Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Przyciemnianie szyb, a diagnosta...

Featured Replies

Napisano

Mam ochotę delikatnie przyciemnić sobie przednie boczne szyby w samochodzie. Wiem, że ich przepuszczalność ma być na pozimie min. 70% przepuszczalności szyby bezbarwnej - białej, czy jak kto tam sobie woli... Zagadnąłem na OSD, diagnostę, jak on to widzi, w końcu może właśnie u niego będę robił przegląd? Tu zostałem zastrzelony taką oto informacją: "nic Pan nie klej, bo nie przejdziesz Pan przeglądu, sprawdzaliśmy kiedyś różne folie, które miały mieć 70% przepuszczalności i żadna tyle nie miała". To teraz pytanie do Kolegów, czy Pan diagnosta wpuszcza mnie w maliny, czy może nie miał kontaktu z dobrą gatunkowo folią o prawidłowych parametrach? Z góry dziękuję za wszystkie podpowiedzi.

Napisano
  • Autor

> Zagadnałem na OSD, diagnostę, jak on to widzi, w końcu moze właśnie

> u niego będę robił przegląd? Tu zostałem zastrzelony taką oto informacją: "nic Pan nie klej,

> bo nie przejdziesz Pan przeglądu, sprawdzaliśmy kiedyś różne folie, które miały mieć 70%

> przepuszczalności i żadan tyle nie miała". To teraz pytanie do Kolegów, czy Pan diagnosta

> wpuszcza mnie w maliny, czy może nie miał kontaktu z dobrą gatunkowo folią o prawidłowych

> parametrach? Z góry dziękuję za wszystkie podpowiedzi.

Diagnosta ma rację, każda folia przyciemniająca, nawet te "najjaśniejsze" w połączeniu ze współczesną szybą samochodową, zmniejszą przepuszczalność do poziomu poniżej 70%

W nowych autach często sama szyba ma już poniżej 70%...

Napisano

Na początek sprawdź, ile mają same szyby bez folii... zlosnik.gif

Napisano

Prawdopodobnie już masz przyciemnione wszystkie szyby na 70% fabrycznie, więc nie ma sensu niczego kleić.

Napisano
  • Autor

> Na początek sprawdź, ile mają same szyby bez folii...

Słuszna uwaga, pomyślałem o tym, ale nie byłem na przeglądzie, a tylko przy okazji zjechałem do OSD popytać i diagnosta nie miał dla mnie czasu. Czy aparatura pomiarowa jest droga, firmy zajmujące się oklejaniem dysponują taką?

Napisano
Diagnosta ma rację - przeciętna szyba w samochodzie przepuszcza ~70 parę % światła. Dlatego też, nawet najjaśniejsza folia zmniejsza tę wartość poniżej dopuszczalnych limitów (tutaj gdzie mieszkam akurat jest 65% +/-3%).
Napisano

szyby bez żadnych folii fabrycznie mają okolo 70% przepuszczalności. no chyba że to matiz w najbiedniejszej wersji - one miay białe całkiem zlosnik.gif

Napisano
  • Autor

> Diagnosta ma rację - przeciętna szyba w samochodzie przepuszcza ~70 parę % światła. Dlatego też,

> nawet najjaśniejsza folia zmniejsza tę wartość poniżej dopuszczalnych limitów (tutaj gdzie

> mieszkam akurat jest 65% +/-3%).

A jak się ma sprawa z foliami antywłamaniowymi, oklejenie nimi może spowodować spadek przepuszczalności poniżej 70%?

Napisano
  • Autor

> Diagnosta ma rację, każda folia przyciemniająca, nawet te "najjaśniejsze" w połączeniu ze

> współczesną szybą samochodową, zmniejszą przepuszczalność do poziomu poniżej 70%

> W nowych autach często sama szyba ma już poniżej 70%...

Właśnie doczytałem, że różnica w stopniu przyciemnienia szyb, jest nawet między partiami tego samego modelu, w zależności od tego na jakim rynku ma być dana partia sprzedawana. Więc bez pomiaru u diagnosty, jeszcze przed oklejeniem, nie ma najmniejszego sensu za oklejanie się brać. Dalej niestety nic nie znalazłem o foliach antywłamaniowych, czy ich użycie może spowodować spadek przepuszczalności swiatła.

Napisano

> szyby bez żadnych folii fabrycznie mają okolo 70% przepuszczalności. no chyba że to matiz w najbiedniejszej wersji - one miay białe całkiem

Ale to już w naprawdę biednej - nawet friend made in Korea ma szyby atermiczne (tyle że nie są barwione) - ale przepuszczalność mają 70%.

Napisano

> Prawdopodobnie już masz przyciemnione wszystkie szyby na 70% fabrycznie, więc nie ma sensu niczego

> kleić.

białe?

Napisano

> Ale to już w naprawdę biednej - nawet friend made in Korea ma szyby atermiczne (tyle że nie są

> barwione) - ale przepuszczalność mają 70%.

za to life made in Poland by FSO at the end of production jak najbardziej miały zupełnie białe.

Napisano

> A jak się ma sprawa z foliami antywłamaniowymi, oklejenie nimi może spowodować spadek

> przepuszczalności poniżej 70%?

Niestety nie jestem Ci w stanie odpowiedzieć na to pytanie, bo w pracy z takowymi się nie spotkałem frown.gif. Jeżeli nawet się spotkałem, to nie przykuły mojej uwagi, a to znaczy że nie było zauważalnego gołym okiem zmniejszenia przepuszczalności światła w stosunku do standardowej szyby waytogo.gif.

Napisano

> za to life made in Poland by FSO at the end of production jak najbardziej miały zupełnie białe.

fabia z 2003 też miała białe

Napisano

ehh pitolenie zlosnik.gif

7744220110811168.jpg

przegląd w czerwcu, szyby w dół i problemu nie ma zlosnik.gif

przednie nie są ciemne - to jasna folia ale z takiego kąta tak widać wink.gif

Napisano

> ehh pitolenie

> przegląd w czerwcu, szyby w dół i problemu nie ma

> przednie nie są ciemne - to jasna folia ale z takiego kąta tak widać

i widzisz wszystko jak trzeba?

Napisano

> i widzisz wszystko jak trzeba?

pozwolę sobie odpowiedzieć - miałem w jednym ze swoich aut wszystkie szyby przyciemnione "najjaśniejszą" folią i widoczność, szczególnie w nocy, była zdecydowanie ograniczona.

Napisano
  • Autor

> kolega napisał, że białe

Jeśli o mnie piszesz, to nigdzie nie napisałem, że mam szyby białe, a jedynie pisałem o przepuszczalności, że dla szyby przyciemnianej nie powinna ona wynosić mniej niż 70% przepuszczalności szyby białej, bez folii czy przyciemniania piecowego.

Napisano

> Diagnosta ma rację -

To z innej beczki .... w Chinach nagminnie przyciemniają przednie boczne szyby ale robią to tak, że kawałek - trójkącik - przy samym lusterku nie jest przyciemniany ....

Czy w przepisach jest zaznaczone że cała szyba w dowolnym miejscu musi mieć 70% czy że szyba.... bo może jest jakiś kruczek prawny smile.gif

Napisano

> pozwolę sobie odpowiedzieć - miałem w jednym ze swoich aut wszystkie szyby przyciemnione

> "najjaśniejszą" folią i widoczność, szczególnie w nocy, była zdecydowanie ograniczona.

Wiem o tym, może to kwestia kierowcy, ale widuję czasem samochody z lekko przyciemnionymi przednimi szybami i ich użytkownicy czasem zachowują się jak by mieli problem z widocznością. Nie na darmo ustawodawca tego zabrania.

Napisano

> i widzisz wszystko jak trzeba?

tak, to jest najjaśniesza folia, tylko z takiego kąta tak to widać zlosnik.gif

mogę zrobić fotę jak to wygląda normalnie zlosnik.gif

Napisano

> pozwolę sobie odpowiedzieć - miałem w jednym ze swoich aut wszystkie szyby przyciemnione

> "najjaśniejszą" folią i widoczność, szczególnie w nocy, była zdecydowanie ograniczona.

Dodam jeszcze jeden powód na "nie". Wiem, że zostanę zakrzyczany przez oponentów, że to ich auta, że tak można czy nie można, ale zarydzykuję grinser006.gif - ciemne szyby ograniczają widoczność "przez" auto innym kierowcom. Wbrew pozorom - często wykorzystywaną w ruchu miejskim. ok.gif

Napisano

> Jeśli o mnie piszesz, to nigdzie nie napisałem, że mam szyby białe, a jedynie pisałem o

> przepuszczalności, że dla szyby przyciemnianej nie powinna ona wynosić mniej niż 70%

> przepuszczalności szyby białej, bez folii czy przyciemniania piecowego.

Zwracam honor, sam sobie to dodumałem widząc wyraz białe w twoim wpisie zlosnik.gif

Napisano

> ciemne szyby ograniczają widoczność "przez" auto innym kierowcom. Wbrew pozorom - często wykorzystywaną w ruchu miejskim.

Wiesz... auta są niższe, są wyższe, są busy, dostawczaki, ciężarówki, autobusy, są auta z ciemnymi tylnymi szybami itp. itd.

Napisano

> Dodam jeszcze jeden powód na "nie". Wiem, że zostanę zakrzyczany przez oponentów, że to ich auta,

> że tak można czy nie można, ale zarydzykuję - ciemne szyby ograniczają widoczność "przez"

> auto innym kierowcom. Wbrew pozorom - często wykorzystywaną w ruchu miejskim.

W sensie, że nie widzisz czy w środku siedzi fajna lala czy wielki goryl? grinser006.gif

Napisano

> białe?

Mogą być nawet białe (nie zielone), ale i tak przepustowość jest 70%. Zrób eksperyment - weź białą kartkę, uchyl szybę do połowy i popatrz na kartkę. Jeżeli dolna część kartki będzie ciemniejsza od górnej - szyby są przyciemniane.

Napisano
  • Autor

Jednak wolałbym mieć szyby, które mógłbym w środku lata mieć cały czas zasunięte i tym samym nie wpuszczać do samochodu gorącego powietrza na widok każdego patrolu drogówki grinser006.gif

Napisano

No praw fizyki nie oszukasz wink.gif

Napisano

> Wiesz... auta są niższe, są wyższe, są busy, dostawczaki, ciężarówki, autobusy, są auta z ciemnymi

> tylnymi szybami itp. itd.

Spodziewałem się tego argumentu. grinser006.gif

Oczywiście! ok.gif

Ale jeżeli ktoś dodatkowo przyciemnia (np. tył), to - pomimo, że działa zgodnie z przepisami - w pewnych sytuacjach utrudnia manewry innym kierowcom. Wiem, że takie podejście w dzisiejszej, mocno egoistycznej rzeczywisstości, zdaje się być absurdalne, ale coś w tym jest. ok.gif

Napisano

> W sensie, że nie widzisz czy w środku siedzi fajna lala czy wielki goryl?

Nie, wystarczy, że wyjeżdżam z prostopadłego do ulicy parkingu. ok.gif

Napisano

> Spodziewałem się tego argumentu.

> Oczywiście!

> Ale jeżeli ktoś dodatkowo przyciemnia (np. tył), to - pomimo, że działa zgodnie z przepisami - w

> pewnych sytuacjach utrudnia manewry innym kierowcom. Wiem, że takie podejście w dzisiejszej,

> mocno egoistycznej rzeczywisstości, zdaje się być absurdalne, ale coś w tym jest.

Ja u siebie mam coś takiego (zdjęcie poglądowe - mam inny samochód) i sprawdza sie rewelacyjne. Nie trzeba nic kleić, zawsze mozna wywalić i kupić nowe...

p6122649abc.jpg

Napisano

> Spodziewałem się tego argumentu.

> Oczywiście!

> Ale jeżeli ktoś dodatkowo przyciemnia (np. tył), to - pomimo, że działa zgodnie z przepisami - w

> pewnych sytuacjach utrudnia manewry innym kierowcom. Wiem, że takie podejście w dzisiejszej,

> mocno egoistycznej rzeczywisstości, zdaje się być absurdalne, ale coś w tym jest.

Z tego powodu zabronili już jakiś czas temu stosowanie "luster" (a kto pamięta lata 80-90, było to popularne). Odbija się światło. Myślę, że wkrótce zabronią także przyciemniania tylnych szyb i i ja byłbym za.

Napisano

> Z tego powodu zabronili już jakiś czas temu stosowanie "luster" (a kto pamięta lata 80-90, było to

> popularne). Odbija się światło. Myślę, że wkrótce zabronią także przyciemniania tylnych szyb i

> i ja byłbym za.

Nie możliwe, co drugie nowy kombiak ma z tyłu czarne szyby.

Napisano

> Nie możliwe, co drugie nowy kombiak ma z tyłu czarne szyby.

Teraz tak, ale myślę, że to się zmieni.

Napisano

> Ale jeżeli ktoś dodatkowo przyciemnia (np. tył), to - pomimo, że działa zgodnie z przepisami - w pewnych sytuacjach utrudnia manewry innym kierowcom. Wiem, że takie podejście w dzisiejszej, mocno egoistycznej rzeczywisstości, zdaje się być absurdalne, ale coś w tym jest.

Jest ok.gif - ale to marginalne zjawisko mimo wszystko.

A jako głos "za" (ale nie w przypadku szyb w przednich drzwiach oczywiście) - mam w dwóch samochodach fabrycznie przyciemniony tył - praktycznie "na czarno" i prawda jest taka, że w aucie jest wyraźnie chłodniej w porównaniu z identycznym samochodem - tyle że z białymi szybami.

Napisano

> Czy w przepisach jest zaznaczone że cała szyba w dowolnym miejscu musi mieć 70% czy że szyba.... bo

> może jest jakiś kruczek prawny

Nie wiem jak w PL, ale w IRL i trójkącik i główna szyba boczna musi mieć przepuszczalność 65% +/-3%. Tak więc nawet jakby to tylko trójkącik był przyciemniony to nie przepuszczę samochodu w takim przypadku smile.gif.

Napisano

> Oczywiście, że tak. Szczególne znaczenia dla małych pasażerów na tylnej kanapie.

Uzupełniając - w takim aucie odpada kwestia rolet, ręczników, ściereczek itp. "samoróbek" mających na celu zmniejszenie uciążliwości podróżowania - wystarczają same szyby. Niemniej jednak w życiu bym się nie pokusił o zrobienie czegoś takiego z przodu.

Napisano

> Nie wiem jak w PL, ale w IRL i trójkącik i główna szyba boczna musi mieć przepuszczalność 65% +/-3%. Tak więc nawet jakby to tylko trójkącik był przyciemniony to nie przepuszczę samochodu w takim przypadku .

W PL AFAIR 70% szyby w zakresie 180 stopni (czyli boczne), przednia 75%.

Napisano

> Jednak wolałbym mieć szyby, które mógłbym w środku lata mieć cały czas zasunięte i tym samym nie

> wpuszczać do samochodu gorącego powietrza na widok każdego patrolu drogówki

myślisz że oni nie mają co robić ? zlosnik.gif

tym się akurat nie przejmuje devil.gif

Napisano

> tym się akurat nie przejmuje

... do momentu aż będziesz zdrapywał te folie gdzieś w nocy w deszczu pod okiem policjanta hehe.gif

Napisano

> ... do momentu aż będziesz zdrapywał te folie gdzieś w nocy w deszczu pod okiem policjanta

a co po ?

jak się uprze to niech zabierze dowód ok.gif

Napisano

> A jak się ma sprawa z foliami antywłamaniowymi, oklejenie nimi może spowodować spadek przepuszczalności poniżej 70%?

nie ma czegos takiego jak folia antywlamaniowa, beda chcieli to zrobia wlam tak czy siak, a taki wynalazek, moze tylko utrudnic slubom ratunkowym w wydostaniu rannego z auta

Napisano

> W sensie, że nie widzisz czy w środku siedzi fajna lala czy wielki goryl?

nie smirk.gif

w sensie ze widze czy auto przed tym za ktorym jade ma np:włączony kierunkowskaz i że za chwile bedzie hamowac smirk.gif

Napisano

> ... do momentu aż będziesz zdrapywał te folie gdzieś w nocy w deszczu pod okiem policjanta

Eeee zawsze oddaje dowod, nigdy nie skrobalem. zlosnik.gif

> Nie wiem jak w PL, ale w IRL i trójkącik i główna szyba boczna musi mieć przepuszczalność 65%

> +/-3%. Tak więc nawet jakby to tylko trójkącik był przyciemniony to nie przepuszczę samochodu

> w takim przypadku .

Dziwne niewiem.gif, w UK puszczaja wszystko.

Napisano

> a co po ?

> jak się uprze to niech zabierze dowód

Jak się uprze, to zabierze dowód, zabraniając jednocześnie samodzielnej jazdy na kołach. "I dzwoń pan po lawetę sobie".

Napisano

> nie ma czegos takiego jak folia antywlamaniowa, beda chcieli to zrobia wlam tak czy siak, a taki

> wynalazek, moze tylko utrudnic slubom ratunkowym w wydostaniu rannego z auta

No patrz pan.

A w autach rajdowych startujących w RSMP i RPP oklejenie szyb bocznych (wszystkich) i tylnej jest obowiązkowe, właśnie ze względów bezpieczeństwa.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.