Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Laguna III 150km dCi, Peugeot 508SW pochwalcie się

Featured Replies

Napisano

> bo ja wiem... to w sumie nic niezwykłego jak na tej wielkości auto z benzyniakiem.

12l w osobowym aucie przy 150km/h to jest porażka IMHO.

Szczególnie we współczesnych autach.

Do gazu dziada mlotek.gif

Napisano

> 12l w osobowym aucie przy 150km/h to jest porażka IMHO.

ale w fabii, czy w klasie D? grinser006.gif

> Szczególnie we współczesnych autach.

to jest stare dobre 2.0 NA, a nie TSI grinser006.gif

zresztą w 2.0 TSI nie byłoby dużo mniej wink.gif

Napisano

I tak i nie - Laguna poprzednia palila mniej niz obecne TSI...na autostradzie nigdy nie przekroczylo 9l/100 -> (mowie o sredniej z 500 czy 700km a nie chwilowym)

Napisano

> ale w fabii, czy w klasie D?

Nie nerwuj mnie grinser006.gif

Pali jak smok i tyle, ten silnk powinien być wycofany z oferty zlosnik.gif

Ducato z 2t na pace przy jeździe 140-150km/h pali właśnie ok. 12-13l.

Napisano

> Na pewno to była Laguna?

> Znalazłem na allegro jakieś zdjęcie kanapy (jakaś lepsza półskórzana wersja)

Jaj sobie raczej nie robię. Samo siedzisko kanapy jest nisko od podłogi auta i kolana miałem wyżej niż zadek.

Na tym zdjęciu jest tapicerka, w której siedziałem.

286124715-sam0026p.jpg

Sorki za jakość zdjęcia.

post-111001-14352516913081_thumb.jpg

Napisano

> no to masz albo cięężką nogę, albo L2 pali więcej niż L3

> z tego co sprawdzałem, L3 ma mniejszy spadek wartości niż L2.

> co mnie zresztą nie dziwi.

ciezka jak ciezka

na pewno lubie ruszac w miare dynamicznie

ostatnio wogole coraz bardziej wpienia mnie to dychawiczne ruszanie przez wiekszosc kierowcow

no i kolegom z firmy sluzbowki 2.0dCi palily rzedu 10 w miescie wink.gif

Napisano

Quote:

Laguna zawsze uchodziła za wóz atrakcyjnie stylizowany i komfortowy. Nie inaczej jest w obecnej, trzeciej generacji, zwłaszcza gdy jedziemy z przodu, na wygodnych fotelach.
Tylna kanapa została ładnie wyprofilowana, ale umieszczono ją zbyt nisko, przez co uda wysokich pasażerów wiszą w powietrzu

Źródło: jakiś tekst

Quote:

Minusy

Dużo traci na wartości.
Niewygodne miejsca z tyłu
. Belka skrętna w zawieszeniu.

Źródło: jakiś tekst

Na szczęście znalazł się ktoś inny oprócz mnie i mojego kolegi, któremu tylna kanapa zupełnie nie leży, dlatego napisałem autorowi wątku, żeby to sprawdził.

Napisano

> BOSE,Modlinska )

Bose ładnie gra i robi szacunu +20 wink.gif Jeden koles był zdegustowany, że nabyłem Renault ale wsiadł do środka i oczy mu się zaświeciły gdy zobaczył na progu listwę z napisem BOSE a na wyświetlaczu Sound by Bose hehe.gif

Napisano
  • Autor

> Co do 508, to niestety nie mogę pomóc w sprawie SW ale podejrzewam, że sedan aż tak bardzo się nie

> różni. Miejsca z tyłu, jak dla mnie, jest sporo, nie przypominam sobie też, żeby ktoś narzekał

> na przestrzeń na stopy.

> Bagażnik spokojnie spełnia potrzeby rodziny z małym brzdącem. Generalnie autko dosyć komfortowe, w

> miare żwawe (2.0 HDI) i oszczędne.

140km?

Jak w mieście pali?

Jaki wg twojego subiektywngo odczucia jest sensowny zakres obrotow tego silnika w którym "chce jechać"?

Napisano
  • Autor

> Ehh jakoś po pierwszym linku nie chce mi się brnac dalej

przytul.gifgrinser006.gif

Spokojnie trzeba odczekać i obserwować.

Mówiłem,że nie ma co kupić w rozsądnych pieniądzach grinser006.gif

Napisano

> Jedyne 2l albo i lepiej.

Yarkowe TSI kilka postow wyzej spalalo 14L pow. 150km /h ....

Wiec ustalcie zeznania Panowie wink.gif

Napisano

Witam serdecznie.

> no i kolegom z firmy sluzbowki 2.0dCi palily rzedu 10 w miescie

Mi w Nissanie X-Trail-u 2,0dCi wciagało równo 8l. przy bardzo dynamicznej jeździe w mieście.

Na trasie około 6l. Prędkości do 140km./h.

Średnio nie przekraczał nigdy 7l.

Pozdrawiam.

Napisano

> Spokojnie trzeba odczekać i obserwować.

> Mówiłem,że nie ma co kupić w rozsądnych pieniądzach

W nowym to chociaż gwara jest, ale w tej klasie na wypasie robią się chore pieniądze. Chyba zajezdze moje NB i oddam na złom panic.gif

Napisano
  • Autor

> W nowym to chociaż gwara jest, ale w tej klasie na wypasie robią się chore pieniądze. Chyba

> zajezdze moje NB i oddam na złom

niewiem.gif jak sie ruszyc zlosnik.gif. Ale oby tylko takie problemy miec w zyciu waytogo.gif

Napisano

> Jaj sobie raczej nie robię. Samo siedzisko kanapy jest nisko od podłogi auta i kolana miałem wyżej

> niż zadek.

> Na tym zdjęciu jest tapicerka, w której siedziałem.

> Sorki za jakość zdjęcia.

sprawdzę dzisiaj u mnie w kombi, na razie jedyne co mi przychodzi do głowy, to że w hatchbacku umieścili kanapę niżej z powodu opadającego dachu.

Napisano

> Yarkowe TSI kilka postow wyzej spalalo 14L pow. 150km /h ....

powyżej 150, ale nie chciałem pisać jak bardzo powyżej... żeby mnie tu nie zlinczowali grinser006.gif

Napisano

> powyżej 150, ale nie chciałem pisać jak bardzo powyżej... żeby mnie tu nie zlinczowali

mimo wszysto duzo

np: moja lodowka spala 15-16 tez grubo powyzej 150km/h

Napisano

> mimo wszysto duzo

> np: moja lodowka spala 15-16 tez grubo powyzej 150km/h

Myślę, że gdyby Twoja lodówka osiągnęła prędkość jaką mam na myśli, to spalałby 20+ grinser006.gif

Chciałem tym przykładem przypomnieć wszystkim fantastom, co się dzieje z samochodem przy większych prędkościach. wink.gif

Napisano

> Myślę, że gdyby Twoja lodówka osiągnęła prędkość jaką mam na myśli, to spalałby 20+

> Chciałem tym przykładem przypomnieć wszystkim fantastom, co się dzieje z samochodem przy większych

> prędkościach.

w ogóle tego typu dyskusje są czysto teoretyczne, bo spalanie zależy od mnóstwa czynników i stwierdzenie "mi pali 10 a jemu 15" jest bez sensu. Nawet jadąc autostradą 150km/h można to robić na kilka sposobów, które będą miały wpływ na spalanie. Jeden będzie jechał w dużym ruchu, co chwilę hamował za ciężarówkami, przyspieszał, drugi będzie jechał po pustej drodze na tempomacie. Jeden będzie z daleka obserwował drogę i hamował silnikiem jeśli trzeba, nie dotykając hamulca przez 200km (ja się staram tak jeździć zlosnik.gif ) inny ciśnie do końca i hamuje tuż za zderzakiem auta poprzedniego. A taki styl jazdy ma ogromny wpływ na spalanie. Dalej: przy prędkościach autostradowych spalanie zaczyna też mocno zależeć od siły i kierunku wiatru czy szerokości i ciśnienia w oponach i tak dalej i tak dalej.

Takie dyskusje mają taki sam sens jak taka:

- kupiłem laptopa za 4 tys.

- to przepłaciłeś bo ja kupiłem za 2

zlosnik.gif

Napisano

> Myślę, że gdyby Twoja lodówka osiągnęła prędkość jaką mam na myśli, to spalałby 20+

to po co piszesz pow. 150

od razu trzeba bylo napisac pow. 200

ps.

jazda moja lodowka na ogranicznku predkosci 200km/h skutkuje 18L

> Chciałem tym przykładem przypomnieć wszystkim fantastom, co się dzieje z samochodem przy większych

> prędkościach.

bo spalanie glownie zalezy od masy, oporow powietrza i sposobu rozpedzania sie a dopiero w dalszej kolejnosci od rodzaju paliwa, przelozen skrzyni biegow, nowinek silnikowych

Napisano
  • Autor

> Co do 508,

A i mam jeszcze jedno pytanie, czy w 508 jest jakies dogrzewanie kabiny pasażerskiej w mrozy? Czy marźniesz przy -20 przez długi czas?

Napisano

> to po co piszesz pow. 150

> od razu trzeba bylo napisac pow. 200

> ps.

> jazda moja lodowka na ogranicznku predkosci 200km/h skutkuje 18L

rozumiem, ze tym ogranicznikiem nazywasz "aerodynamicznosc" samochodu biglaugh.gif ?

Napisano

> rozumiem, ze tym ogranicznikiem nazywasz "aerodynamicznosc" samochodu ?

Nie Panie kolego

werje Us maja dwa ograniczniki

nie da sie ustawic tempomatu pow 150km/h

odcina paliwio pow200km/h mimo ze obroty sa ledwie ok. 5500

i jeszcze jedna ciekawa rzecz licznikowe 50 czy 100 czy 200km/h to w rzeczywistosci 50 100 czy 200 na gps

Napisano

> Yarkowe TSI kilka postow wyzej spalalo 14L pow. 150km /h ....

> Wiec ustalcie zeznania Panowie

Twój brat zdaje się ma OIIRS więc może coś nam podpowiesz zlosnik.gifgrinser006.gif

Napisano

> Twój brat zdaje się ma OIIRS więc może coś nam podpowiesz

szwagier

i zeby zrobic 14L trzeba leciec +190 wiec to 150 yarka bylo malo trafnie napisane

Napisano

> szwagier

> i zeby zrobic 14L trzeba leciec +190 wiec to 150 yarka bylo malo trafnie napisane

Dlatego właśnie to 12l w tej lagunie to jest nieprzyzwoity wynik grinser006.gif

Napisano

> i zeby zrobic 14L trzeba leciec +190 wiec to 150 yarka bylo malo trafnie napisane

spokojnie, bo zaraz się okaże że papieża zabili hehe.gif

nigdzie nie napisałem o 14L przy 150 km/h

"moje 1.8 TSI spaliło raz w trasie 14 litrów na 100, prędkości były powyżej 150" wink.gif

to przykład na to, co się dzieje nawet z oszczędnym silnikiem, przy dużych prędkościach.

podałem go, bo nie brak tu fantastów, których auta spalają połowę tego co powinny grinser006.gif

Napisano

> sprawdzę dzisiaj u mnie w kombi, na razie jedyne co mi przychodzi do głowy, to że w hatchbacku

> umieścili kanapę niżej z powodu opadającego dachu.

Ta, w której siedziałem, to był liftback, więc może tu jest pies pogrzebany.

Napisano

W mieście pali około 8,5l/100 (ale to niestety specyfika centrum Warszawy oslabiony.gif), w trasie między 5 a 6. Zakres użytecznych obrotów zaczyna się gdzieś koło 2000 a ciągnie ładnie do ponad 4000. Co do zimy, nie miałem jeszcze okazji cool.gif.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.