Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

potrzebuję uzdrowienia. Powiedzcie mi, że E34 520 to błąd

Featured Replies

Napisano

Szukam... szukam... szukam... i nie mogę upolować nic z normalnym silnikiem w rozsądnej cenie co przypomina jeszcze samochód a nie jeżdżące laboratorium badań korozyjnych.

Jak się trafi jakieś 525 touring to albo w chorej cenie (zbliżonej do E39 w rozsądnym stanie) albo w stanie jak to określił znajomy mechanik: "gdyby to był koń to już powinien być w drodze do rzeźni"

Za to 520 jak mrówków. Wersje bida oczywiście w większości, ale przynajmniej jako tako zdrowe.

Biję się z myślami. Czy warto w ogóle do toczenia się po mieście i w trasie brać taką krowę (touring jakby nie patrzeć spory jest) z takim malutkim silniczkiem 150 koni? Czy przy totalnym braku dynamiki zostanie mi chociaż odrobina przyjemności przy stacji LPG?

Napisano

> Szukam... szukam... szukam... i nie mogę upolować nic z normalnym silnikiem w rozsądnej cenie co

> przypomina jeszcze samochód a nie jeżdżące laboratorium badań korozyjnych.

> Jak się trafi jakieś 525 touring to albo w chorej cenie (zbliżonej do E39 w rozsądnym stanie) albo

> w stanie jak to określił znajomy mechanik: "gdyby to był koń to już powinien być w drodze do

> rzeźni"

nie kupuj malego auta wink.gif kup od razu e32 albo e38 smile.gif tam przynajmniej silniki są normalne, a cenowo podobnie jak 5tka smile.gif

> Za to 520 jak mrówków. Wersje bida oczywiście w większości, ale przynajmniej jako tako zdrowe.

> Biję się z myślami. Czy warto w ogóle do toczenia się po mieście i w trasie brać taką krowę

> (touring jakby nie patrzeć spory jest) z takim malutkim silniczkiem 150 koni? Czy przy

> totalnym braku dynamiki zostanie mi chociaż odrobina przyjemności przy stacji LPG?

a na poewznie w manualu te 150 km da rade sie toczyc. 525 też szału nie robi. spalanie podobne w obu. brać które bedzie zdrowe.

Napisano

masz kasę na zabawę to bierz 525 smile.gif , na 520 szkoda kasy - wiem bo kiedyś miałem takie( pali tyle samo co 525 a ma dynamika ślimaka). Obecne 525 pali mi 17-18 lpg po mieście i z 11 w trasie. Co do komfortu jazdy to napiszę tyle, że jak się przesiadam z e60 do e34 to nie czuję dużej różnicy.

Ja bym szukał 525i , automat , i jak najmniej bajerów ( nie ma co się psuć) Obecnie mam wersję z dużym kompem i trochę kasy i czasu mi zajmie aby doprowadzić go do 100% porządku. Aha jeszcze jedna rzecz dobra instalka lpg bo 15-16 litrów pb w mieście potrafi popsuć humor.

Napisano
  • Autor

> nie kupuj malego auta kup od razu e32 albo e38 tam przynajmniej silniki są normalne, a cenowo

> podobnie jak 5tka

w zakupie... bo utrzymanie to już nie ta sama liga.

To ma być auto do przemieszczania się. Zabawkę/skarbonkę już mam.

> a na poewznie w manualu te 150 km da rade sie toczyc. 525 też szału nie robi. spalanie podobne w

> obu. brać które bedzie zdrowe.

no ja właśnie choruję na automat frown.gif

Napisano
  • Autor

> masz kasę na zabawę to bierz 525 , na 520 szkoda kasy - wiem bo kiedyś miałem takie( pali tyle

> samo co 525 a ma dynamika ślimaka). Obecne 525 pali mi 17-18 lpg po mieście i z 11 w trasie.

> Co do komfortu jazdy to napiszę tyle, że jak się przesiadam z e60 do e34 to nie czuję dużej

> różnicy.

wiem o czym mówisz bo jeździłem kilka razy E34 wink.gif

> Ja bym szukał 525i , automat , i jak najmniej bajerów ( nie ma co się psuć)

Nie ma. nie ma 525i z automatem bez bajerów. I dobrze, że nie ma. Bo ja chcę bajery. A zwłaszcza podwójny szyberdach serduszka.gif

> Obecnie mam wersję z

> dużym kompem i trochę kasy i czasu mi zajmie aby doprowadzić go do 100% porządku.

Jeśli duperele nie działają to nie jest problem. Mam zestaw kluczy i dwie ręce. Części do starych beemek wiem ile kosztują wink.gif

> Aha jeszcze

> jedna rzecz dobra instalka lpg bo 15-16 litrów pb w mieście potrafi popsuć humor.

No cóż... mam 1,8 i mi pali koło 12 więc raczej wiem na co się piszę.

Napisano

> w zakupie... bo utrzymanie to już nie ta sama liga.

jak nie kupisz V8 to liga ta sama smile.gif

> To ma być auto do przemieszczania się. Zabawkę/skarbonkę już mam.

> no ja właśnie choruję na automat

a no to zawężasz sobie opcje do zakupu niestety smile.gif

Napisano

jak się mechanika psuje to pikuś , gorzej jak elektryka czujniki , silniczki sick.gif

Napisano
  • Autor

> jak nie kupisz V8 to liga ta sama

Stać by mnie było chyba tylko na E32. A to już będzie zmęczone. Poza tym 7er bez V8?

Jakoś mi to nie pasuje do siebie wink.gif

> a no to zawężasz sobie opcje do zakupu niestety

gdyby się trafiła "laleczka" w manualu to też bym wziął. Z automatem jestem w stanie przeboleć drobne mankamenty, które sobie z czasem poprawię.

Ale tak czy inaczej jest ciężko. Ludzie wołają po 5-7 kzł za takie sztrucle... facepalm%5B1%5D.gif

Napisano
  • Autor

> jak się mechanika psuje to pikuś , gorzej jak elektryka czujniki , silniczki

Nie wiem, nie znam się. Z mojego skromnego doświadczenia: stare BMW się samo z siebie nie psuje. trzeba je zepsuć. I to niektóre elementy trzeba bardzo chcieć zepsuć żeby się ta sztuka udała.

Napisano

e34 z lepszym wyposażeniem są napakowane elektroniką i czujnikami - z którymi teraz właśnie walczę. W 93 roku można było sobie pojechać do serwisu bmw i zdiagnozować auto przez kompa wink.gif Bardzo mi się tym autem fajnie jeździ zlosnik.gif

Zobacz jak u mnie wygląda panel środkowy wink.gif

286245524-095.jpg

post-23669-1435251735823_thumb.jpg

Napisano

> jakiś tekst

> jakiś tekst

> jakiś tekst

> naście tysięcy za takie auta

jakiś tekst

koleś chce 3tyś więc oferta na dawce nawet fajna

Napisano

> jakiś tekst

> koleś chce 3tyś więc oferta na dawce nawet fajna

kurde wyglada niezle na fotach. za takie drobne ? gdzie jest chaczyk ?

a co do pytania to tak jak ci koledzy napisali szukaj 525 bo roznica duza w jezdzie, 520 troche mul chociaz w manualu da sie jezdzic

Napisano
  • Autor

> jakiś tekst

sedan

sedan

sedan

i... sedan...

cool.gif

A ja touringa szukam. Gdybym chciał sedana to bym już dawno znalazł.

Napisano
  • Autor

> jakiś tekst

przy takim wyposażeniu brak klimy?

Jakieś cuda z silnikiem

nakładki m-pakietowe to prawie 100% pewność, że pod spodem są zjedzone progi palacz.gif

grill chyba nie z tego roku. Sam się nie wymienił.

Już widziałem ostatnio taką "laleczkę" hehe.gif Tylko że była wystawiona za 8000. grinser006.gif

Napisano

> Nie wiem, nie znam się. Z mojego skromnego doświadczenia: stare BMW się samo z siebie nie psuje.

> trzeba je zepsuć. I to niektóre elementy trzeba bardzo chcieć zepsuć żeby się ta sztuka udała.

oj wręcz przeciwnie: odma, czujniki PDC, roleta, wypalone pixele, czujnik poziomu oleju, przepływomierz, elektrozawory, narzewnica (jeż, cieknie), czujnik położenia wału, nivo - to nie jest historia czy padnie, tylko kiedy padną smile.gif a to tylko szybka lista z głowy. oczywiście im mniej tego masz w aucie tym mniej problemów smile.gif

to są poprostu punkty TTTM. zatem z tym psuciem to nie jest tak różowo, ale jest tego tyle, że wszystko już dziesiątki razy przećwiczone i przynajmniej wiadomo jak naprawiać smile.gif

automaty 4HP i 5HP też do pancernych nie należą smile.gif

Napisano

jak Ci jakoś nie zależy na czasie, to szukaj cierpliwie 525.

albo kup 520, a 2,5 włożyć to nie problem. kwestia jednego weekendu.

czasem lepiej kupić zadbany egzemplarz z mniejszym silnikiem, niż strucla z większym. (ja o dziwo swoją ustrzeliłem za pierwszym podejściem...o dziwo w Łodzi icon_eek.gifhehe.gif zawiedziony co prawda byłem osiągami, ale uznałem jak wyżej)

podwójny szyber posiadam, ale groźniej wygląda, niż robi :D gdyby był szklany serduszka.gif

BTW.

525 touringów jest pełno...tyle, że TDSów zlosnik.gif

Napisano

> jak Ci jakoś nie zależy na czasie, to szukaj cierpliwie 525.

> albo kup 520, a 2,5 włożyć to nie problem. kwestia jednego weekendu.

> czasem lepiej kupić zadbany egzemplarz z mniejszym silnikiem, niż strucla z większym. (ja o dziwo

> swoją ustrzeliłem za pierwszym podejściem...o dziwo w Łodzi zawiedziony co prawda byłem

> osiągami, ale uznałem jak wyżej)

> podwójny szyber posiadam, ale groźniej wygląda, niż robi :D gdyby był szklany

> BTW.

> 525 touringów jest pełno...tyle, że TDSów

wiem , znajomy ci sprzedał

Napisano

> Szukam... szukam... szukam... i nie mogę upolować nic z normalnym silnikiem w rozsądnej cenie co

> Jak się trafi jakieś 525 touring to albo w chorej cenie (zbliżonej do E39 w rozsądnym stanie) albo

> w stanie jak to określił znajomy mechanik: "gdyby to był koń to już powinien być w drodze do

> rzeźni"

> Za to 520 jak mrówków. Wersje bida oczywiście w większości, ale przynajmniej jako tako zdrowe.

> Biję się z myślami. Czy warto w ogóle do toczenia się po mieście i w trasie brać taką krowę

> (touring jakby nie patrzeć spory jest) z takim malutkim silniczkiem 150 koni? Czy przy

> totalnym braku dynamiki zostanie mi chociaż odrobina przyjemności przy stacji LPG?

jak chcesz to sprzedam ci ladne i utrzymane 728 albo e36 328 grinser006.gif

Napisano
  • Autor

> jak chcesz to sprzedam ci ladne i utrzymane 728 albo e36 328

Twoje ładne będzie kosztować o 10 000 za dużo coś czuję. wink.gif

Napisano

> Twoje ładne będzie kosztować o 10 000 za dużo coś czuję.

hehe dzentelmeni nie rozmawiaja o pieniadzach grinser006.gif

Napisano

Powod, dla ktorego odpuscilem sobie temat E34.

Do jazdy na codzien poszukalbym nieco zapomniane Audi A6.

A6 Quattro

Raczej z 2.8 bo 2.6 w polaczeniu z 4x4 nie chcial sie zbierac nawet w lzejszej 80-ce.

Nie ta uroda co BMW i nie ten naped, ale biorac pod uwage, ze Compact zostaje, to da sie przezyc.

Napisano

> Powod, dla ktorego odpuscilem sobie temat E34.

> Do jazdy na codzien poszukalbym nieco zapomniane Audi A6.

> A6 Quattro

> Raczej z 2.8 bo 2.6 w polaczeniu z 4x4 nie chcial sie zbierac nawet w lzejszej 80-ce.

> Nie ta uroda co BMW i nie ten naped, ale biorac pod uwage, ze Compact zostaje, to da sie przezyc.

tylko, że niebywałą zaletą takiej R6 e34 jest jej ogromna bezawaryjność. nie wiem jak z audi. te bolączki, o których pisał Jimbo, to bardziej dotyczą e38, e39. W e34 tych rzeczy w większości nie ma. Nivo jest, ale jeszcze hydrauliczne i chyba ma większą żywotność niż pneumatyka w e38/39. Gorzej jak ktoś nie ma pojęcia, lub da mechanikowi bez pojęcia i albo wleje zły olej, albo poprzestawia coś na regulatorze poziomu. W każdym razie, nawet jeśli ktoś chce się pozbyć nivo, to w e34 jest to dużo prostsze i mniej kosztowne.

Z drugiej strony, nie ma co porównywać jej do takiej e38, bo jednak to już inna klasa.

Napisano

> tylko, że niebywałą zaletą takiej R6 e34 jest jej ogromna bezawaryjność. nie wiem jak z audi.

Auta o ktorych piszemy sa, albo lada chwila beda pelnoletnie.

Gdyby E34 bylo zabezpieczone jak C4, to prawdopodobnie byloby to idealne auto.

Napisano
  • Autor

> Auta o ktorych piszemy sa, albo lada chwila beda pelnoletnie.

> Gdyby E34 bylo zabezpieczone jak C4, to prawdopodobnie byloby to idealne auto.

mam taniego lakiernika na wsi. Ogarnie temat podżartych drzwi i nadkoli za śmieszne pieniądze.

Byle podłoga i progi nie miały dziur.

Ostatnio widziałem taką jedną sztukę gdzie przewody hamulcowe przyrdzewiały do podłogi. Takie odpadają. sick.gif

Napisano
  • Autor

> hehe dzentelmeni nie rozmawiaja o pieniadzach

Ja chcę auto użytkowe nie zabawkę. Zabawkę mam.

Ma być:

-duże

-wygodne

-kombi

-z klimą

-jak się uda to z automatem

-bezawaryjne/łatwe w naprawie

-do 7-8kzł

Moje wymagania z tygodnia na tydzień maleją wink.gif

Napisano

> Ja chcę auto użytkowe nie zabawkę. Zabawkę mam.

> Ma być:

> -duże

> -wygodne

> -kombi

> -z klimą

> -jak się uda to z automatem

> -bezawaryjne/łatwe w naprawie

> -do 7-8kzł

> Moje wymagania z tygodnia na tydzień maleją

tylko, że e34 kombi wcale nie jest takie duże jakby się mogło wydawać. nie jest też jakoś pierońsko wygodne...

ale moja zaskarbiła sobie sympatię, jak po 3 tygodniach stania w 20st. mrozach tuż po zakupie, była jedną z niewielu, która odpaliła na bazie (praktycznie od strzała) i ratowałą prądem sporo nowszych samochodów, które w większości i tak nie wystartowały.

Napisano
  • Autor

> tylko, że e34 kombi wcale nie jest takie duże jakby się mogło wydawać. nie jest też jakoś pierońsko

> wygodne...

1. jak dla jednej, góra dwóch osób w środku to aż za duże

2. jak na swoją wielkość bardzo wygodne.

Ja mam zamiar tym 90% czasu po mieście jeździć. Nie kupię do tego cadillaca fleetwood bo sobie w głowę palnę przy parkowaniu.

Napisano

> 1. jak dla jednej, góra dwóch osób w środku to aż za duże

> 2. jak na swoją wielkość bardzo wygodne.

> Ja mam zamiar tym 90% czasu po mieście jeździć. Nie kupię do tego cadillaca fleetwood bo sobie w

> głowę palnę przy parkowaniu.

u mnie tak samo. głównie wożę powietrze. ale lubię wozić dużo powietrza. bo jak jest potrzeba, to pomieści dużo, czego pomieścić będzie konieczne wink.gif

jednak jest ciasna jeśli chodzi o przestrzeń dla kierowcy, głównie w nogach, deska tak zachodzi...a jestem dość niski - 178. nad głową jednak jest zapas.

Napisano
  • Autor

> a Ty nie chciales e30 kombi z jakims mocniejszym sercem?

wyleczyłem się.

Nie ma z klimą wink.gif

Napisano

> Szukam... szukam... szukam... i nie mogę upolować nic z normalnym silnikiem w rozsądnej cenie

i dlatego lepiej kupić E32

Napisano

> i dlatego lepiej kupić E32

A duzo takich powstalo? zlosnik.gif

740_touring_small.jpg

Napisano
  • Autor

> i dlatego lepiej kupić E32

Nie.

Do E32 nie włożę lodówki, nie przewiozę paneli, nie zapakuję torbami bagażnika po dach, nie uzyskam też takiego efektu

[image]http://www.myeasypics.com/is.php?i=620996&img=834915car_002.jpg[/image]

Ja chcę auto użytkowe. Takie do pojechania pod kościół i przewiezienia meblościanki. Auto bez ograniczeń którego nie będzie szkoda i przy okazji będzie cieszyć moje oko cool.gif

Napisano
  • Autor

> A duzo takich powstalo?

niedużo. Ale były palacz.gif

Robione przez zewnętrzne firmy

plus karawany bo też były.

A nawet kabriolet gdzieś mi się przewinął.

Napisano

> Nie.

> Do E32 nie włożę lodówki,

to kup od razu z lodówką:

IMG_1613b.jpg

wink.gif

Napisano

ok, nie doczytałem że chcesz touringa. Jest tylko jedno ale - E34 jest ciasne w srodku, szczególnie z tyłu. E32 w sumie też jest ciasne ale już jest lepiej zlosnik.gif Co do E34 - ja bym szukał 535i na M30B35.

Napisano
  • Autor

> ok, nie doczytałem że chcesz touringa. Jest tylko jedno ale - E34 jest ciasne w srodku, szczególnie

> z tyłu. E32 w sumie też jest ciasne ale już jest lepiej Co do E34 - ja bym szukał 535i na

> M30B35.

Nie stać mnie na jazdę po bułki V8. Jeszcze...

Napisano

> Nie stać mnie na jazdę po bułki V8. Jeszcze...

m30 to rzędowa 6tka. M60 i M62 to V8mki.

Napisano
  • Autor

> m30 to rzędowa 6tka. M60 i M62 to V8mki.

stawki ubezpieczenia za 1l pojemności więcej?

spalanie?

Jak to wygląda w tym silniku?

Napisano

> stawki ubezpieczenia za 1l pojemności więcej?

powyzej 2l pj. wiekszosc ubezpieczycieli juz robi roznicy. także wszystkie wymianiane 5tki się łapią w jeden próg smile.gif

> spalanie?

jak wlejesz, to spali wszystko.

a na poważnie: to ludzie piszą że pali tyle samo/minimalnie więcej jak V8 3.0 - bo V8 nowsze itp. ale to wiesz... zależy od kierownika.

> Jak to wygląda w tym silniku?

Napisano

> ok, nie doczytałem że chcesz touringa. Jest tylko jedno ale - E34 jest ciasne w srodku, szczególnie

> z tyłu. E32 w sumie też jest ciasne ale już jest lepiej Co do E34 - ja bym szukał 535i na

> M30B35.

ciężko dorwać sensowny ezgzemplarz z 3,5 pod maską crazy.gif

szukałem czegoś na zabawy w drifcenie, ale dałem sobie spokój.

większość latała w swoim życiu na niezadbanych LPG na śrubę i jest po strzale w przepływkę. a, że tam jeszcze były klapkowe...to i na benzynie nie będzie to chodzić i na sekwencji LPG też już nie bardzo. biorąc pod uwagę, że sporo silników M30B35 poszło do e30tek lub jest jeżdżone "wyczynowo" w e34, dobra przeływka to już w zasadzie biały kruk wink.gif

BTW. nie kojarzę żadnego touringa z M30tką. tam z tych większych to już chyba tylko M60tki lądowały...

Napisano

> stawki ubezpieczenia za 1l pojemności więcej?

> spalanie?

> Jak to wygląda w tym silniku?

mi w E12 pali ten silnik na trasie 10l a po mieście od 14-25 (14 to jazda na równi z innymi autami - w praktyce do 3000 obr - auto używane w tym zakresie zbiera się jak przeciętny 100-120KM hatchback traktowany z buta, 25 to jazda bokami po zakrętach). Jeździłem M60, jeździłem M62, jeździłem M70 ale dla mnie osobiście M30B35 (bo B30 za słabe) to najdoskonalszy silnik BMW w tej budzie. Niesamowity dół, auto praktycznie liniowo ciągnie od 1000-6000 obrotów. Wspaniały dźwięk. Pancerna i prosta konstrukcja. Klapę można wywalić (na elektrodzie koleś robi układy konwertujące na przepływkę z drutem) i po problemie. Wadą tego silnika jest jedynie brak hydrauliki w zaworach i dość spore spalanie, aczkolwiek tak naprawdę jak ma być gaz to będzie żarło niewiele więcej niż w M20B25 (mi M30B30 w E32 pali na trasie 12-13 a po mieście 15-17 LPG). Uwielbiam ten silnik (B35) za elastyczność, za reakcję na gaz która uzależnia. Inna sprawa że mój silnik jest w doskonałym stanie, mówiąc nieskromnie zlosnik.gif Owszem M60B40 jest szybsze i kulturalniejsze, ale M30B35 to prawdziwe BMW zlosnik.gif Takie ryczące na odcince i kuszące do nierozsądnej jazdy hehe.gif

Napisano

> Nie.

> Do E32 nie włożę lodówki, nie przewiozę paneli, nie zapakuję torbami bagażnika po dach, nie uzyskam

> też takiego efektu

> [image]http://www.myeasypics.com/is.php?i=620996&img=834915car_002.jpg[/image]

> Ja chcę auto użytkowe. Takie do pojechania pod kościół i przewiezienia meblościanki. Auto bez

> ograniczeń którego nie będzie szkoda i przy okazji będzie cieszyć moje oko

to przywozenia poltuszek niektorzy kupuja boxy old.gif

Napisano

> wyleczyłem się.

> Nie ma z klimą

do jezdzenia glownie po miescie w szczegolnosci po Wawie to mocno bym sie nad 5er zastanowil...

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.