Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Iveco Stralis 2012 Hi-Way

Featured Replies

Napisano

Jak wam się widzi ?

Z informacji jakie mam zapowiada się całkiem nieźle, szczególnie jeśli chodzi o gwarancje oraz wyposażenie standardowe.

tapetazm.jpg

2048x15364.jpg

2048x15365.jpg

teoretycznie można już zamawiać smile.gif

Napisano

Widziałem w " Na Osi" I powiem że zrobił się ładniejszy smile.gif

• 2 tygodnie później...
  • 1 miesiąc później...
Napisano
  • Autor

mała aktualizacja

TRUCK OF THE YEAR 2013

stralis.jpg

widziałem, jechałem i naprawdę jest znacząca różnica na PLUS

Napisano

> Widziałem w " Na Osi" I powiem że zrobił się ładniejszy

to kwestia gustu

Dla mnie iveco to samochod dobry na bliskie odleglosci, tani w zakupie.

• 2 tygodnie później...
Napisano

Od IVECA z daleka. (w tych autach nawet fotel potrafi się zepsuć) no.gif

Napisano

> Od IVECA z daleka.

> (w tych autach nawet fotel potrafi się zepsuć)

mowisz do osoby sprzedajacej te auta...

Napisano

> mowisz do osoby sprzedajacej te auta...

Taka prawda jest frown.gif

Napisano
  • Autor

> Taka prawda jest

rozwiń wypowiedź uzbroj_zlo.gif

Napisano

> Jak wam się widzi ?

> Z informacji jakie mam zapowiada się całkiem nieźle, szczególnie jeśli chodzi o gwarancje oraz

> wyposażenie standardowe.

> teoretycznie można już zamawiać

Jaka cena wersji podstawowej i co jest w standardzie?

No i jaka rewelacja z tą gwarancją?

Napisano

> rozwiń wypowiedź

Sam jeżdżę stralisem II i popieram kolegę. Plastiki gorsze niż na zabawki pozycja za kierownicą gorsza niż w C360. Skrzynia no może lepsza niż w C360 ale od współczesnych ciężarówek odstaje, że ho ho. Silnik 450KM o ile turbo nie przestanie dmuchać. Zejdziesz poniżej 1200obr/min i zaczynasz tylko redukować i redukować. Nic momentu, sama moc jak w Hondzie i tak dalej i tak dalej. A o cenach części zamiennych nie wspomnę

Napisano
  • Autor

> Jaka cena wersji podstawowej i co jest w standardzie?

takie rzeczy to na priv

> No i jaka rewelacja z tą gwarancją?

3 lata na układ napędowy w standardzie i 5 lat na turbinę

Napisano
  • Autor

> Plastiki gorsze niż na zabawki

dlatego w nowym modelu środek został całkowicie odmieniony

> Silnik 450KM o ile turbo nie przestanie dmuchać. Zejdziesz poniżej 1200obr/min i

> zaczynasz tylko redukować i redukować. Nic momentu, sama moc jak w Hondzie i tak dalej i tak

> dalej.

dziwne że od klientów po testach słyszę że wręcz przeciwne opinie yikes.gif

Napisano

> dziwne że od klientów po testach słyszę że wręcz przeciwne opinie

ciiiiiii shhh.gif jestes stronniczy biglaugh.gif

Napisano

> dlatego w nowym modelu środek został całkowicie odmieniony

> dziwne że od klientów po testach słyszę że wręcz przeciwne opinie

Zależy czym jeździli wcześniej. Scanią 420 można zejść do 1050 i dopiero zredukować (a tam jest do dyspozycji tylko 12 biegów, nie jak w stralisie 16) Mercedesem 440 można zejść poniżej 1000 i też jedzie. W stralisie jak spóźnisz się poniżej 1200 z połówką to trzeba już zejść cały bieg, wyjść za zielone i poczekać chwilkę zanim minie turbo dziura (to akurat tyle ile potrzeba na taki spadek prędkości, żeby wskazówka na 14 biegu zeszła z na zielone pole). Jak dla mnie kicha, choć szef zadowolony bo normę mam około 27 a z lekkim ładunkiem (zwykle meble około 6 ton) to i 24,5 da się zrobić. Scania brała litr więcej ale jak dla mnie jeździło się dużo przyjemniej. Wiele górek na których nie dotykałem lewarka w Scanii wymaga ode mnie zaangażowania jadąc o 30KM mocniejszym stralisem.

Cieszę się w sumie z tego, że Stralis ma przełącznik eco, ograniczający doładowanie w górnych obrotach. Moment się wypłaszcza i da się rozpędzać pustym zestawem bez nagłego odejmowania nogi z gazu w momencie kiedy turbo zaczyna pompować.

Napisano
  • Autor

> Zależy czym jeździli wcześniej. Scanią 420 można zejść do 1050 i dopiero zredukować (a tam jest do

> dyspozycji tylko 12 biegów, nie jak w stralisie 16) Mercedesem 440 można zejść poniżej 1000 i

> też jedzie. W stralisie jak spóźnisz się poniżej 1200 z połówką to trzeba już zejść cały bieg,

> wyjść za zielone i poczekać chwilkę zanim minie turbo dziura (to akurat tyle ile potrzeba na

> taki spadek prędkości, żeby wskazówka na 14 biegu zeszła z na zielone pole). Jak dla mnie

> kicha, choć szef zadowolony bo normę mam około 27 a z lekkim ładunkiem (zwykle meble około 6

> ton) to i 24,5 da się zrobić. Scania brała litr więcej ale jak dla mnie jeździło się dużo

> przyjemniej. Wiele górek na których nie dotykałem lewarka w Scanii wymaga ode mnie

> zaangażowania jadąc o 30KM mocniejszym stralisem.

> Cieszę się w sumie z tego, że Stralis ma przełącznik eco, ograniczający doładowanie w górnych

> obrotach. Moment się wypłaszcza i da się rozpędzać pustym zestawem bez nagłego odejmowania

> nogi z gazu w momencie kiedy turbo zaczyna pompować.

reasumując twoją wypowiedź to coraz więcej właścicieli firm może zacząć przesiadać się na Iveco ze względu na ceną zakupu i spalanie samochodu

żaden właściciel nie będzie brał pod uwagę tego że kierowcy lepiej jeździ się scanią, bo samochód ciężarowy musi być efektywny a nie efektowny smile.gif

Napisano

> reasumując twoją wypowiedź to coraz więcej właścicieli firm może zacząć przesiadać się na Iveco ze

> względu na ceną zakupu i spalanie samochodu

> żaden właściciel nie będzie brał pod uwagę tego że kierowcy lepiej jeździ się scanią, bo samochód

> ciężarowy musi być efektywny a nie efektowny

Toż samo usłyszałem od mojego Szefa wink.gif Ale gdybym to ja stanął przed takim wyborem to wziąłbym pod uwagę też ceny części i to ile czasu samochód stał w serwisie od momentu kiedy go mamy. Zamiennik uszczelniacza piasty do Scanii 250zł - w Iveco dostępne tylko całe łożysko w oryginale 2500zł.

• 2 tygodnie później...
Napisano

> żaden właściciel nie będzie brał pod uwagę tego że kierowcy lepiej jeździ się scanią, bo samochód

> ciężarowy musi być efektywny a nie efektowny

Obawiam sie, że sie mylisz. Żaden to lekka przesada, nie wszyscy ludzie to sadyści.

Napisano

> Obawiam sie, że sie mylisz. Żaden to lekka przesada, nie wszyscy ludzie to sadyści.

A jako ciekawostkę dodam:

Różnica w cenie Iveco i Scanii, oba 2010 euro 5 low deck była około 40 tyś.

W Iveco padło już

-przełącznik zespolony

-rozrusznik

-alternator

-łożysko tylnej osi

-plus kilka wizyt elektrycznych, uszczelnianie wydechu, wtrysku adblue i tym podobne częste dość odwiedziny. Auto jest u nas od lutego i już pożarło ponad 20 tyś.

Napisano

> Auto jest u nas od lutego i już pożarło ponad 20 tyś.

icon_eek.gif

W siedmioletnie volvo przez 3 lata tyle nie włożyłem... boje_sie.gif

• 3 tygodnie później...
Napisano

> Toż samo usłyszałem od mojego Szefa Ale gdybym to ja stanął przed takim wyborem to wziąłbym pod

> uwagę też ceny części i to ile czasu samochód stał w serwisie od momentu kiedy go mamy.

> Zamiennik uszczelniacza piasty do Scanii 250zł - w Iveco dostępne tylko całe łożysko w

> oryginale 2500zł.

Trzeba wiedzieć gdzie serwisować, zresztą IVECO robi duże promocje na części zwłaszcza te eksploatacyjne jak filtry czy klocki i tarcze.

Napisano

> Trzeba wiedzieć gdzie serwisować, zresztą IVECO robi duże promocje na części zwłaszcza te

> eksploatacyjne jak filtry czy klocki i tarcze.

Części eksploatacyjne to w IVECO nie są hamulce czy filtry hehe.gif Mi teraz na przykład padły wycieraczki. Pomiędzy awarią altka i wycieraczek udało się raz bezawaryjnie pojechać do Paryża :D Ale w tym czasie w drugim stralisie padło turbo sick.gif

• 2 tygodnie później...
Napisano

> W siedmioletnie volvo przez 3 lata tyle nie włożyłem...

Dołóż do tego jeszcze turbo i trzecią już wymianę przełącznika zespolonego sciana.gif . I podłoga mi się zarywa w kilku miejscach. W Iveco się nie staje na podłodze?

A o turbo już pisałem smile.gif Szukam wycieraczek do stralisa. W serwisie nie wiedzą jakie powinny być. Te od stralisa nie pasują do żadnego.

Napisano

> Dołóż do tego jeszcze turbo i trzecią już wymianę przełącznika zespolonego . I podłoga mi się

> zarywa w kilku miejscach. W Iveco się nie staje na podłodze?

> A o turbo już pisałem Szukam wycieraczek do stralisa. W serwisie nie wiedzą jakie powinny być. Te

> od stralisa nie pasują do żadnego.

Podejrzewam, że nie macie tego auta od nowości i stąd te kwiatki hmm.gif

Choć wiadomo, że Iveco jest jakie jest.

Napisano

> Podejrzewam, że nie macie tego auta od nowości i stąd te kwiatki

> Choć wiadomo, że Iveco jest jakie jest.

auto z 2008 roku z przebiegiem 450 tyś nie powinno się tak zachowywać.

Napisano
  • Autor

> auto z 2008 roku z przebiegiem 450 tyś nie powinno się tak zachowywać.

nie masz auta od nowości, nie znasz jego historii więc wypadało by nie generalizować na temat całej marki .........

Napisano

> nie masz auta od nowości, nie znasz jego historii więc wypadało by nie generalizować na temat całej

> marki .........

Co by się tam w przeszłości musiało stać, żeby takie rzeczy się działy? Mamy dwa eurocargo i dwa stralisy i wszystkie zachowują się podobnie. A co pojadę do serwisu to mówią "ten typ tak ma".

Napisano

> Co by się tam w przeszłości musiało stać, żeby takie rzeczy się działy? Mamy dwa eurocargo i dwa

> stralisy i wszystkie zachowują się podobnie. A co pojadę do serwisu to mówią "ten typ tak ma".

A do którego serwisu jeździsz?

Napisano

> A do którego serwisu jeździsz?

On Road na Lechickiej. Ale nie wiem co to zmienia. Naprawy są przeprowadzane porządnie, tylko auto chce tam zaglądać za często.

Napisano

> On Road na Lechickiej. Ale nie wiem co to zmienia. Naprawy są przeprowadzane porządnie, tylko auto

> chce tam zaglądać za często.

Pytałem z ciekawości ponieważ sam pracuje w serwisie min IVECO

Napisano

> Pytałem z ciekawości ponieważ sam pracuje w serwisie min IVECO

Myślałem, że coś więcej napiszesz smile.gif

Napisano

> Myślałem, że coś więcej napiszesz

Nie ma tu co pisać, reklamy serwisu robić nie będę. Ogólnie powiem, że mamy mniej problemu z IVECO niż z MAN'ami, które się częściej psują.

Napisano

> Podejrzewam, że nie macie tego auta od nowości i stąd te kwiatki

> Choć wiadomo, że Iveco jest jakie jest.

Ja volvo kupiłem 5cio letnie... i kwiatków żadnych nie ma

ok.gif

Sam już nie wiem, ciężki temat skoro nawet znajomi mechanicy z autoryzowanego serwisu Iveco odradzają drogę w tym kierunku niewiem.gif

Napisano

> Dołóż do tego jeszcze turbo i trzecią już wymianę przełącznika zespolonego . I podłoga mi się

> zarywa w kilku miejscach. W Iveco się nie staje na podłodze?

> A o turbo już pisałem Szukam wycieraczek do stralisa. W serwisie nie wiedzą jakie powinny być. Te

> od stralisa nie pasują do żadnego.

Na podłodze się nie staje bo trza jeździć, żeby na ten serwis zarobić... 270751858-jezyk.gif

Napisano

> nie masz auta od nowości, nie znasz jego historii więc wypadało by nie generalizować na temat całej

> marki .........

A ja mam VOLVO (tak specjalnie dużymi literami piszę zlosnik.gif ) od przebiegu 650.000 km i w ogóle nie czuję o czym piszecie... No i też nie mam go od nowości frown.gif wymiana turbiny przy 450,000 km? A co to jest? Osobówka? Czy auto sprzedane przez IVECO Leasing? smirk.gif ? Żeby po 3ech latach nowe pogonić? smirk.gif

Napisano

> Pytałem z ciekawości ponieważ sam pracuje w serwisie min IVECO

Hej

Nazwa serwisu na On czy na Trans sie rozpoczynająca??

Napisano

> Hej

> Nazwa serwisu na On czy na Trans sie rozpoczynająca??

ta druga

Napisano

> ta druga

No to widzę że nie tylko Śląsk mocno w Iveco siedzi (Robertinio w Siltruck a ja w CTC w handlowym siedzimy)

Napisano

> Nie ma tu co pisać, reklamy serwisu robić nie będę. Ogólnie powiem, że mamy mniej problemu z IVECO

> niż z MAN'ami, które się częściej psują.

Co prawda z IVECO nie znam, ale na temat MANa mam co nie co wiadomości i potwierdzam, że psują się strasznie!!! Więc myślę że Ci co tak narzekają na IVECO to Ci sami dla których VW TDI jest najlepszy... wiem że zaraz będzie burza ale nie oszukujmy się - dzisiaj nie ma samochodu który się nie psuje i wracając do tematu jedno IVECO będzie bezawaryjne inne będzie się psuło tak już jest w dzisiejszych samochodach...

• 2 tygodnie później...
Napisano

u Mnie na firmie juz jest pare sztuk z zewnatrz kazdy ocenia wg gustu srodek duzo zmieniony na + pod wzgledem jakosciowym grinser006.gif

Napisano

> u Mnie na firmie juz jest pare sztuk z zewnatrz kazdy ocenia wg gustu srodek duzo zmieniony na +

> pod wzgledem jakosciowym

w ktorym ASO IVECO pracujesz ??

Napisano
  • Autor

> u Mnie na firmie juz jest pare sztuk z zewnatrz kazdy ocenia wg gustu srodek duzo zmieniony na +

> pod wzgledem jakosciowym

macie już nowe Hi-waye ?

jaka firma, może być priv

Napisano
  • Autor

> CTC

to że CTC to wiem

miałem na myśli firmę która kupiła

Napisano

> CTC

oo oto widze ze na kaciku mamy juz wiecej ludzi z CTC