Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Kupiłem auto. Odmawiam przerejestrowania

Featured Replies

Napisano

Kupiłem auto ale nie chcę go przerejestrowywać.

Mam wszystkie papiery:

- fakturę zakupu( sprzedającym była firma)

- świstek z oc - z dniem zakupu pdpisałem wypowiedzenie starego oc i kupiłem nowe na mnie,

- katrę pjazdu,

- dowód rej. wystawiony na poprzeniego właściciela.

Auto kupiłem w marcu. Do dzisiaj nie zgłaszałem w WK fakty zakupu, jeżdzę na starym dowodzie ale na nowy oc. Co mi grozi w razie kontroli przez drogówkę?

Napisano

> Kupiłem auto ale nie chcę go przerejestrowywać.

> Mam wszystkie papiery:

> - fakturę zakupu( sprzedającym była firma)

> - świstek z oc - z dniem zakupu pdpisałem wypowiedzenie starego oc i kupiłem nowe na mnie,

> - katrę pjazdu,

> - dowód rej. wystawiony na poprzeniego właściciela.

> Auto kupiłem w marcu. Do dzisiaj nie zgłaszałem w WK fakty zakupu, jeżdzę na starym dowodzie ale na

> nowy oc. Co mi grozi w razie kontroli przez drogówkę?

szykuje się dobry temat .

generalnie mogą i powinni Ci zatrzymać D.O.

Napisano

> Mam wszystkie papiery:

> - fakturę zakupu( sprzedającym była firma)

> - świstek z oc - z dniem zakupu pdpisałem wypowiedzenie starego oc i kupiłem nowe na mnie,

> - katrę pjazdu,

> - dowód rej. wystawiony na poprzeniego właściciela.

> Auto kupiłem w marcu. Do dzisiaj nie zgłaszałem w WK fakty zakupu, jeżdzę na starym dowodzie ale na

> nowy oc. Co mi grozi w razie kontroli przez drogówkę?

a miasto to samo?

Napisano

> a miasto to samo?

a niby jakie to ma znaczenie ? hehe.gifsmirk.gif

Napisano
  • Autor

> a miasto to samo?

Auto ma numery WF.

Ja jestem z wioski spod Katowic.

Napisano

Czyli masz niezgodność adresu z DR i policy OC. Zatrzymanie DR do wyjaśnienia. Poza tym co za agent ubezpieczył auto na niezgodny adres?

Napisano

> Czyli masz niezgodność adresu z DR i policy OC. Zatrzymanie DR do wyjaśnienia. Poza tym co za agent

> ubezpieczył auto na niezgodny adres?

każdy ... na podstawie umowy K/S ew. faktury smirk.gif

Napisano
  • Autor

> szykuje się dobry temat .

> generalnie mogą i powinni Ci zatrzymać D.O.

Ostatnio miałem kontrolę na moście na Przemszy w Jaworznie.

Auto z końcem kwietnia powinno mieć nowego właściciela, czyli mnie.

Dałem stary dowód rej (nr rej WF xxxxx) oraz oc z tym samym nr rej oraz z właścicielem zgodnym z dodowem rej. Oczywiście miałem ze sobą dowód zapłaty i ubezpieczenia w zakresie oc wystawiony na mnie ale na stare numery rejestrasyjne WF. Nie kapneli się. Zamierzam tak jeździć tak dugo jak się da.

Napisano

> Poza tym co za agent

Każdy smirk.gif

Ja chwilę po zakupie auta wykupiłem pakiet ubezpieczeń.

Po przerejestrowaniu musiałem tylko podejść jeszcze raz, żeby wypisali mi papierek o zmianie numerów rej.

Napisano

> Co mi grozi w razie kontroli przez drogówkę?

Kiedyś nic. Było prawo nakazujące przerejestrowanie, ale nie było takiego które by je egzekwowało.

Teraz nie wiem, bo mieli coś zmienić, ale nie wiem czy już weszło w życie.

Jeździłem z trzy lata na nieprzerejestrowanym samochodzie i nikt się nie czepiał.

Generalnie to: nie dziaduj, przerejestruj.

Napisano

> Poza tym co za agent ubezpieczył auto na niezgodny adres?

Dlaczego posądzasz niewinnego agenta? Jak ubezpieczasz w necie, to nikt tego nie sprawdza; podanie prawdziwych danych leży w gestii samego zainteresowanego.

Napisano
  • Autor

> Czyli masz niezgodność adresu z DR i policy OC. Zatrzymanie DR do wyjaśnienia. Poza tym co za agent

Inaczej. Auto kupiłem w marcu 2012. Mam dow. rej. na starego właściciela oraz oc na starego właściciela. OC jest ważne ( wg danych na tym świstku do dnia ostatniego marca 2013). Jednak przy zakupie w marcu 2012 musiałem podpisać wypowiedzenia staego oc i kupić nowe. Teraz mam nowe oc wystawione na mnie ale na stare numery ba takie były na aucie w dnou zakupu polisy.

Napisano

Prawo o ruchu drogowym:

Quote:

Art. 78.

1.W razie przeniesienia na inną osobę własności pojazdu zarejestrowanego, dotychczasowy właściciel przekazuje nowemu właścicielowi dowód rejestracyjny i kartę pojazdu, jeżeli była wydana.

2.Właściciel pojazdu zarejestrowanego jest obowiązany zawiadomić w terminie nie przekraczającym 30 dni kierownika rejonowego urzędu rządowej administracji ogólnej o:

1) nabyciu lub zbyciu pojazdu,

2) zmianie stanu faktycznego wymagającej zmiany danych zamieszczonych w dowodzie rejestracyjnym.

Kodeks wykroczeń:

Quote:

Art. 97

Uczestnik ruchu lub inna osoba znajdująca się na drodze publicznej, w strefie zamieszkania

lub strefie ruchu, a także właściciel lub posiadacz pojazdu, który wykracza

przeciwko innym przepisom ustawy z dnia 20 czerwca 1997 r. – Prawo o ruchu

drogowym (Dz. U. z 2005 r. Nr 108, poz. 908, z późn. zm.2)) lub przepisom wydanym

na jej podstawie, podlega karze grzywny do 3 000 złotych albo karze nagany..

Napisano

> Ostatnio miałem kontrolę na moście na Przemszy w Jaworznie.

> Auto z końcem kwietnia powinno mieć nowego właściciela, czyli mnie.

> Dałem stary dowód rej (nr rej WF xxxxx) oraz oc z tym samym nr rej oraz z właścicielem zgodnym z

> dodowem rej. Oczywiście miałem ze sobą dowód zapłaty i ubezpieczenia w zakresie oc wystawiony

> na mnie ale na stare numery rejestrasyjne WF. Nie kapneli się. Zamierzam tak jeździć tak dugo

> jak się da.

co mnie to obchodzi ?

ja ostatnio jechałem ma bani , dałem dokumenty sprawdzili

nie kapneli się pojechałem dalej ...

( to wyżej to oczywiście fikcja literacka ) smirk.gif

pytasz co grozi to Ci odpowiadam

Napisano

> Kiedyś nic. Było prawo nakazujące przerejestrowanie, ale nie było takiego które by je egzekwowało.

> Teraz nie wiem, bo mieli coś zmienić, ale nie wiem czy już weszło w życie.

> Jeździłem z trzy lata na nieprzerejestrowanym samochodzie i nikt się nie czepiał.

> Generalnie to: nie dziaduj, przerejestruj.

Weszło. Dodali art. 97 do kodeksu wykroczeń.

Napisano

> Weszło. Dodali art. 97 do kodeksu wykroczeń.

Quote:

Art. 97. (106) Kto wykracza przeciwko innym przepisom o bezpieczeństwie lub

o porządku ruchu na drogach publicznych,

podlega karze grzywny do 3.000 złotych albo karze nagany.

jeśli to to co wyżej znalazłem to ... smirk.gifsmirk.gifsmirk.gif

Napisano

> Kiedyś nic. Było prawo nakazujące przerejestrowanie, ale nie było takiego które by je egzekwowało.

> Teraz nie wiem, bo mieli coś zmienić, ale nie wiem czy już weszło w życie.

> Jeździłem z trzy lata na nieprzerejestrowanym samochodzie i nikt się nie czepiał.

> Generalnie to: nie dziaduj, przerejestruj.

Art. 78 Prawa o ruchu drogowym oraz paragraf 13 rozporządzenia ministra infrastruktury w sprawie rejestracji i oznaczania pojazdów.

Co do kary za brak przerejestrowania to niewiem.gif. Być może poszukaj sobie w postępowaniu egzekucyjnym w administracji.

Napisano

czy możesz jakoś to uzasadnić ???????

Napisano

> czy możesz jakoś to uzasadnić ???????

Na handel kupil wink.gif

Napisano

Mam gorzej...

Na początku 2011 roku kupiłem starszawe kombi które zamierzałem eksploatować kilka miesięcy. Kombiak okazał się na tyle dobry że mam go o dziś ale wciąż nie jest przerejestrowany. Z ubezpieczeniem w zakresie oc nie mam problemu, kilka kontroli drogówki w tym czasie też było ale

zwracali głównie uwagę na przegląd techniczny i oc. Na początku maja dzwoniłem do wydz. komunikacji z zapytaniem jakie konsekwencje mogę ponieść gdybym chciał ten sprzet zarejestrować na siebie, odpowiedzieli - żadne. zlosnik.gif

Napisano

Odpisze będąc po drugiej stronie. Sprzedałem samochód ktoś go nie przerejestrował i to ja miałem później problemy tzn. nowy właściciel narobił wykroczeń a ja potem musiałem na komisariat jeździc i wyjasniac ze to nie ja byłem, straciłem troche swojego wolnego czasu.

Wiec pomysl tez nie tylko o sobie , Tobie to nic nie grozi. wink.gif

Napisano

> czy możesz jakoś to uzasadnić ???????

" bo nie " wystarczy ?

Napisano

> Odpisze będąc po drugiej stronie. Sprzedałem samochód ktoś go nie przerejestrował i to ja miałem

> później problemy tzn. nowy właściciel narobił wykroczeń a ja potem musiałem na komisariat

> jeździc i wyjasniac ze to nie ja byłem, straciłem troche swojego wolnego czasu.

> Wiec pomysl tez nie tylko o sobie , Tobie to nic nie grozi.

a zgłosiłeś w WK ??? - miałem taki sam numer , ksero zaświadczenia z WK wysyłane pocztą do zainteresowanych instytucji oszczędziły mi wiele czasu

Napisano
  • Autor

> Na handel kupil

Nie jestem handlarzem. mam wrodzoną awresję i awersję postępująco- nabytą do pań i panów urzędniczych obyczajów.

Auto dostałem jako służbowe i tylko ja nim jeżdziłem. Firma moja zrezygnoała z jego zakupu po okresie lizingu więc była okazja otrzymania samochodu całkiem fajnego po cenie wykypu. No to za grosze mam auto do prywatnego stosowania- oddałem go siostrze, a moja firma wzieła nówkę którą znowu ja dostałem. Wozów u mnie dostatek więc handlować nie muszę.

Napisano

> jeśli to to co wyżej znalazłem to ...

To co? Jaką górnolotną myśl chciałeś wyrazić tym swoim krzywym uśmieszkiem?

Znajdź całą treść tego artykułu... smirk.gif

Napisano

> To co? Jaką górnolotną myśl chciałeś wyrazić tym swoim krzywym uśmieszkiem?

> Znajdź całą treść tego artykułu...

hehe.gif spokojnego popołudnia smirk.gif mitomanie

Napisano

> spokojnego popołudnia mitomanie

Twierdzisz, że za fakt nieprzerejestrowania pojazdu nie ma żadnej możliwości ukarania właściciela pojazdu? smirk.gif

Napisano

>. Co mi grozi w razie kontroli przez drogówkę?

mnie wiem ale obawiałbym się konsekwencji w sutuacji gdybyś spowodował tym autem kolizję. TU łapią sie wszystkich możl zeby odmówić wypłaty odszkodowania

Napisano

Nie rejestruj czekaj dalej. Majuntek zaoszczędzisz, az przyjdzie dzien sprzedazy bolidu i wtedy będzie pewnie większy ból.

To już napawdę jest dziadowanie, przepraszam musiałem to wprost napisać zlosnik.gif

Napisano

> Nie rejestruj czekaj dalej. Majuntek zaoszczędzisz, az przyjdzie dzien sprzedazy bolidu i wtedy

> będzie pewnie większy ból.

A jaki to ból bedzie przy sprzedazy nieprzerejestrowanego samochodu?

Napisano

> Nie rejestruj czekaj dalej. Majuntek zaoszczędzisz, az przyjdzie dzien sprzedazy bolidu i wtedy

> będzie pewnie większy ból.

ale jaki ból ?? pisze z kupującym umowę kupna sprzedaży i oddaje obecną umowę... zero bólu smile.gif

Napisano

> A jaki to ból bedzie przy sprzedazy nieprzerejestrowanego samochodu?

po prostu pusty śmiech ogarnia jak się czyta te ich teksty ... grinser006.gifgrinser006.gifgrinser006.gif

Napisano
  • Autor

> po prostu pusty śmiech ogarnia jak się czyta te ich teksty ...

Panie Coffinie, napisz pan coś treściwego, no? Olać przerejestrowanie czy rejestrować jak urzędas przykazał?

Napisano

> Panie Coffinie, napisz pan coś treściwego, no? Olać przerejestrowanie czy rejestrować jak urzędas

> przykazał?

jaja sobie robisz ? hehe.gif czy po prostu nie jesteś w stanie przeczytać pierwszego posta który Ci napisałem .

pytasz co Ci grozi , odpowiedziałem Ci ...

a chyba nie sądzisz że będę za Ciebie podejmował decyzję czy warto ....

ja tam jeździłem przed 4 lata nieprzerejstrowanym autem .. a jak chciałem przerejestrować to się okazało że fakturą którą mam jest z błedem a firma która wystawiła tą fakturę już dawno nie istnieje ...

odpowiedz sobie sam .

Napisano

> Panie Coffinie, napisz pan coś treściwego, no? Olać przerejestrowanie czy rejestrować jak urzędas

> przykazał?

On tego nie potrafi...

A co do konsekwencji to już ci je podałem. To, czy policjant podczas kontroli zwróci na to uwagę i będzie świadomy owego artykułu, to już lotto. Ryzyko gry musisz sam skalkulować sobie...

Napisano

> A jaki to ból bedzie przy sprzedazy nieprzerejestrowanego samochodu?

Zaraz moment a PCC 2% to płaciłeś? Czy w polizingowych już nie trzeba?

Napisano
  • Autor

> jaja sobie robisz ? czy po prostu nie jesteś w stanie przeczytać pierwszego posta który Ci

> napisałem .

Gdzieszbym smiał!? Pierwszy post brzmi, cytuję: "szykuje się dobry temat "

Napisano
  • Autor

> Zaraz moment a PCC 2% to płaciłeś? Czy w polizingowych już nie trzeba?

Z PCC jestem zwolniony.

Napisano

> Gdzieszbym smiał!? Pierwszy post brzmi, cytuję: "szykuje się dobry temat "

jednak takich jak Ty nie sieją ...

Quote:

generalnie mogą i powinni Ci zatrzymać D.O.

Napisano

> Zaraz moment a PCC 2% to płaciłeś? Czy w polizingowych już nie trzeba?

nie trzeba bo na nie jest f-vat smile.gif

Napisano

> nie trzeba bo na nie jest f-vat

Ufff no to chociaż US z bani.

Napisano

> Ale dlaczego D.O. ?

bo na wszelkie zmiany w nim ma 30 dni ..

a jak go Pan władza spyta dlaczego polisa wystawiona 3 miechy temu jest na inne dane niż te w D.O. to ...

niezgodność danych w D.O.

Napisano
  • Autor

> jednak takich jak Ty nie sieją ...

> Quote:

> generalnie mogą i powinni Ci zatrzymać D.O.

Na jakiej podstawie prawnej.

Auto ma wszystko ważne: tablicę, nalkejkę, dowód rej oraz oc - ważne.

Napisano

> Na jakiej podstawie prawnej.

> Auto ma wszystko ważne: tablicę, nalkejkę, dowód rej oraz oc - ważne.

mam coraz bardziej uzasadnione podejrzenie że trolujesz ew. nie masz zielonego pojęcia o czym piszesz ... smirk.gif

jasne ..szczególnie DR ma ważny ... tyle że z nieaktualnymi danymi smirk.gifooniee.gif

i co gorsza w temacie nie chodzi o to żeby się tego dowiedzieć ...

weź sie do rączki ten swój DR od tego swojego pięknego wozu

i otwórz go ... na trzy strony ...

i po wewnętrznej stronie na końcu ... czyli na piątej stronie na dole będziesz miał coś takiego jak " POUCZENIE "

przeczytaj se go ... i postaraj się go zrozumieć smirk.gif

Napisano

> bo na wszelkie zmiany w nim ma 30 dni ..

> a jak go Pan władza spyta dlaczego polisa wystawiona 3 miechy temu jest na inne dane niż te w D.O.

> to ...

> niezgodność danych w D.O.

Pomyliłeś DO z DR... wink.gif

Napisano

> Pomyliłeś DO z DR...

Też odniosłem takie wrażenie, dlatego pytałem... hmm.gif

Napisano

Miałem 2 lata sraczyka nieprzerejestrowanego, OC było wykupione na moje dane wg umowy K-S i nr rej z DR. Opłaciłem tylko US. Sprzedałem dalej spisując zwykłą umowę. Nie wiem, czy dobrze czy nie, kontroli przez ten czas nie miałem zlosnik.gif

Napisano

> Pomyliłeś DO z DR...

oj fakt literówka ...

po paru bro .. zdarzyć się może ...

nie ma co głupiego udawać że się nie wie OCB grinser006.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.