor

> Może lubi płacić co pół roku 500+ zł mechesowi za rozbieranie 1500zł to i tak z 2x mniej niż OE w

> ASO :D

Nie lubie placic, jak kazdy....

Co do ceny dwumasy, to troche przesada.

I tak musze sciagnac skrzynie, wiec zobaczymy w jakim stanie jest kolo.

Co do wkladania nowego...lubie stilo, ale nie jest to moj priorytet w zyciu..

Jesli ktos ma na tyle kasy ze wywalenie 2k nanaprawe to nie problem, to ok, dla mnie to sporo i jesli mozna oszczedzic to czemu nie?

Tak samo jak ze sprzeglem...w warsztatach wolaja 1000zl za komplet (sam zakup) a w aso 415zl...da sie?

Mysle ze kolo z rozbitka lub regenerowane tez bedzie ok, nowe to przyrost formy nad trescia...jak zrobie nim jeszcze z 50tys to dobrze.

Napisano

Jeśli nie tłucze to przy tym przebiegu jest szansa ze poprzedni właściciel już wymienił.

Jeśli masz jeszcze zamiar nim długo jeździć to zrób porządnie. Jak nie to rób na sztukę.

Napisano

> Nie lubie placic, jak kazdy....

> Co do ceny dwumasy, to troche przesada.

> I tak musze sciagnac skrzynie, wiec zobaczymy w jakim stanie jest kolo.

> Co do wkladania nowego...lubie stilo, ale nie jest to moj priorytet w zyciu..

> Jesli ktos ma na tyle kasy ze wywalenie 2k nanaprawe to nie problem, to ok, dla mnie to sporo i

> jesli mozna oszczedzic to czemu nie?

> Tak samo jak ze sprzeglem...w warsztatach wolaja 1000zl za komplet (sam zakup) a w aso 415zl...da

> sie?

> Mysle ze kolo z rozbitka lub regenerowane tez bedzie ok, nowe to przyrost formy nad trescia...jak

> zrobie nim jeszcze z 50tys to dobrze.

Troszke Offtop...

Wchpikus - obraziles sie na mnie? Troche niepowaznie postepujesz...prosze daj znac w sprawie swiatel: zrobie albo nie zrobie. Bede chociaz spokojnie spal.

Napisano

> Sorry, nie mam czasu na to ostatnio, za duzo roboty..

> Zlec komus..

Sęk w tym ze nikt sie w to nie chce bawic. Albo same ciemniaki albo po prostu brak checi - licze tylko na Ciebie

Napisano
  • Autor

Teraz zaczelo tluc, ale tylko jak sie odpusci gaz, wiec chyba sie konczy.

Albo mam luzy gdzies na lozysku..trzeba rozebrac i sprawdzic.

Napisano

> za 1500zl?

> sorry, ale to troche za duzo..

Jeśli nie stać Cię na utrzymanie samochodu, sprzedaj go i kup seicento. Tam nie ma dwumasy!

Trochę ,,wrednie'' , ale prawdziwie - nie gniewaj się, lecz dzwią mnie ludzie którzy kupują samochody na które ich nie stać mówiąc potocznie.

20.GIF

Napisano

Panowie przypominam że jesteśmy na technicznyma nei na SSP.

IMHO Jesli masz zamiar używać to auto jeszcze jakiś czas: minimum 2-3 lata - wymień, kup nowe, jesli raczej myslisz powoli nad zmiana samochodu - zostaw skoro uważasz, że jest jeszcze dobre.

Czytałem pewną teorię (nie wiem na ile podpartą faktami, tym bardziej, że było to ma MK), że jeśli wymienisz sprzęgło bez 2 masy, to nowe sprzegło dobija 2-masa, który powoduje szynsze zużycie nowego sprzęgła, więc w efekcie, dośc szybko (bez sprecyzowania ile to jest) nastepuje degradacja jedngo i drugiego i trza wydać drugi raz na nowe sprzeglo dwumase i robotę.

Moim zdaniem, 250 tys na sprzęgło i 2-mas to naprawdę przyzwoity wynik.

Napisano
  • Autor

No ladnie, jeszcze dostaje horse.gif ze szukam oszczednosci..:(

Panowie, jak dobijecie do 25o tys to pogadamy, niestety tak to juz jest,latwo mowic jak sie nie ma na co kasy wydawac..

Co do przebiegu, bardzo dobty wynik..dziwie ze ze jeszcze wogole chodzi..

Napisano

Nowe koło dwumasowe Valeo - 1035 zł, nowe sprzęgło kompletne z dociskiem Valeo - 485 zł.

Pozdrawiam

Napisano

> Jeśli nie stać Cię na utrzymanie samochodu, sprzedaj go i kup seicento. Tam nie ma dwumasy!

> Trochę ,,wrednie'' , ale prawdziwie - nie gniewaj się, lecz dzwią mnie ludzie którzy kupują

> samochody na które ich nie stać mówiąc potocznie.

popieram ! niestety ludzie kupują auta i nie myślą o kosztach ewentualnego utrzymania poza paliwem smile.gif

Napisano

> Trochę ,,wrednie'' , ale prawdziwie - nie gniewaj się, lecz dzwią mnie ludzie którzy kupują

> samochody na które ich nie stać mówiąc potocznie.

offtopic.gif

Jest wielu takich co kupi starą betke , subaru itp z samopoziomowaniem a potem dziwią się jak do mnie dzwonią ,że kierunek ASO i 2500zł za 1 amorek , jak auto warte 8-10tys ...

offtopic.gif

Napisano
  • Autor

> Nowe koło dwumasowe Valeo - 1035 zł, nowe sprzęgło kompletne z dociskiem Valeo - 485 zł.

> Pozdrawiam

Skad masz te ceny?

Napisano

> popieram ! niestety ludzie kupują auta i nie myślą o kosztach ewentualnego utrzymania poza paliwem

Czasami nawet koszty paliwa są dla nich zaskoczeniem... :/

Tak czytam wątek i lekko niedowierzam...

W temacie: gdybym zamierzał auto trzymać na przynajmniej 50-80kkm to robiłbym sprzęgło i dwumas na nowych częściach.

Inaczej wymien sprzeglo i zostaw ten dwumas który posiadasz.

Napisano

> Skad masz te ceny?

Z Alledrogo - jak kupisz poza aukcjami to utargujesz co najmniej 5%, mówimy oczywiście o zakupie w firmach z fakturą itd.

Pozdrawiam

Napisano

> Czasami nawet koszty paliwa są dla nich zaskoczeniem... :/

> Tak czytam wątek i lekko niedowierzam...

> W temacie: gdybym zamierzał auto trzymać na przynajmniej 50-80kkm to robiłbym sprzęgło i dwumas na

> nowych częściach.

> Inaczej wymien sprzeglo i zostaw ten dwumas który posiadasz.

A jak mu się wysra za 10 tysięcy? Z tego co pisał pierwsze objawy już się pojawiły. Dla mnie jako kupującego udokumentowana wymiana sprzęgła i dwumasu na markowy, byłaby bardzo motywująca do położenia kilku setek więcej przy zakupie.

Napisano
  • Autor

> A jak mu się wysra za 10 tysięcy? Z tego co pisał pierwsze objawy już się pojawiły. Dla mnie jako

> kupującego udokumentowana wymiana sprzęgła i dwumasu na markowy, byłaby bardzo motywująca do

> położenia kilku setek więcej przy zakupie.

Dokladnie tak chce zrobic, ale warto popytac na tym forum, od tego chyba jest, tak?

smile.gif

Napisano

> Jest wielu takich co kupi starą betke , subaru itp z samopoziomowaniem a potem dziwią się jak do

> mnie dzwonią ,że kierunek ASO i 2500zł za 1 amorek , jak auto warte 8-10tys ...

Ale nie rozmawiamy o zakupie używanych wahaczy i tarcz hamulcowych.

Chyba jest różnica między robieniem z auta szrotowiska, a rozsądnym wydawaniem pieniędzy.

Pytałem wcześniej czy przypadkiem w sklepie nie kupuje się regenerowanych fabrycznie dwumas. W naszym kraju chyba są zakłady które potrafią zrobić taką regenerację w profesjonalny sposób.

A idąc Waszym tokiem myślenia to w momencie kiedy siadają wtryski i/lub turbo w klekocie to też kupujecie nowe, żeby nikt Was nie posądził o druciarstwo, czy wybieracie regenerację??

Pzd

Napisano
  • Autor

Witam!

> Chyba jest różnica między robieniem z auta szrotowiska, a rozsądnym wydawaniem pieniędzy.

Dokladnie o tym mowilem, przyklad z zycia, warsztat wola za sprzeglo 1000zl a mozesz je dostac za 500..wiec o co chodzi?

Tak samo jest z wieloma rzeczami..nie warto przeplacac, chyba ze ktos lubi..

Co do zakupu zlomu i potem placzu..nie wierze ze zakupione auto to zlom.wiem co bralem i liczylem sie z tym, ze moze bedzie trzeba inwestowac.

Zrobilem juzduzo w aucie i wcale nie zaluje, wiec nie wiem o co chodzi..

Pytanie bylo proste, czy warto czy nie,mechanicy roznie mowia..

Mozliwe ze warto wymienic na nowe caly komplet, ale slyszalem tez ze mozna uzywke...co kto woli.

Jesli jest mozliwosc wydania 2000za wszystko to chyba lepiej niz 3500?

Napisano

> Ale nie rozmawiamy o zakupie używanych wahaczy i tarcz hamulcowych.

> Chyba jest różnica między robieniem z auta szrotowiska, a rozsądnym wydawaniem pieniędzy.

> Pytałem wcześniej czy przypadkiem w sklepie nie kupuje się regenerowanych fabrycznie dwumas. W

> naszym kraju chyba są zakłady które potrafią zrobić taką regenerację w profesjonalny sposób.

> A idąc Waszym tokiem myślenia to w momencie kiedy siadają wtryski i/lub turbo w klekocie to też

> kupujecie nowe, żeby nikt Was nie posądził o druciarstwo, czy wybieracie regenerację??

> Pzd

Niestety z regeneracją dwumasy jest loteria, masz oczywiście gwarancję, jednak koszta dodatkowej wymiany praktycznie zjedzą oszczędność w stosunku do nowej.

Napisano

> Niestety z regeneracją dwumasy jest loteria, masz oczywiście gwarancję, jednak koszta dodatkowej

> wymiany praktycznie zjedzą oszczędność w stosunku do nowej.

Gwarancja również powinna obejmować koszt montażu/demontażu i to zarówno na koło regenerowane fabrycznie jak i w niezależnym serwisie. ok.gif

Zresztą wypadało by się zapytać na motokąciku tam napewno większe jest prawdopodobieństwo userów z regenerowanym kołem.

Pzd

Napisano

> Pytanie bylo proste, czy warto czy nie,mechanicy roznie mowia..

Odpowiedź: nie warto.

Napisano

> A jak mu się wysra za 10 tysięcy? Z tego co pisał pierwsze objawy już się pojawiły. Dla mnie jako

> kupującego udokumentowana wymiana sprzęgła i dwumasu na markowy, byłaby bardzo motywująca do

> położenia kilku setek więcej przy zakupie.

Skoro bierze pod uwagę, cytuję:

>Mysle ze kolo z rozbitka lub regenerowane tez bedzie ok, nowe to przyrost formy nad trescia...jak zrobie nim jeszcze z 50tys to dobrze.

to chyba jednak lepiej zostawić to które ma.

Napisano

> Gwarancja również powinna obejmować koszt montażu/demontażu i to zarówno na koło regenerowane

Dobry żart wpysk.gif meches z regeneratorem będą się przerzucać winą i tyle w temacie gwarancji obejmującej koszty montażu/demontażu.

A w PL takie prawo ,że nie wygrasz , chyba ,że masz zbędne 2-3 lata by auto stało na parkingu jako przedmiot sprawy sądowej.

Napisano

> Dobry żart meches z regeneratorem będą się przerzucać winą i tyle w temacie gwarancji obejmującej

> koszty montażu/demontażu.

A jak kupię koło u Ciebie i okaże się że trafiła mi się wadliwa sztuka to będzie inaczej?? Czy producent uzna moje roszczenie czy po miesiącu wyśle mi info że koło jest ok idź Pan do mechanika?

> A w PL takie prawo ,że nie wygrasz , chyba ,że masz zbędne 2-3 lata by auto stało na parkingu jako

> przedmiot sprawy sądowej.

Mogę się mylić, ale chyba w naszym kraju są rzeczoznawcy którzy są w stanie stwierdzić że wina leży po stronie regeneratora lub mechanika. A myślę że prędzej zakład regenerujący zmięknie(po info że koło idzie do rzeczoznawcy i będą zwracać wszystkie koszty łącznie z sądowymi, plus szczegółowe opisanie sprawy na kilku forach motoryzacyjnych) niż Valeo lub inny producent?

Pzd

Napisano
  • Autor

Witam!

Dziwne, objawy ustaly..

Zwiedzilem kilku mechanikow, nie potrafili zdiagnozowac w takim stanie..

Przestalo buczec, choc telepie troche autem na wolnych obrotach...albo jestem wyczulony.

Na razie nie robie, puki sie nie rozsypie..

Co do dyskusji, jednak jak juz to nowe kolo, nowe sprzeglo i wysprzeglik (niestety zintegrowany z lozyskiem oporowym)

Dziwne ze cos sie tam ulozylo i obecnie jest cisza, czekam az objaw bedzie caly czas.

Napisano

> Co do dyskusji, jednak jak juz to nowe kolo, nowe sprzeglo i wysprzeglik (niestety zintegrowany z lozyskiem oporowym)

W końcu ok.gif Aktywator sprzęgła (wysprzęglik) warto wziąć oryginał bo cena jest przystępna (ok 240zł).

Napisano
  • Autor

> W końcu Aktywator sprzęgła (wysprzęglik) warto wziąć oryginał bo cena jest przystępna (ok 240zł).

Tak, okolo 300zl..

Czekam na gotowke, robocizna u mnie w miescie ok 300-450zl..

Napisano

> Tak, okolo 300zl..

Da się taniej.

Napisano
  • Autor

> Da się taniej.

Ciekawe jak?

Mechanik nie wie czy trzeba sanki zdjac czy nie, wiec moze byc 300 a moze byc 450..

Napisano

Chodzi mi o aktywator sprzęgła. Cena za robotę wydaje się rozsądna.

Napisano
  • Autor

> Chodzi mi o aktywator sprzęgła. Cena za robotę wydaje się rozsądna.

Aaa. no tak

Sprawdzone w ASO, sprzeglo cena ok, dwumas faktycznie za 1000 znajde, reszta jeszcze do poszukania

Napisano

pewnie DKZ już się zablokowało smile.gif:):)

Napisano

> Mechanik nie wie czy trzeba sanki zdjac czy nie, wiec moze byc 300 a moze byc 450..

to powiedz mu,że nie trzeba to da Ci rabat smile.gif:):)

Napisano

> DKZ?

dwumasowe kolo zamachowe

Napisano
  • Autor

> dwumasowe kolo zamachowe

A mowisz o ustapieniu objawow..

No tak, moze byc ze sie juz zablokowalo...

Objawy lekkie sa, od czasu do czasu cos telepie, ale nic pozatym..

No moze ze troche buda trzesie na luzie..jakby mocniej..

Tak czy siak, trzeba kupic zdemontowac i zalozyc, bedziemy obserwowac i zbierac kasiore.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.