Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

norma zużycia w flotach dla Cilo 1,5 dci

Featured Replies

Napisano

Czy orientuje się ktoś , a może sam użytkuje flotowe clio III 1,5 dci 75KM , chodzi mi jakie macie normy zużycia narzucone . Bo u mnie w firmie jakieś dziwne ruchy się zaczęły i norma z 4-7 litrów spadła na 3,76 - 5,76 l. Samochody jeżdżą różnie jedne miasto i wokół komina ale mój np. wali dość dużo tras i na nieszczęście bardzo często A1 Bydg-Gdańsk co dla clio przelotowa 130 km/h daje ok 7,5- 8,0 litrów .

Napisano

> Czy orientuje się ktoś , a może sam użytkuje flotowe clio III 1,5 dci 75KM , chodzi mi jakie

> macie normy zużycia narzucone . Bo u mnie w firmie jakieś dziwne ruchy się zaczęły i norma z

> 4-7 litrów spadła na 3,76 - 5,76 l. Samochody jeżdżą różnie jedne miasto i wokół komina ale

> mój np. wali dość dużo tras i na nieszczęście bardzo często A1 Bydg-Gdańsk co dla clio

> przelotowa 130 km/h daje ok 7,5- 8,0 litrów .

jeździj 110km/h to spali dużo mniej. ok.gif

Napisano

> Czy orientuje się ktoś , a może sam użytkuje flotowe clio III 1,5 dci 75KM , chodzi mi jakie

> macie normy zużycia narzucone . Bo u mnie w firmie jakieś dziwne ruchy się zaczęły i norma z

> 4-7 litrów spadła na 3,76 - 5,76 l. Samochody jeżdżą różnie jedne miasto i wokół komina ale

> mój np. wali dość dużo tras i na nieszczęście bardzo często A1 Bydg-Gdańsk co dla clio

Hmmm...

Kangur przy takich prędkościach wychodzi niewiele ponad 7, więc...

Prawidłowym sposobem wyznaczania norm jest wyciągnięcie średniej spalania RZECZYWISTEGO dla danych warunków.

Stosowanie "bo tak podał producent" nie jest prawidłowym działaniem.

Napisano

> jeździj 110km/h to spali dużo mniej.

Doookładnie.

Ale zaraz usłyszysz "ale mię się śpieszy".

Napisano

> Doookładnie.

> Ale zaraz usłyszysz "ale mię się śpieszy".

ja kila razy czytałem na AK, że z taką prędkością (110km/h) nie da się jechać autostradą hehe.gif

Napisano

> ja kila razy czytałem na AK, że z taką prędkością (110km/h) nie da się jechać autostradą

bo nie po to jest autostrada aby jechać 110km/h

nie zmienia to faktu, że 140konna octavia przy 140km/h nawet nie zbliża się do średniego spalania 7l/100km ok.gif

więc ile może takie clio wciągnąć? biedny PH nie będzie mógł się wyżyć nie swoim samochodem frown.gif

Napisano

W Dacii MCV 1.5dci85 KM miałem średnie 4,5 litra ale nie jeździłem szybciej niż 100-110km/h, przy 130-140 kotłowała 7,5-8 litrów.Skrzynia za krótka i przy tej prędkości już jest grubo ponad 3 tys obrotów na minutę.

Napisano

> Skrzynia za krótka i przy tej prędkości już jest grubo ponad 3

> tys obrotów na minutę.

Skrzynia 5 czy 6b? Bo spore te obroty... icon_rolleyes.gif

Napisano

> bo nie po to jest autostrada aby jechać 110km/h

z tego co wiem prędkość 140km/h to maksymalna dozwolona, a nie minimalna obowiązkowa zlosnik.gif

> nie zmienia to faktu, że 140konna octavia przy 140km/h nawet nie zbliża się do średniego spalania

> 7l/100km

to nie jest nic nadzwyczajnego. Opory powietrza rosną geometrycznie w stosunku do prędkości. W każdym samochodzie. Według mnie optymalna prędkość to max 110-120km/h. Przy 140km/h przeciętny samochód pali o 40% więcej paliwa niż przy 120km/h. Czy to będzie clio, octavia czy passacik 1.9 TDI co to panie 3.5 litra na setkę pali zlosnik.gif

> więc ile może takie clio wciągnąć? biedny PH nie będzie mógł się wyżyć nie swoim samochodem

no niestety, praw fizyki nie oszuka

Napisano
  • Autor

> Stosowanie "bo tak podał producent" nie jest prawidłowym działaniem.

no własnie ale producent podał że trasa 4,5 a producnet zawsze podaje optymistyczny wariant , wiec naginanie tego w dół to szukanie dodatkowej ....

Napisano

> no własnie ale producent podał że trasa 4,5 a producnet zawsze podaje optymistyczny wariant , wiec

> naginanie tego w dół to szukanie dodatkowej ....

A jak firma wylicza te normy?

Napisano
  • Autor

> Doookładnie.

> Ale zaraz usłyszysz "ale mię się śpieszy".

no wiesz na A jechać 110 to nie jest za bardzo normalne.

PS. może mi ktoś odpowie na pytanie . Te forum od jakiegoś czasu ma samych nauczycieli, wyobraźcie sobie że tymi samochodami nie jeżdzą tzw. PH a serwisanci , dla których presja czasu jest dość duża , tylko niestety korporacyjna góra wie lepiej co dobre dla pracownika.

Jeszcze raz zadam pytanie potrzebuję normy jakie ma okreslone CIII 1,5dci w firmach .

Napisano

> z tego co wiem prędkość 140km/h to maksymalna dozwolona, a nie minimalna obowiązkowa

Jezdzac ostatnio dosc czesto A2 jestem w stanie stwierdzic, ze ogromna czesc aut nie jezdzil wlasnie szybciej niz te 110-120.

Sam zauwazylem, ze wtedy jedzie sie duzo plynniej, nie jadac 140-150...

Napisano
  • Autor

> A jak firma wylicza te normy?

no własnie chciał bym zobaczyć normy w innych firmach co by miec jakis punkt zaczepienia pozostała norma 4 - 7 l. spokojnie byla akceptowalna , może były jakieś jednostki ktore się w niej nie mieściły ale to już patologia , ale już 1,3 litra mniej na średnim to jest duża zmiana.

Napisano

> no wiesz na A jechać 110 to nie jest za bardzo normalne.

czyli codziennie jeżdżę nienormalnie. Co więcej, widuję setki takich nienormalnych jak ja hehe.gif

Napisano

> no własnie chciał bym zobaczyć normy w innych firmach co by miec jakis punkt zaczepienia pozostała

> norma 4 - 7 l. spokojnie byla akceptowalna , może były jakieś jednostki ktore się w niej nie

> mieściły ale to już patologia , ale już 1,3 litra mniej na średnim to jest duża zmiana.

dlatego ciekawe jak oni to wyliczają. Czy jakiś mądry manager sobie usiadł, policzył że firma za dużo wydaje na paliwo, to sobie wymyślił, że zmniejszy normy, przydzielił sobie premię za dobrą decyzję i jest zadowolony. Czy mają na to jakiś wzór opierający się na faktycznych danych.

Napisano

> czyli codziennie jeżdżę nienormalnie. Co więcej, widuję setki takich nienormalnych jak ja

Heh, mógłbym się pod tym podpisać. wink.gif

Zupełnie nie wiem skąd myśl, że na autostradzie trzeba pędzić ile fabryka dała. Może wynika to z faktu, gdy ktoś mało jeździł do tej pory po autostradach, nagle dostaje możliwość szybszej jazdy i daje w palnik? niewiem.gif

Z moich obserwacji wiele osób jeździ właśnie w granicach 100 - 120km/h. Zaryzykowałbym nawet stwierdzenie że większość.

Napisano
  • Autor

> czyli codziennie jeżdżę nienormalnie. Co więcej, widuję setki takich nienormalnych jak ja

wiesz parę razy jechałem A4 bo tam podejrzewam ze jeździsz i co do zagęszczenia ruchu między nią a A1 jest trochę różnicy więc jka wspomniałem wyżej samochody wykorzystują serwisanci dla których piewszoplanowym zadaniem jest usunięcie awarii na pewnej sieci .

Napisano

> Jezdzac ostatnio dosc czesto A2 jestem w stanie stwierdzic, ze ogromna czesc aut nie jezdzil

> wlasnie szybciej niz te 110-120.

> Sam zauwazylem, ze wtedy jedzie sie duzo plynniej, nie jadac 140-150...

ale jak nie mam nic przeciwko jakzdy 110 czy 90

tylko niech trzymaja sie wtedy tylko prawego pasa a nie przeszkadzaja innym jadacym troche szybciej na lewym pasie

Napisano

> ale jak nie mam nic przeciwko jakzdy 110 czy 90

> tylko niech trzymaja sie wtedy tylko prawego pasa a nie przeszkadzaja innym jadacym troche szybciej

> na lewym pasie

czyli nie mogą wyprzedzać tych jadących jeszcze wolniej? hmm.gif

Napisano

> czyli nie mogą wyprzedzać tych jadących jeszcze wolniej?

wyprzedzic i wrocic ZARAZ na prawy pas tak ok.gif

Napisano

> z tego co wiem prędkość 140km/h to maksymalna dozwolona, a nie minimalna obowiązkowa

zgadza się, ale nie możesz nikomu nakazać również jazdy 110

> to nie jest nic nadzwyczajnego. Opory powietrza rosną geometrycznie w stosunku do prędkości. W

> każdym samochodzie. Według mnie optymalna prędkość to max 110-120km/h. Przy 140km/h przeciętny

> samochód pali o 40% więcej paliwa niż przy 120km/h. Czy to będzie clio, octavia czy passacik

> 1.9 TDI co to panie 3.5 litra na setkę pali

> no niestety, praw fizyki nie oszuka

chyba się nie zrozumieliśmy

kolega wcześniej pisał że clio pali przy prędkościach autostradowych 7-8 litrów na setkę

ja piszę, że większy i mocniejszy samochód, przy tej prędkości pali mnie, więc nie wierze, aby clio paliwo tyle ile podaje kierowca, to ewidentnie wina ciężkiej nogi, sama prędkość 140 to jeszcze nie wszystki, liczy się jak do tej prędkości dochodzi i ile razy wyprzedza i w jaki sposób

Napisano

> zgadza się, ale nie możesz nikomu nakazać również jazdy 110

> chyba się nie zrozumieliśmy

> kolega wcześniej pisał że clio pali przy prędkościach autostradowych 7-8 litrów na setkę

> ja piszę, że większy i mocniejszy samochód, przy tej prędkości pali mnie, więc nie wierze, aby clio

> paliwo tyle ile podaje kierowca, to ewidentnie wina ciężkiej nogi, sama prędkość 140 to

> jeszcze nie wszystki, liczy się jak do tej prędkości dochodzi i ile razy wyprzedza i w jaki

> sposób

niekoniecznie. To może być prawda. Mniejszy silnik bardziej się "męczy" podczas szybkiej jazdy, do tego skrzynia może być zestopniowana bardziej pod jazdę miejską, a nie szybką i już spalanie będzie większe.

Napisano

> niekoniecznie. To może być prawda. Mniejszy silnik bardziej się "męczy" podczas szybkiej jazdy, do

> tego skrzynia może być zestopniowana bardziej pod jazdę miejską, a nie szybką i już spalanie

> będzie większe.

to fakt, tego nie wziąłem pod uwagę, ale w sumie i tak nie wierzę w spalanie 8l/100km na autostradzie zlosnik.gif

Napisano

generalnie to jakoś sporo , w firmie mamy 2 sztuki 1.5 dci w loganie i kangoo i w zadnym nie dalo się jeszcze przekroczyć chyba 6/100 , w trasie przy ciskaniu nawet ponad 150 wychodzi srednia 5 coś

Napisano

> no własnie ale producent podał że trasa 4,5 a producnet zawsze podaje optymistyczny wariant , wiec

> naginanie tego w dół to szukanie dodatkowej ....

Powtórzę:

Moim zdaniem (podkreślam!!!) stosowanie norm fabrycznych jest błędem, gdyż one NIE SĄ PO TO, ŻEBY WSKAZYWAĆ SPALANIE RZECZYWISTE (!!!!).

Wyciąga się średnią dla danych warunków w rzeczywistej eksploatacji - po to bozia dała rozum, nauka odpowiednie zmienne statystyczne, a rynek odpowiednie narzędzia (od excella począwszy a na prawdziwym sofcie do floty skończywszy), żeby takie dane sobie wyciągnąć

Proste.

Znam firmy (nawet nazwami mógłbym rzucać), które bazują na spalaniach fabrycznych i żyją w błogiej świadomości "dobrej roboty", ale te postępowanie - jak wyżej powiedziałem - jest BŁĘDNE.

Tyle.

Napisano

> no własnie chciał bym zobaczyć normy w innych firmach co by miec jakis punkt zaczepienia pozostała

> norma 4 - 7 l. spokojnie byla akceptowalna , może były jakieś jednostki ktore się w niej nie

> mieściły ale to już patologia , ale już 1,3 litra mniej na średnim to jest duża zmiana.

6/100 dla takiego auta nie stanowi żadnego problemu - wystarczy odpowiednio dostosować styl jazdy.

Napisano
  • Autor

> to fakt, tego nie wziąłem pod uwagę, ale w sumie i tak nie wierzę w spalanie 8l/100km na

> autostradzie

te dane są wg. kompa faktycznie jest to chyba mniej .

Napisano

> no wiesz na A jechać 110 to nie jest za bardzo normalne.

Bo?

Ja tak często jeżdże i nie mam z tym problemów, to nie bałdzo kumam w czym problem...

> PS. może mi ktoś odpowie na pytanie . Te forum od jakiegoś czasu ma samych nauczycieli, wyobraźcie

> sobie że tymi samochodami nie jeżdzą tzw. PH a serwisanci , dla których presja czasu jest dość

> duża , tylko niestety korporacyjna góra wie lepiej co dobre dla pracownika.

Ziefff...

Czyli "MUSZĘ"" ;->

> Jeszcze raz zadam pytanie potrzebuję normy jakie ma okreslone CIII 1,5dci w firmach .

Ile firm, tyle norm - chyba Ci to dość wyraźnie napisałem.

Napisano

> wiesz parę razy jechałem A4 bo tam podejrzewam ze jeździsz i co do zagęszczenia ruchu między nią a

> A1 jest trochę różnicy więc jka wspomniałem wyżej samochody wykorzystują serwisanci dla

> których piewszoplanowym zadaniem jest usunięcie awarii na pewnej sieci .

To ile trafią tego czasu na całej długości A1 sunąć 150 vs 110?

10 minut?

15?

30?

Rzeczywiście, ISTOTNA różnica...

Napisano

> ja kila razy czytałem na AK, że z taką prędkością (110km/h) nie da się jechać autostradą

Albo że "nie da się" jeździć z prędkościami kodeksowymi.

Aha, zaraz jeszcze będzie, że "presja czasowa w robocie jest taaaaaka zayebista, że ja się MUSZĘ GDZIEŚ WYSZALEĆ".

Rozluźniają mnie tacy goście...

Napisano

> generalnie to jakoś sporo , w firmie mamy 2 sztuki 1.5 dci w loganie i kangoo i w zadnym nie dalo

> się jeszcze przekroczyć chyba 6/100 , w trasie przy ciskaniu nawet ponad 150 wychodzi srednia

> 5 coś

Megane 2 1.5dCi 85KM:

1. trzy osoby średniej wagi na pokładzie, trasa nieautostradowa - a więc trochę wyprzedzania, troche zamulania za ciężarówkami. Spalanie w granicach 6l/100km.

2. Kręcenie w okół komina w malutkim mieście spalanie między 5,5-6l - często but.gif

Średnia w systemie ze 170kkm dla tego auta: 5,3l/100km

Myślę, że nowa norma przy lżejszym clio jest w miarę rozsądna i przy normalnym sposobie poruszania się zmieszczenie się w tych widełkach nie będzie wyczynem.

Oczywiście jak ktoś but.gif na maksa, bo pod dystrybutorem i tak kara go nie spotka to zwinnie przekroczy górną granicę.

Napisano

> Albo że "nie da się" jeździć z prędkościami kodeksowymi.

> Aha, zaraz jeszcze będzie, że "presja czasowa w robocie jest taaaaaka zayebista, że ja się MUSZĘ

> GDZIEŚ WYSZALEĆ".

> Rozluźniają mnie tacy goście...

Tez mnie to zastanawiahehe.gif

W sumie to nie pamietam juz nawet kiedy mi sie ostatnio spieszylo jadac autem...

Wole wyjsc 15 minut wczesniej i sie pozniej nie cisnieniowac grinser006.gif

Napisano

> bo nie po to jest autostrada aby jechać 110km/h

Prędkość minimalna na autostradzie wynosi 40 (czterdzieści) km/h.

I wszystko w tym temacie.

> więc ile może takie clio wciągnąć? biedny PH nie będzie mógł się wyżyć nie swoim samochodem

Mówiłem - jechany równo 130 kangur z takim silnikiem wciąga w okolicach 7 litrów.

Kangur - powierzchnia czołowa jak dwa takie piździki niemalże.

Napisano
  • Autor

> 6/100 dla takiego auta nie stanowi żadnego problemu - wystarczy odpowiednio dostosować styl jazdy.

też tak uważam większość schodzi poniżej 6 litrów , ale górna granica 5,7l jest już lekko naciagana bo jak pisałem wystarczy parę razy szybciej pogonić na autostradzie albo parę tygodni mrozu jak w tym roku i ta subtelna granica zostaje przekroczona.

Napisano

> Tez mnie to zastanawia

> W sumie to nie pamietam juz nawet kiedy mi sie ostatnio spieszylo jadac autem...

> Wole wyjsc 15 minut wczesniej i sie pozniej nie cisnieniowac

"bo ty nie masz takich ciśnień, jak jest strrrrrrrrrraszne bezrobocie i szef jest superpedał-czarodziej (ja was wszystkich wyp 270747800-sex.gif nawet nie będziecie wiedzieli kiedy!) i JA MUSZĘ".

Napisano

> też tak uważam większość schodzi poniżej 6 litrów , ale górna granica 5,7l jest już lekko

> naciagana bo jak pisałem wystarczy parę razy szybciej pogonić na autostradzie albo parę

> tygodni mrozu jak w tym roku i ta subtelna granica zostaje przekroczona.

To nie goń.

5,7 na zimę też chwatit.

Chłopie - ja trochę aut z tym silnikiem mam i sam często uganiam kangura, to wiem, o czym piszę.

Na trasie Wrocław - Warszawa zrobiłem kiedyś 3,6 bez szczególnych spięć, ale absolutnie 100% przepisowo - się da...

Młócony kodeksowymi prędkościami pod względnie sporym obciążeniem (3 osoby + klamoty) wciągał 7.xx (bliżej 7,0 niż 8.0), więc znów - jak takim klijo trzeba jeździć, żeby ponad 7 wyjść?

Napisano

> zgadza się, ale nie możesz nikomu nakazać również jazdy 110

Mogę.

Jeżeli delikwent jedzie moim samochodem, za który ja płacę.

Proste.

> chyba się nie zrozumieliśmy

> kolega wcześniej pisał że clio pali przy prędkościach autostradowych 7-8 litrów na setkę

... w co ja nie wierzę, bo - wyżej.

> ja piszę, że większy i mocniejszy samochód, przy tej prędkości pali mnie, więc nie wierze, aby clio

> paliwo tyle ile podaje kierowca, to ewidentnie wina ciężkiej nogi, sama prędkość 140 to

> jeszcze nie wszystki, liczy się jak do tej prędkości dochodzi i ile razy wyprzedza i w jaki

> sposób

100% racja.

Napisano

> to fakt, tego nie wziąłem pod uwagę, ale w sumie i tak nie wierzę w spalanie 8l/100km na

> autostradzie

A ja wierzę, ale nie w przypadku prędkości kodeksowych.

Napisano

> Prędkość minimalna na autostradzie wynosi 40 (czterdzieści) km/h.

> I wszystko w tym temacie.

no i?

> Mówiłem - jechany równo 130 kangur z takim silnikiem wciąga w okolicach 7 litrów.

> Kangur - powierzchnia czołowa jak dwa takie piździki niemalże.

no i?

wypowiedź konkretna, tylko za cholere nie wiem po co...

Napisano

> Skrzynia 5 czy 6b? Bo spore te obroty...

... co przekłada się głównie na głośność.

Przy 130 kangur ma tak z 3,3 krpm - trochę łeb podskakuje :-)

Napisano

> Prędkość minimalna na autostradzie wynosi 40 (czterdzieści) km/h.

> I wszystko w tym temacie.

Nieprawda.

Napisano

> To ile trafią tego czasu na całej długości A1 sunąć 150 vs 110?

> 10 minut?

> 15?

> 30?

> Rzeczywiście, ISTOTNA różnica...

Odcinek A1 między Toruniem a Gdańskiem można przejechać praktycznie cały z Vmax.

Napisano

> Odcinek A1 między Toruniem a Gdańskiem można przejechać praktycznie cały z Vmax.

Aha.

Można, ale chyba nie do końca o tym mówimy...

Masz 200 km autostrady

Lecąc 140 vs 110 ile urwiesz czasu?

Na fajka? W porywach...

Napisano

> Aha.

> Można, ale chyba nie do końca o tym mówimy...

> Masz 200 km autostrady

> Lecąc 140 vs 110 ile urwiesz czasu?

> Na fajka? W porywach...

akurat na zatankowanie tych dodatkowych spalonych litrów paliwa zlosnik.gif

Napisano

> akurat na zatankowanie tych dodatkowych spalonych litrów paliwa

Doookładnie.

Napisano

> Nieprawda.

Ło, coś nowego?

A ile'ż to wynosi vmin na autostradzie?

Napisano

> macie normy zużycia narzucone . [...]

Chce mi powiedziec, ze w PL Fleet Mgr ci mowi "ile auto ci ma spalic"confused.gifshocked.gif???

Chyba dobrze to odczytujeniewiem.gif???

Napisano

> Ło, coś nowego?

> A ile'ż to wynosi vmin na autostradzie?

Prędkość minimalna na autostradzie nie jest określona. Nie ma czegoś takiego. Inaczej np. w czasie ostrej śnieżycy nocą, jak jedziesz 30 km/h (a tak się zdarza), to groziłby mandat.

Napisano

> Chce mi powiedziec, ze w PL Fleet Mgr ci mowi "ile auto ci ma spalic"???

> Chyba dobrze to odczytuje???

Tu jest Polska...

W przeciwnym razie, "nadwyzki" by trafialy masowo do bakow prywatnych aut grinser006.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.