Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

norma zużycia w flotach dla Cilo 1,5 dci

Featured Replies

Napisano

> Firmy czasem kombinują w ten sposób, że pracownik np. płaci 200-500PLN na miesiąc za użytkowanie

> takiego auta i przez to może sobie nim jeździć gdzie chce. To "gdzie chce" dotyczy oczywiście

> godzin po pracy

Napiszcie jak u Was wygląda te obciążanie pracowników. U mnie przyjęte jest odgórnie obiążenie 1000 PLN rocznie niezależnie czy ktoś użytkuje stare Clio sporadycznie czy też w miarę nową Corollę. Zawsze w grudniu lub ostatnim miesiącu pracy wystawiają fakturę i potrącają zgodnie z oświadczeniem z wynagrodzenia.

Napisano

> Tematy monitoringu pracowników to jak napisaliście tamat rzeka, ale prawda jest taka że firmie

> przynosi wymierne korzyści:

(...)

> - jeden pacjent nieświadomy monitoringu kradł z

Niestety - tu jest ślisko.

Wszyscy co do jednego prawnicy jakich pytałem zgadzali się z jednym - pracownik musi wiedzieć.

Pójdę dalej - 99% szans powodzenia to to, że pracownik MA wiedzieć. Czasem tej telematyki w ogóle może nie być - byle była świadomość, że MOŻE być i juź może się znacząco polepszyć.

(...)

Cóż - wiele książek możnaby napisać.

Najszybciej, najintensywniej i najefektywniej systemy telematyczne (nie lubię określenia "gepeesy") zadomowiły się w branży transportu.

Tu - z jednej strony - jest wielki potencjał i możliwości dla spedytorów, aby odpowiednio planować trasy i ładunki i wiedzieć, co się dzieje. Z drugiej - podobnie wielki jest też potencjał nadużyć.

W każdym samochodzie różnice spalania rzędu 10% są już wyraźnie widoczne na raportach.

Ale takie 2-5%...

W osobówce to jest 0,2-0,4 litra/100 km.

W ciężarówce - ooo, panie na 1000 km to się spoko te 30 litrów paliwa udoi i nikt się nie jorgnie.

Stąd na samochodach ciężarowych cuda-wianki się montuje - od prostej telematyki bazującej na sygnale pobieranym z gniazda OBD aż po kombajny podłączone do sond paliwowych, przepływomierzy, czy innych "zabezpieczeń".

Ale - tego typu systemy są też megapomocne kierowcy, który np wozi jakąś spożywkę - taki system umożliwia monitoring temp chłodni i wygenerowanie online odpowiednich raportów do HACCP - dziś podstawa...

Napisano

> (...)

> Niestety - tu jest ślisko.

> Wszyscy co do jednego prawnicy jakich pytałem zgadzali się z jednym - pracownik musi wiedzieć.

> Pójdę dalej - 99% szans powodzenia to to, że pracownik MA wiedzieć.

Pracownik wie bo podpisał oświdczenie, z którym się nie zapoznał dokładnie.

U nas jeszcze występuje grupa tankujących nagminie płyn do spryskiwaczy. Zaleje za 100 pln i weźmie 5 litrów pływnu do spryskiwaczy, a mistrzowie w prawie każdym tankowanium Mamy takiego jednego na stanowsku podlegających tylko prezesowi, który duży płyn za każdym razem leje a napiwek kelnerowi daje po 100 euro zgodnie z oświadczeniem. I weź takiemu naskocz, jak prezesa to moze z raz widziałem, a podrzędni się czepiają że zestawienia źle wyglądają

Napisano

> A odnosząc się do tego co piszesz. Ile czasu nadrobiłeś na tym odcinku A4, jadąc 120km/h, a nie

> 90km/h?

ważne że przepał był ,

chodzi o to że pracodawca wykorzystuje , to ja też coś z tego muszę mieć zlosnik.gif

Napisano

> Chodziło o sprawdzenie czy człowiek jadąc do klienta, rzeczywiście jedzie do tego klienta, i jak

> już u niego jest to ile czasu.

na kazdy system jest metoda

pod biurem klienta masz samochod prywatny, podjezdzasz do niego i idziesz "w długą" wink.gif

Napisano

> Podatek - tak.

> Zus - nie.

> To jest świadczenie niepieniężne, nie podlegające oskładkowaniu.

> Ale - oczywiście - podlega opodatkowaniu.

Kto Ci takich rzeczy naopowiadał? grinser006.gif

Napisano

> U mojego ojca w pracy, jak pojawiła się lokomotywa spalinowa na zakładzie (specyficzny zakład ),

> to dziwnym zbiegiem okoliczności znaczna część załogi wymieniła swoje auta, na zasilane ropą

Znam - z drugiej ręki - lepszy przykład, chociaż w druga stronę:

Pewne datacenter jest wyposażone w agregaty prądotwórcze, na wypadek awarii zasilania (są też UPSy, ale po kilkunastu sekundach od awarii należy odpalić agregaty). Paliwo do tych agregatów jest tankowane bodajże co rok (starzeje się). I jeśli nie ma awarii, to firma najpierw płaci grube $$$ za zatankowanie agregatów (kilka agregatów po kilkaset litrów każdy) a potem ponownie płaci za utylizację "zestarzałego" paliwa. Mogli by to stare paliwo rozdać pracownikom lub przekazać jakimś służbom (policja, szpital) - ale nie da się ze względów finansowo-podatkowych...

Napisano

> Kto Ci takich rzeczy naopowiadał?

No a podlega zusom?

Napisano

> Pracownik wie bo podpisał oświdczenie, z którym się nie zapoznał dokładnie.

Ej, no to WIE. Tematu nie było :-)

Napisano

> Oczywiście.

Panie, przecież to jest pozapłacowy składnik wynagrodzenia...

Napisano

> Panie, przecież to jest pozapłacowy składnik wynagrodzenia...

Quote:

Art. 12.

1. Za przychody ze stosunku służbowego, stosunku pracy, pracy nakładczej oraz spółdzielczego stosunku pracy uważa się wszelkiego rodzaju wypłaty pieniężne oraz wartość pieniężną świadczeń w naturze bądź ich ekwiwalenty, bez względu na źródło finansowania tych wypłat i świadczeń (...)

ustawa

Napisano

> Quote:

> Art. 12.

> 1. Za przychody ze stosunku służbowego, stosunku pracy, pracy nakładczej oraz spółdzielczego

> stosunku pracy uważa się wszelkiego rodzaju wypłaty pieniężne oraz wartość pieniężną świadczeń

> w naturze bądź ich ekwiwalenty, bez względu na źródło finansowania tych wypłat i świadczeń

> (...)

> ustawa

Pan, ale nie mówimy o przypadku, gdy "zarabiasz pan trójkie, ale z tego tałzen to masz pan we furze", tylko o możliwości korzystania z pojazdu służbowego do celów prywatnych.

Napisano

> Pan, ale nie mówimy o przypadku, gdy "zarabiasz pan trójkie, ale z tego tałzen to masz pan we

> furze", tylko o możliwości korzystania z pojazdu służbowego do celów prywatnych.

A co to:

Quote:

oraz wartość pieniężną świadczeń w naturze

cfaniaczek.gif

Napisano

> A co to:

> Quote:

> oraz wartość pieniężną świadczeń w naturze

Hmmm...

Może mało wiem, ale pierwsze słyszę.

U mnie akurat rozliczane jest to inaczej.

Napisano

> Hmmm...

> Może mało wiem, ale pierwsze słyszę.

Każde świadczenie w naturze Pracownik powinien miec doliczone do dochodu i opodatkowane/ozusowane. Czy to abo medyczne, czy sam. do celów prywatnych czy inne. ok.gif

> U mnie akurat rozliczane jest to inaczej.

Tzn. jak? Potrącanie kasy?

Napisano

> Hmmm...

> Może mało wiem, ale pierwsze słyszę.

Prosty temat. Podlega PDOF i ZUS.

> U mnie akurat rozliczane jest to inaczej.

Napisano

> Prosty temat. Podlega PDOF i ZUS.

Pod warunkiem, że jest świadczeniem.

Dugim sposobem (bez zusowania/opodatkowania) jest potrącanie z netto Pracownika odpowiedniej kwoty tytułem użytkowania auta prywatnie. ok.gif

Napisano

> Tzn. jak? Potrącanie kasy?

U nas potrącają. Przynajmniej tak było do momentu jak się tym interesowałem.

Napisano

> Tzn. jak? Potrącanie kasy?

"Poniekąd" :-)

Napisano

> Pod warunkiem, że jest świadczeniem.

> Dugim sposobem (bez zusowania/opodatkowania) jest potrącanie z netto Pracownika odpowiedniej kwoty

> tytułem użytkowania auta prywatnie.

no to chyba logiczne. Jeśli jest obciążenie to sprawa jasna.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.