Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

[E] przednie przeciwmgielne na dzienne

Featured Replies

Napisano

Tak się zastanawiam...

Dałoby się jakoś bezboleśnie przerobić w epice przednie światełka przeciwmgielne tak żeby działały jak dzienne, czyli włączały się niezależnie od świateł postojowych? Nie chodzi mi o oszczędności na żarówkach bo to bzdura, tylko wkurza mnie że nie widzę w dzień podświetlenia radia, bo włączenie świateł postojowych/mijania ściemnia podświetlenie wyświetlaczy.

Napisano

> Tak się zastanawiam...

> Dałoby się jakoś bezboleśnie przerobić w epice przednie światełka przeciwmgielne tak żeby działały

> jak dzienne, czyli włączały się niezależnie od świateł postojowych? Nie chodzi mi o

> oszczędności na żarówkach bo to bzdura, tylko wkurza mnie że nie widzę w dzień podświetlenia

> radia, bo włączenie świateł postojowych/mijania ściemnia podświetlenie wyświetlaczy.

Załóż taki moduł z Allegro co włącza długie ze zmniejszoną mocą jako dzienne i sprawa załatwiona.

Napisano

> Załóż taki moduł z Allegro co włącza długie ze zmniejszoną mocą jako dzienne i sprawa załatwiona.

A jak się ma jedno i drugie do przepisów prawa? hmm.gif

Napisano
  • Autor

> Załóż taki moduł z Allegro co włącza długie ze zmniejszoną mocą jako dzienne i sprawa załatwiona.

Takie coś tylko znalazłem:

http://www.sklep.hadron.pl/product-pl-4120-Swiatel-dziennych-APN-12V-blister.html

ale jeszcze mnie nie pogięło żeby za to płacić prawie 200 zł.

Napisano

> Tak się zastanawiam...

> Dałoby się jakoś bezboleśnie przerobić w epice przednie światełka przeciwmgielne tak żeby działały

> jak dzienne, czyli włączały się niezależnie od świateł postojowych? Nie chodzi mi o

> oszczędności na żarówkach bo to bzdura, tylko wkurza mnie że nie widzę w dzień podświetlenia

> radia, bo włączenie świateł postojowych/mijania ściemnia podświetlenie wyświetlaczy.

ŚWIATŁA PRZECIWMGIELNE

Przednie (nieobowiązkowe), barwy białej lub żółtej "selektywnej". Mogą być stosowane ogólnie w dwóch przypadkach:

w warunkach niedostatecznej widoczności (wraz ze światłami mijania albo bez nich);

w czasie dostatecznej widoczności na drodze krętej oznaczonej odpowiednimi znakami od zmierzchu do świtu[1][2].

Tylne (obowiązkowe[3]), barwy czerwonej - mogą być stosowane wyłącznie wtedy, gdy widoczność spadnie poniżej 50 m.

Samochód może mieć dwa (rozmieszczone symetrycznie[4][5]) przednie i jedno lub dwa tylne światła przeciwmgłowe.

ŚWIATŁA DO JAZDY DZIENNEJ

Świateł dziennych można używać zamiast obowiązkowych świateł mijania w warunkach normalnej przejrzystości powietrza, od świtu do zmierzchu. Na kloszu lampy musi widnieć oznaczenie RL.

Światła dzienne muszą być zainstalowane:

Symetrycznie względem osi pojazdu

Na równej wysokości

Odległość od ziemi do dolnej krawędzi lampy minimalnie 25 cm, od ziemi do górnej krawędzi maksymalnie 150 cm

Odległość między lampami mierzona od wewnętrznej krawędzi musi wynosić minimum 60 cm, chyba że szerokość pojazdu jest mniejsza niż 130 cm - wtedy odległość minimalna wynosi 40 cm

Lampy nie mogą wystawać poza boczny obrys pojazdu lub być zamontowane dalej niż 40 cm od niego

Lampy włączają się automatycznie po ustawieniu urządzenia zapłonowego w pozycji umożliwiającej uruchomienie silnika

Szczerze nienawidzę ludzi co jeźdzą na halogenach jako na dziennych - wystrzelał bym ich i już. tyle w temacie

PS: Jakby do lacetti produkowali lampy przystosowane do dziennych w miejsce halogenów byłbym jednym z pierwszych co by to kupił.

Napisano

> A jak się ma jedno i drugie do przepisów prawa?

w Polsce jest to nielegalne frown.gif

Napisano
  • Autor

> Szczerze nienawidzę ludzi co jeźdzą na halogenach jako na dziennych - wystrzelał bym ich i już.

Dobrze w takim razie, że nie masz pozwolenia na broń...

A jest jakieś logiczne uzasadnienie tej nienawiści? Czy po prostu nienawidzisz wszystkich a to jest tylko pretekst.

Napisano

Byla niedawno dyskusja na MK o tym, sa nielegalne, wielu jednak tak robi.

Napisano

> Dobrze w takim razie, że nie masz pozwolenia na broń...

> A jest jakieś logiczne uzasadnienie tej nienawiści? Czy po prostu nienawidzisz wszystkich a to jest

> tylko pretekst.

Ponieważ większość halogenów w dzień po prostu oślepia.

Napisano

A tak swoją drogą czemu nikt nie produkuje "zamienników" halogenów na dzienne z nowymi kloszami w miejsce halogenów???

nieopłacalny biznes??

trudne homologacje???

czy po prostu polskie prawo 270751858-jezyk.gif

Napisano

Niestety taka opcja wygląda tak klik a więc z daleka widać, że są to dziwne światła. Jako że jest to legalne inaczej, to niech się wypowie ktoś kto to ma jak z przeglądami i policial.gif

Napisano
  • Autor

> Ponieważ większość halogenów w dzień po prostu oślepia.

W nocy może i oślepia, w deszczu (mokry asfalt) też trochę. Ale w dzień oślepiają Cię halogeny które z założenia są światłami krótkiego zasięgu (świecą szeroką wiązką)? yikes.gif

Mnie tylko drogowe przeszkadzają w dzień (czasem jakiś pacjent przez pomyłkę przełączy), ale może ja mam jakiś mniej wyczulony wzrok...

Jestem skłonny zaryzykować to -> klik

Przypominam, że dyskusja nie dotyczy legalności tego rozwiązania, choć poszukam magicznych literek RL na swoich lampach hehe.gif

A tak BTW to w tych wymogach co do legalności świateł dziennych, które podałeś, brakuje mi czegoś na temat jasności/mocy świateł. Bo chyba nie można 200W dziennych stosować... ani takich opartych na żaróweczkach W5W hehe.gif

Napisano

> A tak swoją drogą czemu nikt nie produkuje "zamienników" halogenów na dzienne z nowymi kloszami w

> miejsce halogenów???

> nieopłacalny biznes??

> trudne homologacje???

> czy po prostu polskie prawo

Ale da się. Zamontowałem tak w samochodzie taty. Tylko tam było prościej bo przeciwmgielne są okrągłe. więc kupiłem okrągłe diodowe i wygląda jak dla mnie super

Przykładowe zdjęcia:

1

2

Napisano

Oba rozwiązania są nielegalne. Tyle że w odróżnieniu od przeciwmgłowych światła dlugie dają w takiej konfiguracji oświetlenie o identycznych parametrach jak dzienne.

Napisano

> Jest to legalne i stosowane fabrycznie np. w grupie VW, BMW tyle, że dalej na kloszu musi być

> oznaczenie RL.

Nie. Tam jest osobny reflektor pełniący rolę dziennego. Dlatego ma oznaczenie DRL.

Tutaj w trybie dziennym świeci ten sam reflektor, więc oznaczenia nie ma i nie miałby go prawdopodobnie nawet fabrycznie.

Napisano

> Niestety taka opcja wygląda tak klik a więc z daleka widać, że są to dziwne światła.

Identycznie więc jak:

05_4d46c3a82a351.jpg

03_4d6b6e2b082d2.jpg

Nic w tym dziwnego.

> Jako że jest

> to legalne inaczej, to niech się wypowie ktoś kto to ma jak z przeglądami i

Formalnie jest nielegalne. Praktycznie nikomu nie szkodzi.

Napisano

>> tylko wkurza mnie że nie widzę w dzień podświetlenia

mnie również. myslalem nawet zeby dorobic przełącznik od podswietlenia radioodtwarzacza

Napisano

> Ponieważ większość halogenów w dzień po prostu oślepia.

bo "cwani i sprytni" ludzie potrafią włączyć światła postojowe i halogeny, co jest dla mnie szczytem głupoty ponieważ i tak się środek oraz tył świeci (nie wiem po co...) spineyes.gif

ponoć grupa VAG ma w ustawieniach tzw opcje skandynawską (świecą się tylko przeciwmgielne ale np na 30% mocy) (ale ponoć u nas też nielegalne bo nie ma oznaczenia na kloszu) *

rozwiązaniem był by moduł sd-2 (długie świecące z 30%mocy) ale... musi być klosz oznakowany (jak nie ma to można stracić dowodzik i załapać mandat)*

i tak się kółko zamyka i "zachęca" do zakładania dodatkowych ledowych wynalazków sciana.gif

Napisano

> Oba rozwiązania są nielegalne.

No więc właśnie. Jak dla mnie to przekreśla sprawę na tym etapie. Nie ukrywam, że też myślałem o alternatywie dla LEDowych dziennych polegającej na modyfikacji standardowego oświetlenia, ale po rozeznaniu sprawy od strony prawnej dałem sobie spokój.

Napisano

> No więc właśnie. Jak dla mnie to przekreśla sprawę na tym etapie. Nie ukrywam, że też myślałem o

> alternatywie dla LEDowych dziennych polegającej na modyfikacji standardowego oświetlenia, ale

> po rozeznaniu sprawy od strony prawnej dałem sobie spokój.

Skoro nikomu nie szkodzi to kto by się tam przejmował prawem...

hehe.gif

Napisano
  • Autor

> Kwestia jest w zasadzie taka: Jaki za to można zarobić mandat?

W zasadzie tak grinser006.gif

Trzeba by trafić na wyjątkowo wrednego policial.gif żeby chciał ukarać za jazdę na 30% drogowych. Poza tym tak zmodyfikowane auto wygląda "jak fabryczne" w przeciwieństwie do LEDowych linijek przywiązanych trytytkami do zderzaka. Na pewno mniej rzuca się w oczy mundurowym podczas kontroli.

Przykładów przepisów prawa drogowego nie nadążających za życiem jest aż nadto - choćby brak możliwości dorobienia trzeciej tablicy np na wieszaki rowerowe na hak - każde rozwiązanie tutaj jest niezgodne z prawem.

Napisano

> Kwestia jest w zasadzie taka: Jaki za to można zarobić mandat?

100 lub 200zł w zależności od interpretacji pana policjanta. Ja bym 200 nie przyjął.

zlosnik.gif

Napisano

> W zasadzie tak

> Trzeba by trafić na wyjątkowo wrednego żeby chciał ukarać za jazdę na 30% drogowych. Poza tym tak

> zmodyfikowane auto wygląda "jak fabryczne" w przeciwieństwie do LEDowych linijek przywiązanych

> trytytkami do zderzaka. Na pewno mniej rzuca się w oczy mundurowym podczas kontroli.

> Przykładów przepisów prawa drogowego nie nadążających za życiem jest aż nadto - choćby brak

> możliwości dorobienia trzeciej tablicy np na wieszaki rowerowe na hak - każde rozwiązanie

> tutaj jest niezgodne z prawem.

W Epice AD 2010 montowano fabryczne światła dzienne wyglądające z daleka identycznie jak taki wynalazek.

Napisano

>Poza tym tak

> zmodyfikowane auto wygląda "jak fabryczne" w przeciwieństwie do LEDowych linijek przywiązanych

> trytytkami do zderzaka.

Najlepsze jest to, że niektóre świecą tak, jakby nie świeciły. Są też takie, co sobie migają. hehe.gif

IMHO jedynie markowe LEDy mają jakikolwiek sens, ale takie mało nie kosztują.

Napisano

> Najlepsze jest to, że niektóre świecą tak, jakby nie świeciły. Są też takie, co sobie migają.

> IMHO jedynie markowe LEDy mają jakikolwiek sens, ale takie mało nie kosztują.

Czyli w Lacetti HB, gdzie jest i światło mijania i drogowe w jednym kloszu, nie ma zbyt dużego problemu, bo w razie kontroli, przestawiamy włącznik na światła mijania no i wszystko świeci fabrycznie. A dodatkowo nie rzuca się to tak w oczy, bo ten klosz i tak świeci ideia.gif

Napisano

> Najlepsze jest to, że niektóre świecą tak, jakby nie świeciły. Są też takie, co sobie migają.

> IMHO jedynie markowe LEDy mają jakikolwiek sens, ale takie mało nie kosztują.

Ja na razie założyłem lepsze chińskie hehe.giftakie .

Świecą bardzo dobrze, ładna barwa. Metalowa obudowa robi dobre wrażenie. Ale też cena była już nie chińska frown.gif

Napisano

> Czyli w Lacetti HB, gdzie jest i światło mijania i drogowe w jednym kloszu, nie ma zbyt dużego

> problemu, bo w razie kontroli, przestawiamy włącznik na światła mijania no i wszystko świeci

> fabrycznie. A dodatkowo nie rzuca się to tak w oczy, bo ten klosz i tak świeci

Coś w tym jest icon_rolleyes.gif

Napisano

Kolega sprawdzał w EPC czy jest fabryczny moduł do dziennych i jak on działa?

Napisano
  • Autor

> Kolega sprawdzał w EPC czy jest fabryczny moduł do dziennych i jak on działa?

Nie sprawdzał. Ale w roczniku 2006 na 99% nie ma.

Teraz pytanie do praktyków... Jak/gdzie najwygodniej wpiąć się w instalację w Epice? Potrzebuję (oprócz masy) +12V za stacyjką, przewody od świateł drogowych oraz jeden z postojowych.

Jak najlepiej? Szybkozłączki?

Napisano

> Jak najlepiej? Szybkozłączki?

Wnioskuję że chcesz wpiąć regulator PWM - trzeba lutować.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.