Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Dla 2+3 np. Patrol GR?

Featured Replies

Napisano

Zastanawiam sie, czy taki Patrol GR, czy inny temu podobny, to dobry pomysl na rodzine 2+3. To, ze sporadycznie bez problemu i 2+5 wejdzie, to wiem, ale mi chodzi o 2-tygodniowe wypady z calym bagazem. Jeszcze co prawda samochodu nie zmieniam, bo na razie jest 2+1 (moze do konca przyszlego roku 2+2), ale musze pomyslec o docelowym rozmiarze garazu wink.gif Niestety wszelkiego rodzaju rodzinne Vany mi nie odpowiadaja. Lubie sie autem potarzac w blocku od czasu do czasu.

Napisano

> Zastanawiam sie, czy taki Patrol GR, czy inny temu podobny, to dobry pomysl na rodzine 2+3. To, ze

> sporadycznie bez problemu i 2+5 wejdzie, to wiem, ale mi chodzi o 2-tygodniowe wypady z calym

> bagazem. Jeszcze co prawda samochodu nie zmieniam, bo na razie jest 2+1 (moze do konca

> przyszlego roku 2+2), ale musze pomyslec o docelowym rozmiarze garazu Niestety wszelkiego

> rodzaju rodzinne Vany mi nie odpowiadaja. Lubie sie autem potarzac w blocku od czasu do czasu.

o takim Patrolu chyba najwięcej mógłby OZI powiedzieć

mnie się podoba takie auto ale najlepiej w TAKIEJ WERSJI

w PL chyba jedyną firmą robiącą konwersję do V8 jest www.karlowicz4x4.pl

co do sam6ch aut, jeśli nie potrzebowałbyś 7 miejsc to może jakiś Jeep, ewentualnie Toyota

Napisano
  • Autor

> o takim Patrolu chyba najwięcej mógłby OZI powiedzieć

> mnie się podoba takie auto ale najlepiej w TAKIEJ WERSJI

> w PL chyba jedyną firmą robiącą konwersję do V8 jest www.karlowicz4x4.pl

> co do sam6ch aut, jeśli nie potrzebowałbyś 7 miejsc to może jakiś Jeep, ewentualnie Toyota

V8 mi niepotrzebne - do zabawy zostawie sobie Forka, na ktorego mam juz plan wink.gif

Przeprawowki raczej nie planuje - samochod ma miec wystarczajaca pojemnosc dla 5 osob z bagazem na 2 tygodniowe wczasy oraz miec co najmniej mozliwosci Grand Vitary nowej w terenie. Mozliwe, ze jeszcze pare razy mi sie koncepcja zmieni, zanim bedzie potrzeba zmiany Forka na cos wiekszego (a to raczej pewne, bo nawet 2+2, to juz Forek maly jest), ale jesli zaczne sie bawic serio w offroad, to wchodzi w gre jakis dodatkowy XJ, albo krotki Patrol.

Napisano
  • Autor

> Auta tego typu są mało komfortowe przy jeździe w tzw. trasie.

Tzn.? Ze buja?

Napisano

> Tzn.? Ze buja?

to znaczy ze jazda tym na drugi koniec europy z predkosciami pow 130km/h jest meczaca....

Napisano
  • Autor

> to znaczy ze jazda tym na drugi koniec europy z predkosciami pow 130km/h jest meczaca....

Ja nawet Forkiem powyzej 130 jezdze bardzo sporadycznie.

Napisano

> Ja nawet Forkiem powyzej 130 jezdze bardzo sporadycznie.

plelotowe predkosci dla mojego forka:

130-140 jezdze z bagaznikeim z rowerami na haku

160-170 jezdze "solo"

Napisano

> Zastanawiam sie, czy taki Patrol GR, [...]

Z Nissan dal bym sobie spokojhmm.gif, nie, ze auto jest zlehmm.gif, ale jest to dosc stara konstrukcja. 4.2l Diesel jest niezniszczalny przy dobrym dbaniu o niegohmm.gif, 3.0l - ma zazwyczaj jedna wspolna cechezlosnik.gif - silnik do wymiany po 150 k km , wywala cylindrylizak.gif. Wprawdzie dotyczy modeli z od ok 2008 do 2010, potem Nissan dal juz sobie rady, ale nie smak pozostal.

Generalnie szukal byl LC lub Prado, komfort znacznie wiekszy hmm.gif, na EU warunki 3.0l Diesel bez zadnych problemow, konstrukcja nowszalizak.gif. Patrol obecnie idzie w 8 serii (bez zmiany), a i bedzie 9 - bo bedzie model Classic, bo ma jedna zalete - jest tani w zakupie001.gif[...]

W sprzedazy za 2011 bylo tak: (wagon i pick up)

Pozycja:

75 Nissan Patrol Wagon 3,217 sztuk

121 Nissan Patrol Ute 1,443 sztuk

Dla porownania tylko LC 200 w wersji wagon sprzedal sie :

35 Toyota Land Cruiser 9,119 sztuk

Czyli jest ton widoczne, ze tylko cena jest tu przewagalizak.gif. Wiekszosc osob ktore pracuje w ciezkich warunkach nawet nie spojrzy na Patrolhmm.gif[...]

17.jpg

Telstra (Telecom Australia) mila ich dosc duza flote i to byl jeden z najwiekszych niewypalow jesli chodzi o zakuppalacz.gif (glowy sie za to potoczylyzlosnik.gif)

Napisano
  • Autor

> plelotowe predkosci dla mojego forka:

> 130-140 jezdze z bagaznikeim z rowerami na haku

> 160-170 jezdze "solo"

Pewnie. Tez zdarzalo mi sie przeleciec do Berlina tempem 170-190kmph, ale juz zaspokoilem swoja ciekawosc, a poziom halasu i wir w baku troche zniecheca. Z wiekiem sie troche bardziej stateczny robie, ale zdarza mi sie poszalec troche po winklach na krotkich odcinkach wink.gif W trasie starcza mi te 130-140 na autostradzie i 100-110 poza. Szczegolnie z malym dzieckiem na pokladzie.

Napisano
  • Autor

> Generalnie szukal byl LC lub Prado, komfort znacznie wiekszy , na EU warunki 3.0l Diesel bez

> zadnych problemow, konstrukcja nowsza. Patrol obecnie idzie w 8 serii (bez zmiany), a i

> bedzie 9 - bo bedzie model Classic, bo ma jedna zalete - jest tani w zakupie[...]

Jesli plan pozostanie bez zmian, to bede celowal raczej w roczniki 2004-2006, bo wybulic 400k na nowego LC V8 (to zdaje sie odpowiednik LC 200 na EU?) nie mam zamiaru (za tyle, to ja dom stawiam). Wiekszych od LC100 uzywanych na polskim rynku jak na lekarstwo, a cena za 2004 od 70k sie zaczyna? Patrol od 40k, a ma chyba lepsze zaplecze serwisowe w EU?

Napisano

> Jesli plan pozostanie bez zmian, to bede celowal raczej w roczniki 2004-2006,

Coz optymalne rozwiazanie IMVHO, ale jak mowie, 3.0l bym raczej unikal.

Naczytalem sie horroru na forumwink.gif + pare razy trafili na pierwsze strony moto gazet ( w nie za dobrej opiniizlosnik.gif)

Jezdzilem dosc sporo Patrol w latach ok 2007-08 i za wygodne to to nie jesthmm.gif.

Popatrz tez na Pajero (ale old.gif wrazenie jest, ze auto jest duze, a jest naprawde waskie (pisalem o tym na MK)[...], ale miejsc ma 7hmm.gif

A Subaru Tribeccahmm.gif?

bo wybulic 400k na

> nowego LC V8 (to zdaje sie odpowiednik LC 200 na EU?) nie mam zamiaru

400k PLN, fiu, fiushocked.gifpad.gif, prawie x 2zlosnik.gif, [...]

(za tyle, to ja dom

> stawiam). Wiekszych od LC100 uzywanych na polskim rynku jak na lekarstwo, a cena za 2004 od

> 70k sie zaczyna? Patrol od 40k, a ma chyba lepsze zaplecze serwisowe w EU?

A Land Rover nie lepiej rozwinie ty w EUniewiem.gif???

Napisano
  • Autor

> Coz optymalne rozwiazanie IMVHO, ale jak mowie, 3.0l bym raczej unikal.

> Naczytalem sie horroru na forum + pare razy trafili na pierwsze strony moto gazet ( w nie za dobrej

> opinii)

> Jezdzilem dosc sporo Patrol w latach ok 2007-08 i za wygodne to to nie jest.

> Popatrz tez na Pajero (ale wrazenie jest, ze auto jest duze, a jest naprawde waskie (pisalem o tym

> na MK)[...], ale miejsc ma 7

Wlasnie wolalbym szerokie na 5 osob i spory bagaznik, niz waskie 7 i bagaznik mniejszy od pandowskiego.

> A Subaru Tribecca?

Fajne auto, ale raczej nie o to mi chodzi.

> bo wybulic 400k na

> 400k PLN, fiu, fiu, prawie x 2, [...]

> (za tyle, to ja dom

Ano niestety takie ceny w PL.

> A Land Rover nie lepiej rozwinie ty w EU???

Nie bardzo, ale ceny jeszcze lepsze, jak Toyoty.

Napisano

> Pewnie. Tez zdarzalo mi sie przeleciec do Berlina tempem 170-190kmph, ale juz zaspokoilem swoja

> ciekawosc, a poziom halasu

jest na to rada - Akademia Pana Kleksa non-stop

> i wir w baku troche zniecheca.

na to tez jest rada - LPG

> Z wiekiem sie troche bardziej

> stateczny robie, ale zdarza mi sie poszalec troche po winklach na

> krotkich odcinkach

do tego forek srednio sie nadaje...

> W trasie

> starcza mi te 130-140 na autostradzie i 100-110 poza. Szczegolnie z malym dzieckiem na

> pokladzie.

wiesz jak masz do zrobienia z malym dzieckiem 1000km to jednak nie ma co sie bawic w podziwianie widokow tylko trzeba szybko do celu dojechac

Napisano

> Zastanawiam sie, czy taki Patrol GR, czy inny temu podobny, to dobry pomysl na rodzine 2+3.

Polecam patrola y61 silnik 2.8 wersja długa.

Komfort podróżowania bardzo dobry, silnik trzeba wzmocnić bo słaby ale w środku ma wszystko. Szukaj wersji van ze szwajcarii ale bez podniesionego dachu! a środek kupisz wszędzie bo tego w terenie sporo lata. Ze szwagrem mamy 4 sztuki y60 i y61 i fajne auto a w długiej wersji spakujesz żone, dzieci, psa kota i dobytek na miesiąc

Napisano
  • Autor

> jest na to rada - Akademia Pana Kleksa non-stop

nie trawie wink.gif

> na to tez jest rada - LPG

i co 100km na stacje wink.gif

> do tego forek srednio sie nadaje...

Oj zdziwilbys sie wink.gif

> wiesz jak masz do zrobienia z malym dzieckiem 1000km to jednak nie ma co sie bawic w podziwianie

> widokow tylko trzeba szybko do celu dojechac

Wole na sygnale, niz nie dojechac wink.gif

Napisano

> nie trawie

ja tez nie, ale moja corka lubi

czego sie nie robi dla dzieci

> i co 100km na stacje

46L na 100km ?

> Oj zdziwilbys sie

mialem dwa, i w porownaniu do imrezy to "guma"

> Wole na sygnale, niz nie dojechac

szybko nie znaczy niebezpieczne

Napisano
  • Autor

> ja tez nie, ale moja corka lubi

> czego sie nie robi dla dzieci

Andrzej jest na etapie kubusia puchatka, ale juz go przyzwyczajam do Bruce'a Dickinsona wink.gif

> 46L na 100km ?

S-turbo z predkoscia przelotowa 190kmph? Jak dobrze pojdzie... wink.gif

> mialem dwa, i w porownaniu do imrezy to "guma"

Guma, ale nie znaczy, ze nie da sie bokiem grinser006.gif

> szybko nie znaczy niebezpieczne

999 razy na 1000 wink.gif

Napisano

Wiem ze Q7 sie sprawdzil w zestawie 2+4 (ale na dalsze europejskie vojaze to i tak box doszedl)

Napisano

Sporo jeździłem GRem 5d 3.0 Di z 2003r. Auto miało wtedy dwa lata i nie było zmęczone. Komfort jazdy fatalny. Skórzane fotele w ogóle nie trzymają, człowiek lata po nich jak Żyd po pustym sklepie, zawieszenie bardzo twarde, słabo wybiera nierówności i dziury w drodze. Nie chodzi o teren, tylko normalną miejską jazdę po asfalcie. Silnik 3.0 ma mały zakres użytecznych obrotów, ręka z lewarka nie schodzi.

Jedyne, co mi pasowało, to przyjemna jazda po plaży.

Napisano

> Zastanawiam sie, czy taki Patrol GR, czy inny temu podobny, to dobry pomysl na rodzine 2+3. To, ze

> sporadycznie bez problemu i 2+5 wejdzie, to wiem, ale mi chodzi o 2-tygodniowe wypady z calym

> bagazem. Jeszcze co prawda samochodu nie zmieniam, bo na razie jest 2+1 (moze do konca

> przyszlego roku 2+2), ale musze pomyslec o docelowym rozmiarze garazu Niestety wszelkiego

> rodzaju rodzinne Vany mi nie odpowiadaja. Lubie sie autem potarzac w blocku od czasu do czasu.

Do przemieszczania się siedząc wysoko kup sobie pajero.

Napisano
  • Autor

> Do przemieszczania się siedząc wysoko kup sobie pajero.

Wysokie siedzenie, to najmniej istotne dla mnie kryterium wyboru icon_rolleyes.gif

Ma byc wygodny, ma byc terenowka o co najmniej srednich mozliwosciach (Pajero tutaj pasuje, choc patrol z dwoma sztywnymi mostami ma duzo wieksze mozliwosci rozbudowy) i duzej pojemnosci. Ma wygodnie jezdzic po trasie (wygodnie, to pojecie wzgledne, wiec nie brac za referencje Jaguara biglaugh.gif) i nie bac sie bezdrozy. Moglby sie oczywiscie nie psuc, byc bezpieczny (zderzeniowo, wywrotkowo etc.), funkcjonalny, tani w naprawie i miec twarda blache grinser006.gif

Wypisz wymaluj miejskie autko.. Marauder grinser006.gif

Napisano

> Wysokie siedzenie, to najmniej istotne dla mnie kryterium wyboru

> Ma byc wygodny, ma byc terenowka o co najmniej srednich mozliwosciach (Pajero tutaj pasuje, choc

> patrol z dwoma sztywnymi mostami ma duzo wieksze mozliwosci rozbudowy) i duzej pojemnosci. Ma

> wygodnie jezdzic po trasie (wygodnie, to pojecie wzgledne, wiec nie brac za referencje Jaguara

> ) i nie bac sie bezdrozy. Moglby sie oczywiscie nie psuc, byc bezpieczny (zderzeniowo,

> wywrotkowo etc.), funkcjonalny, tani w naprawie i miec twarda blache

> Wypisz wymaluj miejskie autko.. Marauder

Najpierw piszesz o grand vitarze, że by styknęła a teraz Ci się szkoda zrobiło i chcesz prawdziwy samochód zlosnik.gif Bier patrola zlosnik.gif

PS: ja sobie jeszcze kupię długą 60tke i zrobię taką lalę, że hoho grinser006.gif

Napisano
  • Autor

> Najpierw piszesz o grand vitarze, że by styknęła a teraz Ci się szkoda zrobiło i chcesz prawdziwy

> samochód Bier patrola

> PS: ja sobie jeszcze kupię długą 60tke i zrobię taką lalę, że hoho

Vitara, to minimum zdolnosci terenowych.

Pajero jest wystarczajaco duze dla 2+2, albo nawet 2+3 z bagazem na 2 tygodnie?

Napisano

> Vitara, to minimum zdolnosci terenowych.

> Pajero jest wystarczajaco duze dla 2+2, albo nawet 2+3 z bagazem na 2 tygodnie?

Zawsze możesz dać bagażnik na dach. Specjalnie na rzeczy żony smile.gif

Napisano

> Zastanawiam sie, czy taki Patrol GR, czy inny temu podobny, to dobry pomysl na rodzine 2+3.

Moj wujek ma i sobie chwali tyle ze on to ciagania kampingu byl uzywany glownie wiec pakownosc byla jakby wieksza zlosnik.gif

teraz dzieciaki sobie pokupowaly swoje fury i pojdzie do ludzi chyba

Napisano

> Vitara, to minimum zdolnosci terenowych.

> Pajero jest wystarczajaco duze dla 2+2, albo nawet 2+3 z bagazem na 2 tygodnie?

Starczy.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.