Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Kupiłem auto. Odmawiam przerejestrowania

Featured Replies

Napisano
  • Autor

> mylisz pojęcia

> leasing może powiadomić, że zbył Tobie auto, a Ty masz obowiązek wystapić do WK z wnioskiem o

> zarejestrowanie pojazdu

> Nie wiem na jaką Ty odpowiedź liczysz

Dowód rejestracyjny - Pouczenie: Właściciel pojazdu jest zobowiązany zgłosic w ciągu 30 dni organowi który wydał dowód rejestracyjny, wszelkie zmiany danych zawartych w dowodzie rejestracyjnym pojazdu.

Napisano

> Dowód rejestracyjny - Pouczenie: Właściciel pojazdu jest zobowiązany zgłosic w ciągu 30 dni

> organowi który wydał dowód rejestracyjny, wszelkie zmiany danych zawartych w dowodzie

> rejestracyjnym pojazdu.

Podjąłeś słuszną decyzję. Szkoda, żeby Panie w WK musiały się z Tobą użerać, bo i tak pewnie nie miałbyś wszystkich papierów ze sobą, albo wniosek źle wypełniony i jeszcze te Panie byś za to obwiniał wink.gif

Napisano

> Dowód rejestracyjny - Pouczenie: Właściciel pojazdu jest zobowiązany zgłosic w ciągu 30 dni

> organowi który wydał dowód rejestracyjny, wszelkie zmiany danych zawartych w dowodzie

> rejestracyjnym pojazdu.

Przecież Ty jesteś właścicielem pad.gif

Napisano

> Sprawdzasz dane wlasciciela nr.1 (tego z pierwszej umowy) z dowodem rejestracyjnym

> Sprawdzasz dane wlasciciela nr.2 (tego od ktorego kupujesz) z dowodem osobistym

> I jak wszystko sie zgadza, to co moze byc nie tak?

Moze byc tak, ze auto moze byc zastawem bankowym/skarbowym, o czym w zadnym posiadanym przez kolejnego nabywce dokumencie nie bedzie ani slowa.

Chcac zarejestrowac w WK auto z zastawem mozna sie niezle zdziwic i nawet jesli sprawe da sie wyprostowac to nerwowo troche moze kosztowac.

Napisano

> mylisz pojęcia

> leasing może powiadomić, że zbył Tobie auto, a Ty masz obowiązek wystapić do WK z wnioskiem o

> zarejestrowanie pojazdu

> Nie wiem na jaką Ty odpowiedź liczysz

Błąd. Niestety (!) marol3f tu ma rację, masz powiadomić WK a nie przerejestrowywać pojazd. Prosty przykład - nie zarejestrują Ci pojazdu bez ważnych badań technicznych, kupujesz złoma do remontu, idziesz do WK, dajesz pisemko na dziennik i do domu.

Napisano

> Tablice są przykręcone do zderzaka i klapy tylnej śrubami zamkowymi , więc zerwanie, wyrwanie ich

> jest bardzo trudne.

> Samochodem tym mam zamiar jeździc do końca miejsc na wbicie pieczątek z przeglądu technicznego do

> dowodu rejestracyjnego, czyli do końca 2020. Co roku zdam relację jak mi poszło.

a ja Ci życzę żebyś jak najszybciej trafił na służbistę w mundurze skromny.gif

i najlepiej jak będziesz gdzieś w trasie, np na początku urlopu grinser006.gif

przez takich spryciarzy ludzie mają tylko kłopoty icon_rolleyes.gif

ostatnio ojcu przyszło kilka mandatów za parkowanie i teraz się tłumaczy bo jakiś cfaniak zlał temat jak Ty, może nawet myślał że mu się uda smirk.gif

w pracy miałem przypadek że koleś uciekł z miejsca wypadku i oczywiście wzywali poprzedniego właściciela

a że po tyłku możesz dostać Ty, to podam Ci przykład w drugą stronę, kolizja DR zatrzymuje policja

a poprzedni właściciel znika (wyjechał z kraju) ... DR nie do odzyskania, auto za grosze chyba kupił jakiś handlarz hmm.gif

Napisano

> a poprzedni właściciel znika (wyjechał z kraju) ... DR nie do odzyskania, auto za grosze chyba

> kupił jakiś handlarz

Tak z ciekawosci, nie wydadza DR na pojazd jego legalnemu wlascicielowi (na podstawie umowy, ktoremu tenze DR zabierali i zapewne jemu pokwitowanie zabrania wydali), albo w inny sposob nie da sie przestac kombinowac i to auto zarejestrowac?

Wiem, ze kupujacy kombinowal z rejestracja, ale w koncu to on jest wlascicielem auta i powinna jest jakas sciezka zalegalizowania tego w przypadku o ktorym piszesz.

Napisano

> Tak z ciekawosci, nie wydadza DR na pojazd jego legalnemu wlascicielowi (na podstawie umowy,

> ktoremu tenze DR zabierali i zapewne jemu pokwitowanie zabrania wydali), albo w inny sposob

> nie da sie przestac kombinowac i to auto zarejestrowac?

> Wiem, ze kupujacy kombinowal z rejestracja, ale w koncu to on jest wlascicielem auta i powinna jest

> jakas sciezka zalegalizowania tego w przypadku o ktorym piszesz.

może i jest, wiem że dwa lata auto stało po dzwonie (zrobione)

w końcu sprzedali, gdyby się dało tak po prostu iść i odebrać DR to pewnie by odebrali hmm.gif

z tym że było to kilkanaście lat temu, być może teraz już są inne "wytyczne"

Napisano

> mnie wiem ale obawiałbym się konsekwencji w sutuacji gdybyś spowodował tym autem kolizję. TU łapią

> sie wszystkich możl zeby odmówić wypłaty odszkodowania

Dwa razy ktoś we mnie wjechał i dwa razy miałem nie przerejestrowane auto ( raz było raptem po 3 tygodniach od zakupu, a drugi raz jakieś 2 miesiące) i nie było żadnych problemów z wypłatą ubezpieczenia, wystarczyło pokazać umowę k-s, skserowali ją i tyle ok.gifwazniak.gif

Napisano

> Kupiłem auto ale nie chcę go przerejestrowywać.

> Mam wszystkie papiery:

> - fakturę zakupu( sprzedającym była firma)

> - świstek z oc - z dniem zakupu pdpisałem wypowiedzenie starego oc i kupiłem nowe na mnie,

> - katrę pjazdu,

> - dowód rej. wystawiony na poprzeniego właściciela.

> Auto kupiłem w marcu. Do dzisiaj nie zgłaszałem w WK fakty zakupu, jeżdzę na starym dowodzie ale na

> nowy oc. Co mi grozi w razie kontroli przez drogówkę?

Nic Ci nie grozi. Kompletnie nic. I możesz się na mnie powołać. zlosnik.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.