Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Która Vectra lepsiejsza?

Featured Replies

Napisano

> Żadna, obie będą mułowate i paliwożerne z tym silnikiem.

11l LPG w cyklu mieszanym zlosnik.gif

Napisano

> 11l LPG w cyklu mieszanym

Tak, tak i to wgniatające w fotel przyspieszenie biglaugh.gif!

Napisano

> Mamy takie dwa ogłoszenia i dwa auta.

> http://otomoto.pl/opel-vectra-C24150210.html

> http://otomoto.pl/opel-vectra-1wl-salon-pl-C24478786.html

> Coś z tych zdjęć można wyczytać?

ze zdjęcia to trochę ruletka wybierać, pojechałbym obejrzeć obie sztuki i wtedy zadecydował

co do silnika, to TUTAJ masz watek z kącika Opli na temat silników w VC

a jeśli nie musi być benzynowy silnik to popatrz na ofertę Master1.pl oraz

Business Lease

pierwsi mają auta po leasingach, drudzy po wynajmach długoterminowych

jak patrzyłem na egzemplarze u nich na miejscu to ich stan jest całkiem dobry

Napisano

> Tak, tak i to wgniatające w fotel przyspieszenie !

Luz, za to Croma wgniata tak, ze nerki bola hehe.gif.

Bardzo dobry silnik, absolutnie nie jest paliwozerny - srednia z blisko 90kkm mam ponizej 8l/100km - wiec zuzycie w normie jak na mase i pojemnosc. Proponuje tym troszke pojezdzic, a potem mozna sie wypowiadac ok.gif

Napisano

> Luz, za to Croma wgniata tak, ze nerki bola .

Croma i Vectra C mają te same płyty podłogowe, zawieszenie i układy hamulcowe a nawet silniki - ten w Cromie jest identyczny - To wytwór Opla więc tak samo wgniata... a może i nie smile.gif

Do LPG to one tak średnio się nadają frown.gif

Napisano

> Croma i Vectra C mają te same płyty podłogowe, zawieszenie i układy hamulcowe a nawet silniki - ten

> w Cromie jest identyczny - To wytwór Opla więc tak samo wgniata... a może i nie

Moze i nie wgniata tak samo, bo silnik to jedno, a buda to drugie - Croma jednak z deka wyzsza.

Ale do czego zmierzalem - 150KM w CDTi w Vectrze na kolana nie kladzie, a przynajmniej nie na tyle, by moc wysmiac 140KM w duzoooo lzejszej Viki zlosnik.gif

Napisano

> 11l LPG w cyklu mieszanym

to znakomity wynik:) nie oszukujmy sie, nie ma co oczekiwac 6LPG w trasie i 8 w miescie

Realnie miasto to ze 13, traska ok 9-10

Napisano

> czy to jest silnik z bezposrednim wtryskikem paliwa??

> jesli tak to instalacja lpg 4 gen bedzie problematyczna a 5 generacja za droga

Nie, z bezposrednim jest 2.2.

Napisano

> Moze i nie wgniata tak samo, bo silnik to jedno, a buda to drugie - Croma jednak z deka wyzsza.

I pewnikiem cięższa ... 1,5 tony

> Ale do czego zmierzalem - 150KM w CDTi w Vectrze na kolana nie kladzie, a przynajmniej nie na tyle,

> by moc wysmiac 140KM w duzoooo lzejszej Viki

Nie wydaje mi się aby ten silniczek z swoim małym momentem dawał frajde z jazdy .... i nie chodzi mi o przyspieszenie od 0 do 100.... Viki do małych nie nalezy i bynajmniej lekka nie jest

Viki:

1.8 16V 140KM 10,7 sek 100km/h V max 210 9,9 / 5,6 / 7,2

1.9 CDTI 16V 150KM 9,8 sek 100km/h V max 217 7,5 / 4,8 / 5,8

Cromcia:

1.8 16v 140KM 10,2 sek 100km/h V max 206 9,8/6,0/7,4

1.9 Multijet 16V 150KM 9,6 sek 100km/h V max 210 8,1/4,9/6,1

Quote:

Opel Vectra C 1.8 16V (140KM) 2007r.

dodał: Andrzej, 05.01.2010

Stanowczo odradzam instalacje lpg do tego silnika 1.8 140 KM !. Jakąkolwiek. Ten silnik nie posiada hydraulicznych popychaczy zaworów, więc po jakiś czasie ok 30-50 tyś km, będą wypalone zawory i głowica do remontu. Ja sie spostrzegłem rychło wczas i zrobiłem tylko 20 tyś km i teraz jeżdze na Pb, kosz naprawy głowicy to ok 2000 zł wiec sie nie opłaca taka zabawa. Lubryfikator może troceh pomoże ale dla mnie to gra nie warta świeczki. Poza tym już zepsuł mi sie wtryskiwacz benzyny, jest to spowodowane tym że wtryskiwacze benzyny nie pracują i narażone są na wysoką, temperature i staniemy na skrzyżowaniu.

Napisano

> I pewnikiem cięższa ... 1,5 tony

> Nie wydaje mi się aby ten silniczek z swoim małym momentem dawał frajde z jazdy .... i nie chodzi

> mi o przyspieszenie od 0 do 100.... Viki do małych nie nalezy i bynajmniej lekka nie jest

> Viki:

> 1.8 16V 140KM 10,7 sek 100km/h V max 210 9,9 / 5,6 / 7,2

> 1.9 CDTI 16V 150KM 9,8 sek 100km/h V max 217 7,5 / 4,8 / 5,8

Ale nadal sie nie rozumiemy - ten 150KM tez nie daje frajdy wielkiej - to sa tatowozy. Do frajdy sie kupuje corse/fieste/astre/fcocusa w wersjach sportowych wink.gif

Nie zapominaj tez, ze 1.8VVT jest ponad 100kg lzejsza od traktora.

A co do LPG - mnie nie interesuje palacz.gif

Napisano

> Ale nadal sie nie rozumiemy - ten 150KM tez nie daje frajdy wielkiej - to sa tatowozy. Do frajdy

> sie kupuje corse/fieste/astre/fcocusa w wersjach sportowych

> Nie zapominaj tez, ze 1.8VVT jest ponad 100kg lzejsza od traktora.

> A co do LPG - mnie nie interesuje

Ja bym się z Tobą niezgodził pogoniłem pare dni temu swoją vectrę 1.9 150KM i i auto naprawdę super sprawuje się w mieście i na trasie. Przyspieszenie bardzo dobre, duża elastyczność, nie nazwałbym tego na pewno tato wozem.

Napisano

> Ten silnik nie posiada hydraulicznych popychaczy zaworów,

Zgadza się

> więc po jakiś czasie ok 30-50 tyś km, będą wypalone zawory i głowica do remontu.

Co taki przebieg trzeba wyregulować zawory, a nie je wypala. Regulacja kosztuję parę stówek co automatycznie podnosi koszty eksploatacji.

Napisano

> Ale nadal sie nie rozumiemy - ten 150KM tez nie daje frajdy wielkiej - to sa tatowozy.

Jeśli tak to Viki 1.8 to wozek dla niani. biglaugh.gif Miałem możliwość jeździć Viki z obiema jednostkami. Subiektywne odczucie to komfort podróżowania w CDTI i jego brak w 1.8. Wynika to zapewne z faktu że 1.8 budzi sie do życia coś koło 4 tyś obr. Wcześniej IMHO jest średnio. Diesel ożywa ze 2 tyś niżej. Ale nie znaczy to że auto z 1.8 jest kiepskie. Jest po prostu zauważalnie słabsze. Dane katalogowe tego nie oddają.

Pomijam fakt że za stosunkowo niewielką kasę można do CDTI dorzucić ze 40 koni.

1.8 jest za to mniej awaryjny od diesla i przyjmie LPG jeśli user jest świadomy jego ograniczeń i godzi sie na podwyższenie kosztów związanych z kontrolą i regulacją luzu zaworowego

Napisano

Przy okazji - jakbyś je oglądał i sprawdzał grubość lakieru - podaj proszę jaka będzie standardowa.

Ostatnio mierzyłem Viki C i wyszły mi strasznie niskie wartości - praktycznie na większości auta około 60 um icon_eek.gif

Miałem wrażenie, że w kilku miejscach nie było już praktycznie klaru.

Ciekawy jestem czy to taki standard w tym aucie czy akurat ta była po jakiejś ostrej polerce zlosnik.gif

No chyba że ona z poniedziałku była hehe.gif

Napisano

> Przy okazji - jakbyś je oglądał i sprawdzał grubość lakieru - podaj proszę jaka będzie standardowa.

Na kilka mierzonych opli wychodziło średnio 140-160

> Ostatnio mierzyłem Viki C i wyszły mi strasznie niskie wartości - praktycznie na większości auta około 60 um

Ostra polerka albo coś z czujnikiem nie tak

Napisano

> Ale nadal sie nie rozumiemy - ten 150KM tez nie daje frajdy wielkiej - to sa tatowozy.

Niestety muszę się z tobą zgodzić .... smile.gif

Te auta są bardzo komfortowe, ciche w środku - przynajmniej Cromcia, odczucie prędkości jest o kilkadziesiąt km/ h mniejsze niż w innym aucie , są długie i ciężkie .... Cromcia jest poza tym wysoka 1,62 m.... i ma bardzo duży prześwit - na prostej podłodze w garażu mogę się pod nią wsunąć .... no może nie pod całą smile.gif

> Do frajdy

> sie kupuje corse/fieste/astre/fcocusa w wersjach sportowych

> Nie zapominaj tez, ze 1.8VVT jest ponad 100kg lzejsza od traktora.

Tak moje poprzednie wozidełko mimo tego, ze było ciaśniejsze, głośniejsze, miało tylko 5 biegów a nie 6 i nie rozpędzało się do licznikowych 230 km/h na niemieckich autostradach.... i nie dawało takiego komfortu ....to jednak na wirusie z 155 KM silnikiem i 340 Nm 1,9 JTD... dawało mnóstwo frajdy z jazdy...

> A co do LPG - mnie nie interesuje

To raczej informacja o konieczności częstej regulacji zaworów.... jeśli ktoś to potrafi sam zrobić - to OK ... a jeśli nie to musi być świadomy, ze ten silnik do LPG nie pasuje ... drogi

Napisano

> dodał: Andrzej, 05.01.2010

> Stanowczo odradzam instalacje lpg do tego silnika 1.8 140 KM !. Jakąkolwiek. Ten silnik nie posiada

> hydraulicznych popychaczy zaworów, więc po jakiś czasie ok 30-50 tyś km, będą wypalone zawory

> i głowica do remontu. Ja sie spostrzegłem rychło wczas i zrobiłem tylko 20 tyś km i teraz

> jeżdze na Pb, kosz naprawy głowicy to ok 2000 zł wiec sie nie opłaca taka zabawa. Lubryfikator

> może troceh pomoże ale dla mnie to gra nie warta świeczki. Poza tym już zepsuł mi sie

> wtryskiwacz benzyny, jest to spowodowane tym że wtryskiwacze benzyny nie pracują i narażone są

> na wysoką, temperature i staniemy na skrzyżowaniu.

Dobrze, że ani moja skoda, vectra, ani almera szwagra tego nie wiedzą i nie wypalają sobie zaworów zlosnik.gif

Napisano
  • Autor

> Na kilka mierzonych opli wychodziło średnio 140-160

> Ostra polerka albo coś z czujnikiem nie tak

Ano, nawet na podłodze bagażnika we fordzie mam prawie 100.

Jak będziemy je mierzyć to dam znaka ile wyszło.

Napisano

> Na kilka mierzonych opli wychodziło średnio 140-160

> Ostra polerka albo coś z czujnikiem nie tak

Raczej polerka, bo na innych autach miernik pokazuje "normalne" wartości.

Myślałem właśnie, że to auto było malowane, bo miejscami widać problemy z klarem.

Okazało się jednak, że praktycznie całe ma taką samą grubość lakieru (taką cieniusią).

A swoją drogą jeszcze - ciekawe czy wosk położony na lakier zmienia w jakiś sposób odczyty?

Napisano

> Ja bym się z Tobą niezgodził pogoniłem pare dni temu swoją vectrę 1.9 150KM i i auto naprawdę

> super sprawuje się w mieście i na trasie. Przyspieszenie bardzo dobre, duża elastyczność, nie

> nazwałbym tego na pewno tato wozem.

Pogon pare razy 1.8VVT - nawet kiedys Ozi tu pisal, ze cos dostal z wypozyczalni z tym silnikiem i sie zdziwil grinser006.gif.

Napisano

> Jeśli tak to Viki 1.8 to wozek dla niani. Miałem możliwość jeździć Viki z obiema jednostkami.

> Subiektywne odczucie to komfort podróżowania w CDTI i jego brak w 1.8. Wynika to zapewne z

> faktu że 1.8 budzi sie do życia coś koło 4 tyś obr. Wcześniej IMHO jest średnio. Diesel ożywa

> ze 2 tyś niżej. Ale nie znaczy to że auto z 1.8 jest kiepskie. Jest po prostu zauważalnie

> słabsze. Dane katalogowe tego nie oddają.

Caly czas mowimy o 1.8 VVT 140KM i masie 1350kg grinser006.gif?

Napisano

> Caly czas mowimy o 1.8 VVT 140KM i masie 1350kg ?

No i ? .... Ten Z18XER 140 KM jest w tej masie dużo słabszy niż diesel Z19DTH o mocy 150 KM. Papierowo to może wygląda podobnie ale skoro "tatowóz" 150 KM w dieslu który dość żwawo odpycha sie od niskich obrotów nie daje wielkiej frajdy z jazdy to co będzie ze słabszym benzyniakiem któy jedzie jak sie rozkręci do 4 tyś?

Wiem ze mówimy o 1.8 ale skoro ktoś wyciągnął też 1.9 to można o temat zahaczyć.

Napisano

> No i ? .... Ten Z18XER 140 KM jest w tej masie dużo słabszy niż diesel Z19DTH o mocy 150 KM.

> Papierowo to może wygląda podobnie ale skoro "tatowóz" 150 KM w dieslu który dość żwawo

> odpycha sie od niskich obrotów nie daje wielkiej frajdy z jazdy to co będzie ze słabszym

> benzyniakiem któy jedzie jak sie rozkręci do 4 tyś?

Ujme to tak - jezdzilem i 170KM w dieselu (inne auto) i na wolnych obrotach toto sie odpycha bardzooooooo podobnie do mojej Viki - byc moze subiektywne odczucie. Wiec nie wiem, co Ty rozumiesz przez wolne obroty. 1.8VVT odpychac sie zaczyna prz jakis 2.5-3k rpm i ciagnie do 6k rpm.

> Wiem ze mówimy o 1.8 ale skoro ktoś wyciągnął też 1.9 to można o temat zahaczyć.

Nikt nie mowi, ze 1.9 150KM jezdzi gorzej od 1.8VVT, tylko o tym, ze szalu toto nie robi - wg tego co piszecie, to powinno sie byc caly czas wcisnietym w fotel przy jezdzie dieselem, a w benzynie luzik i auto nie jedzie - co akurat nie jest prawda - i tyle ode mnie, bo dyskusja absolutnie jalowa - ja uwazam, ze 1.8VVT jezdzi, wy ze nie - wolna wola skromny.gif

Napisano

> Dobrze, że ani moja skoda, vectra, ani almera szwagra tego nie wiedzą i nie wypalają sobie zaworów

teraz napisz która skoda i almera ma ten silnik o którym mowa w wątku facepalm%5B1%5D.gif przypomnę: 1.8 140km opla

Twoja vectra z profilu również nie ma tego silnika...

Napisano

> teraz napisz która skoda i almera ma ten silnik o którym mowa w wątku przypomnę: 1.8 140km opla

Koledze pewnie chodziło o sposób regulacji zaworów cool.gif

Napisano

> Ostatnio mierzyłem Viki C i wyszły mi strasznie niskie wartości - praktycznie na większości auta

> około 60 um

W mojej Viki jest od 70 do 110um. Lakier przy kupnie auta był zaniedbany, napewno nie polerowany wink.gif

Po bardzo delikatnej polerce "lakier odżył". zlosnik.gif

Napisano

> Dobrze, że ani moja skoda, vectra, ani almera szwagra tego nie wiedzą i nie wypalają sobie zaworów

Moją Brava 1,6 16V zrobiłem 300.000 km na LPG II generacji i auto nadal jeździło świetnie a głowica nigdy nie była ruszona i zawory nigdy nie regulowałem ale czy to coś zmienia? Silnik VW 1,6 bardzo lubi LPG.... są silniki które mają mocne gniazda zaworowe i są takie które mają delikatne i nie nadają się pod LPG.... Gazownicy wiedzą których aut unikać...

Napisano

> Bardzo dobry silnik, absolutnie nie jest paliwozerny - srednia z blisko 90kkm mam ponizej 8l/100km

> - wiec zuzycie w normie jak na mase i pojemnosc.

spalanie pojecie wzgledne...

wszystko zalezy od drivera..

mamy z kolega w pracy identyczne auta...

taka sama buda, masa, silnik...

robimy podobna trase...on zuzywa 43-44litry na tej trasie..

ja na tej samej 60-72....serio serio..

szef nie jest za bardzo zadowolony.... cfaniaczek.gif

Napisano

> ja uwazam, ze 1.8VVT jezdzi, wy ze nie - wolna wola

Właśnie o to chodzi. ok.gif

Napisano

> Właśnie o to chodzi.

Mnie kiedyś zachwycał Fiat 126P.... jak sie przesiadłem z motoroweru..... hehe.gifzlosnik.gif

Napisano

> Ja bym się z Tobą niezgodził pogoniłem pare dni temu swoją vectrę 1.9 150KM i i auto naprawdę

> super sprawuje się w mieście i na trasie. Przyspieszenie bardzo dobre, duża elastyczność, nie

> nazwałbym tego na pewno tato wozem.

Szczegolnie jak wbijesz 6 przy 80kmh, albo jak jedziesz za szybko na 1ke a za wolno na 2ke.Elastycznosc w tym silniku zabija hehe.gifhehe.gif

Radze poczytac o elastycznosci ok.gif

Napisano

> Szczegolnie jak wbijesz 6 przy 80kmh, albo jak jedziesz za szybko na 1ke a za wolno na

> 2ke.Elastycznosc w tym silniku zabija

> Radze poczytac o elastycznosci

Nie dyskutuj - 150KM CDTi to rakieta, a nie zaden tatowoz, a elastycznosc i osiagi ma godne auta rajdowego hehe.gif

Napisano

> A taki motor 2.2 to jak się sprawuje?

> Jak ze spalaniem, serwisem?

> Ogłoszonko, które mnie interesuje:

> http://otomoto.pl/opel-vectra-salon-pl-gwarancja-2-2-C24567549.html

Widze że zestaw nokia ck-100 zainstalowany. bardzo przydatny gadżet.

Napisano
  • Autor

> Jak to taki sam motor jak w Omedze 2.2,to polecam.

U panie, nie mam bladego -dlatego tutaj daje zapytajnik : )

Napisano

> U panie, nie mam bladego -dlatego tutaj daje zapytajnik : )

Nie ten sam - ten 155KM w Vectrze jest z bezpośrednim wtryskiem "Direct" - poszukaj na kąciku Opla.

Napisano

> Nie ten sam - ten 155KM w Vectrze jest z bezpośrednim wtryskiem "Direct" - poszukaj na kąciku Opla.

Przedliftowe 2.2 były bez directa...

Napisano

> Przedliftowe 2.2 były bez directa...

- 2.2 16V 147KM rocznik 2002-04

- 2.2 16V 155KM DIRECT rocznik 2004-09

Napisano

> Nie dyskutuj - 150KM CDTi to rakieta, a nie zaden tatowoz, a elastycznosc i osiagi ma godne auta

> rajdowego

Taką samą jałową gadkę uprawiacie, jak Ci z których się naśmiewacie ok.gif

1,9 CDTi to z pewnością nie rakieta, nie jest to też rajdówka, ale ma parę zalet takich jak:

- niskie spalanie przy sporej mocy i dobrych osiągach

- możliwość dłubnięcia samym softem pod 190-200 Km i okolice 380-400 Nm, a to już zacnie jedzie.

- żywotne silniki

Nie zamienił bym swojej Cromy z tym silnikiem na żaden 2,0 czy 2,2 Pb z opla i tyle .

Napisano

> Nie zamienił bym swojej Cromy z tym silnikiem na żaden 2,0 czy 2,2 Pb z opla i tyle .

: ok.gifclaps.gifwaytogo.gif20.GIF

Napisano

> Przedliftowe 2.2 były bez directa...

Ale link jest podany do samochodu z '07. Poza tym chyba były przedliftowe z 2.2 Direct (jakaś końcówka serii, ja te już z nowym wnętrzem, z 1.9CDTI też bywają).

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.