Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Laguna III 150km dCi, Peugeot 508SW pochwalcie się

Featured Replies

Napisano

Widzę że Yarek ujeżdza Lagę a jeden autokącikowicz ma puga 508.

Chłopaki pochwalcie się i napiszcie coś o tych autach. Ostatnio wpadły mi w oko.

Jak z miejscem na tylnej kanapie? Czy jest miejsce z tyłu na stopy pod przednim fotelem?

Ciekawe który z tych 2ch będzie lepiej trzymał wartość hmm.gif

Yarek czemuś och czemuś wziął Tech Run zamiast czegoś wyższego? Nie opłaca się? Masz rozeznanie więc napisz coś o wyposażeniu....

Napisano

> Widzę że Yarek ujeżdza Lagę a jeden autokącikowicz ma puga 508.

Nie tylko Yarek!

> Jak z miejscem na tylnej kanapie? Czy jest miejsce z tyłu na stopy pod przednim fotelem?

W lagunie miejsca na stopy nie jest za wiele. Owszem mieszczą się ale jest średnio.

Napisano
  • Autor

> Nie tylko Yarek!

> W lagunie miejsca na stopy nie jest za wiele. Owszem mieszczą się ale jest średnio.

Czyli długie trasy z tyłu dla dorosłego to katorga? hmm.gif

Napisano

> Widzę że Yarek ujeżdza Lagę

nie tylko.

Dziala. Nie psuje sie. W kombi potrafi trzeszczec tylna szyba (jak jest otwierana).

Co do miejsca na nogi to nie wiem, jezdze z przodu. Zapewne jak w calej reszcie jest to mocno zalezne od ustawionej wysokosci foteli

Napisano

Po wątku, który ostatnio założyłem szczerze zainteresowałem się Laguną, bardzo spodobało mi się to auto, więc też chętnie poczytam opinie użytkowników. Podoba mi się coś w takim stylu cool.gif

http://otomoto.pl/renault-laguna-najladniejsza-stan-idealny-C24852745.html

Napisano
  • Autor

> Po wątku, który ostatnio założyłem szczerze zainteresowałem się Laguną, bardzo spodobało mi się to

> auto, więc też chętnie poczytam opinie użytkowników. Podoba mi się coś w takim stylu

> http://otomoto.pl/renault-laguna-najladniejsza-stan-idealny-C24852745.html

Od handlaaarzy to ja się boję, mam taką blokadę smile.gif

Niedaleko mnie jest koncesjoner Reanult i takie coś może obejrzę z nudów i ciekawości ( BOSE,Modlinska )

Napisano

> Czyli długie trasy z tyłu dla dorosłego to katorga?

Bez przesady, jest przyzwoicie. Bardzo dużo zależy od wysokości przednich foteli (oba mają regulację). Kanapa jest profilowana na dwie osoby i bedzie nim dość wygodnie. Jest bez porownania lepiej niż w twoim Bravo, ale trochę gorzej jak w np Mondeo.

Napisano

> Od handlaaarzy to ja się boję, mam taką blokadę

> Niedaleko mnie jest koncesjoner Reanult i takie coś może obejrzę z nudów i ciekawości (

> BOSE,Modlinska )

Dałem linka do wersji, która mnie interesuje (2.0/ON/kombi/automat/navi/szyber). Osobiście będę szukał "okazji" zlosnik.gif (jak każdy hehe.gif).

Napisano
  • Autor

> Ciekawe który z tych 2ch będzie lepiej trzymał wartość

oba słabo trzymają wartość, a np. na Lagunę można dostać bardzo duże rabaty w salonie. Na Puga chyba też.

>Jak z miejscem na tylnej kanapie? Czy jest miejsce z tyłu na stopy pod przednim fotelem?

miejsca na tylnej kanapie jest wystarczająco, jeździ się tam bardzo wygodnie, aleee - pod warunkiem że przednie fotele są podniesione trochę do góry, bo inaczej z tyłu brakuje miejsca na stopy.

ogólnie laguną iii jeździ się bardzo wygodnie, i co dla mnie bardzo ważne, fotel kierowcy jest imho bardzo wygodny.

> Yarek czemuś och czemuś wziął Tech Run zamiast czegoś wyższego? Nie opłaca się? Masz rozeznanie

> więc napisz coś o wyposażeniu....

Wziąłem techrun, bo szukałem rocznej używki z fakturą i trafiła się taka bez DPFa. To wziąłem. zlosnik.gif

Techrun to niby taka bidna wersja, ale ma wszystko co trzeba - fabryczną nawi, pełną elektrykę, klimatronika, bardzo ładnie grające audio. Jedyne czego mi brakuje to tempomatu.

Napisano
  • Autor

> ogólnie laguną iii jeździ się bardzo wygodnie, i co dla mnie bardzo ważne, fotel kierowcy jest imho

> bardzo wygodny.

TO będzie jeden z priorytetów w przyszłości przy zmianie auta. W Pugu są jakies problemy z siedziskiem, pianka nie wytrzymuje na granicach. oslabiony.gif

Jak spalanie? Laga o 80kg ciezsza i jakos nie bryluje w spalaniu.

Chodzi mi o miasto, Wwa standard korek (tak mniej wiecej) i autostrady przy licznikowym 150km/h.

> Wziąłem techrun, bo szukałem rocznej używki z fakturą i trafiła się taka bez DPFa. To wziąłem.

> Techrun to niby taka bidna wersja, ale ma wszystko co trzeba - fabryczną nawi, pełną elektrykę,

> klimatronika, bardzo ładnie grające audio. Jedyne czego mi brakuje to tempomatu.

Napisano
  • Autor

> Jak spalanie? Laga o 80kg ciezsza i jakos nie bryluje w spalaniu.

> Chodzi mi o miasto, Wwa standard korek (tak mniej wiecej) i autostrady przy licznikowym 150km/h.

Laguna jest bardzo ciężka, więc ze spalaniem nie ma szału.

U mnie wychodzi 8 w Warszawie i 6 w trasie. Ale w trasie, w Polsce, rzadko jeżdżę 150 - raczej 110-130.

Napisano

> Laguna jest bardzo ciężka, więc ze spalaniem nie ma szału.

> U mnie wychodzi 8 w Warszawie i 6 w trasie. Ale w trasie, w Polsce, rzadko jeżdżę 150 - raczej

> 110-130.

Przy takich prędkościach "6" jest przyzwoitym wynikiem ok.gif

Napisano

> U mnie wychodzi 8 w Warszawie i 6 w trasie. Ale w trasie, w Polsce, rzadko jeżdżę 150 - raczej

> 110-130.

Przy takiej jeżdzie moja pali (PB 2,0) 8,5 w trasie i 9,5 w mieście. U mnie spalanie zaczyna gwałtownie rosnąć przy jezdzie autostradą-im szybciej tym więcej pali. Przy 150 km/h jest to już ok 12/100. Zaletą tej wersji silnika jest cisza w czasie nawet szybkiej jazdy i genialna elastyczność na 6-tym biegu. Co do wygody przedniego fotela to mam jedno zastrzeżenie-siedzisko mogłoby byc troche dłuższe. Co do zawieszenia też mam jedno zastrzeżenie-przy szybkiej jeżdzie (pow 160 km/h) auto traci na stabilności prowadzenia. Jest nieźle ale trzeba uważać.

Napisano

> Przy takiej jeżdzie moja pali (PB 2,0) 8,5 w trasie i 9,5 w mieście. U mnie spalanie zaczyna

> gwałtownie rosnąć przy jezdzie autostradą-im szybciej tym więcej pali. Przy 150 km/h jest to

> już ok 12/100. Zaletą tej wersji silnika jest cisza w czasie nawet szybkiej jazdy i genialna

> elastyczność na 6-tym biegu. Co do wygody przedniego fotela to mam jedno

> zastrzeżenie-siedzisko mogłoby byc troche dłuższe. Co do zawieszenia też mam jedno

> zastrzeżenie-przy szybkiej jeżdzie (pow 160 km/h) auto traci na stabilności prowadzenia. Jest

> nieźle ale trzeba uważać.

Masakrycznie duzo Ci pali ta Laguna, zwlaszcza w trasie...

Przy spokojnej jezdzie jest szansa spalic ok 7/100?

Napisano

Czemu masakrycznie duzo?? Duzy 2 litrowy motor i spora masa wlasna niestety nie pomagaja w malym spalaniu :/

Napisano

> Czemu masakrycznie duzo?? Duzy 2 litrowy motor i spora masa wlasna niestety nie pomagaja w malym

> spalaniu :/

Ile to wazy w takiem razie?

Bo 8,5ltr w trasie to palil mi Fordowski 2,5V6 z poprzedniej epoki, jak czasem nim jezdzilem...

Napisano

> Przy takiej jeżdzie moja pali (PB 2,0) 8,5 w trasie i 9,5 w mieście.

Nie ma szans na to, żeby Laguna 2.0 benzyna spalała w Warszawie poniżej 10 litrów.

No chyba że masz na myśli wleczenie się po pustych ulicach wieczorami.

Napisano

> Bo 8,5ltr w trasie to palil mi Fordowski 2,5V6 z poprzedniej epoki, jak czasem nim jezdzilem...

przy prędkościach 110-130? Nie wydaje mi się wink.gif

Napisano

> TO będzie jeden z priorytetów w przyszłości przy zmianie auta. W Pugu są jakies problemy z

> siedziskiem, pianka nie wytrzymuje na granicach.

Najpierw usiądź w Lagunie III na tylnej kanapie. Ja mam niecałe 180cm wzrostu i z tyłu w Lagunie nie wytrzymałbym dłużej niż godzinę jazdy. Siedzisko kanapy jest prawie w poziomie i bardzo krótkie, także siedzi się tylko na półdupkach. Siedziałem w co najmniej 80% aut dostępnych na rynku i z przykrością stwierdzam, że L III ma najbardziej niewygodne.

Napisano

> przy prędkościach 110-130? Nie wydaje mi się

Przy normalnej jezdzie w trasie z predkosciami +20/30 do ograniczenok.gif

Oczywiscie nie bylo to 130km/h ustawione na tempomacie na autostradzie wink.gif

Napisano

> Najpierw usiądź w Lagunie III na tylnej kanapie. Ja mam niecałe 180cm wzrostu i z tyłu w Lagunie

> nie wytrzymałbym dłużej niż godzinę jazdy. Siedzisko kanapy jest prawie w poziomie i bardzo

> krótkie, także siedzi się tylko na półdupkach. Siedziałem w co najmniej 80% aut dostępnych na

> rynku i z przykrością stwierdzam, że L III ma najbardziej niewygodne.

Siedzisko poziome? icon_eek.gif

Pierwszy raz słyszę taką opinię o kanapie w Lagunie III. Serio.

Ja mam 190cm, i poza miejscem na stopy (i trochę kolana jak kierowca jest większy), nie mam zastrzeżeń do wygody z tyłu. niewiem.gif

Zgadzam się z opinią, że Laguna III powinna mieć więcej miejsca z tyłu, ale o kanapie i wygodzie siedzenia nie powiem złego słowa...

Napisano

> Siedzisko poziome?

> Pierwszy raz słyszę taką opinię o kanapie w Lagunie III. Serio.

> Ja mam 190cm, i poza miejscem na stopy (i trochę kolana jak kierowca jest większy), nie mam

> zastrzeżeń do wygody z tyłu.

> Zgadzam się z opinią, że Laguna III powinna mieć więcej miejsca z tyłu, ale o kanapie i wygodzie

> siedzenia nie powiem złego słowa...

Miałem ze dwa tygodnie temu taką u siebie na warsztacie i wsiadłem z ciekawości. Byłem mocno zawiedziony i kazałem usiąść wspólnikowi, który ma lekko ponad 190 cm wzrostu. On był przerażony.

Napisano

> Miałem ze dwa tygodnie temu taką u siebie na warsztacie i wsiadłem z ciekawości. Byłem mocno

> zawiedziony i kazałem usiąść wspólnikowi, który ma lekko ponad 190 cm wzrostu. On był

> przerażony.

Na pewno to była Laguna? hehe.gif

Znalazłem na allegro jakieś zdjęcie kanapy (jakaś lepsza półskórzana wersja)

286123331-2418101235_2.jpg

post-111001-14352516907984_thumb.jpg

Napisano

> Nie ma szans na to, żeby Laguna 2.0 benzyna spalała w Warszawie poniżej 10 litrów.

Nie jeżdze po Warszawie. Ale bardziej mnie martwi zużycie na autostradzie.

Napisano

> Widzę że Yarek ujeżdza Lagę a jeden autokącikowicz ma puga 508.

> Chłopaki pochwalcie się i napiszcie coś o tych autach. Ostatnio wpadły mi w oko.

> Jak z miejscem na tylnej kanapie? Czy jest miejsce z tyłu na stopy pod przednim fotelem?

> Ciekawe który z tych 2ch będzie lepiej trzymał wartość

> Yarek czemuś och czemuś wziął Tech Run zamiast czegoś wyższego? Nie opłaca się? Masz rozeznanie

> więc napisz coś o wyposażeniu....

Kupili takie bo nie stac ich było na prawdziwy samochód w tej klasie - niedościgniony wzór AK jakim jest Fiat Kroma.

Napisano

> Przy takiej jeżdzie moja pali (PB 2,0) 8,5 w trasie i 9,5 w mieście.

To pozazdrościć, moje mondeo w 10 sie zamyka a ma mniejszy silnik.

Napisano

> Ile to wazy w takiem razie?

> Bo 8,5ltr w trasie to palil mi Fordowski 2,5V6 z poprzedniej epoki, jak czasem nim jezdzilem...

Coś Ci się chyba pomyliło zlosnik.gif Przy spokojnej jeździe po trasie ciężko! zejść poniżej 10, przy jeździe ~130km/h trzeba liczyć ~12/100...

Napisano

> Coś Ci się chyba pomyliło Przy spokojnej jeździe po trasie ciężko! zejść poniżej 10, przy jeździe

> ~130km/h trzeba liczyć ~12/100...

W jakim aucie?

Bo ja mialem okazje jezdzic Cougarem...

Zerknalem na autocentrum i ludzie maja nawet nizsze wyniki...

Napisano

> W jakim aucie?

> Bo ja mialem okazje jezdzic Cougarem...

> Zerknalem na autocentrum i ludzie maja nawet nizsze wyniki...

W mondeo. Rozmowa tyczy konkretnej klasy pojazdów.

Napisano
  • Autor

> Ile to wazy w takiem razie?

Grandtour(kombi) dCi 150km: 1509

Grandtour 2.0 140km noPB bioetanol : 1398kg

Napisano

Napisze glownie na podstawie L2, ale L3 ma ten sam silnik i jesli chodzi o tylna kanape to praktycznie nic w stosunku do L2 sie nie zmienilo (a mialo).

Silnik 2.0dCi - bardzo kulturalny, ma dobra opinie jesli chodzi o niezawodnosc, nowoczesny itd itp

Minusem jest wcale niezaspecjalne spalanie (1,9dCi mimo wszystko jest oszczedniejszy)

Mi w jezdzie miejsko-podmiejskiej lykala 8 litrow

Mysle, ze jakbym po samej Wawie jezdzil w korkach to byloby to ok. 9 litrow

Natomiast wyniki z trasy mam rzedu 9,5 litra zlosnik.gif Jednak rasy to byly zawsze autostrady z przelotowymi 150-160 i co wazne z boxem na dachu

Tylna kanapa - na pewno siedzisko nie jest krotke, fajne wyprofilowane (nie pamietam czy w kazdej wersji). Miejsce na nagi jest wystarczajace, ale niestety szalu nie robi. IMO w tej klasie ciutke lepiej powinno byc (mysle, ze to przez dlugie siedziska). Co wazne w Liftbacku jest klopot z miejscem na glowe!!!

Auto bardzo slabo trzyma wartosc, ale za to tanio kupisz 3 latka. Jednak pozniej nadal spadek jest niezly.

Podam przyklad swojej L2, ktora byla wyprodukowana pod sam koniec produkcji w 2007 r.

Cennikowo kosztowala bodajze 122 k brutto.

Firma ja kupila za ok. 95k brutto

Ja ja kupilem w 2010 r (3 lata, 95kkm) za 35k brutto (a i tak to byl poziom najwyzszych ofert na alledrogo)

Czyli 30% wartosci fakturowej po 3 latach!!!! 60kPLN!!!

Sprzedalem 1,5 roku pozniej (na poczatku br) za 28k brutto uzyskujc tez cene z gornych granic alledrogo.

Ja wiem, ze byla zmiana modelu etc., ale i tak strata na Lagunach jest spora....

Niestety wszystko przez to, ze czesto rozpowszechniane sa opinie (tutaj tez) typu Laguna krolowa lawet itd itp

Napisano
  • Autor

> Czyli 30% wartosci fakturowej po 3 latach!!!! 60kPLN!!!

...

> Ja wiem, ze byla zmiana modelu etc., ale i tak strata na Lagunach jest spora....

Moze LIII lepiej będzie trzymała cenę, ale mimo wszystko zimny prysznic na głowę jest 20.GIF

Z Pugiem pewnie podobnie.....

Pany nie ma co kupic w pryzszłości niewiem.gif serio pisze.

irked.gif

Napisano

> ...

> Moze LIII lepiej będzie trzymała cenę, ale mimo wszystko zimny prysznic na głowę jest

> Z Pugiem pewnie podobnie.....

> Pany nie ma co kupic w pryzszłości serio pisze.

no ciutke lepiej trzyma, ale niewiele...

poza tym jak tylko bedzie nowy model to tez pewnie bedzie spadek

zaleta tego spadku jest to, ze jak kupujesz uzywane to albo placisz mniej za ten sam rocznik co Pasnik czy Mondek albo po prostu kupujesz nowsze auto

a wogole o jakiej przyszlosci piszesz??? za bardzo w przyszlosc jesli chodzi o rynek moto to nie ma co sie martwic wink.gif

Napisano

> OT jesli nie nufka ta Laxa to czemu zmieniles z Octy TSI DSG ?

bo potrzebowałem czegoś z mniejszym spalaniem.

a laguna nie nówka, żeby nie osiwieć po pierwszym roku, jak się dowiem ile staniała hehe.gif

Napisano

> bo potrzebowałem czegoś z mniejszym spalaniem.

AFAIR to pisales, ze Octa w miare rozsadnie w miescie pali (8-9 literkow)

Napisano
  • Autor

> bo potrzebowałem czegoś z mniejszym spalaniem.

> a laguna nie nówka, żeby nie osiwieć po pierwszym roku, jak się dowiem ile staniała

Toś na samej operacji był chyba stratny (spadek wartości OII). Nie żałujesz teraz? W sensie zrób może porównanie OII vs Lala III.

Napisano

> Silnik 2.0dCi - bardzo kulturalny, ma dobra opinie jesli chodzi o niezawodnosc, nowoczesny itd itp

> Minusem jest wcale niezaspecjalne spalanie (1,9dCi mimo wszystko jest oszczedniejszy)

> Mi w jezdzie miejsko-podmiejskiej lykala 8 litrow

no to masz albo cięężką nogę, albo L2 pali więcej niż L3

> Auto bardzo slabo trzyma wartosc, ale za to tanio kupisz 3 latka. Jednak pozniej nadal spadek jest

> niezly.

z tego co sprawdzałem, L3 ma mniejszy spadek wartości niż L2.

co mnie zresztą nie dziwi.

Napisano

> AFAIR to pisales, ze Octa w miare rozsadnie w miescie pali (8-9 literkow)

to prawda, Octa miała bardzo fajne spalanie

"Przy spokojnej jeździe, bez ładowania się w korki, mieszczę się w 9 litrach"

ale przeprowadziłem się na zadupie, i robię teraz większe przebiegi w korkach. a spalanie w tsi jest niskie, ale poza korkami i bez deptania.

spalanie w octavii w takich warunkach wychodziło prawie 11, a w lagunie wychodzi 8.

Napisano
  • Autor

> Toś na samej operacji był chyba stratny (spadek wartości OII).

Nie byłem.

> Nie żałujesz teraz? W sensie zrób

> może porównanie OII vs Lala III.

to dwa różne auta, długo można pisać... żałuję głównie dsg i osiągów octavii.

Napisano

> Z Pugiem pewnie podobnie.....

Gdybym zmieniał samochód, chętnie był 508 przytulił 1,6 THP w kombiku, ale na razie bardzo kiepsko na rynku wtórnym, w końcu to prawie nowość. Lagun jest duży wybór.

Napisano

Co do 508, to niestety nie mogę pomóc w sprawie SW ale podejrzewam, że sedan aż tak bardzo się nie różni. Miejsca z tyłu, jak dla mnie, jest sporo, nie przypominam sobie też, żeby ktoś narzekał na przestrzeń na stopy.

Bagażnik spokojnie spełnia potrzeby rodziny z małym brzdącem. Generalnie autko dosyć komfortowe, w miare żwawe (2.0 HDI) i oszczędne.

Napisano

> Co do 508, to niestety nie mogę pomóc w sprawie SW ale podejrzewam, że sedan aż tak bardzo się nie

> różni. Miejsca z tyłu, jak dla mnie, jest sporo, nie przypominam sobie też, żeby ktoś narzekał

> na przestrzeń na stopy.

> Bagażnik spokojnie spełnia potrzeby rodziny z małym brzdącem. Generalnie autko dosyć komfortowe, w

> miare żwawe (2.0 HDI) i oszczędne.

Mozesz zdradzić ile masz natłuczone i jak z awaryjnością, jakieś duperele?

Napisano

Jezdzilem tym tylko jeden dzien ale:

-denerwowaly mnie reflexy head-up displayu na przedniej szybie przy duzym sloncu

-idiotycznie otwierany podlokietnik

-1.6 silnik - to nie jezdzi....

Napisano

Kup BMW

Napisano

Natłuczony straszliwy przebieg 6000km i jeszcze jeździ smile.gif

Jak do tej pory usterek nie zauważyłem. Z wad/dupereli/TTTM - hill holder odpuszcza zbyt wolno przy ostrym ruszaniu, audio jest zaledwie przeciętne, no i deszczówka spływa z klapy do wnętrza bagażnika po jego otwarciu.

Napisano

> bo ja wiem... to w sumie nic niezwykłego jak na tej wielkości auto z benzyniakiem.

MOje TSI na trasie Lodz- Praga przy jezdzie 150km/h na tempomacie (W PL jak sie da, w CZ - ciagle) spala 9,5, z boxem na dachu litr wiecej.

Napisano

> MOje TSI na trasie Lodz- Praga przy jezdzie 150km/h na tempomacie (W PL jak sie da, w CZ - ciagle)

> spala 9,5, z boxem na dachu litr wiecej.

A moje 1.8 TSI spaliło raz w trasie 14 litrów na 100, prędkości były powyżej 150, bez boxa na dachu. Oczywiście na niemieckiej autostradzie.

Po prostu powyżej prędkości ~120-130km/h opory powietrza powodują bardzo duży wzrost spalania, praw fizyki Pan nie zmienisz . grinser006.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.