Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

nie przyjąłem mandatu - co z punktami?

Featured Replies

Napisano

Jak to jest z punktami jak się nie przyjmie mandatu?

Czy od razu się dopisują do stanu czy dopiero jak się to wszystko przemieli w sądzie?

Napisano

> Jak to jest z punktami jak się nie przyjmie mandatu?

> Czy od razu się dopisują do stanu czy dopiero jak się to wszystko przemieli w sądzie?

Po prawomocnym wyroku, ale z datą popełnienia wykroczenia.

Napisano

> Jak to jest z punktami jak się nie przyjmie mandatu?

> Czy od razu się dopisują do stanu czy dopiero jak się to wszystko przemieli w sądzie?

Punkty od razu nie są naliczane. Dopiero kiedy definitywnie zakończy się sprawa w sądzie to wówczas są przyznawane. Oczywiście przyznawane są od dnie popełnienia wykroczenia, a nie od dnia orzeczenia sądu.

Napisano

> Punkty od razu nie są naliczane. Dopiero kiedy definitywnie zakończy się sprawa w sądzie to wówczas

> są przyznawane. Oczywiście przyznawane są od dnie popełnienia wykroczenia, a nie od dnia

> orzeczenia sądu.

Jak wygląda sytuacja w momencie kiedy odmawiam mandatu bo wiem, że mi lejce zabiorą , gram na czas. Następnego dnia idę na kurs aby mi zdjęli 6 punktów przez co w przypadku naliczenia zaległych punktów nadal lejce zostają mi w kieszeni zlosnik.gif

Napisano

> Jak wygląda sytuacja w momencie kiedy odmawiam mandatu bo wiem, że mi lejce zabiorą , gram na czas.

> Następnego dnia idę na kurs aby mi zdjęli 6 punktów przez co w przypadku naliczenia zaległych

> punktów nadal lejce zostają mi w kieszeni

Nie ważne, jeżeli przekroczyłeś limit "lejce" są zabierane.

Ale możesz ugrać czasowo, że zabiorą ci je dopiero wtedy kiedy naliczą te zaległe punkty. I nie ma znaczenia, ze w międzyczasie odliczyłeś sobie punkty (ciekaw jestem ile będziesz miał an nowym prawku 0 czy -6 zlosnik.gif)

Napisano

> Nie ważne, jeżeli przekroczyłeś limit "lejce" są zabierane.

> Ale możesz ugrać czasowo, że zabiorą ci je dopiero wtedy kiedy naliczą te zaległe punkty. I nie ma

> znaczenia, ze w międzyczasie odliczyłeś sobie punkty (ciekaw jestem ile będziesz miał an nowym

> prawku 0 czy -6 )

w rzeczypospolitej byl opisany taki przypadek - nie zabieraja lejcy kiedy "momentalnie" idzie na kurs zdejmujacy punkty - bylo opisane uzasadnienie do tego przypadku bodajze kwiecien/maj 2012 roku.

jest kolejna furtka w przepisach kiedy nie moga zabrac lejcy tylko korzystaja z niewiedzy kierownikow. zreszta Noras dobrze pisze od kiedy tytul mozna kupic sobie na tragu to i z druga strona jest coraz gorzej... .

Napisano

> Jak wygląda sytuacja w momencie kiedy odmawiam mandatu bo wiem, że mi lejce zabiorą , gram na czas.

> Następnego dnia idę na kurs aby mi zdjęli 6 punktów przez co w przypadku naliczenia zaległych

> punktów nadal lejce zostają mi w kieszeni

I tu sie mylisz, b o kurs rozpoczniesz z data późniejsza niz popełniłes wykroczenie( miałeś kontrolę). Czeka cie egzamin w ramach kontrolnego sprawdzenia kwalifikacji. Wszystko ładnie opisane w KD

Tak wogóle to, ze nie przyjmujesz mandatu nie blokuje tego, ze policjant nie zabierze ci prawa jazdy. Jednym z przypadków jest przekroczenie liczby punktów karnych, mandat idzie oddzielna drogą.

Napisano

O, to.

Quote:

Kierowca wcale nie musi zdawać ponownego egzaminu
po przekroczeniu limitu 24 punktów
karnych za wykroczenia drogowe. Wystarczy, że odbędzie szkolenie z zasad ruchu drogowego i tym sposobem zmniejszy stan konta o 6 punktów

[...]

Wyrok Wojewódzkiego Sądu Administracyjnego w Gliwicach z 14 marca 2012 (sygnatura akt II SA/Gl 26/12) jest kolejnym uznającym, że jeden z przepisów rozporządzenia ministra spraw wewnętrznych i administracji z 20 grudnia 2002 r. w sprawie postępowania z kierowcami naruszającymi przepisy ruchu drogowego wykracza poza zakres ustawy i w związku z tym może być niekonstytucyjny. Policja i starostwa nie zamierzają rezygnować z jego stosowania, ale kierowcy mają spore szanse na wygraną przed sądem administracyjnym.

[...]

Napisano

> w rzeczypospolitej byl opisany taki przypadek - nie zabieraja lejcy kiedy "momentalnie" idzie na

> kurs zdejmujacy punkty - bylo opisane uzasadnienie do tego przypadku bodajze kwiecien/maj 2012

> roku.

A to "momentalnie" to nie jest tak, że nagle się okazuje, ze kierowca "był" na kursie dzień wcześniej wink.gif ???

Co nie przeczy temu, że polskie prawo jest dziurawe, no może niekiedy jest szczelne zlosnik.gifgrinser006.gifzlosnik.gif

Pozdrowienia

Jachu

Napisano

> I tu sie mylisz, b o kurs rozpoczniesz z data późniejsza niz popełniłes wykroczenie( miałeś

> kontrolę). Czeka cie egzamin w ramach kontrolnego sprawdzenia kwalifikacji. Wszystko ładnie

> opisane w KD

> Tak wogóle to, ze nie przyjmujesz mandatu nie blokuje tego, ze policjant nie zabierze ci prawa

> jazdy. Jednym z przypadków jest przekroczenie liczby punktów karnych, mandat idzie oddzielna

> drogą.

policjant nie zabiera prawa jazdy po przekroczeniu punktów tylko WK.

Punkty są naliczane od razu , jedynie sąd może od nich odstąpić jeśli nie uzna Twojej winy...

Jest luka prawna , która pozwala na zrobienie kursu -6pkt dopóki Ci nie zabiorą prawka... Było ostatnio naglaśniane w mediach

Napisano

> Tak wogóle to, ze nie przyjmujesz mandatu nie blokuje tego, ze policjant nie zabierze ci prawa

> jazdy. Jednym z przypadków jest przekroczenie liczby punktów karnych, mandat idzie oddzielna

> drogą.

Pewny jesteś? Kilka razy pokazywali taki przypadek na TVN Turbo i gościu pomimo, że policial.gif chciała go ukarać mandatem + pkt

(które w danej chwili sumarycznie z posiadanymi przekraczałyby limit), to miszczu po nieprzyjęciu mandatu odjeżdżał z PJ w ręku

Napisano

> Pewny jesteś? Kilka razy pokazywali taki przypadek na TVN Turbo i gościu pomimo, że chciała go

> ukarać mandatem + pkt

> (które w danej chwili sumarycznie z posiadanymi przekraczałyby limit), to miszczu po nieprzyjęciu

> mandatu odjeżdżał z PJ w ręku

RISPEKT za źródło.

Za wyjątkiem przypadków, gdy

a) Policjant dowie się przez szczekaczkę, że delikwent przekroczył (nie ma informacji ILE - jest tylko "czysty", "zbiera" lub "przekroczył")

b) z jedego podejścia delikwent przytuli 24+ pkt

policja nie zabierze na drodze PJ za pkty - nie ma do tego władności.

Idąc za Twoim źródłem - "na tefałę tórbo" też pokazali gościa, który ciachnął z jednego podejścia 24+ pkty i z miejsca zdarzenia odjechał już jako pasażer.

Napisano

Uwaga pirat - dla mnie to żałosny program .... naśmiewają się z kierowców , niektórych za przekroczenie o 20km/h poza terenem zabudowanym nazywają PIRATAMI ....

Nieraz pokazują niewłaściwe zachowania policji oraz ich nie wiedzę ... ale tego już nie pokazują w najlepszych tekstach na koniec programu.

Napisano

> Uwaga pirat - dla mnie to żałosny program

Mam bardzo podobne zdanie.

Program ten powstał zresztą jako odpowiedź na "Drogówkę" w TV4 bodajże.

Tyle tylko, że Drogówka jest dobrym merytorycznie, za to słabym "szołmeńsko" programem.

W odróżnieniu od produkcji by "tefałę".

Napisano

>... Za wyjątkiem przypadków, gdy

> a) Policjant dowie się przez szczekaczkę, że delikwent przekroczył (nie ma informacji ILE - jest

> tylko "czysty", "zbiera" lub "przekroczył")

> b) z jedego podejścia delikwent przytuli 24+ pkt

> policja nie zabierze na drodze PJ za pkty - nie ma do tego władności.

> Idąc za Twoim źródłem - "na tefałę tórbo" też pokazali gościa, który ciachnął z jednego podejścia

> 24+ pkty i z miejsca zdarzenia odjechał już jako pasażer.

Przecież napisałem o nieprzyjęciu mandatu.

Wtedy do prawomocnego wyroku sądu pkt karne nie są doliczone

Potwierdza to ten artykuł

Napisano

> Uwaga pirat - dla mnie to żałosny program .... naśmiewają się z kierowców , niektórych za

> przekroczenie o 20km/h poza terenem zabudowanym nazywają PIRATAMI ....

> Nieraz pokazują niewłaściwe zachowania policji oraz ich nie wiedzę ... ale tego już nie pokazują w

> najlepszych tekstach na koniec programu.

A ja też się naśmiewam z takich kierowców. Jak ktoś nie potrafi się dostosować do prostych zasad związanych z przepisami ruchu drogowego to dostaje to na co sobie zasłużył. A jeszcze bardziej chce mi się śmiać z tych tłumaczeń. Przeważnie w rozmowie przewija się temat lekarza, szpitala lub dziecka i lament, bo mandat to połowa wypłaty itp. hehe.gif

Jest ten program robiony tak po łebkach ale jednak pokazuje bolesną prawdę, a jak widać niektórych prawda w oczy kole.

Napisano

> Przecież napisałem o nieprzyjęciu mandatu.

> Wtedy do prawomocnego wyroku sądu pkt karne nie są doliczone

> Potwierdza to ten artykuł

Są naliczone, ale zawieszone.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.