Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Test samochodu osobowego marki Ford

Featured Replies

Napisano

Poniedziałkowego ranka rozpoczęła się moja przygoda z Fordem Fiesta zasilanym wykastrowanym agregatem 1.25 o mocy 60 KM. Opinia o najlepiej prowadzącym się samochodzie klasy B (nie licząc Ibizy) skłoniła mnie, że na propozycję pt. "Nissan Note" odpowiedziałem "nieee, za duży". zlosnik.gif

Mały Fordzik ma jednak jakieś kompleksiki. Łapię za klamkę grubą jak przy drzwiach zabytkowego kościoła i wspominam jakie eleganckie klamki miała Fiesta III. Chwytam kierownicę, a ona też tłusta jakbym trzymał kij do baseball'a...tylko odwrotnie. Wpasowując się w fotel czuję kolejną, rubesowską rzecz...to ja! Moje uda, zad i ramiona. Fotele są wygodne, ale nie potrafię sobie wyobrazić za kierownicą 100-kilowego "byka" 190 cm. "Rozumiem, że nie będziesz mnie wiozła tylko mam tobą jechać Fiesto" - myślę sobie i pcham scyzorykowy kluczyk do stacyjki. Chciałbym napisać, że silnik warknął, wrzuciłem jedynkę i odjechałem zostawiając trochę Hankooków na asfalcie. Niestety, silnik jest cichy, jedynkę faktycznie posiada (wchodzi dobrze), ale z taką dynamiką to na fabrycznych oponach pojedzie po dwudziestu latach i trzystu tysiącach kilometrów na recycling i jeszcze będzie bieżnik. wink.gif

Nie mogę oszukiwać, nie mogę budować dalej napięcia bo dalsza część jazdy jest na LPE (niskie ciśnienie emocji). Nie chodzi o to, że mały silnik i 60 koni. Chodzi o to, że ten motor nie ma charakteru małego 16v, którego można się spodziewać. Jak 1.6 8v w Dacii - nie chcę jechać...nigdy. Strzałka sugerująca zmianę biegu na wyższy zapala się tuż przed 2000 obr./min. i ma rację. Po co komu 3, 4 czy 5 tysięcy? I tak nic się nie stanie.

Toczę się więc z prędkością zablokowanego Piaggio i mogę pomajstrować coś przy desce.

8090bf93653f9547.jpg

Manewrowanie po MENU tym...dżojstikiem odradza emocje...ale te z najgorszych, najgłębszych pokładów. Nie mogę pojąć jak można zrobić guzik "w górę", na którym nie mieści się palec? W sposób pokazany na fotografii nie da się tego nacisnąć. Paznokieć wbija się w alu-plastik. Można tym manewrować tylko trzymając dżoja jak truskawkę. Problem w tym, że po chwili ręka odpada! screwy.gif

Od razu przypomniał mi się mój "ulubiony" Ford Focus najnowszej generacji, którym jeździłem kilka tygodni wcześniej. Maniakalny gwałt na ergonomii. Dobrze, że wyświetlacz, na którym niewiele widać poza czerwoną poświatą nie zachęca aby się zagłębiać w ustawienia dźwięku czy samochodu. Muszę włączyć klimę bo aż zagotowałem angryfire.gif

06e5f4ee0e519c84.jpg

Nie mogłem opanować śmiechu mojej pasażerki gdy zobaczyła to pokrętło. Zdołała tylko wydusić z siebie "normalnie pralka Polar" hehe.gif a wtedy i mnie się zrobiło weselej. I mimo, że to beznadziejnie tandetne to rozdział można ustawić precyzyjnie i sentyment do Polara...to ja mam...brakuje tylko wiernego dźwięku. zlosnik.gif

A'propos dźwięku. Wymiar słowa "klik" nabrał dla mnie nowego znaczenia gdy włączyłem pierwszy raz kierunkowskaz. Pierwsza reakcja to "oj, odpadł, będę płacił za zepsucie zastępczaka". Nie do uwierzenia, że dźwięk włączania i automatycznego odbijania kierunkowskazu to po prostu dźwięk łamanego plastiku. shocked.gif

Byłem tak zaszokowany, że dopiero w trzeci dzień ten dźwięk zaczynał mnie nie na żarty irytować. Nie znam "świerszcza", który byłby tak stresujący. Każdy skręt i TRACH...plastik ułamany. facepalm%5B1%5D.gif

4e34a45dbb9dcf1e.jpg

Dodając do tego zegary bez wskaźnika temperatury wody, mało widoczny i trudny do odnalezienia zegarek skłaniam się do określenia wnętrza Fiesty jako ergonomia alternatywna. Mówiąc wprost to nie jest tanie tylko głupie...ale będę dziś dyplomatyczny...Fiesta w środku jest dość ekscentryczna. no.gif

Ale Ford to prowadzenie...i nikt nie twierdzi inaczej. Faktycznie auto się trzyma drogi bardzo ładnie. Jest to fajny przykład na to, że na odpowiednim zawieszeniu auto może mieć tylko 175-milimetrowe opony i nie będzie wyjeżdżać przodem na byle łuku. Układ kierowniczy jest mocno wspomagany, ma małe przełożenie i małe ruchy kołem kierownicy powodują reakcję auta, a to jest miłe. Ogólnie jednak zawieszenie jako całość nie jest harmonijne. Tył nawet nie udaje, że jest tak dobry jak przód, ale ten feler powoduje właśnie, że miło się prowadzi małego Forda.

Wspomnieć muszę też o skrzyni biegów. Jest poprawna. Koniec wspomnień. zlosnik.gif

Na koniec mojej randki z Fiestą pojechaliśmy na BP. I znów prześladuje mnie "klik". Kliknąć trzeba klapkę, żeby odskoczyła. Oczywiście dźwięk mówi wyraźnie: "Za tydzień się złamię i co mi zrobisz". 270751858-jezyk.gif Na klapce jest napis "max 2 clicks", ale potem zakumałem, że chodzi o odbicie pistoletu. hehe.gif Dlaczego? Otóż nie ma tu korka, trzeba po prostu pchać przez plastik końcówkę i lać. Znów słyszę głośne "jak mnie nie będziesz trzymał to się ułamię". Wlałem 17 litrów i wyliczyłem, że pali...mało. Cieszyłem się, że oddaję Forda i odzyskuję Suzuki. Fiesta jest po prostu fajnym autem z popsutym wnętrzem. Czy bym kupił? Nigdy, żadnej wersji. Ale Mazdę 2, dlaczego nie?

Czego Ken Block nie ma w swojej Fieście:

- wszechogarniającej tandety (luz na kluczyku, kliki, plastiki, ISOFIX nie dla kobiet)

- wykastrowanego silnika (1.25 powinien być tylko w wersji 80+)

- głośnych jak pieron Hankooków

O czym Ken Block marzy:

- charakterne FWD

- zużycie paliwa

Pozdrawiam.

Napisano

mialem niestety nieprzyjemnosc w tym aucie siedziec i tak tandetnie wykonanego wnetrza dawno nie widzialem, ok na zdjeciach w katalogach ladnie wyglada ale na zywo wyglada strasznie

Napisano

> Kobiecie wypada

to nie skarpetki to naciagniete legginsy

Napisano

zegarek od rocznika 2010 jest juz inny i większy smile.gif

Poza tym to prowadzenie to szału nie robi - glupie Grande punto prowadzi sie porównywalnie.

Joystick jest fajny - łapiesz jak to pisałeś jak truskawe i sobie pykasz po menu.

No i 1.2 60KM nie dziwie sie ze jest frustrujący... zlosnik.gif

kiedys pisałem jakis swój subiektywny test fiesty i twierdziłem że ma tandetne wnętrze. Po czym posiedziałem od tego czasu troche w konkurencyjnych autach tej klasy i... już tak nie twierdzę.

Napisano

> No i 1.2 60KM nie dziwie sie ze jest frustrujący...

> kiedys pisałem jakis swój subiektywny test fiesty i twierdziłem że ma tandetne wnętrze. Po czym

> posiedziałem od tego czasu troche w konkurencyjnych autach tej klasy i... już tak nie

> twierdzę.

Siostra ma taką Fiestę. Sam miałem kiedyś Mk VI zlosnik.gif Podzielam tezy powyżej wymienione, z tym że faktycznie nowa Fiesta ma "miękki plastik" na górze deski rozdzielczej. grinser006.gif W innych autach tego segmentu jest po prostu twarda tandeta rysująca się przy byle draśnięciu. A sama Fiesta mnie wkurza (przejeździłem nią trochę, jak mi moje Renault stało na serwisie) hehe.gif Denerwuje mnie: brak mocy (są takie chwile, że obojętnie co się zrobi, to auto i tak nie przyspiesza) zlosnik.gif dalej, głupkowata oszczędność w postaci braku podświetlenia przycisku świateł awaryjnych. W nocy nie ma szans znalezienia guzika. czerwona.gif Brak temperatury płynu chłodzącego (o tym już wspomniano). No i jeszcze to że bazowej wersji mamy ESP seryjnie, ale już tylko dwie poduchy. no.gif Jestem ogólnie na nie, wolałbym Clio. zlosnik.gif

Napisano

> sandały i skarpetki wypas

A jak kolorystycznie dobrane, ciemne sandauny i jasne fuzekle grinser006.gif

Napisano

> Siostra ma taką Fiestę. Sam miałem kiedyś Mk VI Podzielam tezy powyżej wymienione, z tym że

> faktycznie nowa Fiesta ma "miękki plastik" na górze deski rozdzielczej. W innych autach tego

> segmentu jest po prostu twarda tandeta rysująca się przy byle draśnięciu. A sama Fiesta mnie

> wkurza (przejeździłem nią trochę, jak mi moje Renault stało na serwisie) Denerwuje mnie:

> brak mocy (są takie chwile, że obojętnie co się zrobi, to auto i tak nie przyspiesza) dalej,

> głupkowata oszczędność w postaci braku podświetlenia przycisku świateł awaryjnych. W nocy nie

> ma szans znalezienia guzika. Brak temperatury płynu chłodzącego (o tym już wspomniano). No i

> jeszcze to że bazowej wersji mamy ESP seryjnie, ale już tylko dwie poduchy. Jestem ogólnie

> na nie, wolałbym Clio.

Wiesz, akurat nowe clio to jest 100 lat za murzynami i z 50 za fiestą zlosnik.gif Nawet jestem skłonny powiedzieć że jest daleko za fiatem grande punto.

Piszesz o fieście mk6? Bo mk7 oczywiście że ma podświetlenie awaryjnych niewiem.gif

A silnikami dziadowskimi jeździcie, to nie narzekajcie że pałera niet zlosnik.gif

Napisano

> 1.25,to ma 3 cylindry?

> IMVHO z ergonomia Ford-a jest ostatnio .Ty zdaje sie to potwierdzasz

poszli w jakąś durną stylistykę, wszystko napompowane, powyginane i włażące na pasażerów... Focus mkIII to jeszcze bardziej przestylizowane wnętrze sick.gif

Ciekawe jakie będzie nowe mondeło hmm.gif

Napisano

od miastowego dupowozu oczekujesz rajdowej dynamiki, zupełnie jakby chcieć, żeby kot pożerał owce.

Moim skromnym zdaniem cel określa środki, gdyby zamontować tam potwora, to się okaże, że Kowalski powie "no fajne auto, ale za dużo pali". Panda 1.1 54KM spokojnie w mieście daje radę, więc myślę, że i ten wynalazek ma swój target. Dzisiaj ekonomia to jest podstawa, reszta się krótko mówiąc liczy jak zeszłodwuletni śnieg. Plastyki tanie, wszystko tanie, czy gwaranację wytrzyma? Wytrzyma! Nawet więcej. Resztą będzie się martwił polak, jak to kupi po 10 latach, bo wcześniej niestety, ale stać go nie będzie.

Napisano

> Piszesz o fieście mk6? Bo mk7 oczywiście że ma podświetlenie awaryjnych

No właśnie o Mk VII, tej nowej. Wersja Base, czyli bida z nędza. Sam byłem zdziwiony, guzik zamykania drzwi jest w nocy podświetlony, natomiast awaryjnych nie. Auto nowe, więc raczej spalenie żarówki nie wchodzi w rachubę. hmm.gif W sumie u Forda to jest możliwe. zlosnik.gif Z Renault to przesadziłeś foch.gifwink.gif

Napisano

> No właśnie o Mk VII, tej nowej. Wersja Base, czyli bida z nędza. Sam byłem zdziwiony, guzik

> zamykania drzwi jest w nocy podświetlony, natomiast awaryjnych nie. Auto nowe, więc raczej

> spalenie żarówki nie wchodzi w rachubę. W sumie u Forda to jest możliwe. Z Renault to

> przesadziłeś

wygrzebaęłm z szuflady katalog i w najbiedniejszej wersji ambiente normalnie na fotce świeci awaryjny guzik smile.gif

Napisano

> wygrzebaęłm z szuflady katalog i w najbiedniejszej wersji ambiente normalnie na fotce świeci

> awaryjny guzik

Kurczę, aż muszę to w takim układzie sprawdzić dokładnie. ok.gif

Napisano
  • Autor

> sandały i skarpetki wypas

No co? Adidas. Hajzer by się nie powstydził bieli. biglaugh.gif

Napisano
  • Autor

> 1.25,to ma 3 cylindry?

Nie. 4, kulturalne garczki...tylko momentów brak. Może być mały przez chwileczkę, a tu nic... niewiem.gif

> IMVHO z ergonomia Ford-a jest ostatnio .Ty zdaje sie to potwierdzasz

Focus jest coraz gorszy, a III nie do przyjęcia. Ja rozumiem, że trzeba być jakoś innym od VW, ale to nie jest tak. Najgorsze samochody świata to samochody globalne.

Napisano
  • Autor

> od miastowego dupowozu oczekujesz rajdowej dynamiki

Nie, oczekuję charakteru silnika 16v. Ten motor jest wykastrowany, a to nie pasuje do stylu Fiesty, która ma opinię sportowca wśród B-klasy.

> zupełnie jakby chcieć, żeby kot pożerał owce.

Nie, ale niech nie ucieka przed myszami. biglaugh.gif

> Moim skromnym zdaniem cel określa środki, gdyby zamontować tam potwora, to się okaże, że Kowalski

> powie "no fajne auto, ale za dużo pali".

4-cylindrowe 16v może palić mało i mieć potencjał. Tzn. tylko cień chęci jazdy na wysokich obrotach. Coś jak w silnikach Suzuki.

> Dzisiaj ekonomia to jest podstawa, reszta się krótko

> mówiąc liczy jak zeszłodwuletni śnieg.

Ekonomia to prawa stopa...w skarpecie. hehe.gif W aucie, które chce jechać po zakrętach boli brak góry.

> Plastyki tanie

Nie tanie. Głupie. Czyli chęć po taniości zrobienia szału. To nigdy nie wychodzi.

Pozdro

Napisano

nowe fordy, począwszy od fiesty, skończywszy na mondeo mają wnętrze przypominające tanie chińskie wieże z początku lat 90-tych. Kompletnie nie wiem o co chodzi, ale takiej tandety nigdzie nie uświadczyłem.

Napisano
Lata 80 to leginsy, 90 latex, a teraz... teraz mamy kiczowate wnetrza aut. passed_out.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.