Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Rozładowuje się akumulator --czasami!! pomocy

Featured Replies

Napisano

Witam

Problem z moim sejem jest jak w temacie.

Czasem pada akumulator.

W nieokreślonych sytuacjach.

Zimą zdarzyło mu się ze trzy razy ale zwalałem to na krótkie dystanse jakie pokonuje.

Ale dzisiaj padł bez przyczyny.

Ładowanie jest.Sprawdzane na zimno i na ciepło.

Po wyłączeniu stacyjki pobór prądu ok 2A ale po 10sekundach spada praktycznie do zera.

Czy zawiesza się jakiś przekaźnik?

Nie mam już pomysłów.Walczyłem już z tym parę razy i bez skutków.

Napisano
  • Autor

> Jakie masz radio? Marka/model? I jak podłaczone zasilanie?

radio firmy xxx podłączone jak powinno.Włącza się po stacyjce.

I raczej nie stawiam na radio.

Przez ostatnie trzy miesiące nic się nie działo.

Napisano

> radio firmy xxx podłączone jak powinno.Włącza się po stacyjce.

> I raczej nie stawiam na radio.

> Przez ostatnie trzy miesiące nic się nie działo.

to ze włącza się po stacyjce nic nie oznacza ponieważ caly czas jest podpięte zasilanie do podtrzymywania pamięci

na 99% obstawiam radio

wez miernik ustaw na amperomierz i wepnij się miedzy jednym kablem do aku a samym aku (prawidłowy pobór przy radiu oraz włączonym alarmie to 0,02-3 A jeżeli jest więcej to wyciągaj po kolei bezpieczniki i zerkaj czy wartośc na mierniku spadnie do prawidłowego

Napisano

Ja nie mam radia po stacyjce, a nigdy mi nie wyładowało akumulatora. Jak padł ze starości to kupiłem nowy i tyle.

Napisano
  • Autor

> Ja nie mam radia po stacyjce, a nigdy mi nie wyładowało akumulatora. Jak padł ze starości to

> kupiłem nowy i tyle.

mój nie jest stary aku i alternator wymieniłem w zeszłym roku.

Napisano

też tak mam w seju mpi. Akumulator wsio nowe a i tak pada i nie wiem czemu. Radio rozłączone dopiero pomaga a już drugie z kolei jakiś babol w instalacji fabrycznej

Napisano

> też tak mam w seju mpi. Akumulator wsio nowe a i tak pada i nie wiem czemu. Radio rozłączone

> dopiero pomaga a już drugie z kolei jakiś babol w instalacji fabrycznej

Dodaj oddzielny wyłącznik radia i po problemie.

W jednym z aut mam po stacyjce i radia nie rozładowuje.

Napisano

> Dodaj oddzielny wyłącznik radia i po problemie.

> W jednym z aut mam po stacyjce i radia nie rozładowuje.

no tak ale co rusz koduj od nowa stacje

Napisano
  • Autor

A więc właśnie trochę posprawdzałem

Pobory

Przy włączonym zapłonie 8A

Po zgaszeniu auta 2A po 10sekundach 0.80A po następnych dwóch minutach Albo 0.15 albo 0.02

Radio odpada-po odpięciu nic się nie zmienia.

Żaden bezpiecznik i przekaźnik również.

Zresztą nawet te 0.15 nie rozładuję aku w 1 dzień.

Rano normalnie odpaliłem i dojechałem do pracy a po południu już zgon.

Możliwe że trochę za słabe ładowanie bo tylko 14V ale sprawdzę jeszcze na innym akumulatorze.

Pomysłów dalej brak.

Najgorsze jak to będzie tylko okresowo coś się zawieszało.Wtedy praktycznie nie do wykrycia.

Napisano

jakie to padanie masz? Przekręcasz kluczyk i od razu pogaszone wszystko? czy umiera dopiero jak próbujesz kręcić? spineyes.gif

Osobiście byłem ofiarą drugiego przypadku - dopiero jak rozbierałem furę na części wyszło, że rozrusznik nie był zbyt mocno dokręcony i czasem działał dobrze, czasem od razu rozładowywał całość.

Napisano
  • Autor

> jakie to padanie masz? Przekręcasz kluczyk i od razu pogaszone wszystko? czy umiera dopiero jak

> próbujesz kręcić?

> Osobiście byłem ofiarą drugiego przypadku - dopiero jak rozbierałem furę na części wyszło, że

> rozrusznik nie był zbyt mocno dokręcony i czasem działał dobrze, czasem od razu rozładowywał

> całość.

No kontrolki jako takie były ale aku zgon bo ledwo szyby zamknąłem.

A dzisiaj było tak-po południu nie odpaliłem.

Odpaliłem z kabli przejechałem 2 km.Zgasiłem i już nie odpalił.

Odpaliłem z pychu przejechałem 200m.I potem bez problemu odpalałem kilkanaście razy jeden po drugim.

Napisano

> mój nie jest stary aku i alternator wymieniłem w zeszłym roku.

Może masz zwarcie na celi aku.

JA tak miałam.Prostownikiem ładował sie 10 minut.po godzinie był już rozładowany w połowie,po 2 było już 0.

Aku miał 2 lata.Objawy takie same.W późniejszym czasie przed pracą ładowałem , i po pracy ładowałem.Sprawdź aku.

Napisano

A ja powiem co miałem u siebie - masz 16V więc czysto poglądowo pytam, czy uciąłeś przewód od 26pinu w ECU? Mi to właśnie losowo wyżerało zasoby prundu w parchu 270751858-jezyk.gif Usunąłem przewód i ... mam spokój ok.gif

Napisano

> A ja powiem co miałem u siebie - masz 16V więc czysto poglądowo pytam, czy uciąłeś przewód od

> 26pinu w ECU? Mi to właśnie losowo wyżerało zasoby prundu w parchu Usunąłem przewód i ...

> mam spokój

ale to tak by działało?

U mnie w ósemce zanim go ciachnąłem, to co drugi dzień musiałem aku doładowywać, w dodatku na zimnym miał problemy z paleniem

Napisano
  • Autor

> A ja powiem co miałem u siebie - masz 16V więc czysto poglądowo pytam, czy uciąłeś przewód od

> 26pinu w ECU? Mi to właśnie losowo wyżerało zasoby prundu w parchu Usunąłem przewód i ...

> mam spokój

Uturbiałem autko sam,ale już kupiłem już z 16V więc elektryką za bardzo się nie zajmowałem

Nie mam pojęcia czy jest to ucięte.

Rozumiem to tak że chodzi o 26 pin we wtyczce od kompa(który to pin mogę sprawdzić w którymś programie np tolerance)

Po prostu go ciachnę i zaizoluję.

Zalukałem-niby opisują jako styk wolny.

Jutro sprawdzę i skasuję dziada. Oby pomogło.

No problemem jest właśnie ta losowość.

Nijak nie idzie tego wykryć.

Aku może nie jest idealne ale jak go ostatnio ładowałem to weszło 16A/h .

Przy obciążeniu 100A też trzyma napięcie ponad 12V więc nie ma tragedii.

Czasem nie jeździłem ze dwa tygodnie i bez problemu palił nawet zimą.A czasem jeździłem co dzień i rano klapa.

Sprawdzone 26 był ucięty.

Napisano

> Po zgaszeniu auta 2A po 10sekundach 0.80A po następnych dwóch minutach Albo 0.15 albo 0.02

To 0.015 czy 0.15A? Bo ta druga wartość rozładuje ci akumulator w dobę lub dwie bez problemu. Przecinek masz coś nie teges.

> Zresztą nawet te 0.15 nie rozładuję aku w 1 dzień.

Sredni akumulator rozładuje wartość 150mA w jakies 15-20h

95% takich przypadków to wadliwe radio,a własciwie kondensatory na zasilaczu radia, elektrolity wysychają i zżerają coraz wiecej prądu.

0.02 to wartość ok, ale jesli ci bierze 0.2 to sie nie dziwie że rano nie możesz odpalić.

Jak to nie radio to sprawdź akumulator. Teraz byle jaki elektryk juz ma sprzęt do testowania akumulatora więc żaden problem sprawdzić. Więcej niż 10zł za sprawdzenie nie zapłacisz. Czasem nawet nowiutki akumulator siada w ten sposób.

Napisano
  • Autor

> To 0.015 czy 0.15A? Bo ta druga wartość rozładuje ci akumulator w dobę lub dwie bez problemu.

> Przecinek masz coś nie teges.

> Sredni akumulator rozładuje wartość 150mA w jakies 15-20h

> 95% takich przypadków to wadliwe radio,a własciwie kondensatory na zasilaczu radia, elektrolity

> wysychają i zżerają coraz wiecej prądu.

> 0.02 to wartość ok, ale jesli ci bierze 0.2 to sie nie dziwie że rano nie możesz odpalić.

> Jak to nie radio to sprawdź akumulator. Teraz byle jaki elektryk juz ma sprzęt do testowania

> akumulatora więc żaden problem sprawdzić. Więcej niż 10zł za sprawdzenie nie zapłacisz. Czasem

> nawet nowiutki akumulator siada w ten sposób.

Nie jestem zawodowym elektrykiem.

Ale pobór 0.15A po 24 godzinach daje 3.6Ah potrzeba by przynajmniej 6-7dni aby umarł akumulator o pojemności 40Ah.

Tak jak napisałem czasem jest 0.15 a czasem spada do 0.02.

Nie wiem czym to jest spowodowane.

Pisałem już że to nie jest radio.

Po odpięciu zasilania od niego pobór się nie zmienia.

To sprawdziłem jako pierwsze.Już dawno temu.

Sprawdzałem też odpinanie bezpieczników.Przy poborze 0.15 wyjęcie po kolei wszystkich nic nie zmieniło.

Możliwe że faktycznie coś nie tak z akumulatorem.

Ale czy da się w nim sprawdzić uszkodzenie które nie występuję cały czas?

Napisano

> Nie jestem zawodowym elektrykiem.

> Ale pobór 0.15A po 24 godzinach daje 3.6Ah potrzeba by przynajmniej 6-7dni aby umarł akumulator o

> pojemności 40Ah.

W teorii, tyle że kilkuletni akumulator ma 10-20Ah i półtora dnia przy takim poborze powoduje że spada do 5-10Ah a to już za mało żeby rozrusznik miał odpowiedni moment żeby odpalić silnik.

> Możliwe że faktycznie coś nie tak z akumulatorem.

> Ale czy da się w nim sprawdzić uszkodzenie które nie występuję cały czas?

Są testery akumulatorów, sprawdzi ci rzeczywistą pojemność i sprawność a także wyjdzie sprawność prądowa przy obciążeniu.

Napisano

najprostrza metoda to chyba podmiana aku na jakis czas - jesli pady pradu sie skoncza to wiadomo co jest przyczyna biglaugh.gif

PS. u mnie kiedys prad zżerało jak się zostawiło przekręcony włącznik świateł w pozycji "mijania"

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.