Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Alfa 159 vs Fiat Croma

Featured Replies

Napisano

Które z tych aut wybrać?

Czy jest sens porównywać je do siebie?

W grę wchodzą tylko 2,4 jtd.

Nie interesuje mnie pojemność bagażnika itp. Auto dla max 2 osób.

Przykładowe autka croma i alfa

Napisano

Imho bez sensu, croma to "dostawczak" a alfa o sportowym charakterze...

dla 2 osób to tylko alfa

Napisano

wybrał bym Cromę

płyta podłogowa ta sama a części o jakies 30-40% tansze niż do alfy:)

Alfą 1,9 JTD 150 KM jeździłem, ale Croma jakaś przyjemniejsza serduszka.gifserduszka.gifserduszka.gif

Napisano

> Które z tych aut wybrać?

> Czy jest sens porównywać je do siebie?

> W grę wchodzą tylko 2,4 jtd.

> Nie interesuje mnie pojemność bagażnika itp. Auto dla max 2 osób.

> Przykładowe autka croma i alfa

spójrz na nie.... jak jeszcze nie wiesz to spójrz na nie jeszcze raz... jak wciąż nie wiesz to kup Cromę i dalej miej takie smutne i bezpłciowe życie grinser006.gif

Napisano
  • Autor

> Imho bez sensu, croma to "dostawczak" a alfa o sportowym charakterze...

> dla 2 osób to tylko alfa

A jeśli porównamy kombi z cromą?

Napisano
  • Autor

> spójrz na nie.... jak jeszcze nie wiesz to spójrz na nie jeszcze raz... jak wciąż nie wiesz to kup

> Cromę i dalej miej takie smutne i bezpłciowe życie

Decyzja już zapadła....chyba, ale zawsze jest "ale" zlosnik.gif

Napisano

> Decyzja już zapadła....chyba, ale zawsze jest "ale"

jeżeli dla 2 osób to nie ma ale zlosnik.gif

Napisano
  • Autor

> wybrał bym Cromę

> płyta podłogowa ta sama a części o jakies 30-40% tansze niż do alfy:)

> Alfą 1,9 JTD 150 KM jeździłem, ale Croma jakaś przyjemniejsza

W cromie też było 1.9?

Napisano

To w lepszym stanie.

Pozdrawiam BAS

Napisano
  • Autor

> jeżeli dla 2 osób to nie ma ale

Jak coś będzie na Ciebie grinser006.gif

Napisano

> W cromie też było 1.9?

Tak, 120 i 150KM

Napisano

> W cromie też było 1.9?

nie mam pojęcia jak Alfą jeździłem to było z 3 lata temu to chyba o Cromie nie było słychać:)panic.gif

Napisano
  • Autor

> To w lepszym stanie.

> Pozdrawiam BAS

No to oczywiste, auta podane w linkach przykładowe.

Naczytałem się już jak to alfa ładnie się prowadzi, jak jest z przeciwnikiem?

Napisano
  • Autor

> Tak, 120 i 150KM

Wiem, pytanie było jaki motor był w cromie którą kolega jeździł grinser006.gif

Napisano
  • Autor

> nie mam pojęcia jak Alfą jeździłem to było z 3 lata temu to chyba o Cromie nie było słychać:)

Przecież croma jest od 2005 roku icon_rolleyes.gif

Napisano

> No to oczywiste, auta podane w linkach przykładowe.

> Naczytałem się już jak to alfa ładnie się prowadzi, jak jest z przeciwnikiem?

Nie wiem o co pytasz, Krowa dobrze się prowadzi na 215/55/16 lub większych. Jest dość stabilna i cicha na autostradzie.

W mieście oba autka mają te same wady, czyli segment D, czyli prawie 5m długości i wierz mi, że w okresie około świątecznym zdarzało mi się zatęsknić przy parkowaniu za Cinquecento. smile.gif

Jak kupowałem Krowę to dokonywałem identycznego wyboru jak Ty, udało mi się trafić Krowę w sensownym stanie, AR nie udało mi się znaleźć w sensownym stanie za sensowne pieniądze, tyle że ja uparłem się na ASB.

Pozdrawiam BAS

Napisano
  • Autor

Parkowaniem się nie martwie, są w domu inne auta do miasta

(seicento wink.gif )

Chodzi mi o prowadzenie, cisze w kabinie itp. Zawieszenie/rozmiar kół tylko seryjne.

Napisano

> Wiem, pytanie było jaki motor był w cromie którą kolega jeździł

U mnie jest 1.9 16V 150KM + DPF + ASB, autko po FL z 2008roku, rakieta to nie jest, ale jeździ się przyjemnie.

Mankamentem tego autka(np. w stosunku do Stilo 3d noPB) jest masa, którą czuć na kierownicy co skutecznie zniechęca do szaleństw w mieście, po prostu czujesz, że jedziesz autkiem ważącym ponad 1,5t i 5m długości.

Do spokojnej jazdy po mieście ok, do szybkiej jazdy po autostradzie ok, do KJS'ów nie nadaje się.

Pozdrawiam BAS

Napisano

> Parkowaniem się nie martwie, są w domu inne auta do miasta

> (seicento )

U mnie jest Stilo 3d, ale na większe zakupy... zresztą jestem zbyt leniwy, żeby za każdym razem przestawiać samochody, jeżdżę tym co stoi na wylocie i akurat nikomu innemu nie jest potrzebne.

> Chodzi mi o prowadzenie, cisze w kabinie itp. Zawieszenie/rozmiar kół tylko seryjne.

Dla mnie AR159SW i Krowa to jest prawie to samo, więc nie potrafię jednoznacznie powiedzieć, które lepsze.

Pozdrawiam BAS

Napisano
  • Autor

Czyli wychodzi że alfę lepiej się prowadzi, słyszałem że nie czuć w alfie tej wagi. Jednak nie miałem przyjemności prowadzić 159tki.

Proszę napisz mi jeszcze jak jest w środku, skrzypi coś? Jak zimą?

Napisano
  • Autor

Może tak, croma wydaje mi się bardziej autkiem rodzinnym. Alfa z tego co wyczytałem nie grzeszy miejscem w środku.

Generalnie nie potrzeba mi jakoś specjalnie dużo miejsca w aucie old.gif

Czyli teoretycznie wybór jest jasny icon_rolleyes.gif

Napisano

> Proszę napisz mi jeszcze jak jest w środku, skrzypi coś? Jak zimą?

Chyba nie, przynajmniej na nic nie zwróciłem uwagi.

Pamiętaj, że przy MJTD jest wąż paliwowy w komorze silnika, który na zimno brzęczy na jałowych obrotach, problem był opisywany na kącikach Stilo, szukaj postów kolegi Twinsen. Więcej o Krowie możesz poczytać na kąciku CTT.

Pozdrawiam BAS

Napisano

Przy twoich założeniach zdecydowanie 159, jednak lepszym wyborem ze względu na właściwości trakcyjne będzie 1.9 150 i chip na okolice 190, jeszcze lepszy będzie 2.0 JTDm i czip 200+, najlepszym wyborem będzie benzynowy 1.75 TBI. Silniki 2.4 JTDm zazwyczaj maja problemy z osiągnięciem seryjnej mocy, wprost przeciwnie jest z 1.9 i 2.0, które mają fabryczne nadwyżki. 1.75 TBI to rozwiązanie bezkompromisowe, pod względem właściwości trakcyjnych i osiągów - samym programem robi się 240+. Jest też od niedawna dostępna instalacja LPG z bezpośrednim wtryskiem gazu w fazie ciekłej przez wtryskiwacze benzynowe. Niestety 1.75 TBI to inny budżet w stosunku do diesli.

Napisano
  • Autor

> Chyba nie, przynajmniej na nic nie zwróciłem uwagi.

> Pamiętaj, że przy MJTD jest wąż paliwowy w komorze silnika, który na zimno brzęczy na jałowych

> obrotach, problem był opisywany na kącikach Stilo, szukaj postów kolegi Twinsen. Więcej o

> Krowie możesz poczytać na kąciku CTT.

> Pozdrawiam BAS

Poczytam, dzięki 20.GIF

Napisano
  • Autor

> Przy twoich założeniach zdecydowanie 159, jednak lepszym wyborem ze względu na właściwości

> trakcyjne będzie 1.9 150 i chip na okolice 190, jeszcze lepszy będzie 2.0 JTDm i czip 200+,

> najlepszym wyborem będzie benzynowy 1.75 TBI. Silniki 2.4 JTDm zazwyczaj maja problemy z

> osiągnięciem seryjnej mocy, wprost przeciwnie jest z 1.9 i 2.0, które mają fabryczne nadwyżki.

> 1.75 TBI to rozwiązanie bezkompromisowe, pod względem właściwości trakcyjnych i osiągów -

> samym programem robi się 240+. Jest też od niedawna dostępna instalacja LPG z bezpośrednim

> wtryskiem gazu w fazie ciekłej przez wtryskiwacze benzynowe. Niestety 1.75 TBI to inny budżet

> w stosunku do diesli.

Niestety benzyna nie wchodzi w grę frown.gif

Mam na oku 2,4jtd która w serii ma ponad 200/400 więc jest zdrowa wink.gif

Napisano

> Niestety benzyna nie wchodzi w grę

> Mam na oku 2,4jtd która w serii ma ponad 200/400 więc jest zdrowa

W takim razie proponuję jazdę testową 2.4 vs 1.9 lub lepiej 2.0 i sam kolega będzie wiedział co wybrać. Namawiam na 2.0 JTDm - potencjał wyższy lub porównywalny niż dużo cięższe 2.4, o spalaniu i własnościach jezdnych nie wspominam, minus to wyższa cena zakupu. Sam mam Cromę i jest to bardzo fajne, przestronne i rodzinne auto, bardzo dobrze się sprawdza w trasach i nawet w mieście, jednak nie da się tym jeździć "szybko i sportowo", 159 to zupełna przeciwność Cromy, bardzo dobrze się prowadzi i mozna tym popylać, jednak miejsca dla pasażerów z tyłu brak i dotyczy to także wersji Sportwagon. Miałem ten sam dylemat i ze względu na powiększoną rodzinę, wybrałem Crome, przy dwóch osobach wybrałbym 159 1.9 lub 2.0. Silnik 2.4 zarówno w Cromie jak i w 159 jest dużo droższy w eksploatacji i serwisowaniu.

Pozdrawiam i życzę zakupu dobrze utrzymanej i bezawaryjnej sztuki.

Napisano

> Niestety benzyna nie wchodzi w grę

> Mam na oku 2,4jtd która w serii ma ponad 200/400 więc jest zdrowa

To dziwne bo większość tych silników ma 165-180 KM... w serii mimo tego, ze deklaruje 200KM i 400 Nm podczas gdy 1,9 16V MJET zazwyczaj ma 160 - 165 KM...

Co do wyboru to gdyby nie bagażnik wybrał bym Alfe... sercem... zlosnik.gif Ma lepsze hamulce - 4 tłoczkowe z przodu - nigdzie tego nie znajdziesz w serii ani w BMW ani Merasie .... czy Audi Zawieszenie tylne to w obu wielowahaczowe ale z przodu alfa ma lepsze - bardziej zaawansowane - czytaj droższe w utrzymaniu zlosnik.gif ... płyty podłogowe są różne - Croma to Saab 9-3 / Vectra C / Signum... Silnik 2,4 z automatem bym kupił tylko gdybym od razu pojechał z nim na wirus... w przeciwnym wypadku szkoda $$$$ auto za ciężkie i za wiele pali w stosunku do 1,9.... trochę rekompensuje wyższym momentem .w serii. Co jeszcze... oczywiście siedzenia w alfie lepiej trzymają - boczki. Croma to taki tapczan... zlosnik.gif

Napisano
  • Autor

Widzę że 2.0 jest sporo droższe, teraz nie wydam tyle na autko, ale może następne będzie z tym silnikiem grinser006.gif

Dzięki za cenne rady 20.GIF

Napisano

> spójrz na nie.... jak jeszcze nie wiesz to spójrz na nie jeszcze raz... jak wciąż nie wiesz to kup

Dzięki pad.gif

Napisano
  • Autor

> To dziwne bo większość tych silników ma 165-180 KM... w serii mimo tego, ze deklaruje 200KM i 400

auto było na hamowni i seria pokazała 214 i 430 nm smile.gif

> Nm podczas gdy 1,9 16V MJET zazwyczaj ma 160 - 165 KM...

> Co do wyboru to gdyby nie bagażnik wybrał bym Alfe... sercem... Ma lepsze hamulce - 4 tłoczkowe

> z przodu - nigdzie tego nie znajdziesz w serii ani w BMW ani Merasie .... czy Audi Zawieszenie

> tylne to w obu wielowahaczowe ale z przodu alfa ma lepsze - bardziej zaawansowane - czytaj

> droższe w utrzymaniu ... płyty podłogowe są różne - Croma to Saab 9-3 / Vectra C / Signum...

> Silnik 2,4 z automatem bym kupił tylko gdybym od razu pojechał z nim na wirus... w przeciwnym

> wypadku szkoda $$$$ auto za ciężkie i za wiele pali w stosunku do 1,9.... trochę rekompensuje

> wyższym momentem .w serii. Co jeszcze... oczywiście siedzenia w alfie lepiej trzymają -

> boczki. Croma to taki tapczan...

jednak chyba pozostanę przy wyborze alfy, do samochodu tapczanowego jeszcze chyba nie dorosłem hehe.gifgrinser006.gif

Napisano

> auto było na hamowni i seria pokazała 214 i 430 nm

Więc na 99%jest z wirusem.... ta skrzynia więcej niż 440 Nm nie przeniesie

> jednak chyba pozostanę przy wyborze alfy, do samochodu tapczanowego jeszcze chyba nie dorosłem

I dobrze... auto piękne i jeśli nie straszne wydatki na zawieszenie które znowu tak często juz nie pada.... kupuj... wink.gif

Napisano
  • Autor

> Więc na 99%jest z wirusem.... ta skrzynia więcej niż 440 Nm nie przeniesie

raczej bez, auto z pewnego źródła wink.gif czyli każda wartość powyżej 440nm grozi awarią skrzyni?

> I dobrze... auto piękne i jeśli nie straszne wydatki na zawieszenie które znowu tak często juz nie

> pada.... kupuj...

mam nadzieje że nie będzie padać tak szybko wink.gif

Napisano

> raczej bez, auto z pewnego źródła czyli każda wartość powyżej 440nm grozi awarią skrzyni?

Raczej stawiam na błąd pomiaru na hamowni - jesteś jej pewny? Co do momentu to na tyle została skonstruowana a ile ma zapasu.... pewnie z 10% jeszcze

> mam nadzieje że nie będzie padać tak szybko

Wszystko zależy od kolein i dróg po jakich będziesz się poruszał no i tych opon..... 16" 17" 18" zlosnik.gif

Napisano
  • Autor

> Raczej stawiam na błąd pomiaru na hamowni - jesteś jej pewny?

myślę że dobrze została hamowana - u Marcina Co do momentu to na tyle została

> skonstruowana a ile ma zapasu.... pewnie z 10% jeszcze

> Wszystko zależy od kolein i dróg po jakich będziesz się poruszał no i tych opon..... 16" 17"

> 18"

Kola seryjne, 17stki wink.gif drogi będą w miarę dobre.

Napisano

wpysk.gif Ty jeden Ty

Napisano

> W cromie też było 1.9?

98,5 % silników to 1,9 biglaugh.gif

Napisano

> auto było na hamowni i seria pokazała 214 i 430 nm

> jednak chyba pozostanę przy wyborze alfy, do samochodu tapczanowego jeszcze chyba nie dorosłem

Zależy jaka hamownia.... może to tylko maszyna do robienia wykresów biglaugh.gif

Napisano
  • Autor

> 98,5 % silników to 1,9

Oglądając ogłoszenia jest to widoczne smile.gif

Napisano
  • Autor

> Zależy jaka hamownia.... może to tylko maszyna do robienia wykresów

W takim razie u Ciebie również grinser006.gif

ps. wszystkiego naj piwo.gifmamba.gif

Napisano

> myślę że dobrze została hamowana - u Marcina Co do momentu to na tyle została

Jak u Marcina go prześwietliłeś to zapewne jest OK.... mógł sprawdzić soft...

> Kola seryjne, 17stki drogi będą w miarę dobre.

To nic tylko kupować.... i cieszyć się piękną sylwetką i dobrym prowadzeniem....

Napisano

> myślę że dobrze została hamowana - u Marcina Co do momentu to na tyle została

> Kola seryjne, 17stki drogi będą w miarę dobre.

Silnik seryjnie w wersji 200 konnej czy po liftingu czyli 210 konnej?

Napisano

> To dziwne bo większość tych silników ma 165-180 KM... w serii mimo tego, ze deklaruje 200KM i 400

> Nm podczas gdy 1,9 16V MJET zazwyczaj ma 160 - 165 KM...

Nie mam pojęcia czy na hamowni tak wychodzi. Odczucia z jazdy są zupełnie inne.

Przed zakupem swojej, jechałem jedną 1.9 150KM.

Nijak nie mogę potwierdzić że jedzie to jak 2.4, albo chociaż podobnie.

Nie ma żadnego podobieństwa. W 1.9 150KM miałem delikatne wrażenie że silnik się z tym autem męczy. W 2.4 to ja się męczę, bo nie nadążam biegów zmieniać wink.gif

Napisano
  • Autor

> Silnik seryjnie w wersji 200 konnej czy po liftingu czyli 210 konnej?

Autko z 2006, więc przed liftem.

Napisano

> Czy jest sens porównywać je do siebie?

> W grę wchodzą tylko 2,4 jtd.

> Nie interesuje mnie pojemność bagażnika itp. Auto dla max 2 osób.

> Przykładowe autka croma i alfa

Piszesz że to auto dla dwóch osób. To po co Ci Croma?

Jak chcesz Fiata, to kup Bravo, z 1.4T albo 2.0D

W A159 jest bardzo ciasno z tyłu i ma niewielki otwór bagażowy. Tak niewielki, że wózek który wchodził zupełnie luźno do bagażnika Seicento, do Alfy muszę wkładać w specjalny sposób, bo by się przez ten otwór nie zmieścił zlosnik.gif

Ja bym brał A159 z jakimś słabym dieslem. To auto się ładnie prowadzi, ale jakoś tak dynamiczna jazda mu nie pasuje. Moje subiektywne odczucie ok.gif

Napisano
  • Autor

> Piszesz że to auto dla dwóch osób. To po co Ci Croma?

> Jak chcesz Fiata, to kup Bravo, z 1.4T albo 2.0D

> W A159 jest bardzo ciasno z tyłu i ma niewielki otwór bagażowy. Tak niewielki, że wózek który

> wchodził zupełnie luźno do bagażnika Seicento, do Alfy muszę wkładać w specjalny sposób, bo by

> się przez ten otwór nie zmieścił

> Ja bym brał A159 z jakimś słabym dieslem. To auto się ładnie prowadzi, ale jakoś tak dynamiczna

> jazda mu nie pasuje. Moje subiektywne odczucie

Myślałem też o Bravo własnie z tym silnikiem o którym piszesz.

Mało miejsca w 159, ja nie bede tam siedział grinser006.gif

Im więcej odpowiedzi tym większe dylematy zlosnik.gif

Skończy się na tym ze nic nie kupie zlosnik.gif

Napisano
  • Autor

> 159 Ti

Bardzo chętnie, jednak mam jeszcze inne wydatki.

Może następne będzie Ti oink.gif

Napisano

> Autko z 2006, więc przed liftem.

Roczniki przed pierwszym liftem miały trochę upierdliwości niezwiązanych bezpośrednio z silnikiem (m.in. przysłowiowa "południowa jakość montażu"). Warto zwrócić na nie uwagę bo skutecznie mogą ochłodzić stosunek do nowego nabytku smile.gif Wielu pierwszych użytkowników przechodziło nad tym do porządku dziennego, jako sprawy trudne w warunkach naszych ASO do wyeliminowania.

Sam mam m.y.2007 i z kilkoma "pierdołami" nie udało mi się przebić nawet przez "centralny" serwis w Bielsku. A teraz po kilku latach już przywykłem smile.gif

Napisano

> Sam mam m.y.2007 i z kilkoma "pierdołami" nie udało mi się przebić nawet przez "centralny" serwis w

> Bielsku. A teraz po kilku latach już przywykłem

Napisz coś więcej o tych pierdołach, proszę smile.gif.

Napisano

> Napisz coś więcej o tych pierdołach, proszę .

W fazie cieszenia się nowym nabytkiem ściągnąłem kilkadziesiąt artykułów / zeleceń serwisowych dla ASO/ instrukcji postępowań/instrukcji naprawczych dla ASO.

Niestety awaria dysku wszystko zniszczyła. Sporo upierdliwości/usterek było opisywanych na dedykowanym AR159 polskim forum. Warto tam zajrzeć (forum159.com)

Z pamięci i własnych obserwacji (sorry za celowe uproszczenie - bez wdawania się w modele i wersje wyp.):

- uszczelki szyb bocznych powodujące nadmierny hałas,

- wadliwy montaż przedniej szyby (hałas),

- problem z przednią maską, która pod wpływem oporów powietrza wykrzywiała się (!),

- słabo działające spryskiwacze przedniej szyby,

- głupiejący przełącznik zespolony (w zakresie obsługi spryskiwacza tylej szyby),

- urywający się machanizm podnoszenia tylnych szyb,

- piszczące tylne hamulce (zastosowano inny meteriał klocka + dodatkowy wytłumienie - producent poprawionego zestawu Galfer),

- szybo ulegające zatarciu linki hamulcowe,

- hałasująca pompa wspomagania,

- stuki przekładni kierowniczej,

- fatalnie ustawiona fabrycznie geometria zawieszenia oraz niewłaściwe fabryczne zalecenia (u mnie jedno i drugie - przednie opony po 20kkm zdarłem do osnowy)

- hałasujący napęd paskowy alternatora w 2.4 JTD (brak napinacza + słaby dostęp),

- słabe skrzynie biegów w niektórych odmianach silnikowych,

- padające półosie,

- problemy z wadliwymi seriami akumulatorów,

- zaledwie przeciętna jakość montażu.

- brak kontrolki wypalania DPF'a (chyba dopiero po 2008 zmieniono), co w uzytkowaniu miejskim stanowi szybką ścieżkę do wypalania serwisowego.

Pewnie możnaby tak dłużej. Celowo nie wypisywałem "drobiazgów" związnych z silnikiami, które są w zasadzie wspólne dla całego koncernu (prócz pierwszych N/A noPb z GM). Pewnie wiele problemów usunięta w ramach gwarancji przez pierwszych użytkowników. Jednak zważywaszy na to jaką różnorodność w wyposażeniu ASO i wykształceniu serwisantów mamy w różnych rejonach kraju ..... Pewnie większość występuje tylko w określonych konfiguracjach....

Ale jako zimny prysznic przed zakupowy warto przynajmniej mieć świadomość smile.gif

Niemniej IMHO warto rozważyć zakup. Bo nikt nie jest doskonały, a przepaść w usterkowości 159 vs 156/147 jest jednak spora.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.