Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Dylemat .... wymiana oleju w ASO

Featured Replies

Napisano

No dobra ...

mam dylemat ...

z racji nalotu jaki mam - 11kkm od 1.04.2012 - postanowiłem wymienić olej

biorę pod uwagę krótki okres w jaki zrobiłem ten przebieg, dużo jazdy po mieście, kilka tras w miesiącu

mój pacjent to Kiosk-Partner Tepee 1,6 HDi FAP (wiem, że standardowo wymiana jest co 20kkm - co zresztą uważam za marketingowy bełkot stworzony tylko i wyłącznie po to aby przekonać ludzi że "nasze auta" mniej kosztują ,jeżeli chodzi o koszty eksploatacyjne; nie zamierzam z tym polemizować ... owszem gdybym robił 20km w równe 12 miesięcy lub też i nie to sprawa jasna ale już wiem, że jeszcze tych km nakręcę bo auto służy mi codziennie... )

ASO:

koszt wymiany= olej + filtr oleju w ASO = 300 brutto

(biorę na to fakturę więc netto i tak mniej odpisuję koszty)

Zewnętrzne:

czy pakować się w:

zakup oleju z allegro (ceny samego oleju wahają się od 120 do 160 za 5 litrów )

zakup filtra oleju ca.30

+ usługa wymiany.

Jednakowoż zlosnik.gif będąc przekonanym o tym, że jednak warto wymienić w połowie sam olej i filtr zastanawiam się nad sensem: kupna oleju na allegro + filtr + znalezienie mechanika + poświęcenie czasu na dojazdy po olej i filtr (ewentualna kasa za przesyłki pocztowe )

vs ASO gdzie nie martwię się o jakość kupionego oleju , czy to ze nie kupię podróbki filtra ... i mechanika który nie da dupy (tak tak wiem ASO też może dać )

Tak na oko to koszty wymiany samodzielnej wymiany to ca. 250 zł + czas na kompletowanie gratów ciekawy jestem Waszego zdania czy dla oszczędności (no właśnie jakich ? 50-70-100-120 ?)

czy warto się w to pchać ?

jakie jest Wasze zdanie ?

Napisano

myślę, że jak na biznesmena to rzeczywistość cię przerosła finansowo skoro masz dylemat czy oszczędność 50 zł minus stracony czas ma aż takie znaczenie dla ciebie.

Jeśli warunki gwarancji mówią, ze możesz w dowolnym warsztacie wymienić to wszystko to szukałbym warsztatu ze sklepem, gdzie mają na sprzedaż oleje i filtry czyli all in one i jeśli zaoszczędzisz połowę tego co w ASO to ma sens.

Napisano
  • Autor

> myślę, że jak na biznesmena to rzeczywistość cię przerosła finansowo skoro masz dylemat czy

uwielbiam wycieczki osobiste grinser006.gifhehe.gif

nic tak nie wnosi do dyskusji jak takie uwagi facepalm%5B1%5D.gif

> oszczędność 50 zł minus stracony czas ma aż takie znaczenie dla ciebie.

> Jeśli warunki gwarancji mówią, ze możesz w dowolnym warsztacie wymienić to wszystko to szukałbym

> warsztatu ze sklepem, gdzie mają na sprzedaż oleje i filtry czyli all in one i jeśli

> zaoszczędzisz połowę tego co w ASO to ma sens.

pytanie zadaje z zupełnie innych pobudek 033102bebe_1_prv.gif może forma nie taka ale trudno ...

IMO operację kombinacji uważam za skórę niewartą wyprawki ale ciekawi mnie zdanie innych wink.gif

Napisano

Ale nad czym tu się zastanawiać? Szkoda czasu na takie rozkminy. Ruszać do ASO i po temacie.

Napisano
  • Autor

> Ale nad czym tu się zastanawiać? Szkoda czasu na takie rozkminy. Ruszać do ASO i po temacie.

ok.gif znaczy się nie jeden ja tak myślę 893goodvibes.gif

Napisano

Wymieniaj w ASO. Na allegro większość olejów to podróbki.

Twój stracony czas na załatwienie wszystkiego jest wart tych 50zł które zaoszczędziłbyś?

Napisano

> No dobra ...

> mam dylemat ...

Wymień w serwisie olejowym za połowę tej ceny i od ręki.

Dobry serwis olejowy jest tu:

http://www.jarooil.pl/serwis-olejowy/warszawa.php

Wymieniam tam oleje od lat.

Płacisz za olei i filtry - wymiana gratis.

Ceny allegrowe mają i płacisz tylko za tyle, ile wlali.

Napisano

> No dobra ...

> mam dylemat ...

> z racji nalotu jaki mam - 11kkm od 1.04.2012 - postanowiłem wymienić olej

> biorę pod uwagę krótki okres w jaki zrobiłem ten przebieg, dużo jazdy po mieście, kilka tras w

> miesiącu

Osobiście bym się martwił gdybyś ten przebieg robił od 2010 roku, a że w 4 miesiące to tym lepiej.

> ciekawy jestem Waszego zdania czy dla oszczędności (no właśnie jakich ? 50-70-100-120 ?)

> czy warto się w to pchać ?

> jakie jest Wasze zdanie ?

Ogólnie nie bardzo rozumiem w czym jest problem.

Twoje rozterki są IMHO niepotrzebne.

Jedź normalnie na przegląd do ASO po 20kkm i tyle.

W Ducato interwały mam co 45kkm i ma się dobrze.

Ludzie nie dajcie się zwariować old.gifwaytogo.gif

Napisano

> Tak na oko to koszty wymiany samodzielnej wymiany to ca. 250 zł + czas na kompletowanie gratów

> ciekawy jestem Waszego zdania czy dla oszczędności (no właśnie jakich ? 50-70-100-120 ?)

Skoro ASO kaze zmieniac olej co 20kkm, a Ty chcesz co 10kkm, to IMHO teraz zmien olej tam gdzie taniej, a na kolejna zmiane bedziesz w ASO.

Jedz do jakiegos polecanego warsztatu, wymiana oleju to nie jest cos co mozna zepsuc.

Jesli chodzi o oszczednosc - mysle ze w 200zł sie zamkniesz , a co do czasu na kompletowanie gratów - co Ty chcesz kompletowac? Nawet oleju wlasnego nie musisz kupowac. Jedziesz do warsztatu, mowisz ze chcesz zmienic olej i tyle. Przeciez maja na stanie na pewno kilka marek olejów i filtrów, wiec wybierzesz cos u nich. Jak u nich kupujesz to zawsze wymiana gratis.

Napisano

> Wymieniaj w ASO. Na allegro większość olejów to podróbki.

> Twój stracony czas na załatwienie wszystkiego jest wart tych 50zł które zaoszczędziłbyś?

Co trzeba zalatwiac ??? Jaka strata czasu??? Jedzie do jakiegokolwiek nieautoryzowanego serwisu i mowi ze chce wymienic olej. Nawet nie musi go wczesniej "zalatwiac" czy tez filtra.. Po co??? niewiem.gif

Napisano

dla 50 zl bym nie kombinowal

przy mondeo kombinowalem bo roznica w cenie byla powalajaca. Oleju wchodzilo 6 litrow a na samym oleju przebitki byla dobra 100ka (aso kontra hurtownia z gratami do Fordow). Na korku, filtrach nastepne 150 zl.

Jechalem na przeglad ze swoimi materialami w bagazniku i placilem tylko za usluge. Wychodzilo sporo taniej. Przy roznicy 50 zl nie chcialoby mi sie ok.gif

Napisano

> Nawet nie musi go wczesniej "zalatwiac" czy tez filtra.. Po co???

Jeśli jest to faktycznie "jakikolwiek" pierwszy z brzegu serwis, a samochód to nie VW i pochodne, to jednak są spore szanse na to, że filtra oleju tak od ręki nie będzie zlosnik.gif

Napisano

nie badz "handlowy", jedz do ASO ... w cenie bedziesz mial dobra kawke i czas na prasowke zlosnik.gifok.gif

Napisano

> Jeśli jest to faktycznie "jakikolwiek" pierwszy z brzegu serwis, a samochód to nie VW i pochodne,

> to jednak są spore szanse na to, że filtra oleju tak od ręki nie będzie

Jakikolwiek duzy serwis wink.gif Ale w takich nieautoryzowanych serwisach (z mojego doswiadczenia mowie, a tez mam auto z nietypowym filtrem ktorego nie ma na stanie Nissan/Renault) jak sie umawiam na wymiane oleju to od razu zamawiaja filtr i zwykle w ciagu godziny go mają. A zwykle sie umawiam rano, ze bede po poludniu po pracy, to juz na mnie czeka filtr i olej taki jaki chcialem, oraz wolne stanowistko zeby nie czekac. Wszystko w dobrej cenie, a wymiana gratis oczywiscie - a jakbym przywiozl wlasne "graty" (ktos pisal o kompletowaniu) to jeszcze bym musial za wymiane zaplacic, bez sensu.

Napisano

masz nowe auto na gwarancji?

Napisano

> masz nowe auto na gwarancji?

Nie. Ale gwarancyjna wymiana oleju wg autora wątku ma byc przy 20kkm. Wiec jak teraz zmienia przy 10kkm to imho bez roznicy gdzie.

Napisano

> Nie. Ale gwarancyjna wymiana oleju wg autora wątku ma byc przy 20kkm. Wiec jak teraz zmienia przy

> 10kkm to imho bez roznicy gdzie.

jaka gwarancyjna wymiana oleju? Przeglad ma miec przy 20 tys. Gwarancje ma caly czas pod warunkiem serwisowania auta w autoryzowanych warsztatach.

Podstawowe pytanie brzmi: Czy warto sie szarpac z gwarantem (przy jakis problemach z autem) dla 50 zl?

Napisano

Nie przesadzasz odrobinę? 20kkm to jest dość rozsądny interwał. Jedź na przegląd do ASO w okolicach 19-20kkm i po sprawie.

Chce Ci się bawić dla 50zł?

U mnie interwał jest 35kkm, co uważam za lekką przesadę, wymieniam co 15-20kkm i autko ma się dobrze.

Napisałeś, że autko jeździ w bardzo różnych warunkach - IMO optymalne warunki eksploatacji.

Pozdrawiam BAS

Napisano

wymiana gratis

dobre claps.gif jeszcze takiego jelenia nie widziałem, co by gratis robotę robił.

taki chwyt psychologiczny jak i Amber Gold

Napisano

> wymiana gratis

> dobre jeszcze takiego jelenia nie widziałem, co by gratis robotę robił.

> taki chwyt psychologiczny jak i Amber Gold

To kup gdzie indziej olej + filtr i jedz do nich to zaplacisz za wymiane dodatkowo.

Kup u nich olej + filtr to wymiane bedziesz mial gratis. Ta druga opcja wychodzi taniej - wiec imho jest to gratis (nawet jesli olej i filtr maja nieco drozej, to calosc wychodzi taniej).

Sprawdzane w wielu serwisach.

Napisano

> To kup gdzie indziej olej + filtr i jedz do nich to zaplacisz za wymiane dodatkowo.

zawsze za wymianę płacisz, bo po to jest mechanik na serwisie, by by dochodowy.

jeśli za filtr liczą Ci na fakturze przykładowo 100 PLN, to znaczy że kupując go w zaprzyjaźnionej hurtowni kupili go powiedzmy za 60 PLN. 40 PLN to ich marża, czyli zarobek mechanika + utrzymanie. i to jest ten wasz gratis hehe.gif

Napisano

> zawsze za wymianę płacisz, bo po to jest mechanik na serwisie, by by dochodowy.

> jeśli za filtr liczą Ci na fakturze przykładowo 100 PLN, to znaczy że kupując go w zaprzyjaźnionej

> hurtowni kupili go powiedzmy za 60 PLN. 40 PLN to ich marża, czyli zarobek mechanika +

> utrzymanie. i to jest ten wasz gratis

Tlumaczysz nam oczywiste rzeczy. Tak, zgadzam sie.

Ale mnie interesuje to ile ja płace. Jak przywioze wlasny olej+filtr to mi dolicza wymiane i wyjdzie mi drozej niz gdybym u nich kupil ten olej+filtr i wymiane bym mial gratis. Mimo ze maja wyzsza cene tych rzeczy.

Napisano

> Podstawowe pytanie brzmi: Czy warto sie szarpac z gwarantem (przy jakis problemach z autem) dla 50

> zl?

To prawda hmm.gif

Napisano

> No dobra ...

> mam dylemat ...

> z racji nalotu jaki mam - 11kkm od 1.04.2012 - postanowiłem wymienić olej

> biorę pod uwagę krótki okres w jaki zrobiłem ten przebieg, dużo jazdy po mieście, kilka tras w

> miesiącu

> mój pacjent to Kiosk-Partner Tepee 1,6 HDi FAP (wiem, że standardowo wymiana jest co 20kkm - co

> zresztą uważam za marketingowy bełkot stworzony tylko i wyłącznie po to aby przekonać ludzi że

> "nasze auta" mniej kosztują ,jeżeli chodzi o koszty eksploatacyjne; nie zamierzam z tym

> polemizować ... owszem gdybym robił 20km w równe 12 miesięcy lub też i nie to sprawa jasna ale

> już wiem, że jeszcze tych km nakręcę bo auto służy mi codziennie... )

> ASO:

> koszt wymiany= olej + filtr oleju w ASO = 300 brutto

> (biorę na to fakturę więc netto i tak mniej odpisuję koszty)

> Zewnętrzne:

> czy pakować się w:

> zakup oleju z allegro (ceny samego oleju wahają się od 120 do 160 za 5 litrów )

> zakup filtra oleju ca.30

> + usługa wymiany.

> Jednakowoż będąc przekonanym o tym, że jednak warto wymienić w połowie sam olej i filtr

> zastanawiam się nad sensem: kupna oleju na allegro + filtr + znalezienie mechanika +

> poświęcenie czasu na dojazdy po olej i filtr (ewentualna kasa za przesyłki pocztowe )

> vs ASO gdzie nie martwię się o jakość kupionego oleju , czy to ze nie kupię podróbki filtra ... i

> mechanika który nie da dupy (tak tak wiem ASO też może dać )

> Tak na oko to koszty wymiany samodzielnej wymiany to ca. 250 zł + czas na kompletowanie gratów

Do 1.6 HDI FAP potrzebujesz 1 bańkę Total Ineo ECS, która dostaniesz w większości sklepów z fakturą za około 120 pln, filtr kup Purfluxa, taki idzie na pierwszy montaż, powinien kosztować w granicach 40 zł z fakturą. Do tego wymiana u pana Mietka i stówka w kieszeni. Jak masz warunki to wymianę zrobisz bez problemu sam i prawie półtorej stówki w kieszeni. Kwestia interwału wymiany zależy głównie od warunków eksploatacji, przy czym FAP w HDI jest mokry, więc nie ma problemu z rozrzedzaniem oleju w trakcie wypalania. Przy eksploatacji typowo miejskiej z niedogrzanym silnikiem i częstych start/stop warto wymienić przy okolicach 10 tysięcy. W jeździe mieszanej z regularnymi trasami 50/50 miasto trasa można wymieniać co 15-20 tysięcy, przy trasach bez upalania na autostradach co 20-25 tysięcy.

Napisano

Zamiast tych dywagacji czy ASO, czy Pan Miecio, już byś zarobił te 50zł lub więcej wink.gif

Przegląd przy ok 20 tyś km , to moim zdaniem jeszcze w miarę ok. Zawsze możesz sobie podjechać wcześniej np.18 kkm i zrobić ten przegląd ok.gif

Napisano

NIGDY nie wymieniałem oleju między interawałami przeglądowymi.

NIGDY nie miałem z tego tytułu żadnych problemów.

Współczesny samochód to NIE jest FSO1500 na selektolu, żeby bawić się w takie duperele.

Aleeeee...

Jeśli ma Ci to poprawić samopoczucie (bo na nic innego wpływu mieć nie będzie) - spoko.

Napisano

spojrz czy w piasecznie w Lion motors nie robia tego przypadkiem za 199zl teraz :D

Napisano

> Tlumaczysz nam oczywiste rzeczy. Tak, zgadzam sie.

też się zgadzam ok.gif że polak BARDZO lubi być oszukiwany przebiegiem auta do 100 kkm (przy zakupie), końcówką ceny *,99, gratis wymianą oleju, zbieraniem do kontenerów ubrań dla potrzebujących czy też innym tanim kolorowym blichtrem, którego nie chce mi się nawet wymieniać zlosnik.gif

Napisano

> No dobra ...

> mam dylemat ...

ja to robię tak: też wymieniam olej częściej, ostatnio co 10 tys. km. Po prostu jadę do ASO i proszę o wymianę. Mam blisko pracy, w zasadzie po drodze. Czasem wymieniam olej przy okazji jakiś innych prac (przeglądu czy serwisu klimy), czasem jadę specjalnie na wymianę. Do niedawna brałem olej z ASO, ostatnio przeszedłem na Motula, którego kupuję sam i zawożę do serwisu. Serwisuję samochód w jednym ASO od początku, czyli 4,5 roku, zawsze byłem zadowolony z usług, ceny uznaję za uczciwe, nie mam co kombinować, tym bardziej że z mechanikami garażowymi i innymi pseudoserwisami mam złe doświadczenia.

Napisano
  • Autor

> Wymień w serwisie olejowym za połowę tej ceny i od ręki.

> Dobry serwis olejowy jest tu:

> http://www.jarooil.pl/serwis-olejowy/warszawa.php

> Wymieniam tam oleje od lat.

> Płacisz za olei i filtry - wymiana gratis.

> Ceny allegrowe mają i płacisz tylko za tyle, ile wlali.

Ciekawa alternatywa dla tych którzy z jakiś powodów nie lubią ASO ooniee.gifzlosnik.gif

Napisano
  • Autor

> NIGDY nie wymieniałem oleju między interawałami przeglądowymi.

> NIGDY nie miałem z tego tytułu żadnych problemów.

> Współczesny samochód to NIE jest FSO1500 na selektolu, żeby bawić się w takie duperele.

> Aleeeee...

> Jeśli ma Ci to poprawić samopoczucie (bo na nic innego wpływu mieć nie będzie) - spoko.

Sibuj ja to wszystko ogarniam ale ...

no własnie ale HDI z FAPem jeżdżę po raz pierwszy

tak wiem nikt nie jest doskonały zlosnik.gif

i kolejny raz usłyszałem [od kolejnego mechanika] że jednak w przypadku tych silników to Płu dał upy bo olej powinno wymieniać się co 10kkm a nie co 20kkm jak jest napisane w instrukcji

nie rozchodzi się o kasę (bo to akurat nie jest problem... pisałem z ciekawości z uwagi na użytkowników którzy dla 20-50 zł poświęcą czas itp. aby tylko te 2 dychy zostały w portfelu hehe.gif)

staram się podejść do tematu racjonalnie na tyle na ile się da wink.gif

Napisano

> Sibuj ja to wszystko ogarniam ale ...

> no własnie ale HDI z FAPem jeżdżę po raz pierwszy

> tak wiem nikt nie jest doskonały

> i kolejny raz usłyszałem [od kolejnego mechanika] że jednak w przypadku tych silników to Płu dał

> upy bo olej powinno wymieniać się co 10kkm a nie co 20kkm jak jest napisane w instrukcji

> nie rozchodzi się o kasę (bo to akurat nie jest problem... pisałem z ciekawości z uwagi na

> użytkowników którzy dla 20-50 zł poświęcą czas itp. aby tylko te 2 dychy zostały w portfelu )

> staram się podejść do tematu racjonalnie na tyle na ile się da

Aktualnie diesle bez filtra cząstek stanowią u mnie w osobówkach zdecydowaną mniejszość.

Dalej trzymam się w/w założeń, dalej nie odnotowałem żadnych problemów.

Wiesz - duży jesteś, to Twój pieniądz.

Ja tylko mówię, jak to wygląda w PRAKTYCE.

A mechanik, to Ci zawsze powie, że "wymieniać co 5 kkm, ja panie mam dla pana SPECJALNĄ PROMOCJĘ".

Bo co ma powiedzieć?

"Panie, nie daj pan zarobić"?

Napisano

> nie rozchodzi się o kasę (bo to akurat nie jest problem... pisałem z ciekawości z uwagi na

> użytkowników którzy dla 20-50 zł poświęcą czas itp. aby tylko te 2 dychy zostały w portfelu )

No to dla świętego spokoju pojedź do ASO i wymień ok.gif - puki jest gwarancja, to raczej bym nie kombinował z alternatywnymi warsztatami, bo jeśli kiedys przyjdzie z tej gwarancji skorzystać, to lepiej nie stwarzać niepotrzebnych pretekstów do odesłania na drzewo zlosnik.gif

Jeśli już byś z czymś takim do ASO pojechał, to starałbym się też dopilnować, żeby ten olej wymieniono faktycznie - bo różnie to może być, czasem możesz dostać tylko fakturę. grinser006.gif Ja sie ostatnio spotkałem z taką próbą przy okazji zlecenia wymiany oleju w skrzyni biegów - fakturę wystawiono, nic nie zrobiono sciana.gif, na szczęście dało się owe "nic" udowodnić. rotfl.gif

Napisano
  • Autor

> Twój stracony czas na załatwienie wszystkiego jest wart tych 50zł które zaoszczędziłbyś?

To przewrotne pytanie z uwagi na podejście niektórych do takiego tematu ...

kupię na allegro ... bo taniej ale czy kupię oryginał niewiem.gif uj wie

ile zaoszczędzę niewiem.gif

i suma sumarum tych oszczędności jest tyle co kot napłakał zlosnik.gif

chociaż znam ludzi do się szkłem podcierają hehe.gif

Napisano
  • Autor

> Aktualnie diesle bez filtra cząstek stanowią u mnie w osobówkach zdecydowaną mniejszość.

> Dalej trzymam się w/w założeń, dalej nie odnotowałem żadnych problemów.

> Wiesz - duży jesteś, to Twój pieniądz.

> Ja tylko mówię, jak to wygląda w PRAKTYCE.

> A mechanik, to Ci zawsze powie, że "wymieniać co 5 kkm, ja panie mam dla pana SPECJALNĄ PROMOCJĘ".

> Bo co ma powiedzieć?

> "Panie, nie daj pan zarobić"?

akurat u tego nic nie robię zlosnik.gif

tylko w wódkę pijemy pub2.gifhehe.gif

Napisano
  • Autor

> No to dla świętego spokoju pojedź do ASO i wymień - puki jest gwarancja, to raczej bym nie

> kombinował z alternatywnymi warsztatami,

ok.gif

> bo jeśli kiedys przyjdzie z tej gwarancji skorzystać,

> to lepiej nie stwarzać niepotrzebnych pretekstów do odesłania na drzewo

> Jeśli już byś z czymś takim do ASO pojechał, to starałbym się też dopilnować, żeby ten olej

> wymieniono faktycznie - bo różnie to może być, czasem możesz dostać tylko fakturę. Ja sie

> ostatnio spotkałem z taką próbą przy okazji zlecenia wymiany oleju w skrzyni biegów - fakturę

> wystawiono, nic nie zrobiono , na szczęście dało się owe "nic" udowodnić.

widziałem przypadek jak w serwisie odmówiono realizacji gwarancji z uwagi na naklejenie folii na szyby sciana.gifhahaha.gif

i gość woził się z pismami do centrali i rzeczoznawcami facepalm%5B1%5D.gif

Napisano

> też się zgadzam że polak BARDZO lubi być oszukiwany przebiegiem auta do 100 kkm (przy zakupie),

> końcówką ceny *,99, gratis wymianą oleju, zbieraniem do kontenerów ubrań dla potrzebujących

> czy też innym tanim kolorowym blichtrem, którego nie chce mi się nawet wymieniać

Ja po prostu mowie o tym co wychodzi taniej. A taniej wychodzi usluga pt."wymiana gratis" - nawet jesli tak do konca nie jest.

Napisano

> To przewrotne pytanie z uwagi na podejście niektórych do takiego tematu ...

> kupię na allegro ... bo taniej ale czy kupię oryginał uj wie

Ale czemu na allegro? Przeciez tak jak pisalem najtaniej to wychodzi kupic w jakims serwisie i od razu wymienic u nich ten olej. A na allegro to glupota- raz ze nie wiadomo czy sie kupi oryginal, a dwa ze trzeba bedzie potem placic za wymiane oleju.

Napisano

> A mechanik, to Ci zawsze powie, że "wymieniać co 5 kkm, ja panie mam dla pana SPECJALNĄ PROMOCJĘ".

> Bo co ma powiedzieć?

> "Panie, nie daj pan zarobić"?

Jak sie jezdzi do jakiegos obcego pana Zenka co ma warsztat w garazu to moze tak powie.

Moj mechanik (duzy nieautoryzowany serwis) wiele razy mi podpowiadal z wymianami tak , zeby dla mnie wyszlo korzystniej, niekoniecznie dla niego. W sumie pracownik serwisu i tak nic wiecej nie zarobi na tym ze bedzie mi kazal cos wymienic czego nie trzeba, wiec nie dziwne ze podpowiada korzystnie dla mnie.

Napisano
  • Autor

> Ale czemu na allegro? Przeciez tak jak pisalem najtaniej to wychodzi kupic w jakims serwisie i od

> razu wymienic u nich ten olej. A na allegro to glupota- raz ze nie wiadomo czy sie kupi

> oryginal, a dwa ze trzeba bedzie potem placic za wymiane oleju.

pisałem będąc po lekturze spy.gif pewnego forum gdzie ... hmm tego typu działania to jak widzę standard

usługi 2 w 1 oferują pewną kompleksowość niedostepną gdzie indziej ok.gif

Napisano

> No to dla świętego spokoju pojedź do ASO i wymień - puki jest gwarancja, to raczej bym nie

> kombinował z alternatywnymi warsztatami, bo jeśli kiedys przyjdzie z tej gwarancji skorzystać,

> to lepiej nie stwarzać niepotrzebnych pretekstów do odesłania na drzewo

> Jeśli już byś z czymś takim do ASO pojechał, to starałbym się też dopilnować, żeby ten olej

> wymieniono faktycznie - bo różnie to może być, czasem możesz dostać tylko fakturę. Ja sie

> ostatnio spotkałem z taką próbą przy okazji zlecenia wymiany oleju w skrzyni biegów - fakturę

> wystawiono, nic nie zrobiono , na szczęście dało się owe "nic" udowodnić.

przecież to czy olej jest wymieniony, można łatwo sprawdzić. Wystarczy od razu zajrzeć na bagnet. Nowy będzie jasny, stary ciemny. W skrzyni to już faktycznie trudniej sprawdzić

Napisano

> Jak sie jezdzi do jakiegos obcego pana Zenka co ma warsztat w garazu to moze tak powie.

> Moj mechanik (duzy nieautoryzowany serwis) wiele razy mi podpowiadal z wymianami tak , zeby dla

> mnie wyszlo korzystniej, niekoniecznie dla niego. W sumie pracownik serwisu i tak nic wiecej

> nie zarobi na tym ze bedzie mi kazal cos wymienic czego nie trzeba, wiec nie dziwne ze

> podpowiada korzystnie dla mnie.

Podziwiam Twoją wiarę w ludzi.

Podziwiam też umiejętności sprzedażowe Twojego mechanika.

Napisano

W takim razie spokojnie czekaj do przeglądu, bo szkoda czasu i pieniędzy na jakiekolwiek wcześniejsze ruchy ok.gif

Napisano

> Podziwiam Twoją wiarę w ludzi.

> Podziwiam też umiejętności sprzedażowe Twojego mechanika.

Skoro z tego co ja pisze wnioskujesz ze mi "wciskają kit", to ja wnioskuje z tego co Ty piszesz ze Ciebie oszukują lub oszukiwali niewiem.gif

Napisano

za 50 pln nie kombinuj - wymień w ASO i ciesz się samochodem- swoją drogą zastanawiające jest jakie emocje od dawna wywołuje tematyka wymiany oleju- co najmniej jakby to był koszt 10000 pln hehe.gif

Napisano

> za 50 pln nie kombinuj - wymień w ASO i ciesz się samochodem- swoją drogą zastanawiające jest jakie

> emocje od dawna wywołuje tematyka wymiany oleju- co najmniej jakby to był koszt 10000 pln

Przyjdzie zima, to bedą emocje w tematach czy pompowac opony powietrzem czy azotem.

Napisano
  • Autor

> Przyjdzie zima, to bedą emocje w tematach czy pompowac opony powietrzem czy azotem.

hicior opiszę

miejsce serwis

przyjechał gość i miał do demontażu koło ...

koło zdemontowali spuścili powietrze ...

gość przychodzi odebrać auto i zaczyna gadkę a czy Państwo napompowali koła azotem

odpowiedz z serwisu NIE

gość pyta ale dlaczego przecież miałem tam azot

zaczyna się dyskusja gdzie spokojnie i na trzeźwo jest facetowi tłumaczone że .... [tu padają argumenty]

gościa to nie przekonuje zaczyna wyskakiwać z jakimiś porównaniami typu auta sportowe ect screwy.gifhehe.gif, mniejsze zużycie paliwa

atmosfera się zagęszcza

idzie już na noże

gość wpada wręcz w histerię panic.gif

na to wszystko wtrąca się kierownik serwisu i mu mówi

tak napompowaliśmy Panu koła .....ma pan tam 78% azotu grinser006.gifhehe.gif

gość skończył dyskusję biglaugh.gif

beksa.gifzlosnik.gifhehe.gifhahaha.gifbeksa.gifzlosnik.gifhehe.gifhahaha.gifbeksa.gifzlosnik.gifhehe.gifhahaha.gifbeksa.gifzlosnik.gifhehe.gifhahaha.gif

Napisano

> tak napompowaliśmy Panu koła .....ma pan tam 78% azotu

uczciwe podejście ok.gifhehe.gif

Napisano
  • Autor

> uczciwe podejście

wszyscy yebli śmiechem zlosnik.gifhehe.gif

ja myślalem że zapluję serwisanta grinser006.gif

Napisano

a to twierdzenie czym popierasz ?

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.