Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Przyciemnianie szyb, a diagnosta...

Featured Replies

Napisano

> Eeee zawsze oddaje dowod, nigdy nie skrobalem.

a zamiast oddawać nie lepiej zdjąć te folie?

W zeszłym roku kupiłem samochód z przyciemnionymi wszystkimi szybami poza przednią. Z przednich bocznych zaraz zerwałem, od razu jaśniej w aucie, lepsza widoczność i święty spokój.

BTW: kiedyś tak zdzierałem przy policjancie elementy tuningu z Lanosa mojego taty, którego kilka dni wcześniej kupił od kogoś hehe.gif

Napisano

> Teraz tak, ale myślę, że to się zmieni.

Boo??? Co to przeszkadza. Jak ma wszystkie lusterka to sobie można szyby z tyłu zaspawać blachą piątką i nic nikomu do tego.

Napisano

> A jak się ma sprawa z foliami antywłamaniowymi, oklejenie nimi może spowodować spadek

> przepuszczalności poniżej 70%?

Tak spada poniżej 70%. Testowane na folii securlux od foliateca.

Napisano

Krazy gdzies w necie interpretacja kogos z policji, ze jakiejkolwiek folii na przednich szybach miec nie mozesz, chocby i w 100% byla przepuszczalna.

Tlumacza to wzgledami bezpieczenstwa i np. utrudnieniem w zbiciu szyby, aby ratowac kogos z wraku po wypadku.

Po przeanalizowaniu tego wszystkiego na co tam sie powolywali wychodzilo mi, ze maja racje i pare razy na AK wrzucalem odnosniki do tego, ale zostalem zakrzyczany, ze skoro X ma to czemu Y miec nie moze.

Napisano

> Dodam jeszcze jeden powód na "nie". Wiem, że zostanę zakrzyczany przez oponentów, że to ich auta,

> że tak można czy nie można, ale zarydzykuję - ciemne szyby ograniczają widoczność "przez"

> auto innym kierowcom. Wbrew pozorom - często wykorzystywaną w ruchu miejskim.

to fakt

ale z drugiej strony jeszcze gorzej jest z SUVami czy dostawczakami ok.gif

Napisano

> przegląd w czerwcu, szyby w dół i problemu nie ma

Typowo polskie podejście - "Przepisy to są dla mas. Ja to jestem ktoś, więc mogę mieć je gdzieś." zolta.gif

Napisano

> No patrz pan.

> A w autach rajdowych startujących w RSMP i RPP oklejenie szyb bocznych (wszystkich) i tylnej jest

> obowiązkowe, właśnie ze względów bezpieczeństwa.

na tyle mnie zaskoczyłeś, że poszperałem:

Dopuszcza się stosowanie folii przyciemnianej na szybach zgodnie z art. 253.11 Załącznika J. Folia przyciemniana, na szybach przednich drzwi, musi być dopuszczona Regulamin Rajdowych Samochodowych Mistrzostw Polski - 2011 6 Główna Komisja Sportu Samochodowego RSMP do ruchu drogowego (przepuszczalność światła co najmniej 70%). Folie posrebrzane w RSMP są zabronione. Każdy samochód, który będzie niezgodny z przepisami nie zostanie dopuszczony do startu w rajdzie. 4.3. Podział na klasy. 4.3.1. Samochody grupy N będą podzielone na klasy w zależności od pojemności

czekam na kontrcytat

trochę się znam na ratownictwie, na rajdach ani trochę. Jednak wydaje mi się, że nie masz racji.

Traktuję naszą rozmowę jako formę dokształcania się.

pozdrawiam

Napisano

> Typowo polskie podejście - "Przepisy to są dla mas. Ja to jestem ktoś, więc mogę mieć je gdzieś."

Kto z was bez grzechu, niech pierwszy rzuci w nią kamieniem smirk.gif

Napisano

> Kto z was bez grzechu, niech pierwszy rzuci w nią kamieniem

jak widzisz można trafić cnotkę zlosnik.gifrotfl.gif

Napisano

> jak widzisz można trafić cnotkę

Nie da się. Ja też nie twierdzę, że nie łamię żadnych przepisów.

Ale wspomniana zagrywka z przeglądem to cfaniactwopełnomgembom.

Tym bardziej, że fabrycznie szyby mają te ~70-75% przejrzystości (jeśli są jakkolwiek zabarwione, np. na zielono. Naklejanie czegokolwiek, to schodzenie już do poziomu ~50%, a nawet ciut poniżej, mimo że na pierwszy rzut oka tego nie widać.

Napisano

> Nie da się. Ja też nie twierdzę, że nie łamię żadnych przepisów.

> Ale wspomniana zagrywka z przeglądem to cfaniactwopełnomgembom.

> Tym bardziej, że fabrycznie szyby mają te ~70-75% przejrzystości (jeśli są jakkolwiek zabarwione,

> np. na zielono. Naklejanie czegokolwiek, to schodzenie już do poziomu ~50%, a nawet ciut

> poniżej, mimo że na pierwszy rzut oka tego nie widać.

raz się uda raz się nie uda ... zlosnik.gif

nie ma co do razu dramatyzować

mamy jako naród Wybrany zlosnik.gif we krwi kombinowanie wink.gif

mnie osobiście to zwisa ... do czasu kiedy taki cfaniak nie spowoduje kolizji hehe.gif wtedy mięknie mu kita biglaugh.gif

Napisano

> ehh pitolenie

> przegląd w czerwcu, szyby w dół i problemu nie ma

> przednie nie są ciemne - to jasna folia ale z takiego kąta tak widać

u mnie w pracy na dzień dobry to każdy diagnosta częściowo zamyka szyby .

takie "cwaniaczenie" na dzień dobry powoduje dodatkowo "strajk włoski", zwłaszcza jeśli właściciel się upiera ze wszystko jest ok.

A i bywali tacy co zrywali folię tuż przed stacją.

pozdr

Napisano

> Jeśli o mnie piszesz, to nigdzie nie napisałem, że mam szyby białe, a jedynie pisałem o

> przepuszczalności, że dla szyby przyciemnianej nie powinna ona wynosić mniej niż 70%

> przepuszczalności szyby białej, bez folii czy przyciemniania piecowego.

błąd - nie 70 % szyby białej , tylko 70% przepuszczalności całkowitej.

Kiedyś bawiłem się tym przyrządem i całkowicie białe szyby mają przepuszczalność na poziomie około 90%.

pozdr

Napisano

nie dramatyzujmy zlosnik.gif

lvxSj.jpg

CWkhI.jpg

Napisano

> nie dramatyzujmy

no tragedii nie ma - ale trzeba pamiętać że diagności to nie od wczoraj pracują i znają prawie wszystkie "chwyty"

pozdr

Napisano

> nie dramatyzujmy

spoko spoko

ja jestem właśnie przed przyciemnianiem zlosnik.gif

Napisano

> spoko spoko

> ja jestem właśnie przed przyciemnianiem

nie zrób tego błędu co ja oslabiony.gif

przyciemnij mocniej hehe.gif

Napisano

> nie zrób tego błędu co ja

> przyciemnij mocniej

luz będzie okejaśnie grinser006.gif

Napisano

> nie dramatyzujmy

przypomniales mi jaka lanos ma okropną kierownice... sick.gif

Napisano
  • Autor

Jednym słowem folia antywłamaniowa też odpada, to po co ktoś wymyslił taki wynalazek niewiem.gif

Napisano
  • Autor

Jesli zawitasz kiedyś w Bieszczady, to mamy tu takiego specjalistę z komendy w Lesku, który szaleje w lecie z miernikiem natężenia hałasu i miernikiem przepuszczalności szyb busted.gif W ciągu jednej służby potrafi skontrolować minimum kilkanaście samochodów i motocykli, mi zdążył w ciągu miesiąca, mimo, że mieszkam ponad 30 km od Leska i rzadko się tam zapuszczam, sprawdzić Skodę i BMW, na obie okoliczności hehe.gif Niestety jadąc na Polańczyk czy Solinę, nie sposób ominąć jego rejonu działania, a mając na uwadze, że bardzo polubił kontrolować mi samochody, ryzykować nie będę spineyes.gif

Napisano
  • Autor

Otóż to, widziałem już taką akcję frown.gif

Napisano
  • Autor

Szkoda, bo kumpel wrócił w niedzielę z wyprawy na Krym gdzie folia antywłamaniowa bardzo mu się przydała, co prawda szyba boczna do wymiany, ale z samochodu nic nie zginęło ok.gif

Napisano
  • Autor

O widzisz, dzięki, doszkoliłem się ok.gif

Napisano
  • Autor

A ja mimo wszystko i tak błędnie założyłem, bo chodzi jednak o 70% przepuszczalności całkowitej, jak poinstruował mnie Kolega Pawel_78, zaś szyba biał ma 90% przepuszczalności całkowitej zlosnik.gif

Napisano
  • Autor

Bardzo chętnie, ale zasada pozostała, bez pomiaru u diagnosty, nie mam co jechać ani na foliowanie, ani na przyciemnianie piecowe. Tak się składa, ze przegląd mi się kończy w czerwcu, to te kilka dni wytrzymam grinser006.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.