Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Dodatki do oleju z dwusiarczkiem molibdenu

Featured Replies

Napisano

Co o tym myslicie? ma to jakikolwiek obiektywny sens, czy tylko subietywnie poprawia odglosy slinika? smile.gif

Napisano

Do zużytego silnika tak-trochę go ucisza, ,,rasowi handlarze'' używają samego dwusiarczku molibdenu do ,,rasowania'' odgłosów nówek od dziadka z Berlina. wink.gif

Ale nie wiem do końca o co Ci chodzi na 100% o oleje z MoS2, czy o pakowanie ,,dodatków'' do tych olei grinser006.gif

Napisano

> Co o tym myslicie? ma to jakikolwiek obiektywny sens, czy tylko subietywnie poprawia odglosy

> slinika?

W normalnej eksploatacji to chyba nawet może zaszkodzić silnikowi, a i w rajdówkach były z tym jakieś problemy. Napisz jaki masz problem z silnikiem, ale tak tylko dla ciekawości grinser006.gif, bo jeszcze nie ma środków, które dodane do oleju rozwiązały by jakikolwiek zlosnik.gif.

Napisano
  • Autor

> W normalnej eksploatacji to chyba nawet może zaszkodzić silnikowi, a i w rajdówkach były z tym

> jakieś problemy. Napisz jaki masz problem z silnikiem, ale tak tylko dla ciekawości , bo

> jeszcze nie ma środków, które dodane do oleju rozwiązały by jakikolwiek .

bierze olej, niby w normie i ten typ tak ma, ale ostatnio interesowalem sie tematem w kontekscie mojego motocykla i cisnienia sprezania i tak sobie wymyslilem ze moze dolanie tego dwusiarczku molibdenu poprawi suw tloka i troche 'uszczelni' mojego pijaka wink.gif

wyczytalem ze dodatki dwusiarczku molibdenu stosuje sie przy duzych obciazeniach jako srodek poprawiajacy poslizg. LiquiMoly sie chwali takimi srodkami, inni pewnie tez maja je w ofercie i stad pytanie.

ps. nie chodzi mi o zadne 'ceramizery' czy inne cudowne wynalazki tylko konkretnie o dodatki do olejow, albo oleje z z dwusiarczkiem molibdenu

Napisano

> bierze olej, niby w normie i ten typ tak ma,

Mój typ też tak miał, ale wymieniłem sparciałe węże od odmy i przestał brać olej old.gif. Niby nic nadzwyczajnego, ale jak przeanalizować sytuację od strony technicznej ma to sens zlosnik.gif. Nie? biglaugh.gif

Napisano

Z chemii byłem cienki na 3+ grinser006.gif, a temat dwusiarczku molibdenu jako dodatku uszczelniającego pierścień-tłok-cylinder nie jest mi znany-cichsza praca popychaczy hydraulicznych tak.

Lepszym pomysłem na uszczelnienie ww. płaszczyzny jest większa lepkość oleju-bynajmniej zawsze to zauważałem.

W quadzie ten sezon przeszedłem z 10w40 na 10w50 4T np.

Napisano
  • Autor

> Z chemii byłem cienki na 3+ , a temat dwusiarczku molibdenu jako dodatku uszczelniającego

> pierścień-tłok-cylinder nie jest mi znany-cichsza praca popychaczy hydraulicznych tak.

> Lepszym pomysłem na uszczelnienie ww. płaszczyzny jest większa lepkość oleju-bynajmniej zawsze to

> zauważałem.

> W quadzie ten sezon przeszedłem z 10w40 na 10w50 4T np.

swoich ocen z chemii nie bede wspominal, ale czytalem marketing i napisali cos takiego:

Quote:

PRO-LINE MOTOR VERSCHLEISS SCHUTZ. Dodatek do oleju z dwusiarczkiem molibdenu (MoS2) zapewnia stabilną pracę i niezawodność silnika. Dwusiarczek molibdenu wytwarza na powierzchniach podlegających tarciu wysokiej jakości film olejowy, ponadto bardzo małe cząstki (0,5 mikrona) tej substancji wnikają we wszystkie wżery i rysy uszczelniając tym samym wszystkie newralgiczne punkty silnika.

Napisano

> W normalnej eksploatacji to chyba nawet może zaszkodzić silnikowi,

A czemu?

Ps.

stosowal ktos cos takiego?

Napisano

Tak, ja do wyjącej skrzyni co jakiś czas bez oleju jeździła. Zalałem olej Fuchsa z Mo2S. Jest gorzej niż na oleju zalecanym przez producenta.

Napisano

> Tak, ja do wyjącej skrzyni co jakiś czas bez oleju jeździła. Zalałem olej Fuchsa z Mo2S. Jest

> gorzej niż na oleju zalecanym przez producenta.

Czyli lipa.

Napisano

> bierze olej, niby w normie i ten typ tak ma, ale ostatnio interesowalem sie tematem w kontekscie

> mojego motocykla

Odradzam ze względu na mokre sprzęgło. Wprawdzie LM ma w ofercie dodatek do motocykli ze zmniejszoną dawką dwusiarczku ale ja bym nie wiał do swojego.

Napisano

> Tak, ja do wyjącej skrzyni co jakiś czas bez oleju jeździła. Zalałem olej Fuchsa z Mo2S. Jest

> gorzej niż na oleju zalecanym przez producenta.

no skrzyni jeżdżącej wcześniej bez oleju to byłby cud jakby pomogło zlosnik.gif

Napisano

> A czemu?

> Ps.

> stosowal ktos cos takiego?

w zdrowym silniku ok.gif..

ale już dolane do oleju gdzie furacz przejeździł jedynie 120kkm do kościoła w DE blagam.gif i w swoim dotychczasowym życiu nie widział płukanki na oczy..to MoS2 może sprawić więcej problemów jak korzyści poprzez skuteczne przytykanie kanałów olejowych

Napisano

> Co o tym myslicie? ma to jakikolwiek obiektywny sens, czy tylko subietywnie poprawia odglosy

> slinika?

Są już dużo nowsze produkty o podobnym działaniu, tylko w znacznie innej skali - Fulereny. Stosuje to Millers w olejach serii "Nano" i można kupić osobno za rozsądne pieniądze od naszych wschodnich sąsiadów Xado .

Pozdrawiam

Napisano

> w zdrowym silniku ..

> ale już dolane do oleju gdzie furacz przejeździł jedynie 120kkm do kościoła w DE i w swoim

> dotychczasowym życiu nie widział płukanki na oczy..to MoS2 może sprawić więcej problemów jak

> korzyści poprzez skuteczne przytykanie kanałów olejowych

Czyli najpierw wymyc (wyplukac) silnik od srodka,przed stosowaniem tego?

Pytam,czysto teoretycznie (na razie grinser006.gif)

Napisano

> Są już dużo nowsze produkty o podobnym działaniu, tylko w znacznie innej skali - Fulereny. Stosuje

> to Millers w olejach serii "Nano" i można kupić osobno za rozsądne pieniądze od naszych

> wschodnich sąsiadów Xado .

> Pozdrawiam

A tak serio to dzala?

I co wazne,nie szkodzi? Bo do tej pory z xado mialem tylko antykoksa w sprayu i przyznaje nagar dobrze to rozpuscilo.

Napisano

> slinika?

Kiedyś wlałem do malucha coś takiego (załącznik). Doradził mi to doświadczony inżynier z huty odradzając teflony. Smary z dodatkiem MoS2 stosuje się m.in w mocno obciążonych łożyskach w klatkach walców (walcownie). W odróżnieniu od środków opartych na teflonie, nie tworzą one dodatkowej warstwy, tylko dyfundują do warstwy powierzchniowej metalu. Czy to pomogło- nie wiem, na pewno nie zaszkodziło.

post-12115-14352516566856_thumb.jpg

Napisano

> A tak serio to dzala?

> I co wazne,nie szkodzi? Bo do tej pory z xado mialem tylko antykoksa w sprayu i przyznaje nagar

> dobrze to rozpuscilo.

Działa, można też stosować w skrzyniach biegów, mostach i wspomaganiach.

Napisano
  • Autor

> Odradzam ze względu na mokre sprzęgło. Wprawdzie LM ma w ofercie dodatek do motocykli ze

> zmniejszoną dawką dwusiarczku ale ja bym nie wiał do swojego.

LM ma dodatek specjalnie dla motocykli wink.gif

ale problem sie sam 'rozwiazal' - motor postawil blekitna zaslone dymna z prawego komina i pojechal do mechanika... jesli jest nieszczelny (a pewnie jest) to zostanie na dluzej i bedzie mial to zrobione porzadnie - czyli zadne pasty i plyny wink.gif

co do auta - kumpel ma podobnego pijaka (tylko sluzbowego) i wlal dodatek od LM. Chodzi moze troche ciszej, zobaczymy czy picie sie zmniejszylo wink.gif

Napisano

> A tak serio to dzala?

> I co wazne,nie szkodzi? Bo do tej pory z xado mialem tylko antykoksa w sprayu i przyznaje nagar

> dobrze to rozpuscilo.

napisz coś więcej jak z praca silnika po antykoksie

Napisano

> napisz coś więcej jak z praca silnika po antykoksie

Praca sie duzo nie zmienila(tzn ja nie zauwazylem).Bo przyznaje,ze malo tego zaaplikowalem.Planuje wieksza ilosc psiknac,przy okazji wymiany oleju.Ale golym okiem widac,ze denka tlokow sie zrobily duzo czystsze.

Kupilem go bo mam wrazenie,ze pierscienie sie przypiekly(podobno dosc czeste w daewoo i oplach).

Szkoda,ze nie mam urzadzenia do mierzenia kompresji,bo bardziej by to dalo jakies swiatlo na sprawe.Ale teraz przy wymienie oleju,zrobie kuracje nafta lotnicza+ antykoks.Mam litr nafty,wiec kilka dni moge moczyc pierscienie.

Czy cos pomoze,mam nadzieje,ze nie zaszkodzi. smile.gif

Napisano

no właśnie bo mój trochę pije oleju zaczął po 100 tys chce spróbować odblokowac pierścienie może to będzie to

Napisano

czy aplikowales do gorącego silnika? bo podobno świece bezpieczniej wykręcić na zimnym silniku a w instrukcji jest napisane żeby silnik najpierw rozgrzać i dać preparat więc mam wątpliwości co do zerwania świec

Napisano

> czy aplikowales do gorącego silnika? bo podobno świece bezpieczniej wykręcić na zimnym silniku a w

> instrukcji jest napisane żeby silnik najpierw rozgrzać i dać preparat więc mam wątpliwości co

> do zerwania świec

Odczekalem iles minut,na goracym nie odkrecalem,bardziej bym to nazwal na ,,cieplym".

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.