Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

skrzynia automatyczna - zaczynające się problemy

Featured Replies

Napisano

a więc mam ASB, która pracowała dosyć dobrze jakies tam lekkie szarpnięcie się pokazało ale teraz gdy jest dobrze ciepło zaczyna szarpać szczególnie z 3 na 4 bieg przy hamowaniu już mniej , nawet ostatnio podczas przyśpieszania wyrzuciło mi bieg i auto dostał obrotów a nie jechało, ole przynajmniej przeze mnie nie był wymieniany a czy wcześniej był nie wiem, auto ma ponad 300tyś km przelatane,

i teraz pytanie czy jest sens robić podrodze do remontu nie potrzebne wydatki typu wymiana oleju i patrzymy co się dzieje albo uaktualnianie softu skrzyni, czy odrazu wyjąć zaskurniaki pojechać zrobić i mieć spokój

kolejna sprawa, gdzie i jaki zakład polecacie aby w miarę szybko wzieli pacjenta na stół przeprowadzili operacje i oddali do użytku

może ktoś się orientuje w kosztach ?

zna ktoś może firmę samko?

Napisano

> zna ktoś może firmę samko?

Samko remontowało mi skrzynie w BMW e38. Za kompletny remont z gwarancją na rok zapłaciłem 4200zł.

Ogólnie polecam ich bo zrobili szybko i tak że skrzynia chodziła jak nowa.

Napisano

> a więc mam ASB, która pracowała dosyć dobrze jakies tam lekkie szarpnięcie się pokazało ale teraz

> gdy jest dobrze ciepło zaczyna szarpać szczególnie z 3 na 4 bieg przy hamowaniu już mniej ,

> nawet ostatnio podczas przyśpieszania wyrzuciło mi bieg i auto dostał obrotów a nie jechało,

> ole przynajmniej przeze mnie nie był wymieniany a czy wcześniej był nie wiem, auto ma ponad

> 300tyś km przelatane,

> i teraz pytanie czy jest sens robić podrodze do remontu nie potrzebne wydatki typu wymiana oleju i

> patrzymy co się dzieje albo uaktualnianie softu skrzyni, czy odrazu wyjąć zaskurniaki pojechać

> zrobić i mieć spokój

> kolejna sprawa, gdzie i jaki zakład polecacie aby w miarę szybko wzieli pacjenta na stół

> przeprowadzili operacje i oddali do użytku

> może ktoś się orientuje w kosztach ?

Nie chcę być czarnowidzem, ale sam mam automat i sporo się o nich naczytałem i przy takich objawach raczej konieczny będzie kapitalny remont skrzynki, a sama statyczna wymiana oleju tylko pogorszy jej pracę frown.gif

Napisano

> Na początek zmień olej.

Nie, w automacie jak olej był długo nie zmieniany to sie nie zmienia. Po wymianie są większe szkody. W tym wypadku przy takim przebiegu pewnie trzeba zrobić konkretny remony.

Napisano

> Na początek zmień olej.

Popieram. Może się okazać ze skrzynia magiczne się naprawi.

Napisano

> a więc mam ASB, która pracowała dosyć dobrze jakies tam lekkie szarpnięcie się pokazało ale teraz

> gdy jest dobrze ciepło zaczyna szarpać szczególnie z 3 na 4 bieg przy hamowaniu już mniej ,

> nawet ostatnio podczas przyśpieszania wyrzuciło mi bieg i auto dostał obrotów a nie jechało,

> ole przynajmniej przeze mnie nie był wymieniany a czy wcześniej był nie wiem, auto ma ponad

> 300tyś km przelatane,

> i teraz pytanie czy jest sens robić podrodze do remontu nie potrzebne wydatki typu wymiana oleju i

> patrzymy co się dzieje albo uaktualnianie softu skrzyni, czy odrazu wyjąć zaskurniaki pojechać

> zrobić i mieć spokój

> kolejna sprawa, gdzie i jaki zakład polecacie aby w miarę szybko wzieli pacjenta na stół

> przeprowadzili operacje i oddali do użytku

tutaj naprawiałem kiedyś ASB w Renault i polecam gościa - młody ale kumaty.

> może ktoś się orientuje w kosztach ?

to zalezy od auta i ilości potrzebnych gratów...

myślę że 3-10k może to być...

PS. Objawy sugerują, że raczej kapitalny Cię czeka frown.gif

Napisano

> PS. Objawy sugerują, że raczej kapitalny Cię czeka

Dawno, dawno temu skrynia mi też podobne manewry wykonywała. Zmieniłem olej i filtr - samodzielnie, przez odkręcenie pokrywy, wylanie płynu, wymianę filtra i zalanie nowym płynem (wiem, wiem, tylko 50% płynu się tak wymienia bo reszta zostaje w rurkach) - wlałem nowy płyn Valvoline specjalny do skrzyń z dużym przebiegiem. I objawy znikły a skrzynia pracowała bez problemów przez następne 2 lata i pewnie by działała dalej gdyby nie to że samochód miał wypadek.

Napisano
  • Autor

> Dawno, dawno temu skrynia mi też podobne manewry wykonywała. Zmieniłem olej i filtr - samodzielnie,

> przez odkręcenie pokrywy, wylanie płynu, wymianę filtra i zalanie nowym płynem (wiem, wiem,

> tylko 50% płynu się tak wymienia bo reszta zostaje w rurkach) - wlałem nowy płyn Valvoline

> specjalny do skrzyń z dużym przebiegiem. I objawy znikły a skrzynia pracowała bez problemów

> przez następne 2 lata i pewnie by działała dalej gdyby nie to że samochód miał wypadek.

to chyba jeszcze zależy od auta i skrzyni, moje to s60

Napisano

> to chyba jeszcze zależy od auta i skrzyni, moje to s60

w skrzyni AD4 w połączeniu z silnikiem F3R (by Renault) nic nie dawała wymiana oleju przy takich objawach. Ale nawet jeśli olej - dobry gość od automatów i niedaleko od Ciebie jest pod linkiem co wkleiłem w poscie wyżej.

Napisano

> to chyba jeszcze zależy od auta i skrzyni, moje to s60

To jest klasyczny automat. Olej do skrzyni kosztuje grosze, filtr też. Jutro sobota - zmień sobie sam i jak pomoże to odroczyłeś nieuniknione a jak nie to masz dzień bez piwa.

Napisano

Tam jest chyba skrzynia Aisin Warner AW55-50, niestety ta skrzynia to najsłabszy punkt całego auta (przy czym aut jest kilka, bo nie tylko volvo stosowało te skrzynie). Ogólnie tanio nie będzie i często trudno trafić na warsztat znający się na rzeczy, wymiana oleju nie pomoże sick.gif

Napisano

Zna i poleca ok.gif W moim przypadku nawet nie chcieli naciągać na niepotrzebne koszty smile.gif

Napisano

> Tam jest chyba skrzynia Aisin Warner AW55-50, niestety ta skrzynia to najsłabszy punkt całego auta

Z tym że "naj" to się nie zgodzę, ale co do zasady potwierdzę, że te skrzynie do najtrwalszych nie należą :-(

Zależnie od sposobu eksploatacji należy od przebiegu 150 kkm w górę spodziewać się problemów.

Potwierdzę też, że istotnie, są wrażliwe na olej i jego wymianę (Volvo Auto zaleca chyba co 5 lat/90 kkm, ale absolutnie nie potwierdzę/nie zaprzeczę na 100%.

Serwisy autoryzowane radzą sobie z tą skrzynią w 3 prostych krokach:

1. Wymiana oleju

2. Aktualizacja softu

3. Wymiana skrzyni w całości.

Napisano

>auto ma ponad

> 300tyś km przelatane,

i to jest słowo klucz frown.gif

masz dwie opcje , sprzedaj auto albo remontuj skrzynię, wymiana oleju tylko ją dobije

HanYs

Napisano

> ... wymiana oleju tylko ją dobije ...

Już dwie osoby tak napisały hmm.gif

Mógłyś wyjaśnić dlaczego ?

btw mieliśmy passata tiptronic ZF i mamy inne doświadczenia z wymianą oleju.

Co 120.tkm plus aktualizacja softu i skrzynia działała wie neue wink.gif

Napisano

> Już dwie osoby tak napisały

> Mógłyś wyjaśnić dlaczego ?

Podejrzewam ,że "świeży" olej wypłucze/umyje osady ?

> btw mieliśmy passata tiptronic ZF i mamy inne doświadczenia z wymianą oleju.

> Co 120.tkm plus aktualizacja softu i skrzynia działała wie neue

Pracowałem w USA w warsztacie samochodowym i widziałem na własne oczy

auta z dużym przebiegiem, problemami z AT i próbą naprawy poprzez wymianę oleju zlosnik.gif

Być może to tylko zbieg okoliczności ,bo skrzynia i tak mogła się zepsuć ale fakt jest jeden ,że wymiana oleju nie naprawiła usterki.

HanYs

Napisano

> Podejrzewam ,że "świeży" olej wypłucze/umyje osady ?

To jasne ok.gif

Ale przy wymianie oleju zakłada się nowy filtr który powinien wyłapać zanieczyszczenia.

Pewnie nie wszystkie wink.gif

> ... wymiana oleju nie naprawiła usterki.

ok.gif

Napisano

> Podejrzewam ,że "świeży" olej wypłucze/umyje osady ?

> Pracowałem w USA w warsztacie samochodowym i widziałem na własne oczy

> auta z dużym przebiegiem, problemami z AT i próbą naprawy poprzez wymianę oleju

> Być może to tylko zbieg okoliczności ,bo skrzynia i tak mogła się zepsuć ale fakt jest jeden ,że

> wymiana oleju nie naprawiła usterki.

> HanYs

tak też mówą fachowcy od skrzyń, albo wymieniasz często albo wcale. Wymian oleju po 200 kkm to zabójstwo dla skrzyni.

Napisano

> tak też mówą fachowcy od skrzyń, albo wymieniasz często albo wcale. Wymian oleju po 200 kkm to

> zabójstwo dla skrzyni.

wymieniałem pierwszy raz przy 290 kkm - lata do tej pory (350 kkm) i jakoś jej to nie zabiło

wręcz pomogło bo zniknęło szarpnięcie między jedynką a dwójką

wymiana dynamiczna bez filtra

Napisano

u mnie takie ślizganie czy tam wypadanie biegu zdarza się dość często szczególnie przy powolnym niezbyt zdecydowanym przyspieszaniu. Też się martwiłem na początku, ze może skrzynia pada, ale jeżdżę tak już od 7 lat zlosnik.gif Szarpnięcia też się takie zdarzają szczególnie z 2 na 3, ale tylko w takich sytuacjach jak opisałem wyżej. Po prostu problem występuje kiedy jedzie przede mną kierownik z manualem co nie ma płynnego przyspieszania (kapelusznicze zmiany biegów) i muszę dostosować przyspieszanie do jadącego przede mną. Automat nie lubi w trakcie przyspieszania puszczania pedału gazu tuż przed zmianą biegu na wyższy.

Moje auto to Omega B z 98r 2 litry

Napisano

A masz wyświetlacz aktualnego biegu? Zastanawiałem się nad tym, co piszesz - i pasuje to idealnie do przerzucenia biegu na wyższy (odpuszczasz gaz - skrzynia stwierdza, że nie potrzebujesz przyspieszenia i zmienia na wyższy bieg), dodajesz gazu więc skrzynia chwilę myśli o co kaman i redukuje - wtedy może szarpnąć albo dać wrażenie wypadnięcia biegu.

Napisano

nie, nie mam czegoś takiego. Pozostaje opcja domyślna "jaki to bieg" wink.gif

Napisano

ja mam taką propozycję

Jeśli koszt naprawy działającej skrzyni jest taki sam jak niedziałającej czyli wysoki, to proponuję jeździć autem do czasu aż odmówi całkowitego posłuszeństwa. Bo może być tak jak to się dzieje w moim przypadku czyli jazda "na psującej" się skrzyni tyle lat i zrobieniu na niej 150k km (też mi mówili i pisali, ze skrzynia dogorywa). Ja mam cały czas wykupywany assistance "spod domu" na wszelki wypadek i jest to mniejszy koszt niż jednorazowy wydatek na być może niepotrzebną naprawę. I doszedłem do wniosku, że zamiast naprawiać jak się zepsuje to taniej wyjdzie wymiana na używkę np z anglika lub zamontowanie manuala w ostateczności.

Jeśli w skrzyni niż nie stuka metalicznie i nie ma szarpnięć na każdym biegu i stuknięć przy redukcji to z nią jest wszystko w porządku. W najgorszym przypadku jeśli wpada w jałowy to znaczy, ze zaworek jakiś nie domaga, ale nie jest to powodem kosztownej naprawy skrzyni.

Napisano

> nie, nie mam czegoś takiego. Pozostaje opcja domyślna "jaki to bieg"

Ja mam taki wyświetlacz i wydaje mi się, że to co opisałeś udało mi się wytłumaczyć cytując wyświetlacz wink.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.