Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

wykrecajacy sie altek..

Featured Replies

Napisano

halo

diagnozy jeszcze nie mam wiec chetnie poslucham sugestii ok.gif

takie wrozenie z fusow

co moze powodowac wykrecanie sie srub (dolna i gorna do regulacji) alternatora ?

dodam ze obudowa altka jest chromowana co w moim mniemaniu nie powinno miec zadnego wplywu na to

rzecz zdazrzyla sie 2 razy w przeciagu 300 km, obydwie sruby rownomiernie

naciag paska, osiowo tez idzie prosto

Napisano

> halo

> diagnozy jeszcze nie mam wiec chetnie poslucham sugestii

> takie wrozenie z fusow

> co moze powodowac wykrecanie sie srub (dolna i gorna do regulacji) alternatora ?

> dodam ze obudowa altka jest chromowana co w moim mniemaniu nie powinno miec zadnego wplywu na to

> rzecz zdazrzyla sie 2 razy w przeciagu 300 km, obydwie sruby rownomiernie

> naciag paska, osiowo tez idzie prosto

wklej na kleju do gwintów i juz sie nie bedą wykrecały

Napisano

> halo

> takie wrozenie z fusow

> co moze powodowac wykrecanie sie srub (dolna i gorna do regulacji) alternatora ?

> dodam ze obudowa altka jest chromowana co w moim mniemaniu nie powinno miec zadnego wplywu na to

dociagnij z odpowiednia sila i daj podkladki sprezynujace,

a druga sprawa zobacz czy kolo altka nie obija o podluznice. Nie wiem jak traktujesz silnik i jak jezdzisz ale przy seryjnych poduszkach w cento silnik lata po komorze jak szmata.

Napisano

> halo

> takie wrozenie z fusow

ja bym dal nasadki samo zakręcające się i problem z głowy ja takie mam.....

Napisano
  • Autor

> ja bym dal nasadki samo zakręcające się i problem z głowy ja takie mam.....

mozesz pokazac o czym mowa ?

ale Wy mi nie chcecie powiedziec ze TTTM zlosnik.gif ?

sruby mocowania altka nie sa chromowane, kolko nie wadzi o podluznice, a auto nie jest palowane wogole

Napisano

> klik

tak tylko altek jak dobrze pamiętam jest przykręcany śrubami, a nie nakrętkami, więc to w niczym nie pomoże

Napisano

> tak tylko altek jak dobrze pamiętam jest przykręcany śrubami, a nie nakrętkami, więc to w niczym

> nie pomoże

to jest to ....wkręć ta nasadkę i nie ma lipy !!! mam takie u siebie działają.... smile.gif

Napisano

> mozesz pokazac o czym mowa ?

> ale Wy mi nie chcecie powiedziec ze TTTM ?

> sruby mocowania altka nie sa chromowane, kolko nie wadzi o podluznice, a auto nie jest palowane

> wogole

sruby rozumiem o dpowiedniej twardosci ? grinser006.gif nie meblowe 5,8 cfaniaczek.gif

sprawdz jakosc gwintow w bloku i srub bo jesli sa juz kiepskie to tez moze nie trzymac

Dokrec to porządnie !!!

Napisano

Możesz ewentualnie dać szpilki na klej do gwintów jak wspomniał molo i dopiero te nakrętki z teflonem zakręcić. Nie ma opcji żeby się wtedy odkręciło.

Ale czy chce Ci się bawić? 270751858-jezyk.gif

oink.gif

Napisano

> to jest to ....wkręć ta nasadkę i nie ma lipy !!! mam takie u siebie działają....

nie wiem kolego czy piszesz tego posta by nabić posty (bo chyba tak jest) ale alternator trzymają śruby więc nakrętki może sobie wsadzić wiesz gdzie

Napisano

> nie wiem kolego czy piszesz tego posta by nabić posty (bo chyba tak jest) ale alternator trzymają

> śruby więc nakrętki może sobie wsadzić wiesz gdzie

Ale wcześniej hmm.gif pisali o zmianie śrub na szpilki.

Napisano

Szpilki utrudnią lub uniemożliwią montaż altka na samochodzie.

Lepiej dać karbowane podkładki pod śruby.

Napisano

do momentu odpowiedzi na mego posta niestety o szpilkach nie było mowy tylko o kleju do nich

Napisano

wkręć z odrobiną czerwonego kleju do gwintów i już się nie odkręcą

Napisano

> nie wiem kolego czy piszesz tego posta by nabić posty (bo chyba tak jest) ale alternator trzymają

> śruby więc nakrętki może sobie wsadzić wiesz gdzie

wsadzić nie wsadziłem lecz wkręciłem...... nabijać postów nie muszę bo do niczego mi to nie potrzebne....ale skoro jesteś mądrzejszy bo masz duży staż to proszę bardzo...mistrzu.....

Napisano

chłopie ile razy mam Ci powtarzać, że alternator przykręcony jest śrubami, a nie nakrętkami. Jeśli u twierdzisz, że u Ciebie jest inaczej to proszę o foto

PS. nie uważam się za mistrza tylko czasami denerwuje mnie pisanie postów, bez zgłębienia tematu

Napisano

> klik

Wojtek to jest nakrętka, a kolega mówi o nasadce zlosnik.gif

Napisano

dobra chłopie dajemy śrubę a potem dajemy ta nieszczęsna nasadkę....czego jeszcze nie rozumiesz...bo widzę ze myślałeś ze sama nasadka go przykręciłem...chciałem pomóc....skoro u mnie tak jest to nie widzę problemu by było u innych....może złe się wyraziłem ale fotka przedstawia właśnie to czego użyłem już nie pierwszy raz w aucie ,wiec nie rozumiem gdzie ja na bijam posty tylko potwierdziłem ze to jest ta nasadka.....foty Ci nie pokaże bo nie mam, zresztą jest to zbyt proste i głupie by robić temu zdjęcie tongue.gif

ps znowu nabijam posty yikes.gif

Napisano

> dobra chłopie dajemy śrubę a potem dajemy ta nieszczęsna nasadkę....czego jeszcze nie

> rozumiesz..

Możesz to narysować?

Bo zdaje sie że śruby mocujące są wkręcone w blok silnika, i tam nie bardzo gdzie jest dać nakrętki dodatkowo hmm.gif

Napisano

> Możesz to narysować?

> Bo zdaje sie że śruby mocujące są wkręcone w blok silnika, i tam nie bardzo gdzie jest dać nakrętki

> dodatkowo

nie umiem rysować tongue.gif ale po szybkiej konsultacji by mieć pewność.....ta nakrętkę samokontrująca założyłem na śrubę do regulacji.....jest miejsce bo śruby się nie chowają do środka lecz wystają.....chciałby tez zaznaczyć ze musiałem zmienić śrubę ponieważ oryginalnej juz nie moglem założyć z braku miejsca , było za ciasno.....by odkręcić altka z tego co mi wiadomo trzeba odkręcić łapę silnika.....co prawda śruba wyszła ale by ja włożyć to juz inna bajka.....

Napisano

> nie umiem rysować ale po szybkiej konsultacji by mieć pewność.....ta nakrętkę samokontrująca

> założyłem na śrubę do regulacji.....jest miejsce bo śruby się nie chowają do środka lecz

> wystają.....chciałby tez zaznaczyć ze musiałem zmienić śrubę ponieważ oryginalnej juz nie

> moglem założyć z braku miejsca , było za ciasno.....by odkręcić altka z tego co mi wiadomo

> trzeba odkręcić łapę silnika.....co prawda śruba wyszła ale by ja włożyć to juz inna

> bajka.....

<Mówiąc krótko, wydłuzyłęś śrubę luzowaną pry regulacji, na dłuższa, i zamiast dokręcać samą śrubę, robi ona za szpilkę, a dokręcasz nakrętką samokontrującą.

ale drut zlosnik.gif odrobina kleju do śrub (przeciw odkręcaniu samoczynnemu) by wystarczyła...

Napisano
  • Autor

osadzony na kleju do gwintow, + dodatkowo podkladki sprezynujace, jutro testy ok.gif

Napisano

ponieważ miałem dość duże problemy z oryginalna śruba wiec dałem taka.....czyli wszystko jasne a tyle pisania i nie potrzebnych postów crazy.gif tak ważnych co dla nie których...pozdro

Napisano

widzę, że masz tak samo problem sobie to wyobrazić jak ja. Kolega zamienił serię śrubę na dłuższą, bo miał ciasno. Więc jestem ciekaw jak założył dłuższą, miejsce się nagle znalazło yikes.gif

Ja czekam na fotki od kolegi, bez nich nie uwierzę

Napisano

> widzę, że masz tak samo problem sobie to wyobrazić jak ja. Kolega zamienił serię śrubę na dłuższą,

> bo miał ciasno. Więc jestem ciekaw jak założył dłuższą, miejsce się nagle znalazło

> Ja czekam na fotki od kolegi, bez nich nie uwierzę

śrubę oryginalna trzeba było wkręcić z czym miałem poważny problem...wiec dałem cieka śrubę która przeleciała na wylot bez problemu....proste rozwiązanie.....to chyba możecie sobie już wyobrazić...a i mowa o śrubie do regulacji.....reszta na oryginalnych śrubach jest....

Napisano

no to dobra to sprawę jednej śruby mamy już za sobą, aczkolwiek ta zamiana śruby jak dla mnie to nie fachowe podejście i w projekcie Darka nie wyglądało by to estetycznie

Napisano

> no to dobra to sprawę jednej śruby mamy już za sobą, aczkolwiek ta zamiana śruby jak dla mnie to

> nie fachowe podejście i w projekcie Darka nie wyglądało by to estetycznie

estetycznie może i by było gdybym odkręcił łapę silnika bodajże.....z mojej strony to już wszystko....już więcej nie nabijam postów.... blush.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.