Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Kupiłem auto. Odmawiam przerejestrowania

Featured Replies

Napisano

> Też odniosłem takie wrażenie, dlatego pytałem...

spoko , literówka chodziło o D.R.

Napisano

> Miałem 2 lata sraczyka nieprzerejestrowanego, OC było wykupione na moje dane wg umowy K-S i nr rej

> z DR. Opłaciłem tylko US. Sprzedałem dalej spisując zwykłą umowę.

Dla jednego kupującego to nie ma znaczenia, inny się wycofa. Aut jest na pęczki, po co się gimnastykować z czymś takim. A jeszcze jak auto niechodliwe, i zniechęca klientów...

Napisano

> Dla jednego kupującego to nie ma znaczenia, inny się wycofa. Aut jest na pęczki, po co się

> gimnastykować z czymś takim. A jeszcze jak auto niechodliwe, i zniechęca klientów...

Ale tu nie ma zadnego gimnastykowania sie. Po prostu kolejny kupujacy pojdzie to auto zarejestrowac z dwoma umowami, a nie z jedna. Tylko taka roznica.

Napisano

> Ale tu nie ma zadnego gimnastykowania sie. Po prostu kolejny kupujacy pojdzie to auto zarejestrowac

> z dwoma umowami, a nie z jedna. Tylko taka roznica.

No nie do końca, bo co zrobisz ze starą umową jak coś w niej bedzie nie tak?

Napisano

> a zgłosiłeś w WK ??? - miałem taki sam numer , ksero zaświadczenia z WK wysyłane pocztą do

> zainteresowanych instytucji oszczędziły mi wiele czasu

a z czym jechać do WK ? i może być pierwsza lepsza czy tam gdzie jesteśmy zameldowani ?

Napisano

> Nie jestem handlarzem. mam wrodzoną awresję i awersję postępująco- nabytą do pań i panów

> urzędniczych obyczajów.

znaczy podatków nie płacisz, DO nie posiadasz i PJ również

to w zasadzie nie musiałeś również OC robić i umowy K-S podpisywać

Napisano

> a z czym jechać do WK ? i może być pierwsza lepsza czy tam gdzie jesteśmy zameldowani ?

tam gdzie auto rejestrowałeś

Napisano

> a z czym jechać do WK ? i może być pierwsza lepsza czy tam gdzie jesteśmy zameldowani ?

Wniosek -zawiadomienie o zbyciu auta + umowa sprzedaży. Na umowie wbiją ci stempel o dacie zgłoszenia.

Napisano

tam gdzie rejestrowałeś i jedziesz z umową K-S po pieczątkę

warto , bo potem sporo czasu oszczędzasz - niedawno sprzedałem padlinę i na umowie wpisałem datę i godzinę , tego samego dnia zgłosiłem i miałem farta, bo nowy właściciel chciał zatankować na mój koszt 270751858-jezyk.gif

Napisano

> No nie do końca, bo co zrobisz ze starą umową jak coś w niej bedzie nie tak?

Sprawdzasz dane wlasciciela nr.1 (tego z pierwszej umowy) z dowodem rejestracyjnym

Sprawdzasz dane wlasciciela nr.2 (tego od ktorego kupujesz) z dowodem osobistym

I jak wszystko sie zgadza, to co moze byc nie tak?

Napisano
  • Autor

> znaczy podatków nie płacisz, DO nie posiadasz i PJ również

> to w zasadzie nie musiałeś również OC robić i umowy K-S podpisywać

Jestem zwykłym obywatelem szarakiem, czynnym podatnikiem, posiadaczem ważnego DO i paszportu. PJ mam nowe bezterminowe. Oc na samochód mam wykupione na siebie. Oleam jednak zakupu nowych tablic rejestracyjnych, nowego dowodu rejestracyjnego oraz nalepek legalizacyjnych.

Napisano

> Jestem zwykłym obywatelem szarakiem, czynnym podatnikiem, posiadaczem ważnego DO i paszportu. PJ

> mam nowe bezterminowe. Oc na samochód mam wykupione na siebie. Oleam jednak zakupu nowych

> tablic rejestracyjnych, nowego dowodu rejestracyjnego oraz nalepek legalizacyjnych.

czyli prawo przestrzegasz na zasadzie "co wygodne dla mnie to robię, ewentualnie robię również to za co mogą się porządnie do d00py dobrać" sick.gifkara.gif

Napisano

> czyli prawo przestrzegasz na zasadzie "co wygodne dla mnie to robię, ewentualnie robię również to

> za co mogą się porządnie do d00py dobrać"

dokładnie grinser006.gif

Napisano
  • Autor

>na piątej stronie na dole będziesz miał coś takiego jak

> " POUCZENIE "

> przeczytaj se go ... i postaraj się go zrozumieć

Szanowny Panie, to pouczenie dotyczy posiadacza pojazdu/właściciela a nie kupującego.

Napisano

> Szanowny Panie, to pouczenie dotyczy posiadacza pojazdu/właściciela a nie kupującego.

buehhehehe żałosny gościu jestes ... po prostu żałosny ...

a kim się stałeś po podpisaniu umowy K/S / odbiorze f-vat ? ? ? hehe.gifhehe.gifhehe.gif

Napisano
  • Autor

> buehhehehe żałosny gościu jestes ... po prostu żałosny ...

> a kim się stałeś po podpisaniu umowy K/S / odbiorze f-vat ? ? ?

Może jak przeczytasz to pouczenie to zrozumiesz.....

Napisano

> Może jak przeczytasz to pouczenie to zrozumiesz.....

sorry zakończyłem jakąkolwiek wymianę informacji z Tobą .

smile.gif

Napisano
  • Autor

> sorry zakończyłem jakąkolwiek wymianę informacji z Tobą .

Nie szkodzi. Przeprosiny przyjęte. Wybaczam Ci. Może coli dla ochłody?

Napisano

Czy przypadkiem po sprzedaży samochodu , sprzedający niema obowiązku wyrejestrowania go w wydziale komunikacji? Jeśli tak to samochód jest wyrejestrowany a poruszanie takim pojazdem jest zabronione.

Napisano

> Czy przypadkiem po sprzedaży samochodu , sprzedający niema obowiązku wyrejestrowania go w wydziale

> komunikacji? Jeśli tak to samochód jest wyrejestrowany a poruszanie takim pojazdem jest

> zabronione.

nie

Napisano

> Czy przypadkiem po sprzedaży samochodu , sprzedający niema obowiązku wyrejestrowania go w wydziale

> komunikacji? Jeśli tak to samochód jest wyrejestrowany a poruszanie takim pojazdem jest

> zabronione.

Nie. Nawet nie wolno go wyrejestrowywac, nikt Ci go nie wyrejestruje jakbys chcial to zrobic.

Wyrejestrowac mozna tylko w kilku przypadkach:

"Na podstawie art. 79 ust. 1 Ustawy z dnia 20 czerwca 1997 r. Prawo o ruchu drogowym pojazd podlega wyrejestrowaniu w przypadku:

przekazania pojazdu do przedsiębiorcy prowadzącego stację demontażu lub punkt zbierania pojazdów, na podstawie zaświadczenia o demontażu pojazdu lub równoważnego dokumentu wydanego w innym państwie;

kradzieży pojazdu, jeżeli jego właściciel złoży stosowne oświadczenie pod odpowiedzialnością karną za fałszywe zeznania;

wywozu pojazdu z kraju, jeśli pojazd został zarejestrowany za granicą lub zbyty za granicą;

zniszczenia (kasacji) pojazdu za granicą;

udokumentowanej trwałej i zupełnej utraty posiadania pojazdu bez zmiany w zakresie prawa własności;

przekazania niekompletnego pojazdu do przedsiębiorcy prowadzącego stację demontażu lub punkt zbierania pojazdów, na podstawie zaświadczenia o przyjęciu niekompletnego pojazdu albo równoważnego dokumentu wydanego w innym państwie. "

Napisano

> Nie. Nawet nie wolno go wyrejestrowywac, nikt Ci go nie wyrejestruje jakbys chcial to zrobic.

> Wyrejestrowac mozna tylko w kilku przypadkach:

> "Na podstawie art. 79 ust. 1 Ustawy z dnia 20 czerwca 1997 r. Prawo o ruchu drogowym pojazd podlega

> wyrejestrowaniu w przypadku:

> przekazania pojazdu do przedsiębiorcy prowadzącego stację demontażu lub punkt zbierania pojazdów,

> na podstawie zaświadczenia o demontażu pojazdu lub równoważnego dokumentu wydanego w innym

> państwie;

no właśnie nie pamiętałem jak to z normalnymi autami, a ostatnio 106tke złomowałem i musiałem ją wyrejestrować po złomowaniu i tak mi coś zakołatało. Jeśli niema obowiązku wyrejestrowania to generalnei tak jak juz wcześniej pisano kara grzywny pod warunkiem że policial.gif załapie o co chodzi.Po drugie mogą byc problemy w razie kolizji

Napisano

> zabronione.

Wyrejestrowanie to jest po zlomowaniu (musisz miec kwit z uprawnionego punku kasacji pojazdow).

A to o czym piszesz to zgloszenie po sprzedazy.

Napisano

warunkiem że załapie o co chodzi.Po

> drugie mogą byc problemy w razie kolizji

Jakie problemy przy kolizji?

Sprawdzales w ustawie o OC cos na ten temat?

Napisano
  • Autor

> czyli prawo przestrzegasz na zasadzie "co wygodne dla mnie to robię, ewentualnie robię również to

> za co mogą się porządnie do d00py dobrać"

Dla mnie wygodne jest jeździc na starych tablicach i starym dowodzie rejestracyjnym bo nowe mi są do niczego nie potrzebne jako właścicielowi tego samochodu.

Napisano
  • Autor

> buehhehehe żałosny gościu jestes ... po prostu żałosny ...

> a kim się stałeś po podpisaniu umowy K/S / odbiorze f-vat ? ? ?

Szanowny Panie, dla Urzędu właścicielem jest ten kto widnieje w DR. Podpisanie umowy KS jeszcze nic nie znaczy - dla stron transakcji tak, dla urzędu nic.

Napisano

> Szanowny Panie, dla Urzędu właścicielem jest ten kto widnieje w DR. Podpisanie umowy KS jeszcze nic

> nie znaczy - dla stron transakcji tak, dla urzędu nic.

już Ci to pisałem ...

EOT .. smirk.gif

Napisano

> Szanowny Panie, dla Urzędu właścicielem jest ten kto widnieje w DR. Podpisanie umowy KS jeszcze nic

Wlascicielem sie stajesz w momencie podpisania umowy KS.

Napisano
  • Autor

> już Ci to pisałem ...

> EOT ..

tak łatwiej, ja wiem, przykre to..... frown.gif no cóz........

Napisano

> Wlascicielem sie stajesz w momencie podpisania umowy KS.

nie da rady , wie lepiej grinser006.gif

szkoda klawiatury crazy.gif

Napisano

> zabronione.

chyba miałeś na myśli 'zgłoszenie o zbyciu pojazdu' a to co innego wink.gif

Napisano

> chyba miałeś na myśli 'zgłoszenie o zbyciu pojazdu' a to co innego

tak, zgadza się. Niedawno złomowałem padline i stąd pomysł o wyrejestrowaniu wink.gif

Napisano

a rozważałeś możliwość, że ktoś podiwani Tobie tablicę rejestracyjną albo ją zgubisz, a ktoś uczciwy inaczej niechby tylko sobie na nią zatankuje-trochę biegania będzie, żeby nową wyrobić. Zamiast sameu do urzędu iść będziesz w łaski chodził do kogoś na kim wisi auto, podobnie z zatrzymanym dowodem rejestracyjnym /wraca do urzędu w którym został wydany, a nie osoby w umowie kupna-sprzedaży czy wystawienia faktury/ zlosnik.gif. W swojej awersji do urzędów pewno nie zgłosisz policial.gif kradzieży i któregoś razu możesz się zdziwić jak ktoś o 6 rano zapuka albo przez 1/2 Polski gonił żeby udowadniać, że nie jesteś wielbłądem hehe.gif

Ostatnio byłem w Wydziale Komunikacji nowy dowód wyrabiać i z opłatami w kasie przy okienku nie spędziłem więcej niż5 minut. Pomijam, że przede mną było kilka osób ale szło to jak krew z nosa, ludzie dopiero przy pani urzędnik wypisywali wniosek, bo mimo wiszących wzorów i informacji w okienku niektórzy są ciemni jak tabaka w rogu albo nie mieli wszystkich dokumentów. Kuriozum był facet, który chciał umowę poprawiać przy okienku spineyes.gif

Napisano

To może za kradzież będą Cie ścigać skoro poruszasz się cudzym autem wink.gif

Napisano

> mam wrodzoną awresję i awersję postępująco- nabytą do pań i panów urzędniczych obyczajów.

To może zaświadczenie od psychiatry potwierdzające Twoją chorobę pomoże?

A może bardziej prozaicznie - szkoda kasy na przerejestrowanie wink.gif

Napisano
  • Autor

> To może za kradzież będą Cie ścigać skoro poruszasz się cudzym autem

Zaplaciłem za niego gotówką w kasie firmy. Mam fakturę gotówkową.

Napisano

> Szanowny Panie, dla Urzędu właścicielem jest ten kto widnieje w DR. Podpisanie umowy KS jeszcze nic nie znaczy - dla stron transakcji tak, dla urzędu nic.

Przestań bredzić Kolego ok.gif

Pytasz - otrzymujesz odpowiedź - grozi Ci kara grzywny, zatrzymanie DR (zgadnij dokąd będziesz musiał po niego potem pojechać), jak stwierdzisz falandyzując nadal prawo, że i DR nie potrzebujesz i zostaniesz ponownie zatrzymany - laweta i parking policyjny.

Napisano

> Zaplaciłem za niego gotówką w kasie firmy. Mam fakturę gotówkową.

Sam twierdzisz, że dla urzędu nie jesteś właścicielem.

Napisano
  • Autor

> To może zaświadczenie od psychiatry potwierdzające Twoją chorobę pomoże?

> A może bardziej prozaicznie - szkoda kasy na przerejestrowanie

Ja już nie musze robic na kasę. Jestem na emeryturze i mi płacą za nieprzychodzenie do roboty.

Napisano

Powoli. Auto sprzedane, nowy nabywca nie przerejestrował auta. Właściciel się zmienia w zależności od tego, kto ogląda dokumenty?

Napisano

> a rozważałeś możliwość, że ktoś podiwani Tobie tablicę rejestracyjną albo ją zgubisz, a ktoś

> uczciwy inaczej niechby tylko sobie na nią zatankuje-trochę biegania będzie, żeby nową

> wyrobić. Zamiast sameu do urzędu iść będziesz w łaski chodził do kogoś na kim wisi auto,

> podobnie z zatrzymanym dowodem rejestracyjnym /wraca do urzędu w którym został wydany, a nie

> osoby w umowie kupna-sprzedaży czy wystawienia faktury/ . W swojej awersji do urzędów pewno

> nie zgłosisz kradzieży i któregoś razu możesz się zdziwić jak ktoś o 6 rano zapuka albo przez

> 1/2 Polski gonił żeby udowadniać, że nie jesteś wielbłądem

Przecież wiadomo, że AK czytają różne osoby... A teraz wystarczy szukać odpowiedniego auta w odpowiednim miejscu z odpowiednimi tablicami. Jakie auto, jakie numery i gdzie to wszystko jest w postach autora. Zdziwi się, jak mu tablice zwiną... zlosnik.gif

Napisano
  • Autor

> Powoli. Auto sprzedane, nowy nabywca nie przerejestrował auta. Właściciel się zmienia w zależności

> od tego, kto ogląda dokumenty?

Tak jest. DR jest wystawiony na bylego właściciela ( lizing)

Mam też oc wystawione na byłego właściciela ( lizing)

Auto jest roczne. Data rej marzec 2011.

Kupiłem go marzec 2012

Oc jest do marca 2013 z tym, że podczas zakupu lizing chciał abym podpisał wypowiedzenie tego OC. Podpisałem im w tym samym dniu kupiłem nowe oc przez neta na mnie ale na stare numery rej. auta. No przeca nowych nie miał.

Napisano

> ja bym z AK nawet nie podejrzewałbym nikogo, raczej w myśl powiedzenia, że przypadki nie chodzą po

> drabinie lecz po ludziach

Przecież MK na AK to cały internet ogląda. Logować się nie trzeba zlosnik.gif

Napisano

> Tak jest. DR jest wystawiony na bylego właściciela ( lizing)

> Mam też oc wystawione na byłego właściciela ( lizing)

> Auto jest roczne. Data rej marzec 2011.

> Kupiłem go marzec 2012

> Oc jest do marca 2013 z tym, że podczas zakupu lizing chciał abym podpisał wypowiedzenie tego OC.

> Podpisałem im w tym samym dniu kupiłem nowe oc przez neta na mnie ale na stare numery rej.

> auta. No przeca nowych nie miał.

czyli jak tablica Tobie zginie, to będziesz panią z leasingu prosił żeby do wydziału komunikacji o nową wystąpiła albo biegała dla Ciebie i zatrzymany dowód rejestracyjny z urzędu wyciągała.

Życzę Tobie, żebyś musiał polubić to panią zlosnik.gifzlosnik.gifzlosnik.gif

Napisano
  • Autor

> czyli jak tablica Tobie zginie, to będziesz panią z leasingu prosił żeby do wydziału komunikacji o

> nową wystąpiła albo biegała dla Ciebie i zatrzymany dowód rejestracyjny z urzędu wyciągała.

> Życzę Tobie, żebyś musiał polubić to panią

Tablice są przykręcone do zderzaka i klapy tylnej śrubami zamkowymi , więc zerwanie, wyrwanie ich jest bardzo trudne.

Samochodem tym mam zamiar jeździc do końca miejsc na wbicie pieczątek z przeglądu technicznego do dowodu rejestracyjnego, czyli do końca 2020. Co roku zdam relację jak mi poszło.

Napisano

> Tak jest.

W jakim charakterze wystąpisz sprzedając auto? Tzn. w WK nowy nabywca przedstawi umowę zawartą z kim, jeśli nie z ówczesnym właścicielem?

Napisano
  • Autor

> W jakim charakterze wystąpisz sprzedając auto? Tzn. w WK nowy nabywca przedstawi umowę zawartą z

> kim, jeśli nie z ówczesnym właścicielem?

Fakturę zakupu mam u siebie w domu. Będąc pouczonym Pouczeniem ze strony którejśtam DR powiadomiłem mój wydział komunikacji o fakcie dokonania zakupu pojazdu. Auto jest zarejestrowane w Warszawie a mój WK jest w Katowicach. Powiadomiłem obydwa, bo w końcu nie wiem kóry jest właściwy. Minęło już 31 dni od powiadomienia obudwu WK ale odpowiedzinie otrzymałem. O fakcie dokonania zakupu pojazdu powiadomiłem oby dwa WK. Ciekawe czy mi odpiszą.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.