Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

pierscienie dystansowe zmieniajace rozstaw

Featured Replies

Napisano

pany pytanie, wszedlem w posiadanie felunku azev 17" 8j ET39ale o nieszczesnym rozstawie 4x108, chcialbym je zalozyc do Citroena Evasion, tam jest na 5 srub niestety ;-/

da sie zrobic tak pierscienie zeby zmienic rozstaw i ilosc srub?

jesli to cos pomorze to teraz siedzi tam 15" 6.5J ET 29 cool.gif

Napisano

> pany pytanie, wszedlem w posiadanie felunku azev 17" 8j ET39ale o nieszczesnym rozstawie 4x108,

> chcialbym je zalozyc do Citroena Evasion, tam jest na 5 srub niestety ;-/

> da sie zrobic tak pierscienie zeby zmienic rozstaw i ilosc srub?

> jesli to cos pomorze to teraz siedzi tam 15" 6.5J ET 29

Ze względów bezpieczeństwa, ew problemów z odszkodowaniem proponuję te felgi zamienić na gotówkę, a za gotówkę kupić felgi o odpowiednich parametrach.

Napisano

> Ze względów bezpieczeństwa, ew problemów z odszkodowaniem proponuję te felgi zamienić na gotówkę, a

> za gotówkę kupić felgi o odpowiednich parametrach.

Tym bardziej, że z technicznego punktu widzenia po prostu w tym przypadku nie da się tego zrobić. Przynajmniej dystansami.

Napisano

> pany pytanie, wszedlem w posiadanie felunku azev 17" 8j ET39ale o nieszczesnym rozstawie 4x108,

Mnie się wydaje, że z tymi felgami to Ty masz inny problem: czy one na pewno wejdą w nadkole i czy nie będą ocierały o rant nadkola bądź elementy zawieszenia. Z tego co piszesz, zmieniasz felgi z szerokości 6.5 cala na 8 cali. To sporo.

Według tego kalkulatora nowe fele będą wystawały 9mm na zewnątrz i aż 29mm do wewnątrz. Jak chcesz dawać dystans redukujący liczbę śrub mocujących, to z 10mm jeszcze dojdzie. Zastanów się, czy masz + 19mm miejsca w nadkolu na wystające koło.

Takie kalkulacje powinieneś zrobić ZANIM kupiłeś nowe felgi. Teraz albo kombinuj, albo je sprzedaj i kup odpowiedniejsze, np. o mniejszej szerokości bądź z innym offsetem.

Pozdrawiam

Bartek

Napisano
  • Autor

> Mnie się wydaje, że z tymi felgami to Ty masz inny problem: czy one na pewno wejdą w nadkole i czy

> nie będą ocierały o rant nadkola bądź elementy zawieszenia. Z tego co piszesz, zmieniasz felgi

> z szerokości 6.5 cala na 8 cali. To sporo.

> Według tego kalkulatora nowe fele będą wystawały 9mm na zewnątrz i aż 29mm do wewnątrz. Jak chcesz

> dawać dystans redukujący liczbę śrub mocujących, to z 10mm jeszcze dojdzie. Zastanów się, czy

> masz + 19mm miejsca w nadkolu na wystające koło.

> Takie kalkulacje powinieneś zrobić ZANIM kupiłeś nowe felgi. Teraz albo kombinuj, albo je sprzedaj

> i kup odpowiedniejsze, np. o mniejszej szerokości bądź z innym offsetem.

> Pozdrawiam

> Bartek

przy oponie 205/40 nie powinny obcierac, wewnatrz jest miejsce.

moje pytanie dotyczylo tego czy da sie zmienic rozstaw i ilosc srub poprzes dystans...

Napisano
  • Autor

> Da się!

mi chodzilo o 4x108 - 5x112 bardziej, takie wiem ze sie da bo fąfel ma takie ;-)

Napisano

To było zdjęcie tylko poglądowe.

Napisano

> To było zdjęcie tylko poglądowe.

nie da się zmienić z 4 na 5 śrub. Technicznie niewykonalne. No chyba że zrobisz dystans tak ze 30-40mm.

Napisano

sprzedaj te felgi. nie założysz tego do swojego samochodu. Gdybyś miał inny rozstaw ale na tę samą liczbę śrub to da się zrobić dystansami. Przy przejściu 4=>5 śrub już się nie da. Znaczy da się ale będzie to ekonomicznie nieuzasadnione.

Napisano

> sprzedaj te felgi. nie założysz tego do swojego samochodu. Gdybyś miał inny rozstaw ale na tę samą

> liczbę śrub to da się zrobić dystansami. Przy przejściu 4=>5 śrub już się nie da.

Takie "wygibasy" ludzie też robią, więc to nie to, że się nie da, tylko ze względów bezpieczeństwa należałoby sobie darować.

Napisano

> Takie "wygibasy" ludzie też robią, więc to nie to, że się nie da, tylko ze względów bezpieczeństwa

> należałoby sobie darować.

ze względów ekonomicznych. Bo to będzie kosztować tyle co drugi komplet felg wink.gif

Napisano

> przy oponie 205/40 nie powinny obcierac, wewnatrz jest miejsce.

Szerokość 205 to deko za mało jak na felgę 8 cali (7 cali będzie w sam raz). No, chyba że dla szpanu cos takiego zakładasz.

> moje pytanie dotyczylo tego czy da sie zmienic rozstaw i ilosc srub poprzes dystans...

Da się. Poszukaj takich dystansów, ale niewykluczone, że będziesz je musiał dorabiać na zamówienie.

Nie szkoda CI forsy na taką wydumkę w zawieszeniu? I do tego ryzykowną.

Pozdrawiam

Bartek

Napisano

jest tez opcja zmiany rozstawu felg, ponoc robia cos takiego

Napisano

> jest tez opcja zmiany rozstawu felg, ponoc robia cos takiego

Ale że co? hmm.gif Piasty zmieniają? niewiem.gif Jeśli tak, to były już całkiem spory koszt takiego przedsięwzięcia icon_rolleyes.gif

Napisano

> Ale że co? Piasty zmieniają? Jeśli tak, to były już całkiem spory koszt takiego przedsięwzięcia

W zalezności od tego jaka to felga i do czego ma być zamontowana to albo nowy rozstaw w feldze albo nowy rozstaw w piastach.

Wszystko się da.

Napisano

> cena

I tym samym, cała zabawa stała się wybitnie nieopłacalna.

Napisano
  • Autor

> cena

SYTA cena, 205/40 chcialem na germana bo takie mam na stanie, kupilem fele za 250<wiec to chyba cena złomu> idealnie proste, troche szkoda ale cóż, chcialem cuś wymodzic bo szkoda mi tych felg, dzieki za sprostowanie ;-P

Napisano

> SYTA cena, 205/40 chcialem na germana bo takie mam na stanie, kupilem fele za 250 idealnie proste,

> troche szkoda ale cóż, chcialem cuś wymodzic bo szkoda mi tych felg, dzieki za sprostowanie

Dystanse z przykładu mają grubość 25mm. Oznacza to, że felgi przesunęły by Ci się 25mm na zewnątrz, względem obecnego mocowania. Nadal uważasz, że miałbyś miejsce w nadkolu?

A tak BTW: wszyscy Ci mówią, żebyś sobie darowal ten pomysł, a Ty ciągle drążysz. Bez oglądania ceny tych dystansów było już wiadomo, że sprawa jest nieopłacalna i wątpliwa technicznie.

Pozdrawiam

Bartek

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.