Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Po wymianie hamulców

Featured Replies

Napisano

Niedawno wymieniłem tarcze, klocki i płyn hamulcowy w moim aucie. Od tej pory przejechałem prawie 2 tys. km i widzę, ze lewa zewnętrzna tarcza nie jest scierana przez klocek, ma jeszcze powierzchnię fabryczną, czyli nie hamuje. Pojechałem na stację diagnostyczną na test i wyszła różnica pomiedzy przednią osią około 25% i tak jak się spodziewałem hamulce z tej strony są słabsze.

Pytanie do obeznanych, bo będę jechał na do mechaników na poprawkę.

Na co zwrócić uwagę, co zasugerować mechanikowi? Wymieniany był komplet hamulcy (tarcze + klocki) z przodu i z tyłu. Wymieniany był płyn hamulcowy. Wszystko miało być oczyszczone tak jak należy. Zatem co moze być przyczyną, że ten klocek nie dociska do tarczy. Przed wymianą widać było, ze z przodu z jednej i z drugiej strony tarcze i klocki "wycierają" tarcze równomiernie, a na teście na stacji różnica była 4% pomiędzy kołami, ale akurat mocniej hamowało lewe koło.

Ps. Jakby to miało jakieś znaczenie. Części kupowane przez mechanika. Tarcze ATE klocki FERODO.

Napisano

Wyczyścić prowadnice klocków (jesli trzeba przeszlifować uszy klocka żeby chodził luźno w zacisku).

Napisano
  • Autor

No ale miało być wyczyszczone i niby tak zostało zrobione to co jeszcze moze być przyczyną?

Oczywiscie wszelkie sugestie mile widziane.

Napisano

> No ale miało być wyczyszczone i niby tak zostało zrobione to co jeszcze moze być przyczyną?

Ale po co chcesz coś sugerować mechanikowi? Powiedz że jest źle i niech sam dochodzi czemu. Skoro wcześniej było dobrze to coś zepsuł.

Napisano
  • Autor

> Ale po co chcesz coś sugerować mechanikowi? Powiedz że jest źle i niech sam dochodzi czemu. Skoro

> wcześniej było dobrze to coś zepsuł.

Może inaczej. Nie znam się i chcę wiedzieć co jest przyczyną, żeby nie ponieść dodatkowych kosztów.

Napisano

> Może inaczej. Nie znam się i chcę wiedzieć co jest przyczyną, żeby nie ponieść dodatkowych kosztów.

No ale skoro od początku jest źle to nie można tego potraktować jako robotę gwarancyjną? Wiem że naciągają ale ciężko na odległość stwierdzić co zepsute.

Napisano
  • Autor

> No ale skoro od początku jest źle to nie można tego potraktować jako robotę gwarancyjną?

I ja tak traktuję to jako gwarancja na robotę.

>Wiem że

> naciągają ale ciężko na odległość stwierdzić co zepsute.

Nie zakładam, zeby chcieli mnie naciągnąć, ale wolę poznać opinię ludzi trochę bardziej zorientowanych odemnie.

Napisano

Trafiłeś na partacza, a nie mechanika.

Zatarty klocek w prowadnicy, ale jeżeli niedawno robiłeś hamulce, to stawiałbym na zapieczoną prowadnicę zacisku. Zacisk nie przesuwa się w poprzek tarczy.

Tak czy inaczej - wina mechanika że nie sprawdził i nie wyczyścił.

Napisano
  • Autor

Byłem u mechaników. Po spojrzeniu na tarcze i na wyniki skuteczności hamulców ze stacji diagnostycznej postawili diagnozę, ze to wina tłoczka w zacisku. Że po wciśnięciu go głębiej tak żeby podeszły nowe, grubsze klocki coś tam jest przytarte i to dlatego się tak dzieje.

Jak pisałem, nie znam się, więc pytam tu, może tak byc? Chcą wymieniać zacisk z tym tłoczkiem.

Na starym zestawie ścieranie było równomierne obu tarcz. Tarcze były prawie jak nowe bez rantów, ale było bicie to wolałem je wymienić, klocki miały taką grubość jaką mają po zapaleniu się kontrolki ich zużycia.

Napisano

Możliwe aczkolwiek wtedy też by się nie cofał i trzymał cały czas.

Napisano

> Złe odpowietrzenie.

Nie widzę tutaj takiej możliwości. Pedał byłby jak gąbka.

Napisano

> Trafiłeś na partacza, a nie mechanika.

> Zatarty klocek w prowadnicy, ale jeżeli niedawno robiłeś hamulce, to stawiałbym na zapieczoną

> prowadnicę zacisku. Zacisk nie przesuwa się w poprzek tarczy.

> Tak czy inaczej - wina mechanika że nie sprawdził i nie wyczyścił.

Przez 2 tys km się zapiekł klocek w jarzmie??? Albo stanął ślizg??? No proszę cię...

Po mojemu to tam się klocek kantuje albo po prostu jest za ciasny i nie może przesuwać się po jarzmie. Albo jarzmo wybite.

Napisano

Oj leniwi panowie mechanicy. Kupić reperaturki hamulców, jeśli będą wżery to też tłoczek, złożyć, odpowietrzyć, sprawdzić wszystkie ruchome elementy/miejsca o których powiedzieli koledzy i jeździć.

Napisano
  • Autor

> Nie widzę tutaj takiej możliwości. Pedał byłby jak gąbka.

No właśnie on jest jakiś taki gumiasty i trzeba dość mocno cisnąć przy jakimś ostrzejszym hamowaniu.

Napisano

> No właśnie on jest jakiś taki gumiasty i trzeba dość mocno cisnąć przy jakimś ostrzejszym

> hamowaniu.

Musi być gumiasty. Jak będzie sztywny to znaczy że coś nie pracuje tak jak powinno.

Jak będzie zapowietrzony to będzie wpadał w podłogę i przy pompowaniu będzie rósł.

Napisano

> Byłem u mechaników. Po spojrzeniu na tarcze i na wyniki skuteczności hamulców ze stacji

> diagnostycznej postawili diagnozę, ze to wina tłoczka w zacisku. Że po wciśnięciu go głębiej

> tak żeby podeszły nowe, grubsze klocki coś tam jest przytarte i to dlatego się tak dzieje.

> Jak pisałem, nie znam się, więc pytam tu, może tak byc? Chcą wymieniać zacisk z tym tłoczkiem.

> Na starym zestawie ścieranie było równomierne obu tarcz. Tarcze były prawie jak nowe bez rantów,

> ale było bicie to wolałem je wymienić, klocki miały taką grubość jaką mają po zapaleniu się

> kontrolki ich zużycia.

Czyli wcisnęli tłoczek bez "naocznego" sprawdzenia powierzchni?

Napisano

Na początek popraw tytuł, bo aż w oczy gryzie. Nie ma takiego słowa "hamulcy".

A gdy hamulec pomimo tego, że są nowa tarcza i klocki, nie działa to z pewnością zatarty jest tłoczek albo prowadnica zacisku.

Napisano
  • Autor

> Musi być gumiasty. Jak będzie sztywny to znaczy że coś nie pracuje tak jak powinno.

> Jak będzie zapowietrzony to będzie wpadał w podłogę i przy pompowaniu będzie rósł.

Na postoju przy włączonym siniku po kilkukrotnym naciśnięciu na pedał hamulca robi sie twardy. Dopiero po ruszeniu z miejsca mięknie. Tak ma być czy coś jest nie tak?

Napisano

> Byłem u mechaników. Po spojrzeniu na tarcze i na wyniki skuteczności hamulców ze stacji

> diagnostycznej postawili diagnozę, ze to wina tłoczka w zacisku. Że po wciśnięciu go głębiej

> tak żeby podeszły nowe, grubsze klocki coś tam jest przytarte i to dlatego się tak dzieje.

> Jak pisałem, nie znam się, więc pytam tu, może tak byc? Chcą wymieniać zacisk z tym tłoczkiem.

> Na starym zestawie ścieranie było równomierne obu tarcz. Tarcze były prawie jak nowe bez rantów,

> ale było bicie to wolałem je wymienić, klocki miały taką grubość jaką mają po zapaleniu się

> kontrolki ich zużycia.

Dziwne

W sprawnym układzie wysuwający się tłoczek powoduje dociśnięcie wewnętrznego klocka a następnie przesunięcie zacisku w poprzek tarczy i dociśnięcie zewnętrznego klocka. U Ciebie wygląda jak by zacisk był zablokowany, nie przesuwał się a tłoczek dociskał jedynie klocek wewnętrzny. Zablokowanie zacisku na prowadnicy może być efektem krzywo wkręconej śruby zacisku. Gość krzywo wkręcił, potem dokręcił na chama i zacisk stanął na prowadnicy. Miałem taki przypadek w kadecie zafundowany przez aso opla w Radomiu.

Napisano

moze odpusc sobie ten warsztat

to chyba jeden z tych Zdzisiow o ktorych pisze sibuj

przede wszystkim robiac hamulce powinni zrobic krotka jazde probna juz podczas ktorej warstwa ochronna by sie starla

po drugie nie daj sie naciagnac na wymiane zacisku (bo to najlatwiejsze)

pewnie po prostu niezbyt do tego smarowania i czyszczenia sie przylozyli

widac wogole jakies slady pasty miedziowej na zacisku

generalnie warsztat, ktory wypuszcza klienta po zmianie hamulcow tak po prostu na ulice bez sprawdzenia to facepalm%5B1%5D.gif

nowe czesci niczego nie gwarantuja...

Napisano
  • Autor

> Dziwne

> W sprawnym układzie wysuwający się tłoczek powoduje dociśnięcie wewnętrznego klocka a następnie

> przesunięcie zacisku w poprzek tarczy i dociśnięcie zewnętrznego klocka. ...

Mnie też diagnoza, że tłoczek nie chodzi w zacisku nie pasuje. Bo koło hamuje, czyli wewnetrzny klocek jest dociskany, tylko z zewnetrzym jest problem. Także może w tym co napisałeś trzeba upatrywać usterki.

W każdym razie mi nijak nie pasuje zapieczony tłoczek. Bo albo koło by wogóle nie hamowało, albo by cały czas trzymało. Dobrze kombinuje?

Zresztą już ktoś tu tak napisał wcześniej.

Napisano
  • Autor

> moze odpusc sobie ten warsztat

Z usług tego warztatu korzystałem już wczesniej. Zastrzeżeń nie miałem i dalej nie przekreślam go. Mam tylko nadzieję, ze podejdą do tematu uczciwie i nie mam zamiaru sie obrażać w końcu każdy może popełnić błędy. Kwestia jak postępuje się po popełnieniu tych błędów. Narazie jestem umówiony na poprawkę i chcę rozeznać sięw temacie co może byćnie tak i na c się nastawiać?

W każdym razie dzięki wszystkim za opinie i porady. piwo.gif Wszelkie nowe spostrzeżenia mile widziane.

Napisano

> Mnie też diagnoza, że tłoczek nie chodzi w zacisku nie pasuje. Bo koło hamuje, czyli wewnetrzny

> klocek jest dociskany, tylko z zewnetrzym jest problem. Także może w tym co napisałeś trzeba

> upatrywać usterki.

> W każdym razie mi nijak nie pasuje zapieczony tłoczek. Bo albo koło by wogóle nie hamowało, albo by

> cały czas trzymało. Dobrze kombinuje?

> Zresztą już ktoś tu tak napisał wcześniej.

Dokładnie tak jak piszesz.

Na twoim miejscu zdjął bym koło, śrubokrętem rozparł klocek wewnętrzny od tarczy wciskając tłoczek i spróbował bym poprzesuwać zacisk. Obstawiam, że stoi zamurowany.

Napisano

> Z usług tego warztatu korzystałem już wczesniej. Zastrzeżeń nie miałem i dalej nie przekreślam go.

> Mam tylko nadzieję, ze podejdą do tematu uczciwie i nie mam zamiaru sie obrażać w końcu każdy

> może popełnić błędy. Kwestia jak postępuje się po popełnieniu tych błędów. Narazie jestem

> umówiony na poprawkę i chcę rozeznać sięw temacie co może byćnie tak i na c się nastawiać?

> W każdym razie dzięki wszystkim za opinie i porady. Wszelkie nowe spostrzeżenia mile widziane.

dosyc IMO karygodne bledy....

a wlasciwie brak zachowania podstaw

Napisano

> W każdym razie mi nijak nie pasuje zapieczony tłoczek. Bo albo koło by wogóle nie hamowało, albo by

> cały czas trzymało. Dobrze kombinuje?

tez tak uwazam. Skoro od strony tloczka jest ok to winne sa stojace prowadnice ew. baaaaaaaaaaardzo ciasno siedzace klocki w jarzmie.

No chyba ze masz zacisk 2 tloczkowy z 1 tloczkiem po kazdej stronie tak jak w Fordach, wtedy 1 tloczek moze pracowac a drugi stac i jest efekt jak u Ciebie. Ale ty masz chyba najczesciej spotykany uklad z 1 tloczkiem w zacisku i ruchomy zacisk na prowadnicach.

Ja - z koniecznosci - nauczylem sie sam wszystko robic przy ukladzie hamulcowym. Nie chodzi o pieniadze bo moj czas tez jest cos wart ale o to zeby hamulce byly jak trzeba, i teraz wlasnie takie sa. Wczesniej byly opowiesci dziwnej tresci "fachofcuf" i czesto hamowanie do du...

sprawdzenie nie jest trudne. Trzeba podniesc auto, zdjac kolo. Odkrecic 2 sruby mocujace zacisk do jarzma, zdjac zacisk i zobaczyc czy prowadnice sie przesuwaja. Moze byc ciezko ale maja sie przesuwac bez uzycia narzedzi. Jak ktorakolwiek z nich stoi i nie daje sie ruszyc nawet narzedziami masz odpowiedz. Oba klocki powinny sie poruszac w prowadnicach bez wiekszych problemow a po scisnieciu palcami zaczac hamowac tarcze.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.